.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Atenție la noii țari!
     Prea ocupați cu lansarea leului greu, cu recalcularea coșului zilnic în funcție de creșterile de prețuri care tocmai au intrau în vigoare, ori cu speculații privind adevăratele intenții și soarta partidelor care formează Alianța D.A., aproape am uitat unul dintre cele mai triste evenimente ale istoriei noastre. Chiar dacă uitarea este un mecanism psihologic ce ne permite să ne păstrăm sănătatea mintală și optimismul, acest lucru este valabil doar pentru individ. O națiune nu are voie să uite. Nici cele bune, dar mai ales cele rele. Mâine, 3 iulie 2005, se împlinesc e­xact 65 de ani de la cea mai tristă pagină din istoria Armatei Române, un eve­niment ce are și astăzi puternice infuențe negative asupra societății românești: retragerea umilitoare a Armatei Române din teritoriile dintre Prut și Nistru în urma ultimatumului dat de URSS la 27 iunie 1940: "În termen de 4 zile, cu începere de la 28 iunie 1940, orele 12.00, teritoriul Basarabiei și al Bucovinei de Nord va fi evacuat de trupele și autoritățile române. Pe de altă parte, în mod succesiv, ace­lași teritoriu va fi luat în stăpânire de către forțele Armatei Roșii. "Izolată militar și politic, în plin război, România nu a avut nici o altă cale și a trebuit să accepte raptul. Ca rezultat al cedării România a pierdut 50.762 kmp și 3.776.309 locu­itori, fără să socotim pierderile în privința economiei și pe cele cuantificabile doar în suferința celor care au trăit aceste fapte. Ignorând cererile militarilor români de stabilire a unui plan de evacuare, Armata Roșie a trecut la ocuparea rapidă a teritoriului dintre Prut și Nistru, organizând puncte de control pentru a dezarma, amenința și umili militarii români cărora comandanții, pentru ca situația să nu degenereze, le-au cerut să nu răspundă la provocări. Cu toate acestea inci­den­tele nu au lip­sit, ele sunt consemnate în documentele vremii, așa cum nu au lipsit nici gesturile ultime ale unor ofițeri cărora onoarea răpită li s-a părut de ne­înlocuit și care s-au sinucis.
    Populația Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța (care nu s-a aflat în textul ultimatumului, dar... a fost ocupată) a avut și ea de suferit, trebuind să suporte politica de sovietizare accelerată de punerea căreia în practică s-a ocu­pat temuta NKVD (strămoșul KGB). Pe lângă tot soiul de șicane, privațiuni, pre­siuni, la loc fruntaș s-a aflat în metodele NKVD lichidarea oponenților. Teroarea era la ea acasă, iar România nu putea reacționa. Șansa avea să vină abia în anul 1941, când odată cu declanșarea planului Barbarossa, prin care Germania își invada prietenul de până atunci (URSS), mareșalul Ion Antonescu le-a ordonat trupelor române să treacă Prutul.
    Încercând să avem relații de bună vecinătate cu toate statele, dar mai ales relații de colaborare cu "cei mari", suntem acum în situația struțului. Dacă nu vrem să vedem nu înseamnă că faptele trecute, dar și perspectivele de repetare nu există. Pentru că ideea rușilor de a ajunge la Gurile Dunării și în Europa Centrală supunându-și statele din zonă sau creând tensiuni astfel încât să poată interveni "eliberator" este veche. Ea aparține lui Petru cel Mare. O singură dată România a avut de câștigat de pe urma ei, la 1877, când, în plin război ruso-turc, guvernul de atunci a știut să speculeze situația reușind proclamarea inde­pen­denței. Noului țar de la Kremlin nu-i sunt străine ideile lui Petru cel Mare, chiar dacă în secole metodele s-au mai schimbat. El ne arată că valorizează istoria, că nu uită și că vrea să acționeze în același plan. Doar noi suntem acum gata să uităm poate și anesteziați de statutul nostru de membru NATO, statut ce ne asigură o oarecare siguranță. Dar cum vor evolua lucrurile peste câțiva ani? Este NATO nemuritor? Ori situația geopolitică imuabilă? Nu! Iar pentru a fi pregătiți pentru orice, trebuie să ne aducem aminte!
Anca DINICĂ