4 iulie - data la care se decide soarta așa-zisului "grup Sibișean"
Arestații au toate motivele să fie puși în libertate dar, până la pronunțarea instanței, familiile acestora rămân în greva foamei
Ieri, 1 iulie 2005, la Curtea de Apel Alba s-a judecat recursul înaintat de avocații așa-zisului "grup Sibișean", prin care se solicită revocarea hotărârii de prelungire (pentru a patra oară!) a mandatului de arestare preventivă. Redăm mai jos câteva fragmente din pledoariile avocaților apărării. "Ni s-a refuzat în mod sistematic participarea la audieri, deși acesta era un drept incontestabil al inculpaților, iar ancheta se derulează în mod tendențios. Consider că nu există motive temeinice pentru prelungirea mandatului de arestare preventivă și că s-a depășit termenul rezonabil al fazei de urmărire penală..." (av. Octavian Hârceagă) "Aici discutăm despre cele două tipuri de temeiuri ce stau la baza măsurii excepționale care este arestarea preventivă: cele de drept și cele de fapt. Vreau să atrag atenția instanței că acestea nu mai există, așa cum nu există probe. De patru luni de zile, de când s-a produs arestarea inculpaților, anchetatorii au rămas la nivelul... indiciilor. Dacă aceste indicii justificau arestarea, ele nu mai justifică acum prelungirea (nepermis de mult) mandatului de arestare. De asemenea, în pledoaria mea vreau să acord o perspectivă europeană asupra acestui caz, pentru că ne îndreptăm spre Europa: potrivit art.5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, orice cauză trebuie soluționată într-un termen rezonabil, iar prelungirea mandatului de arestare preventivă nu se poate face decât în baza unor probe. Iar în această cauză probele nu există! Așadar, dacă vream să accedem în Europa trebuie să fim atenți ce pași facem în Justiție... În altă ordine de idei, potrivit CEDO, organele de urmărire penală sunt obligate nu numai să strângă probe, ci și să le comunice părților, ori acest lucru nu s-a petrecut. Se consideră că faza de urmărire este secretă. Păi e secretă numai în mintea anchetatorilor, care ar trebui, după patru luni de zile, ori să-și dea demisia din pricina incompetenței dovedite, ori să suporte rigorile procedurale!" (av. Victor Bleahu) "Invoc, ca și colegul meu, art. 5 din Conveția Europeană a Drepturilor Omului, deoarece în acest dosar au fost depășite toate termenele rezonabile. Și să nu uităm că dosarul este un conglomerat de alte dosare soluționate la rândul lor, la momentul respectiv. În patru luni de zile inculpații nu au fost scoși din arest nici măcar formal, pentru audierile elementare. Indiferent ce acuzații le sunt aduse celor arestați, și ei sunt oameni și au drepturi garantate de Constituție, precum și de legislația internă și internațională. Inculpații ar trebui cercetați în stare de libertate, instituindu-li-se alte interdicții, cum ar fi aceea de a părăsi țara..." (av. Viorel Jidveianu) "Acest grup de inculpați (grup așa-zis de crimă organizată) a fost creat în mod artificial de către anchetatori. În acest moment nu se mai justifică cercetarea lor în stare de arest, pentru că nu există probe în acest sens." (av. Ioan Lazăr)
În contradictoriu, acuzatorul a susținut că deși nu există un cuantum stabilit legal cu privire la ceea ce se definește drept «termen rezonabil», art.159 din Codul Penal prevede limita maximă a acestui termen: 180 de zile. Dar, desigur, stabilirea exactă a perioadei de timp în care se efectuează urmărirea penală rămâne la libera decizie a instanței de judecată. În încheiere, av. Octavian Hârceagă a susținut că nu există nici măcar un singur martor care să declare că ar fi fost supus la presiuni și amenințări de către inculpați și, prin urmare, nu poate fi demonstrată periculozitatea acestora, ei putând fi cercetați în stare de libertate. Având în vedere complexitatea cauzei, instanța a stabilit ca dată de pronunțare asupra acestui recurs, data de 4 iulie a.c.. Dar, până atunci, familiile celor arestați continuă greva foamei și intenționează să apeleze la mass-media centrală, scrisă și audio-vizuală, pentru a-și face cunoscute opiniile.
Ioan HĂNȚULESCU
Grav accident rutier pe DN1
Joi, 30 iunie, pe DN 1, în jurul orei 9.10, la ieșirea din Aiud spre Miraslău a avut loc un accident rutier grav în urma căruia au fost rănite grav 4 persoane. Toader Șortan (52 de ani), din comuna București, județul Hunedoara, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia 1310 pe direcția Aiud-Miraslău, într-o curbă și pe un carosabil umed a pierdut controlul volanului și a pătruns pe contrasens. Dacia a intrat în coliziune frontală cu autoutilitara condusă regulamentar de către Nicolae Gheorghe Surduc (39 de ani), din Baia Mare. În urma impactului 4 persoane au fost grav rănite: Toader Șortan - politraumatism, fractură deschisă tip II cu deplasare de femur, traumatism cranio-cerebral; Gheorghe Șortan (20 de ani), pasager - politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, plagă sângerândă perete abdominal; Nicolae Surduc - fractură deschisă tip I cu deplasare femur stâng; Vasile Cherecheș (59 de ani), din Baia Mare, pasager - traumatism cranio-cerebral acut închis cu hematom parietal stâng. Cel mai norocos a fost Lucian Viorel S. în vârstă de 15 ani, din Baia Mare, pasager în autoutilitară, care s-a ales doar cu o contuzie forte umăr drept. Ambilor conducători auto le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Impactul a fost foarte puternic, astfel că ambele autoturisme au fost distruse în proporție de 80 la sută. Pentru scoaterea victimelor dintre fiarele contorsionate a fost necesară intervenția echipei de descarcerare Aiud, iar circulația a fost oprită pe o perioadă de 30 de minute. În cauză, poliția continuă cercetările.
(L.I.)
Poluare accidentală cu mortalitate piscicolă pe râul Cugir
O poluare accidentală urmată de mortalitate piscicolă s-a produs ieri, pe râul Cugir, unul din cele două cursuri de apă curate din județ, din cauze deocamdată necunoscute. La fața locului s-au deplasat imediat reprezentanți ai Comisariatului Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba și Agenției pentru Protecția Mediului Alba. Comisarul de mediu Marcel Dăneț a declarat că au pierit atât puieți, cât și pești cu greutatea de până la 1,5 kilograme, peștii plutind "cu burta în sus" pe râu. Localnicii dotați cu găleți au luat cu asalt malurile râului pentru a-și face provizii de pește, fiind necesară intervenția polițiștilor pentru a confisca peștii morți, care ar putea reprezenta pericol de intoxicare, dacă sunt consumați. Specialiștii au recoltat probe biologice, care vor fi trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar al DSVSA Alba pentru efectuarea de analize. În funcție de rezultatul investigațiilor de laborator ar putea fi stabilite substanțele chimice cu care s-a poluat apa râului și firma vinovată și vor putea fi aplicate măsurile legale care se impun. Nici una dintre conducerile celor 3 firme cugirene verificate până acum nu a recunoscut că ar fi sursa de poluare, a spus Marcel Dăneț. Pe de altă parte, comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba, Emilia Timiș, a declarat că a fost alertată și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Alba pentru a începe evaluarea pagubelor rezultate în urma mortalității piscicole, pe fondul poluării accidentale.
Robert GHERGU
Băutura și scandalul - surori pe vecie
Băutura și scandalul se completează reciproc, de cele mai multe ori nu pot fi una fără cealaltă. Așa s-a întâmplat și în cazul tânărului Gabriel Stoica (31 de ani), din Cugir, care, fiind în stare avansată de ebrietate, a început să facă scandal și să se manifeste violent într-un local din oraș. Bărbatul a spart trei geamuri cu pumnii, provocându-și plăgi la antebraț. La locul incidentului s-au deplasat polițiști și cadre medicale față de care scandalagiul a fost recalcitrant, manifestând același comportament. În cele din urmă Gabriel Stoica a fost transportat la Spitalul Orășenesc Cugir unde a refuzat îngrijirile medicale, fiind dus ulterior la Spitalul Județean Alba. Aici a primit ajutorul medical necesar, fiind diagnosticat cu plagă tăiată antebraț drept cu scheme de extensor degetele 4 și 5 (secțiune de tendoane). În urma tăieturii bărbatul a pierdut destul de mult sânge, dar cu toate acestea el a refuzat spitalizarea. Stoica este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, distrugere și tulburarea liniștii și ordinii publice.
(L.I.)
Seminar privind zonele protejate
Timp de două zile la Alba Iulia se desfășoară seminarul "Spațiul public și zonele protejate", organizat de Primăria municipiului Alba Iulia și Asociația Arhitecților Șefi de Municipii din România. Desigur că discuțiile sunt cât se poate de tehnice, dar tema este generoasă în încercarea de a pune de acord cerințele corecte ale Ministerului Culturii și Cultelor referitoare la restaurarea, conservarea și protejarea patrimoniului imobil, cu ideile novatoare pe care orice arhitect care se respectă trebuie să le aibă. Iar intreprinderea nu pare una ușoară! Cu acest prilej a fost lansat Ghidul Arhitecților Șefi de Municipii, iar programul a inclus și vizitarea Cetății Alba Iulia și a Cetății Câlnic, precum și prezentarea unor soluții referitoare la spațiile publice din zone protejate: Oradea, Ploiești, Pitești și Timișoara.
(A.D.)
"Zilele Râmețului"
Duminică, 3 iulie 2005, începând cu ora 10.00, la Râmeț se desfășoară prima ediție a "Zilelor Râmețului", eveniment organizat de primăria comunei, sub genericul "La porțile tradiției". Iată câteva repere din programul manifestării: program artistic prezentat de elevii Școlii generale din Râmeț; dezvelirea și sfințirea Monumentului Eroilor; vizitarea expoziției de animale; degustare de produse tradiționale (balmoș, țuică etc.); concursuri- cele mai frumoase animale, cel mai bun mulgător, cel mai bun cosaș, cel mai bun cățărător etc.; festivitatea de premiere; parada portului popular; tombolă cu premii; spectacol folcloric "La fântâna dorului"; hora mocănească "Cântec, joc și voie bună".
(I.H.)
Sărbătoare la Sântimbru
În perioada 2-3 iulie 2005 sântimbrenii sărbătoresc 80 de ani de la punerea pietrei de temelie la Biserica Nouă, 85 de ani de învățământ românesc și 10 ani de la prima întâlnire cu fiii satului, toate reunite sub titulatura de "Sebarea cultural-națională biserica și școala în viața satului Sântimbru - Alba". Programul zilei de azi, 2 iulie, începe la ora 15.00 cu un simpozion ținut la Căminul Cultural, iar duminică, 3 iulie, manifestările continuă, de la ora 9.00, cu Sfânta Liturghie, de la 12.00 - Sfințirea monumentului și parastas pentru eroii de la 1848-1849, ora 12.30 - scurte alocuțiuni, ora 13.00 - Sfințirea noii case parohiale și se încheie la ora 17.00 cu o sebare câmpenească în mijlocul satului.
(I.P.)
Cireșe cu gust amar
Trandafir Pele (71 de ani), din Pâclișa, i-a sesizat pe polițiști, în dimineața zilei de 30 iunie, că la locuința sa a decedat Dumitru Florea în vârstă de 71 de ani, unchiul soției sale din Alba Iulia. Bătrânelul s-a urcat pe o scară pentru a culege cireșe, s-a dezechilibrat și a căzut în cap de la o înălțime de 4,5 metri, decedând pe loc. Cadavrul său a fost transportat la morgă, medicii stabilind că moartea bărbatul a fost violentă și a survenit în urma hemoragiei și a leziunilor suferite la cap.
(L.I.)
Antena 3 la Alba Iulia
După Realitatea și N 24, peisajul jurnalistic TV s-a mai îmbogățit cu un post de știri, Antena 3, care face parte tot din trustul mass-media al lui Dan Voiculescu. Printre emisiuni se numără "Cafeaua cu sare" a Danei Deac și celebrul show al lui Jay Leno. Iar cei nerăbdători să afle ce mai scriu ziarele o pot face pe la 1.00 (noaptea), dacă urmăresc emisiunea "În gura presei", realizată de Mircea Badea. Din punct de vedere jurnalistic am remarcat cu surprindere prezența lui Moise Guran, care este reporter pentru Realitatea și realizatorul unei emisiuni economice la Antena 3!
Noul canal de știri poate fi recepționat în Alba Iulia de abonații Astral.
(S.F.D.)