Duminica a II-a după Rusalii
Chemarea primilor apostoli
Fără îndoială, judecătorul cel mai drept și imparțial al omului este conștiința personală. În condiții de libertate deplină, când nu este călăuzită sau constrânsă de viruși influenți, acest factor de echilibru menține în stare de neatârnare întreg ansamblul psiho-fizic al omului. Când conștiința curată își pierde independența majestoasă, devenind sluga intereselor murdare, meschine și subiect de negustorie, atunci cade din înalta demnitate de Miss Univers, de regină a frumuseții, în grosierul desuet al normalității cotidiene de care ne este acru sufletul.
Noutatea inconfundabilă a învățăturii lui Hristos în lume este simplitatea și naturalețea cu care abordează lucrurile și își angajează slujitorii. În vremea de început a misiunii publice, "umblând Iisus pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari, și le-a zis: "Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni, iar ei lăsând îndată mrejele, au mers după El" (Matei IV,18-20). La fel de natural s-au petrecut lucrurile și cu ceilalți doi frați, Iacob și Ioan, care parcă abia așteptau să-și lepede luntrele și pe bătrânul Zevedei, tatăl lor, și fără nici un precontract să se angajeze la muncă neplătită pe viață. Apostolii lui Iisus n-au pus întrebări, n-au cerut leafă, n-au pus condiții, și nici Hristos nu le-a făgăduit nimic atrăgător, ba mai mult i-a prevenit: "Iată Eu vă trimit pe voi ca pe niște oi în mijlocul lupilor; fiți dar înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii...și veți fi duși în sinagogi și vă vor bate cu biciul, și veți fi urâți de toți oamenii pentru numele meu; iar cel ce va răbda până la sfârșit, se va mântui" (Matei X,16,17,21).
Există vreo asemănare între cei aleși de Hristos și cei aleși de oameni? În mod natural nu ar trebui să fie, deoarece și aleșii neamului sunt mandatați de popor să le reprezinte interesele. Întrebați fiind cu ce gânduri pornesc la drum și ce urmăresc în cei 4-5 ani de mandat, nici măcar unul nu se lasă pradă slăbiciunii de a mărturisi că urmărește vreun scop personal sau meschin, ci toți ca niște îngerași răspund în cor că sunt animați de cele mai curate gânduri, și hotărâți să slujească numai și numai interesul național. Deși o parte a națiunii se cam îndoiește de sinceritatea lor, ei pot infirma neîncrederea urmând îndemnul Mântuitorului: "Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât văzând ei faptele voastre cele bune să preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri (Matei V,16). Dacă totuși prin grâul cel curat se va fi strecurat și vreo neghină, sau dacă printre cei mulți și buni și-a făcut loc și vreun nechemat, al cărui ochi râvnește la foloase necuvenite, să ia aminte la lovitura de bici al Cuvântului divin care îi stă deasupra capului: "Iar dacă ochiul tău cel drept te smintește, scoate-l și aruncă-l de la tine, că mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în Gheenă" (Matei V,29). Aceeași amenințare planează și asupra mâinilor apucătoare, care s-ar lăsa ademenite de vreun câștig rușinos: "Și dacă mâna ta cea dreaptă te smintește pe tine, tai-o și o aruncă de la tine, că mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să piară în Gheenă" (Matei V,30).
Poporul român, robit, ostenit și chiar istovit de povara anilor îndelungi de sărăcie, așteaptă pe cineva să-i ridice jugul de pe umeri, dar așteptarea este zadarnică întrucât chiar din aceste zile se vor înmulți birurile. Să nu se glumească, disperarea bate la ușă. Și Dumnezeu și poporul român sunt îndelung răbdători, dar a întinde coarda peste măsură nu este o idee bună. Să încheiem totuși optimist sperând că cei ce trebuie să audă au auzit și o veste bună ca roua gingașă a unei dimineți de vară ne va răcori viața.
Preot Petru PINCA, Blaj
Mama Primăverii și a Toamnei...
În luna iulie se împlinește un an de la plecarea spre nemurire a celei care a fost Mărioara Pușcaș și nu vreau să mă refer în cele ce urmează la calitățile de actor social pe care le-a avut ea. Nici la calitățile de lider al Clubului de ecologie și turism montan "Albamont", nici la calitățile didactice pe care le-a dovedit de-a lungul timpului față de generații întregi de montaniarzi, ca și față de numeroși "oameni ai cetății", mari și mici deopotrivă, cărora le-a insuflat spiritul ei iubitor de libertate și întreprinzător. Vreau să mă refer aici la calitatea ei de OM, pe care numai cei foarte apropiați și care au iubit-o cu adevărat o cunosc. Dacă ar fi să "fac istorie" aș spune că Mări, cum o alintau apropiații, a fost unul dintre puținii luptători anticomuniști autentici pe care i-a avut județul Alba. A suferit rigorile regimului ceaușist cu stoicism, s-a prefăcut adesea naivă și slabă în fața tăvălugului nimicitor de destine al dictaturii, dar a rămas mereu liberă acolo, la munte, unde toți anticomuniștii se retrăgeau în anii aceia pentru a scăpa de "urechile" omniprezente ale securității. Și, mai mult decât atât, ea a păstrat o permanentă legătură cu cei ce aveau aceleași idealuri (dintre aceștia nu vreau să dau decât trei exemple, edificatoare: Ion Gavrilă Ogoranu, Ana Blandiana și Doina Cornea). În momentul Revoluției și mai ales după aceea, ea a fost printre primii care au sesizat pericolul celui de-al doilea val comunist, cel al "comunismului cu față umană". A fost mereu de partea formațiunilor politice reînviate din cenușa partidelor istorice, de partea celor ce au constituit opoziția democratică (dar a încercat să-i înțeleagă și pe înșelații din tabăra cealaltă și nu i-a condamnat niciodată, decât atunci când s-au dedat la războaie frățești de genul mineriadelor). Pentru ea, balconul Operei din Timișoara și Piața Universității au rămas mereu niște repere la care nu a renunțat niciodată... Dar câte nu s-ar putea spune despre tot ce a făcut Mări pentru democrație, pentru deșteptarea spiritului comunitar, pentru relațiile cu străinii (francezi, germani, englezi, americani, elvețieni etc.), de fapt pentru toate tipurile de relații care abia se înfiripau după 1989... ? Ce nu s-ar putea spune despre ceea ce a făcut ea pentru Alba Iulia și pentru județul Alba?
Dar, după cum spuneam, vreau să vorbesc despre Mări în calitate de OM. Un om care a știut să fie factor catalizator, unificator, pacificator și ocrotitor al celor două mari familii pe care le-a avut în viață: familia Pușcaș și familia "Albamont". Fără nici o diferență între ele. A fost mamă, soră mai mare și călăuzitor al familiei ei biologice, așa cum a fost, ani de-a rândul, mamă, soră mai mare și călăuzitor al albamontiștilor. Și nu pot uita niciodată nimic din ceea ce era ea atunci, la "Per Pedes" (ca și de-a lungul anului, deși mai puțin vizibil): un fel de Mare Preoteasă a Primăverii, sau a Toamnei, după caz... Iar plecarea Mamei Primăverii am simțit-o cu toții. Am simțit-o în singurătatea munților și a pădurilor, am simțit-o în izvoare, în ploile și în cețurile de pe creste, dar mai ales în focul rămas pustiu și mut fără ea. Sau poate că tocmai acolo, noi cei ce am iubit-o, îi simțim prezența!
Ioan HĂNȚULESCU
Duminică, sub cupola Astra-Blaj,
Eroii satului cinstiți la Cergău Mic
Duminică, 3 iulie, la Cergău Mic, va avea loc o manifestare cultural-artistică dedicată fiilor satului, cândva o localitate de schei (bulgari luterani), contopiți treptat cu ființa românilor, ne-a informat Silvia Pop, președintele Despărțământului Astra "Timotei Cipariu" din Blaj, principalul organizator. Acțiunea se va desfășura cu sprijinul Primăriei Cergău Mare, Cercului Astra "Aron Cotruș", Parohia Ortodoxă, Școala generală și Grădinița Cergău Mic. De fapt, a spus Silvia Pop, inițiatorul manifestării este ing. Petru Sechel, fiu al satului care a rămas cu toată ființa alături de locurile natale și cei dragi, deși trăiește de peste 40 de ani în Buzău. Încurajat de prietenul său, poetul Ion Brad, Petru Sechel se dedică elaborării unei monografii a satului. El evocă cu mândrie momente semnificative din existența de secole a Cergăului Mic, bazându-se pe documente, mărturii și amintiri proprii, înălțând un adevărat monument familiei și satului natal. Pentru a scoate la lumină dragostea de neam și glie, împreună cu soția sa, Silvia, Petru Sechel a ridicat în mijlocul satului un monument dedicat memoriei celor 23 de fii ai satului Cergău Mic, căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, spre veșnica lor cinstire. În programul manifestărilor, reunite sub titlul "Cinstire eroilor satului", sunt incluse: * ora 10.00 - Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire a eroilor *12.00 - Dezvelirea și sfințirea Monumentului Eroilor și ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori, urmate de alocuțiunile invitaților * 13.00 - Lansarea cărții "Cergău Mic-studiu monografic", autor Petru Sechel și un moment poetic susținut de elevi. La manifestare sunt invitate să participe oficialități județene și locale, parlamentari, primari, preoți, profesori, scriitori și membri Astra din comuna Cergău Mare, dar și din Blaj, Roșia de Secaș, Sâncel, Pănade și Mihalț.
Robert GHERGU