Prefectul Cosmin Covaciu în război cu Mafia lemnului
Mafia lemnului a căpătat tot mai mare amploare în județul Alba. Pădurile noastre sunt afectate de faptele criminale ale celor care le exploatează în mod ilegal. Pe măsură ce acești infractori se îmbogățesc și își continuă în liniște activitatea, județul Alba își pierde echilibrul natural, ecologic. Inundațiile devin tot mai frecvente, distrugând case, lăsând familii întregi sub cerul liber. Din cauza dezechilibrării ecologice, populația județului devine tot mai lipsită de apărare în fața furiei naturii. Căci este limpede, natura, pradă mafioților, se răzbună. Iar acesta este doar începutul. Deoarece copiii noștri vor fi cei care vor plăti, de fapt, păcatele generației noastre. Un copac ciuntit, tăiat de la rădăcină, înseamnă încă un pas sigur spre modificarea definitivă a condițiilor climaterice. Ploile torențiale, grindinile, potopul, furtunile vor fi determinante ale mediului în care nu vom mai putea trăi ca până acum. Vom fi nevoiți să locuim într-o lume căreia nu îi vom mai putea face față. Celor care exploatați în mod ilicit pădurile județului, vă dau o ultimă șansă de a înceta activitatea criminală împotriva pădurilor. Celor care trăiți de pe urma lemnului județului nostru, îmbogățindu-vă cu prețul sănătății mediului în care trăim noi și copiii noștri, vă spun pentru ultima oară: până aici v-a fost!
În calitatea mea de prefect al județului, consider că am fost suficient de clar până acum când am anunțat că voi stârpi cu mâna mea Mafia lemnului. V-o spun pentru ultima oară: sfârșitul furturilor de copaci din pădurile Albei este aproape. Azi, în mod oficial, declar război tuturor celor care ne fură pădurea și vă asigur că voi fi nemilos.
Punctele de control stabilite la fiecare ieșire din județ, unde în permanență vă vor aștepta reprezentați ai Poliției, ai Gărzii de Mediu, ai Gărzii Financiare și ai Corpului de Control al Prefectului sunt porțile voastre sigure spre închisoare. Vom opri fiecare mașină ce transportă lemne, vom verifica la sânge toate actele transportatorilor, fiecare bucată de lemn care părăsește județul. Și vă asigur din nou că nu ne va scăpa nimic. Sunt decis să elimin definitiv sistemul mafiot al lemnului, în care hoția s-a instalat atât de confortabil. Și să fiți convinși că o voi face! Mii de mc de lemn i-au fost furați județului Alba, în dauna locuitorilor săi. Valuri de reclamații ale cetățenilor care sesizează abuzurile voastre asupra pădurilor vin înspre Prefectură. De acum însă, numărul lor va descrește vertiginos. Pentru că am antrenat toate instituțiile statului în acest război, pe care voi, tâlhari la drumul mare, îl veți pierde.
Azi, vă acord ultima șansă de a renunța la crimele voastre împotriva pădurilor. Începând de acum, închisoarea își deschide larg porțile pentru voi!
Cosmin COVACIU,
Prefectul județului Alba
La vremea secerișului
Grâul se ieftinește, pâinea se scumpește!
Interviu cu ing. Dorel CĂLIAN, director executiv al DADR Alba
- De câteva zile, combinele au intrat în lan la secerișul orzului. Cu alte cuvinte a fost declanșată campania agricolă de vară. În zilele premergătoare începutului de strângere a cerealelor păioase și, mai cu seamă a grâului, a avut loc o furtunoasă răzvrătire a fermierilor împotriva a ceea ce ei au numit "falsa criză de supraproducție a grâului". După opinia dvs. în ce condiții a debutat campania agricolă de vară și ce șanse există de-a evita o criză de proporții a grâului din recolta 2005?
- Nu vreau să fiu nici pesimist, demobilizator, dar nici optimist fără măsură. Este un adevăr neîndoielnic faptul că după un an anterior cu producții de cereale record, fermierii din județ se tem că nu-și vor putea valorifica la un preț rezonabil grâul din acest an. Și temerile lor s-ar putea să fie pe alocuri îndreptățite. La ora actuală în silozurile societăților de profil, în depozitele și magaziile producătorilor se mai află încă un volum apreciabil de cereale ce n-au putut fi valorificate pe piața internă și nici la export. Din informațiile pe care le am aceste necazuri îngrijorătoare sunt cunoscute și de către Ministerul Agriculturii și Guvern. Deocamdată nu s-a luat nici o decizie în privința prevenirii unei crize a grâului. Eu sunt încrezător în găsirea unor rezolvări onorabile. Așa cum s-a mai întâmplat în anii anteriori, criza grâului va putea fi soluționată de așa manieră încât fermierii să nu ajungă într-un colaps financiar.
- Rămânând tot în perimetrul campaniei agricole de vară, vă întreb dacă există realmente o criză reală de supraproducție la grâu sau acum se plătește tribut lipsei de coerență și realism în dezvoltarea echilibrată a agriculturii?
- Nu doresc să fac acum rechizitoriul a ceea ce s-a întâmplat cu agricultura românească în ultimii 15 ani. Dacă retrocedarea pământului celor îndreptățiți și-a găsit în general o exploatare acceptabilă, chiar dacă însemnate suprafețe de teren arabil sunt lucrate în condiții de subzistență, iar o bună parte din pământ este lăsat pârloagă, în zootehnie a avut loc o nesăbuită acțiune de distrugere a fermelor și complexelor de profil. Scăderea dramatică a efectivelor de animale a diminuat considerabil posibilitățile de valorificare a cerealelor, de convertirea lor în carne, lapte și alte produse animaliere. Acum ne găsim în situația unui dezechilibru extrem de păgubos între cele două ramuri vitale ale agriculturii: vegetale și animale. La condițiile pe care le are județul nostru (190.000 ha de pășuni și fânețe) există mari posibilități de relansare a creșterii efectivelor de animale. Am în vedere în mod deosebit speciile bovină și porcină. Conducerea MAPDR a demarat în acest sens o mare ofensivă de revitalizare a zootehniei. Sunt deja înființate mai multe ferme zootehnice model de creștere a bovinelor. Ne vom îngriji să preluăm experiența acestora și să finalizăm astfel de programe și în județul Alba. Totodată va trebui să revedem structura culturilor agricole. O diminuare a suprafețelor cultivate cu grâu și promovarea în cultură a altor plante: sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, soia etc. ar fi în favoarea producătorilor. Nu trebuie neglijate nici oportunitățile exportului de grâu, cu toate că în UE, Canada și SUA, în țările foste URSS există stocuri mari de cereale, grâul românesc își poate găsi desfacerea și pe piața externă oricât de accerbă va fi competiția. Fermierii așteaptă măsuri concrete pentru aplicarea Legii privind organizarea și funcționarea pieții produselor agricole și alimentare care să stabilească un preț de referință și un preț minim garantat, care să stea la baza prețului grâului și celorlalte produse agricole.
- Vă propun să ne întoarcem pe tarla la seceriș. Vă rog să ne oferiți câteva informații privind programul de recoltare din această vară.
- Din datele pe care le am la îndemână rezultă că avem de recoltat o suprafață de 31.900 ha cultivate cu orz, grâu, orzoaică și ovăz. Cu toate capriciile vremii sperăm să obținem o producție medie de grâu de 3.208 kg/ha, ceea ce înseamnă o producție totală de 86.300 tone. Producții bune se vor recolta și la celelalte culturi de păioase. Cu cele 616 combine, 3.462 pluguri, 1.297 de remorci și 673 autocamioane există posibilități reale de a realiza o viteză zilnică de recoltat de peste 2.240 hectare. Aceasta înseamnă că în mai puțin de 18 zile bune de lucru se va putea strânge întreaga producție de cereale. Din calculele efectuate de noi reiese că la dotarea existentă se poate transporta zilnic în jur de 3.500 tone de cereale. Prin urmare întreaga producție de 112.300 tone de cereale va putea fi transportată din câmp la blocul de depozitare în circa 25 de zile.
- Este un fapt îndeobște cunoscut că o pondere însemnată din tractoarele, combinele și mijloacele de transport ce participă la campania agricolă de vară sunt învechite, se defectează des. Ați luat în calcul și acești timpi morți?
- Bineînțeles că am avut în vedere starea reală a dotării tehnice a societăților agricole. Din moment ce mai bine de 60% din tractoare și combine au norma de exploatare depășită, ne așteptăm la unele surprize neplăcute. Să nu se uite însă că sunt fermieri ce lucrează suprafețe mari de teren ce s-au dotat cu tractoare și combine performante. Repet, dacă timpul ne ajută nu se vor crea probleme ce nu se vor putea rezolva. Suntem încrezători că și eliberarea terenului de paie și efectuarea arăturilor se vor realiza în așa fel încât campania agricolă de toamnă să înceapă în condițiuni bune.
- În perspectiva aderării României în 2007 la Uniunea Europeană ce credeți că ar trebui să știe să facă fermierii, Ministerul Agriculturii, Guvernul?
- Negocierea dosarului "Agricultura" a fost extrem de greu. Important este ca în timpul care a mai rămas fiecare producător agricol, fermier, crescător de animale să cunoască nivelurile de producție convenite, calitatea acestora și modalitățile de valorificare a lor pe piața unică. În organizarea pieții interne a produselor agricole se cuvine avut în vedere exigențele și cerințele politicii agricole comunitare. Adoptarea unor acte normative care să conducă la armonizarea intereselor noastre cu cele din UE, este de mare urgență. Producătorii agricoli așteaptă măsuri de stimularea asocierii și dezvoltarea unui comerț civilizat cu produse agricole prin cooperative și/sau piețe en-gros, încheierea de contracte ferme între producătorii agricoli și achizitori, diminuarea drastică a intermediarilor. Ne așteaptă o perioadă extrem de grea până la aderare. Eu cunosc bine forța și capacitatea specialiștilor, fermierilor și lucrătorilor din agricultura județului și cred că vom găsi împreună resurse de a ne alinia cât mai bine la cerințele și exigențele partenerilor din Uniunea Europeană.
A consemnat
Sebastian TRUȚA
Nicolae Gavrilă a rămas președinte al "Centrocoop"
Uniunea Națională a Cooperativelor de Consum din România "Centrocoop" și-a schimbat numele în timpul congresului extraordinar care a avut loc în stațiunea mureșeană Sovata. Astfel, acest organism a devenit Uniunea Națională a Cooperației de Consum.
Cei peste 500 de delegați participanți la întrunire au decis, însă, cu o majoritate zdrobitoare menținerea în funțiile de conducere a acelorași oameni. Astfel, Nicolae Gavrilă a fost reales președinte, în timp ce George Gavrilescu și-a păstrat postul de vicepreședinte. Congresul de la Sovata a scos, însă, la iveală faptul că în cadrul "Centrocoop" există o stare tensionată determinată de faptul că Uniunea și-a pierdut sediul, acuzat de această situație fiind președintele Comisiei de Cenzori, Ion Mărculescu. Mai multe persoane din Uniune au afirmat despre acesta că ar fi făcut o serie de afaceri ilicite sub umbrela "Centrocoop".
(A.C.)
Mircea Hava candidează la vicepreședinția PD
Sâmbătă, 9 iulie la București va avea loc Consiliul Național de Coordonare al Partidului Democrat, ocazie cu care vor fi ocupate, prin votul delegaților, funcțiile incluse în Biroul Permanent Național al PD. Printre acestea se numără și cele zece funcții de vicepreședinte. Pentru una dintre aceste funcții candidează și Mircea Hava, președintele PD Alba. Poate că zece vicepreședinți par cam mulți, dar s-a considerat necesar ca fiecare regiune a țării să fie bine reprezentată la nivelul BPN. În ce privește candidatura lui Mircea Hava, trebuie să spunem că ea este firească din perspectiva rezultatelor organizației PD Alba, care este, după organizațiile bucureștene, cea mai puternică din țară. În plus, acum că președintele PD este un ardelean, este necesar ca el să aibă o puternică bază de sprijin.
(A.D.)