.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Țeapă ministerială pentru membrii comisiilor pentru testele naționale
     Ministerul Educației și Cercetării a folosit o tactică șireată în privința remu­nerării dascălilor implicați în desfășurarea testelor naționale, emițând Ordinul pri­vind salarizarea cadrelor didactice care fac parte din comisii abia după ce exa­menul propriu-zis s-a încheiat. Altfel spus, munciți, că vom vedea la urmă cum vă vom plăti. Potrivit Ordinului nr. 4.419/29.06.2005, președintele, secretarul și mem­brii comisiei din centrul de testare, evaluare ori din comisiile de organizare sunt remunerați 56 de ore, la un tarif orar de 1/172, mai puțin membrii comisiilor de organizare, plătiți doar 32 de ore. Vom exemplifica venitul obținut de un dascăl la un salariu mediu de 7 milioane de lei. Potrivit calculelor, la un tarif pe oră de 40.700 lei rezultă o indemnizație mai mică de 2.280.000 de lei pentru un pre­ședinte de comisie. Supraveghetorii vor beneficia de 5 ore plătite pentru fiecare din cele 3 probe, cu același tarif orar-în total 610.000 de lei. Informaticienii vor fi plătiți 10 minute pentru introducerea datelor pentru fiecare candidat, la un tarif orar de 1/172, adică cu 40.700 de lei pentru 6 elevi. Singurii care nu vor primi indemnizații diminuate comparativ cu anul trecut vor fi profesorii corectori, cărora li se vor plăti, potrivit ordinului, 15 minute pentru fiecare lucrare scrisă evaluată, cu un tarif orar de 1/72, care la exemplul dat înseamnă aproape 100.000 de lei pentru 4 lucrări. Pentru bacalaureat, președintele câștigă jumătate din salariul de bază lunar, dar nu mai mult de 5.850.000 de lei, în cazul în care ceomisia are până la 400 de candidați, inclusiv și un salariu de bază, dar cel mult 11.650.000 de lei, pentru comisiile mai mari de 400 de elevi. Vicepreședintele, secretarul și membrii comisiei din centrele de examen vor fi plătiți 72 de ore la un tarif orar de 1/172 din salariu funcției didactice, iar informaticianul, câte 10 minute pentru fiecare candidat, la același tarif orar. Vicepreședintele și secretarul comisiei de evaluare sunt remunerați 72 de ore cu un tarif orar de 1/172, iar profesorii exa­minatori sunt plătiți cu 12 minute pentru fiecare candidat examinat la probele orale sau practice, iar corectorii, cu 20 de minute pentru fiecare lucrare scrisă, fiecare la tariful orar de 1/72. Supraveghetorii vor beneficia de 6 ore plătite, la un tarif de 1/172 pe oră, încasând, potrivit exemplului de mai sus, mai puțin de 250.000 de lei.(R.G.)
Dosar penal la doar 13 ani
     Radu Dorin P. și Adrian Andrei Ș. ambii în vârstă de 13 ani, elevi ai Liceului Teoretic Teiuș, clasele I-VIII, au devenit peste noapte infractori, pe numele lor fi­ind întocmite dosare penale pentru comiterea infracțiunii de tentativă la furt calificat. Minorii au pătruns prin ruperea lacătului de acces, în noaptea de 28/29 iunie, în pivnița Grădiniței nr. 1 Teiuș unde erau depozitate măsuțe, scăunele și jucării, fără a sustrage însă ceva. Probabil plictisindu-se în vacanță au vrut să în­cerce și altceva, dar din nefericire pentru ei nu s-au gândit și la consecințe. (L.I.)
Dispărut fără urmă
     Vasile Sorin Barta în vârstă de 37 de ani, din Aiud, a fost dat în urmărire genarală nu pentru că a comis o infracțiune ci pentru că a dispărut de la do­miciliu. Susana Barta (72 de ani), mama tânărului i-a anunțat pe polițiști că în data de 26 iunie, la ora 20.00, după ce a consumat băuturi alcoolice fiul său a sustras de acasă suma de 600 de mii de lei și a părăsit domiciliul. Înainte de a pleca acesta a afirmat că are de gând să se sinucidă. Vasile Sorin Barta fi­gurează în evidențele Spitalului municipal Aiud cu afecțiuni psihice și era cu­noscut ca fiind un consumator de alcool. Tânărul are înălțimea de 1,70-1,75 metri, 84 de kg, păr negru, fața ovală, iar în momentul părăsirii domiciliului era îmbrăcat cu tricou și pantaloni din stofă de culoare albă. (L.I.)
La Cugir
Lumină din surse neconvenționale
     În urma discuțiilor purtate de primarul Cugirului, Adrian Teban, cu directorul S.C. Electrica, Ioan Perju, referitor la electrificarea satelor de munte Frăsinei, Goașele, Bocșitură, precum și a zonei Râul Mic a rezultat că aceste lucrări, în valoare de 16 miliarde de lei, sunt prinse de abia în planul de investiții pe anul 2006. Tot legat de electrificarea satelor de munte menționate, Adrian Teban a discutat și cu conducerea Consiliului județean Alba pentru găsirea unor programe pentru energii neconveționale care să fie aplicate în aceste zone, prin intermediul unor firme furnizoare de echipamente care folosesc energia solară și eoliană. Costul unui astfel de echipament se ridică la 2.000 de euro, din care 1.000 euro sunt subvenționați prin programul de energii neconvenționale. (I.P.)
Refacerea DN 67 C are de așteptat mult și bine
•Deputatul Sârbu a primit de la minister un răspuns în cel mai autentic limbaj de lemn
     Recent, deputatul Mugurel Sârbu adresase o interpelare ministrului Trans­porturilor, cu privire la starea deplorabilă a DN 67 C de pe Valea Sebeșului, so­licitând totodată măsuri urgente pentru refacerea acestuia. Răspunsul primit însă de deputatul de Alba nu este nici pe departe unul optimist, ba mai mult pare unul șablonard, în cel mai autentic limbaj de lemn, cu nimic mai diferit de perioada pesedistă a guvernării României, atât de hulită acum. În adresa respectivă se a­rată sec că nu sunt bani, că se fac eforturi, că se vor demara niște proiecte în anii viitori și așa mai departe. "Nu sunt deloc mulțumit de răspunsul primit, mă așteptam să aflu niște lucruri mai exacte, niște termene precise cu privire la re­abilitarea acestui drum. Am impresia că va mai trebui să așteptăm mult și bine, până când Valea Sebeșului va avea un drum modern. Personal o să continui cu interpelările la ministrul Dobre și sper să primesc și niște răspunsuri concrete. Mi se pare firesc să am susținerea și a celorlalți parlamentari de Alba, pentru că a­tunci când este vorba despre binele județului nostru, trebuie să lăsăm deoparte orice dispute politice", ne-a declarat Mugurel Sârbu.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.