.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
"Înapoi la popor!"
     Jocul de-a alegerile anticipate nu este o noutate. În ultimii ani, tema a fost mai des dezbătută de forțele politice însă de fiecare dată cărțile au fost făcute la Cotroceni. Adrian Năstase a fost primul care a lansat ideea, însă a fost nevoit să bată în retragere, fiind temperat de Ion Iliescu. Acum rolurile s-au inversat, cel care a decis întoarcerea la urne a fost președintele Băsescu, care i-a forțat mâna premierului Călin Popescu Tăriceanu. Nici nu cunoștea foarte bine toate încă­perile palatului unde urma să-și exercite autoritatea de șef al statului, că pe 6 ia­nuarie 2005, Traian Băsescu a anunțat într-un interviu incendiar: "Sunt adeptul u­nor anticipate imediate pentru a scăpa de o soluție imorală care se numește PUR". Iar peste exact două luni, pe 7 martie 2005, el oferea și o soluție pentru re­așezarea lucrurilor pe un făgaș ce și-l dorea mult: "Când vorbesc de anticipate am în vedere faptul că Stolojan poate fi un portdrapel al Alianței D.A.". Probabil aceste două obiective l-au animat pe ocupantul fotoliului prezidențial, eliminarea partidului condus de Dan Voiculescu și readucerea lui Theodor Stolojan în prim-planul vieții politice.
    Timp de șase luni, între președinte și primul ministru au existat în permanență frecușuri pe această temă. Primul nu a ratat nici o ocazie pentru a face referire la oportunitatea anticipatelor, în timp ce al doilea a contrat mereu, încercând să explice opiniei publice că respectarea calendarului de integrare în UE nu permite o criză politică majoră. Semnalele venite dinspre Strasbourg, potrivit cărora ac­ceptarea României în Uniune pe 1 ianuarie 2007, nu este chiar așa de sigură, l-a determinat pe Traian Băsescu să forțeze mâna premierului. Momentul a fost bine ales, invocându-se refuzul Curții Constituționale de a returna la Parlament pache­tul de legi ale Justiției. O decizie care s-a potrivit ca o mănușă cu intențiile pre­ședintelui. "Acum ori niciodată, Căline", ar fi fost deviza președintelui. Dar, unele surse din interiorul PNL susțin că amenințarea a fost și mai drastică, cei din A­leea Modrogan fiind deciși să-și retragă miniștrii din guvern, în cazul unui refuz categoric al lui Tăriceanu. Iar de aici și până la anunțarea demisiei întregului Exe­cutiv n-a fost decât un pas.
    Trecând peste toate tertipurile care au condus la luarea unei asemenea deci­zii, să analizăm procedurile pe care trebuie să le urmeze Președintele pentru a dizolva Parlamentul și declanșarea anticipatelor. Demisia Guvernului și apoi in­validarea succesivă a două cabinete pare a fi soluția aleasă. Ultimele sondaje date publicității indică faptul că Alianța PNL-PD ar fi în avantaj față de anul e­lectoral precedent, iar PSD trage din greu să iasă din marasmul pierderii ale­gerilor anterioare, pe deasupra mai are legate de picioare afacerile "mafiei ara­be". Interesat de organizarea alegerilor anticipate pare a fi și noul partid al lui Cor­neliu Vadim Tudor, care prin trecerea acestui purgatoriu ar scăpa de "gru­parea Ciontu", ce-i stă ca un ghimpe în gât. Foarte posibil, Traian Băsescu ar scă­pa și de obsesia PUR, devenit mai nou Conservator, formațiunea lui Dan Voi­culescu nefiind capabilă să treacă pragul Parlamentului.
    Acum totul este clar, în toamnă vom merge din nou la urne. Întrebarea ce se pune este dacă anticipatele vor rezolva toate problemele cu care se confruntă societatea românească postrevoluționară: eficientizarea echipei guvernamentale, depolitizarea Justiției, eradicarea corupției și mai ales pregătirea României pentru aderarea la UE la data stabilită anterior.
Dumitru HENEGAR