.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 9.7.2005 ::. 
A început secerișul
Grâu recoltat pentru... gărgărițe?!
     secerișÎn mai multe localități din județul Alba a început campania de recoltare a cerealelor păioase, combinele și mașinile a­gricole aflându-se în brazdă de dimineața pâ­nă seara, mai ales că vremea permite acum acest lucru. După ce secerișul a demarat cu cultura orzului, cultivat pe 2.549 de hectare, estimându-se o producție medie la hectar de 3.100 kilograme, în aceste zile a început și recoltatul grâului. Pericolul care îi paște însă pe țărani este de a rămâne cu grâul nevân­dut, din cauza prețului mult prea scăzut ofe­rit, care nu le va permite să înființeze noi culturi. Pe fondul supraproducției de a­nul trecut și al importurilor masive, grâul producătorilor agricoli riscă să fie atacat de gărgărițe în locurile în care este depozitat, dacă prețul de achiziție nu va creș­te, astfel încât cu banii obținuți țăranii să poată reface ciclul lucrărilor din agri­cul­tură.(R.G.)
În orașul Abrud
Absolvenți de facultăți și masterate au ajuns vânzători sau șomeri
•Adriana Șerban din Abrud, absolventă a Facultății de Chi­mie-fizică și masterat în Medicină Moleculară speră că va gă­si un loc de muncă
     Este tragic să vedem în zilele noastre sute de tineri care au absolvit o facul­tate, sunt pregătiți în diferite masterate pentru cercetare etc. că sunt nevoiți să lucreze cu totul altceva, sau pur și simplu să nu aibă unde să muncească. Vom prezenta un exemplu tipic în acest sens, pe care l-am întâlnit în orașul Abrud. Este vorba de Adriana Șerban, care a terminat Facultatea de chimie-fizică în anul 2001, după care a urmat un masterat în Medicină moleculară. În paralel a lucrat un an în învățământ, apoi la o fabrică de confecții. Iată ce ne-a declarat zilele tre­cute: "E greu de găsit un loc de muncă în domeniul Medicinei Moleculare. La noi în țară e nevoie de cercetare dar încă nu i se acordă importanța cuvenită. În pe­rioada masteratului, în cei 2 ani de zile am lucrat la catedra renumitului profesor Benga de la Cluj. Acum, d-l prof. Benga este în Japonia, căutând să aducă gran­turi și fonduri pentru cercetare, pentru că avem nevoie. Dacă nu sunt fonduri, nu poate să angajeze oameni. Eu, acum, stau. Am lucrat până înainte de Paști vân­zătoare într-un magazin alimentar. Dar atâta vreme cât muncești, nu ești apreciat atunci când pui suflet. O carte de muncă nu ți se face, deși o dai și o țin la ei a­casă. Am plecat de acolo. Am 26 de ani. O să caut să-mi găsesc altceva".
    Pe Adriana am găsit-o împreună cu bunica ei, Rozalia, 74 de ani, care a lucrat ca referent-secretară la Căminul-școală cu copii deficienți mintal. Din 1986 s-a pensionat. Soțul d-nei Șerban a fost pe front, așa cum ne-a povestit, ajungând până la Stalingrad. Acolo a fost rănit la cap și operat chiar pe front de către dr. Andreoiu, care a fost dus și el pe front, a fost director de spital la Abrud. În urma acestora, soțul d-nei Șerban a rămas fără voce și paralizat. Adus la București, după un timp, i-a revenit vocea. A fost decorat cu Virtutea Militară. S-a angajat, așa invalid cum a fost, la Exploatarea minieră din Gura Roșiei. Așadar, Adriana are norocul de a supraviețui alături de bunica și mama ei, care au un oarecare venit din pensie și salariu (tatăl ei fiind decedat) până când își va putea relua ac­tivitatea de cercetare și mai ales într-un domeniu extrem de important al geneticii moleculare, al ADN-ului, care face obiectul celor mai moderne utilizări și căruia în țările occidentale i se acordă atenția maximă.
Ioan RADU

Trei tractoriști din Noșlac cercetați penal
     Lucrătorii din cadrul Poliției orașului Ocna Mureș au efectuat, în data de 7 iulie, pe raza comunei Noșlac un control de rutină. În urma acestuia trei persoane s-au ales cu dosar penal. Pe strada principală polițiștii i-au depistat pe numiții Alexandru K. (21 de ani), Eugen H. (40 de ani) și Corneliu H. (49 de ani) în timp ce conduceau, fiecare dintre ei, tractoare care nu erau înmatriculate. În plus, cel mai tânăr dintre aceștia nu deținea permis de conducere. Ca atare celor trei trac­toriști le-au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracțiunii de con­ducere pe drumurile publice a unui autovehicol neîmatriculat, iar lui Alexandru K. și pentru conducerea pe drumurile publice fără a deține permis auto. Pentru a scăpa basma curată atunci când sunt controlați de polițiști, tractoriștii ar trebui să își pună "mașinile" în legalitate.(L.I.)
Uzina Mecanică Cugir călcată de hoți
     Cristian S.(19 ani), Radu N. (20 de ani) și Cosmin C. (15 ani), toți din Cugir au fost identificați ca fiind autorii unui furt comis în noaptea de 5/6 iulie la o societate din Cugir. Cei trei au rupt gratiile de la un geam, l-au spart și au pătruns în interiorul unității de unde au sustras piese din cupru, alamă și aluminiu în valoare de 500 de lei (5 milioane de lei). Prin extinderea cercetărilor s-a stabilit că a­ceștia sunt și autorii unui furt comis la Uzina Mecanică Cugir. Din secția de cablaje a societății cei trei au sustras, dintr-un container, alamă în valoare de 150 de lei (1,5 milioane de lei). Prejudiciul adus celor două unități a fost recuperat în proporție de 60 la sută. Cristian S, Radu N. și Cosmin C. sunt cercetați pentru co­miterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Cei mai mulți candidați au fugit la ultima probă la BAC
     Ieri a avut loc ultima probă a examenului de bacalaureat din această sesiune, care a fost susținută de către 3.182 de elevi din cei 3.217 înscriși, a anunțat prof. Elena Ignat, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Ea a precizat că 2.003 candidați, adică peste 60 la sută, au susținut proba la... educație fizică, 800 la geo­grafie, iar ceilalți, la disciplinele celorlalte arii curriculare decât cea a spe­cia­lizării, fiind testați la una din cele 21 de materii la care s-a susținut examenul. Cea mai ușoară probă a bacalaureatului nu s-a soldat cu incidente, a mai spus prof. Elena Ignat. Rezultatele parțiale ale examenului de bacalaureat vor fi afișate luni, 11 iulie, până la ora 16.00, iar eventualele contestații vor putea fi depuse în următoarele 4 ore. Afișarea rezultatelor finale va avea loc joi, 14 iulie.(R.G.)
De azi
Noi scumpiri la combustibili
     Petrom a anunțat ieri că va scumpi de azi prețul carburanților comercializați în stațiile proprii cu 300 lei vechi pe litru /0,03 lei noi. Noile prețuri sunt următoarele: bezina Eco Premium - 34.500 lei vechi/litru/3,45 lei noi, Premium fără plumb - 34.200 lei vechi/litru/3,42 lei noi, Euro Premium - 34.200 lei vechi/litru/3,42 lei noi și Top Premium 99 - 37.700 lei vechi/litru /3,77 lei noi. Tot de sâmbătă se scum­pește și autogazul, tot cu 300 de lei vechi, acesta urmând să coste 17.900 lei vechi/litru/1,79 lei noi.
    Prețul motorinelor rămâne însă neschimbat: Super Euro Diesel - 32.500 lei vechi/litru/3,25 lei noi și Euro Diesel - 31.500 lei vechi/litru/3,25 lei noi. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.