Toate sunt cu putință celui care crede!
Averile de tot felul: pământ, animale, bani sau alte valori perisabile, trecătoare, au constituit încă din vremurile de început ale lumii, motive de discordie între indivizi, comunități și popoare.
Cain, grijuliu față de grânele sale frumoase îi jertfește lui Dumnezeu gozuri și își atrage mânia Domnului; pentru un blid de linte, Isav pierde dreptul de întâi născut; pentru a folosi pământurile cele mai mănoase, Lot se desparte de Avraam; din poftă nestăvilită de înavuțire, regele Ahav răpește singurul petic de pământ al lui Nabot, o vie moștenită de la părinți, atrăgându-și mânia cerului; într-un moment de derivă a domniei, marele David este hăituit de fiul său Abesalom din dorința apucătoare a acestuia de a-i lua tronul; bogatul căruia i-a rodit țarina, în loc să facă milostenie își mărește hambarele și își pierde sufletul; bogatul nemilostiv, fiindcă nu avea ochi pentru nevoiași a ajuns în iad; auzind că s-a născut un nou împărat, Irod pornește pe urmele lui Iisus "voind morții a-l da", însă eșuând, îl scurtează pe Ioan Botezătorul, care privea cu ochi neiertători relațiile lui amoroase cu cumnata. Toate aceste întâmplări s-au născut în mintea celui mai tare și mai lacom, de a pune stăpânire pe posesiunile celui mai slab și lipsit de apărare. Este astăzi altfel, este oare mai bine? Altfel da, mai bine ba. Se scriu astăzi poate cele mai urâte pagini din istoria lumii. Din zori și până-n noapte, viituri și avalanșe de știri proaste și murdare ne intoxică. Știrile bune sunt interzise sau inexistente. Știrile rele sunt drogul tolerat de lege.
În toiul acestei nocivități halucinante, care ne supune "asfixiei mecanice prin înec" cu vești toxice, apare Hristos la straja a patra din noapte, adică de către ziuă, așa cum a apărut pe Marea Tiberiadei liniștind furia mării ce sta gata să înghită luntrea și ceata apostolească. Ce oferă Hristos, cu ce potolește nebunia lumii? Ascultați: "Priviți la păsările cerului că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare, și Tatăl vostru Cel ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi cu mult mai mult decât ele?" (Mt. VI, 26). Care-i tâlcul? Unul foarte simplu. Când Hristos ne sugerează "priviți la păsările cerului", trebuie să avem în vedere cerul și pe Dumnezeu. Nu ne spune să privim la găini, rațe, curci sau gâște, fiindcă ele sunt angajate cu simbrie la stăpân, dacă acesta seamănă, seceră și adună în hambare, mănâncă și ele și stăpânul, dacă nu, rabdă amândoi. Păsările cerului n-au alt stăpân decât pe Dumnezeu. Și El poartă de grijă făpturilor sale (Dumnezeu e același și la început și acum și în veci). Păsările cerului o duc bine indiferent dacă trăiesc în țări bogate sau sărace, ele nu au granițe. Stăpânul lor e la fel de bogat și puternic ca atunci când a hrănit un popor întreg 40 de ani cu mană în pustie și peste cinci mii de oameni cu cinci pâini și doi pești.
Problema noastră suntem noi înșine. De ce? Fiindcă nu credem. Când vom aduce corecturile cuvenite acestui "mic" defect numit necredință, devenind liberi de gânduri urâte, viclenii, urâciuni, îndoieli și răutăți, vom putea asculta cu motivate speranțe cuvintele pe care Hristos le spunea celor ce îi cereau vindecare: Toate sunt cu putință celui ce crede! Amin.
Preot Petru PINCA, Blaj
La ceas aniversar
Direcția Regională de Statistică Alba ignorată de oficialități
Doar deputatul Ștefan Bardan a făcut act de prezență
Direcția Regională de Statistică Alba ar fi trebuit să fie în cursul zilei de ieri în centrul atenției, avându-se în vedere că s-au aniversat 146 de ani de existență a statisticii oficiale în România, și în acest sens fusese organizată la sediul instituției o ceremonie. Însă evenimentul numărul unu, la ordinea zilei, anunțata demisie a guvernului Tăriceanu, a dat oarecum peste cap planurile organizatorilor, care s-au văzut astfel văduviți de prezența celor mai importante oficialități ale județului Alba. Singurul care a onorat invitația a fost dl. deputat al Partidului Democrat, Ștefan Bardan, care a promis că va ține o strânsă legătură cu această instituție importantă în peisaj județean și regional. Pentru toți participanții, d-na Ana Topârceanu, șefa DRS Alba și colegii săi s-au dovedit a fi niște gazde deosebite oferind toate "ingredientele" specifice unei astfel de ceremonii. "Statistica, această avuție națională a țării, este indispensabilă oricărei societăți, iar cea din România este printre cele mai vechi din Europa, având în vedere că ne-am constituit oficial în anul 1859. Astăzi, statistica oficială românească este în măsură să răspundă cerințelor de informații ale tuturor utilizatorilor săi. Lor, oamenilor statisticii, care trudesc pentru afirmarea statisticii românești, la ceas aniversar li se cuvine un gând senin de gratitudine", a spus d-na Topârceanu.
Răzvan JURCĂ