Solidari cu sinistrații din zonele calamitate
În județul Alba
Pagube de cel puțin 255,4 miliarde de lei în urma inundațiilor
Potrivit unei evaluări estimative făcută de specialiștii din Prefectura și Consiliul Județean Alba, sumele necesare pentru înlăturarea efectelor ultimelor inundații care s-au abătut asupra județului se ridică la circa 255,4 miliarde de lei. Cele mai afectate sunt drumurile județene și podurile, pentru repararea și refacerea cărora ar fi nevoie, la o primă evaluare, de cel puțin 112,2 miliarde de lei. O stabilire completă a valorii tuturor pagubelor sub forma fondurilor necesare se va putea face doar după retragerea totală a apelor.
(I.P.)
150 de oameni încă izolați la Lunca Largă
Potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, la Lunca Largă, comuna Ocoliș, există încă izolate 150 de persoane, după ce drumul comunal care leagă aceste două localități a fost foarte grav afectat de ape pe o porțiune de 1,7 km. De asemene, o casă a fost distrusă. De aici a fost salvat miercuri, cu elicopterul, un grup de 26 de turiști refugiați sub acoperișul unei cabane înconjurate de apele furioase. Celor rămași acolo li s-a dus în aceeași zi de miercuri, tot cu elicopterul, un transport de apă minerală și conserve iar ieri urmau să fie trimise în zone circa 200 de pâini și 400 litri de apă minerală cu ajutorul militarilor de la Vânătorii de munte. "Refacerea drumului comunal de acolo este o operațiune deosebit de grea, care necesită mulți bani. Nu știm exact când vom reuși să îl redăm circulației, deși DPL-ul a făcut o evaluare a situației și a început lucrările în acest sens încă de ieri (n.r. - miercuri). Suntem însă în permanentă legătură cu oamenii de acolo și îi vom sprijini cu tot ce au nevoie", a declarat Ion Dumitrel.
(I.P.)
La Aiud
Apele au luat până și gazul metan
Directorul Distrigaz Alba, Pavel Bogdan, ne-a declarat că în municipiul Aiud, în urma inundațiilor, au fost afectate două conducte de gaz metan. Dacă cea de pe str. Cuza Vodă nu a suferit stricăciuni majore și nu s-a impus sistarea alimentării cu gaze a consumatorilor, conducta de gaz de pe str. Ion Creangă a fost ruptă de ape iar 179 de imobile au rămas nealimentate pe străzile Valea Aiudului și Vâlcele. "Se încearcă improvizarea, pentru moment, a 70 de metri de conductă prin care, cel târziu mâine (n.r. - azi) să fie alimentate cu gaz metan circa 170 de case, rămânând ca situația celorlalte 9 să fie rezolvată în curând", a mai precizat directorul Distrigaz, Pavel Bogdan.
(I.P.)
Primăria Sebeș se va implica în sprijinirea sinistraților
Cumplitele calamități naturale, care au făcut numeroase victime în rândul semenilor noștri, nu au lăsat indiferente autoritățile municipiului Sebeș. Primarul acestei localități, Alexandru Dăncilă, ne-a declarat că în cadrul ședinței Consiliului local de săptămâna viitoare se vor adopta mai multe hotărâri cu privire la acest aspect."Trebuie să găsim modalitățile legale de întrajutorare și apoi vom trece efectiv la treabă. Probabil că spijinul nostru va consta atât în mijloace financiare, cât și în materiale de construcții, haine, alimente sau alte produse", a spus Alexandru Dăncilă. Sebeșenii se vor orienta cu precădere către sinistrații din județul nostru, nefiind exclusă trimiterea de ajutoare și către alte zone ale țării.
(R.J.)
Ciugudul sare în ajutor
Primăria comunei Ciugud, Consiliul local Ciugud, Bisericile și cetățenii din comuna Ciugud sunt solidari cu concetățenii noștri afectați de inundații. În acest sens se vor strânge ajutoare constând în bani, cereale, alimente neperisabile și îmbrăcăminte după cum urmează: * Ciugud, Primărie - d-na Hațegan Nicoleta; * Limba, Școala generală - preot paroh Magda Adrian; * Șeușa, Cămin Cultural - d-na Chelaru Angela; * Drâmbar, Casa parohială - preot paroh Constantin Gheorghe; * Teleac - Sicoe Nicolae, consilier; * Hăpria, Casa parohială - preot paroh Voinea Cosmin.
(Primar, Gheoghe DAMIAN)
Parlamentarii PSD de Alba ajută 50 de familii din Aiud
La inițiativa parlamentarilor PSD de Alba - George Cristian Maior, Mugurel Sârbu, Emil Cutean - susținuți de către mai multe societăți comerciale, în cursul zilei de astăzi va ajunge la Aiud un transport de alimente. Beneficiarii vor fi 50 de familii din zonele sinistrate, iar ajutorul constă în câte 2 kg de ulei, 4 kg de zahăr, 4 kg de făină, 2 baxuri de apă plată, 2 baxuri de apă minerală și 2 pâini pentru fiecare familie.
(R.J.)
Sărbătoarea de pe Muntele Găina se ține... de tradiții!
Subprefectul județului, Clement Negruț, coordonator din partea Prefecturii a Sărbătorii de pe Muntele Găina, a dat asigurări că sărbătoarea se va ține chiar dacă evenimentele neplăcute provocate de inundații au fost pe punctul de a determina amânarea ei. Numai că anul acesta organizatorii au anunțat schimbări esențiale, atât din punct de vedere al programului artistic cât și al unor "obiceiuri". "În acest an nu vom mai avea parte de festivismul de până acum, însă vom avea parte din plin de tradiții", a adăugat Clement Negruț. El a mai precizat că vor veni sigur în număr mare localnicii la Sărbătoarea de pe Găina și probabil vor lipsi aceia care veneau numai pentru mâncare și băutură. Din păcate, Clujul s-a retras, motivând că este prea afectat de inundații. Dintre oficialitățile de la București și-a anunțat prezența până acum numai președintele PSD, Mircea Geoană. S-ar putea să ajungă acolo, în cursul zilei de duminică, însuși președintele țării, Traian Băsescu, zvon neconfirmat oficial însă.
(I.P.)
Deputatul Mugurel Sârbu:
"Târgul de fete nu este oportun acum"
La acest sfârșit de săptămână are loc o nouă ediție a Târgului de Fete de pe Muntele Găina. Din păcate acesta se desfășoară într-o perioadă când România suferă cumplit de pe urma calamităților naturale, tot mai multe voci susținând că acest tradițional festival ar trebui amânat sau chiar anulat în acest an. Unul dintre cei care nu consideră oportună derularea acestuia este și deputatul de Alba Mugurel Liviu Sârbu, care ne-a declarat: "În momentul de față, este mult mai importantă solidaritatea față de semenii noștri aflați în mare suferință și cred că toate eforturile și umane și materiale trebuie să se concentreze pe această problemă. Nu cred că avem nevoie acum de festivisme, și de aceea consider că nu este oportună desfășurarea Târgului de Fete, cu tot respectul pentru tradiția acestei sărbători. Chiar dacă va avea loc, ea trebuie să fie una decentă, fără exagerări care ar contrasta cu suferința semenilor".
(R.J.)
Topul bacșișurilor
Odată cu introducerea leului greu până la familiarizarea românului cu noua monedă, bacșișurile vor sări mai greu din portofel. Sunt însă unele împrejurări, în care vrând-nevrând va trebui să strecurăm mâna în buzunar pentru a da hulitul bacșiș. Spre exemplu, la frizer lăsăm 60 bani, la coafor 5 lei, la restaurant între 1 leu și 10 lei, la cerșetori pomana de 10 bani, la poștașul care aduce pensia 1 leu - 5 lei, etc. Probleme mari vor avea și șpăgarii, care obișnuiți cu sutele de milioane, acum vor primi câteva sute de lei, ceea ce nu-i va face însă mai puțin prosperi.
(R.J.)