.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Inundație de gargară
     Mă uit la TV, mai citesc prin ziare, stau și cuget. Iar concluzia e una singură: știam că societatea română e beteagă, dar nu credeam că situația e chiar atât de gravă!
    Când Tăriceanu a anunțat demisia Guvernului și alegeri anticipate, m-am gân­dit: Uite, nene, unu' verde ca bradul! Și m-am așteptat ca să iasă Băses­cu, că tot se anunțase că va ține conferință de presă. Când, colo, tace chitic! Adică gu­vernul își dă demisia și tu, ca ditamai șeful de stat, taci? După care a fost reu­niu­nea de la Cotroceni și premierul zice că se mai gândește, să vadă ce se-ntâmplă în Parlament. Noroc c-a venit Boc și a zis că rămâne cu anticipatele cum s-au în­țeles. Acum, sunt unii care zic că ar fi mai bine să-și dea demisia nu­mai Tări­ceanu și să rămână Guvernul, cu Stolojan în frunte. Ei, asta chiar ar fi culmea ri­dicolului. Sigur, se poate, mai ales după inundațiile acestea, să ajungă Alianța în opoziție. Și? Vor rămâne unii pe dinafară, alții își vor pierde funcțiile, dar ar fi sin­gura soluție principială. Adică, fraților, ori vreți să scăpăm de corupție, și ne dați majoritate ca s-o putem face, ori o vreți, și atunci alegeți-i pe alții!
    Pe urmă au venit inundațiile. Ei, și odată cu ele și inundația de gargară. Da' mi-a plăcut de Mona Muscă cum l-a pus la punct pe Geoană într-o emisiune TV, când, sătulă de gargara pe tema inundațiilor i-a trântit-o în față: "Eu am fost cu ajutoare în zonele inundate din Timiș și o să mai merg. Dar dvs. de ce sunteți a­cum aici și nu sunteți în zonele inundate?!" Sau cât caz s-a făcut cu primarul din Aiud. Că eu am și zis cuiva: Și dacă era mort, ce, restul nu mai făceau nimic fiindcă nu-s primari? Am avut cazul recent la Londra, când atentatorii au prins momentul taman când primarul era plecat la alegerea gazdei pentru Olimpiadă. Credeți că i-a trecut cuiva prin cap să întrebe de ce n-a venit primarul mai re­pede? Pe urmă cineva a fost de părere că hai să nu mai ținem Târgul de fete. Bine că englezii nu și-au mai pus problema să anuleze cursa de Formula 1 de la Silverstone din cauza atentatelor. Ba, din contră, au ținut să demonstreze că viața merge înainte. Acum alta. Cu Băsescu. Că de ce nu s-a dus el imediat la i­nun­dații să preia frâiele. Dar dacă mergea, pun pariu că imediat se interpreta că vrea să-i submineze autoritatea lui Tăriceanu. Păi la 11 septembrie când l-ați vă­zut pe Bush la fața locului? O dată, și după ce s-au asigurat că nu mai e nici un pericol. Și a transmis un mesaj nației. În rest, n-a intervenit nici el, nici guvernul, ci primarul, șeful Poliției și cel al Pompierilor. Vă amintiți criza ostaticilor, când a­ceiași analiști care-l critică acum că nu s-a băgat, atunci îl criticau că de ce s-a băgat. Însă atunci era de datoria lui, din moment ce el e șeful serviciilor secrete. Ce-i drept, e drept: a scăpat acum oportunitatea de a i se face și lui un cântec cu versuri idioate de genul: "Și a venit Conducătorul/ Ca să îmbărbăteze po­po­rul", făcut pentru Ceaușescu după cutremur. A! Și apropo de Ceaușescu. Săra­cu' dom' Iliescu, s-a crezut tot pe-acea vreme și a cerut instituirea stării de nece­sitate, care a murit odată cu Ceaușescu. Dacă-l întrebau pesedeii pe Băsescu, poate le zicea și lor care e deosebirea dintre starea de alertă, situația de urgență și starea de urgență și care sunt instituțiile care le declară pe fiecare. Și ar fi în­țeles de ce a refuzat Băsescu să decreteze starea de urgență. Era bine ca sta­rea de alertă să fi fost declarată imediat, dar de unde să fi știut Tăriceanu că sunt unii care preferă să moară decât să plece? Mai ales că în Banat nimeni n-a stat să vadă dacă se îneacă sau nu, ci toată lumea a plecat cât a văzut cu doi ochii ca să scape.
Florin SILEA