Ghețarul și-a chemat prietenii la Gârda de Sus
În organizarea Consiliului Local și Primăriei Comunei Gârda de Sus, județul Alba, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni și în colaborare cu: Asociația "Izvoarele Arieșului", Asociația Comitetul Local OVR Gârda de Sus, Asociația Platoului Ghețar- Călineasa Asociația Speologică Sfinx Proiectul Arnica Montană, s-a desfășurat în comuna Gârda Târgul de Turism "Chemarea Ghețarului". Acesta a avut loc recent și a inclus singura manifestare culturală tradițională de amploare ce se desfășoară pe teritoriul P.N.Ap. - Târgul din Poiana Călineasa. Manifestarea face parte din programul componentei 4 "Conștientizare publică" din cadrul proiectului PHARE CBC "Culoar româno-maghiar pentru conservarea biodiversității". Obiectivele Târgului au fost: prezentarea și promovarea ofertei de cazare, trasee turistice, produse artizanale, produse culinare sub forma unei expoziții, organizarea unui Seminar cu tema "Un exemplu de utilizare a potențialului ecoturistic în dezvoltarea locală - comuna Gârda de Sus" și organizarea unei Manifestări de tip Nedee - "Târgul din Poiana Călineasa".
Miercuri a avut loc Târgul din Poiana Călineasa. Plecarea din centrul Comunei Gârda spre Poiana Călineasa a avut loc dimineața cu câteva mijloace de transport puse la dispoziție de organizatori. Aici a avut loc mai întâi o slujbă ținută de un sobor de preoți la piatra de temelie a viitoarei biserici. Ulterior a avut loc un Festival Muzical cu participarea unor ansambluri populare locale, respectiv al elevilor de la Școala Generală Ghețar și al tinerilor de pe platoul Ghețar - Călineasa, urmat de un joc popular.
Cu toate că vremea a fost închisă, la manifestare au participat câteva sute de persoane, majoritatea localnici, dar și din județele Bihor, Cluj, Alba, Vâlcea, Sibiu, Brașov, precum și invitați de la Parcurile Koros Maros, și din Ungaria. Au fost organizate standuri de Proiectul Arnica Montană, Administrația Parcului Natural Apuseni, Asociația Speologică Sfinx, și C.R.I.M. Deși în trecut (până în urmă cu câteva zeci de ani) manifestarea numită și "Târgul de la Dat" era urmată de bătăi între diverse persoane care ajungeau în stare de ebrietate, caracterul cultural al manifestării a înlocuit caracterul violent din trecut. Dacă în urmă cu 4-5 ani numărul participanților scăzuse foarte mult, până la câteva zeci, acum datorită organizării acestei manifestări sub forma unui spectacol cu muzicanți, numărul acestora a revenit la câteva sute (în jur de 500) ca în trecut. Din partea Parcului Natural Apuseni au participat directorul acestuia dl. ing. Alin Moș precum și dl. Alexander Zinke - consultantul Uniunii Europene pentru programul PHARE CBC.
Dr. Christian CIUBOTĂRESCU, președinte A.S. Sfinx
În Alba Iulia
Ceasul public așteaptă un gest reparatoriu
Aflăm cu oarecare invidie că Sibiul a introdus un sistem computerizat de corectare electronică a orei indicate de orologiile istorice din turnuri printr-o conexiune radio-satelit cu Institutul de Fizică Atomică din Frankfurt. Precizia orei exacte este de o zecime de secundă pe lună.
În Alba Iulia milenară, capitala județului Alba, nu avem decât un ceas care nu mai funcționează de ani de zile. Albaiulienii sunt mai modești. Ei s-ar mulțumi și dacă orologiul lor s-ar învârti mecanic, numai să arate mersul vremii, chiar dacă n-are performanțele celor sibiene. După cum se știe, serbările municipiului Alba Iulia au înghițit sume mari de bani. Oare este așa de greu să se revină la tradiția locală? În eventualitatea că mașinăria orologiului, fiind așa de veche, nu mai poate fi reparată, ar putea fi achiziționat alt ceas, care ar putea reînvia marșul lui Avram Iancu, Crăișorul Munților Apuseni. Un astfel de gest reparatoriu ar fi cu siguranță apreciat cum se cuvine de albaiulienii ce-și mai dau încă întâlnire la ceasul public.
(S.T.)
500.000 de pensii majorate
Peste un milion de pensionari, care și-au încetat activitatea în perioada 1981-1990, își vor putea ridica pensiile recalculate. Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale a finalizat cea de-a doua etapă de recalculare a pensiilor pentru 1.100.000 de dosare. Aproximativ 500.000 de pensii vor fi mai mari, în urma recalculării, cu 552.519 lei vechi.
"Trofeul hidroenergeticianului" și-a desemnat câștigătorii
La Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia s-a încheiat cea de-a IX-a ediție a Trofeului hidroenergeticianului, organizat de Sucursala Alba și Hidroelectrica București. La ediția din acest an au luat parte 48 de concurenți din 12 sucursale și 8 filiale ale SC Hidroelectrica SA din întreaga țară. Timp de 4 zile au avut loc fazele preliminare ale concursului profesional. În cursul zilei de vineri, 15 dintre cei mai buni profesioniști s-au întrecut în faza finală în meseriile: electrician exploatare centrale și stații electrice; mașinist turbine hidro; electrician PRAM-AMC; lăcătuș de întreținere și reparații agregate energetice și electrician de întreținere și reparații agregate.
În finalul concursului, în funcție de punctajul obținut, juriul alcătuit din personalități și specialiști de marcă din universitățile de profil și institute de cercetare, au declarat câștigători pe primii trei clasați pentru fiecare meserie. Mircea Papiuc, mașinist turbine hidro de la Sucursala hidrocentrale Sebeș, a ocupat locul III. Câștigătorilor le-a fost decernat Trofeul hidroenergeticianului, diplome și premii.
Prezent la concursul profesional maraton, d-l ing. Traian Oprea, director general al SC Hidroelectrica SA, i-a felicitat pe participanți și pe câștigători, apreciind că această formă de competiție profesională a creat o emulație benefică între toți meseriașii societății. Înainte de plecarea spre județele lor, participanții la această utilă și instructivă reuniune au luat parte la un frumos spectacol susținut de îndrăgita formație de muzică ușoară Amadeus.
(S.T.)
Cresc efectivele de animale și producția animalieră
Efectivele de animale din județul Alba la 31 mai 2005 au fost de 84.667 bovine, 137.615 porcine, 292.465 ovine și caprine și 4.057 mii capete păsări. Comparativ cu situația din 31 mai 2004, efectivele au crescut cu 2,8% la ovine-caprine și cu 3,5% la păsări și au scăzut cu 0,6% la bovine. În perioada 1 ianuarie - 31 mai 2005 producția agricolă animală a fost de 16.311 tone carne, 634,1 mii hl lapte și 61074 mii bucăți ouă. Față de aceeași perioadă a anului anterior, producția de carne a crescut cu 9,9%, cea de lapte cu 1,3%, iar producția de ouă cu 7,2%.
(N.I)