.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Târg înnorat pe Muntele Găina
     GăinaEdiția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina a fost una fără prea mare noroc. Sfântul Ilie a ținut cu tot di­nadinsul să-și facă simțită prezența așa că i-a udat bine pe cei circa 2000 de turiști și lo­calnici care s-au încumetat să-l înfrunte deși încercase în zilele precedente să-i sperie des­tul. Așa se face că în seara de sâmbătă cei mai puțin rezistenți au cedat și au părăsit platoul Muntelui Găina. Prin urmare în ziua Târgului au mai rămas doar câteva sute de persoane. Deși ploaia a pus destule pro­ble­me, nici unul dintre punctele incluse în program nu a fost "sărit". Și spectacolele folclorice, și slujba de la Crucea Iancului s-au bucurat de o prezență semnifi­ca­tivă, ce arată că Muntele Găina, în orice condiții meteorologice, își are iubitorii săi. Dar el își are și teribiliștii săi. Un tânăr, care încercase probabil că combată umezeala ploii cu ceva alcool, a reușit, într-un scurt moment de neatenție al jan­dar­milor de la Crucea Iancului, să se urce pur și simplu cu o mașină de teren pe scările ce duc la monument. Incursiunea lui a deteriorat soclul monumentului. A­cest neplăcut incident survine unuia mult mai grav care s-a petrecut în urmă cu câțiva ani, când în preajma datei Târgului de Fete, o mână iresponsabilă a spart pur și simplu crucea de piatră a Craiului Munților. (A.D.)
"Alegerile anticipate ar amâna cu cel puțin un an aderarea României la UE!"
•Interviu cu dl. deputat PSD de Alba, Mugurel Liviu SÂRBU
     - D-le deputat, criza politică declanșată prin anunțata demisie a pre­mierului Tăriceanu, ar reprezenta primul pas către alegerile anticipate. Credeți că ne vom întoarce din nou la popor, vorba președintelui Băsescu sau lucrurile se vor opri aici?
    - Este greu de răspuns la această întrebare pentru că logica care ar trebui să funcționeze în politică este dată peste cap de multe ori, de lideri politici impre­vizibili, care în final nu urmăresc altceva decât interesul personal. Totuși se im­pune o analiză pertinentă. Ea nu poate avea în vedere doar această perioadă de criză politică, ci trebuie să dezvoltăm pornind de la finele alegerilor din toamna tre­cută și până în prezent. Spun asta pentru că, pornind de la argumentele ac­tualei puteri, cum că în momentul de față, majoritatea parlamentară e una fragilă și practic nu le permite să-și ducă la bun sfârșit programul de guvernare, în pa­ranteză fie spus, nici un act normativ nu le-a fost respins de parlament, se poate isca firesc intrebarea: de ce au preluat puterea în decembrie 2004, de ce nu au respectat rezultatul votului care a demonstrat că învingătoarea alegerilor a fost Uniunea PSD + PUR? Această întrebare a fost pusă și unor lideri ai Alianței DA și pentru că dânșii nu au dat un răspuns se impune să-l dăm noi. De fapt ma­niera în care s-au agățat de putere PNL și PD în 2004 demonstrează dorința lor cu orice preț de a prelua ciolanul și de a încerca să diriguiască țara timp de 4 ani de zile. Din păcate nu pentru bunăstarea poporului român ci pentru satisfacerea clientelei politice dar mai ales pentru a se manifesta ca niște partide totalitare care și-au făcut un scop în a distruge de pe firmamentul politic orice partid aflat în opoziție. Aceste manifestări au fost lesne de observat atât în comportamentul pri­mului ministru și camarilei dânsului, dar și a președintelui Băsescu.
    - Totuși ceva s-a întâmplat, în aceste 6 luni de zile, de moment ce, mă­car la nivel declarativ, membrii celor două partide avansează ideea anti­cipatelor?
    - Într-adevăr a apărut o problemă. Pentru ca să poți conduce România timp de 4 ani de zile este necesar în primul rând să dispui de oameni competenți, ca­pabili să administreze diversele portofolii guvernamentale și să obțină rezultatele scontate care să satisfacă atât obiectivele interne cât și cele externe ale țării. Pe de-o parte este vorba despre creștere economică, transpusă în creșterea nivelului de trai, atât de vehiculată în campania electorală, iar pe de altă parte continuarea pașilor făcuți de țara noastră pe drumul integrării europene. Din păcate nici unul dintre aceste obiective nu a fost atins, ba din contră. În decurs de 7 luni de zile, au "reușit" să aducă țara într-o situație disperată, și să transforme poporul român în niște sclavi pe moșia lor. Nu mai sunt medicamente, birurile sunt nenumărate și apăsătoare, iar colac peste pupăză, ne-am trezit pe cap și cu niște calamități naturale crunte pe care nu le putem dirija, dar care au adus România în pragul disperării. Mai mult decât atât ne așteaptă o iarnă cumplită care va reprezenta poate una dintre cele mai dificile perioade din istoria României. În aceste condiții, fără discuție că actuala putere a intrat într-o oarecare panică privind posibilitatea ca popularitatea de care se bucură, să mai poată fi menținută în vreun fel.
    - Și atunci soluția o reprezintă alegerile anticipate?
    - Această ecuație dificilă pare să aibă două soluții. O primă soluție ar putea fi a­legerile anticipate care practic ar avea următoarele consecințe asupra României. În primul rând modificarea datei de aderare a României la UE cu cel puțin un an de zile prin spargerea duetului cu Bulgaria. Acest lucru ar costa țara noastră cel puțin 2 miliarde de euro/an, bani de care nu cred că ne putem dispensa în mo­mentul de față. Apoi s-ar cheltui cel puțin 1000 miliarde lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor, în condițiile în care România se află sub ape, iar o parte importantă dintre cetățenii ei și-au pierdut agoniseala de-o viață și necesită sprijin substanțial guvernamental. Mai mult, suntem într-o situația absolut anormală când practic facem apel la organismele internaționale pentru a fi ajutați și noi ne permitem să aruncăm cu bani către alegeri, cu scopul satisfacerii dorințelor de prea­mărire a actualei puteri. A doua soluție o reprezintă demisia actualului pre­mier și a cabinetului său și angrenarea tuturor forțelor politice din România pentru constituirea și apoi votarea unui nou guvern cu un premier experimentat la care cu­vântul de ordine să fie profesionalismul. Această soluție ar fi într-un fel în con­cordanță cu celebrul proverb românesc care spune "dă-i Doamne românului min­tea cea de pe urmă" și care ar avea darul să repare în scurt timp anumite greșeli făcute și să ne mențină în cursa pentru Europa alături de Bulgaria. Nu știm care va fi deznodământul, însă ca români și ca patrioți, avem datoria în acest moment să lăsăm deoparte orice interes personal sau de grup și să ne mobilizăm în in­teresul României și al poporului român care ne-a ales.
    - Partidul Social Democrat cum ar trebui să se comporte vizavi de cele două crize care bântuie țara, cea politică și, din păcate, cea generată de natură?
    - PSD ca principala forță politică de opoziție, nu poate să stea în expectativă și este absolut necesar să se implice în vederea atenuării și soluționării celor două crize majore. Pe de-o parte în viitoare sesiune extraordinară a Parlamentului a­vem în intenție promovarea unor acte normative care să rezolve într-o manieră cât mai bună, raportat la condițiile actuale, problemele celor aflați în dificultate ca urmare a efectelor calamităților naturale. În același timp, partidul nostru a dovedit voință politică referitor la rezolvarea crizei apărute ca urmare a respingerii de către Curtea Constituțională a pachetelor de legi privind justiția și proprietatea, prin fap­tul că a acceptat ca la masa negocierilor, alături de toate celelalte partide, să gă­sească cele mai bune soluții care să permită derularea reformei în justiție și e­vitarea unor blocaje cu efecte negative asupra aderării. De fapt reforma în justiție nu a început și nu se sfârșește cu acest pachet de legi, ea reprezintă un proces mult mai amplu și în care PSD a avut un rol major în perioada guvernării sale. Din păcate, din dorința de a acapara și funcțiile de conducere din justiție, actuala pu­tere a elaborat acest pachet de legi care să le satisfacă clientela politică. Re­venind la PSD, partidul a avut o evoluție destul de zbuciumată în 2005, dar a reu­șit să treacă peste momentele dificile și se prezintă astăzi într-o situație bună, în care cei cu experiență colaborează foarte bine cu cei tineri și prin asta tinde să devină un vârf de lance în politica românească. PSD-ul este pregătit să guverneze din nou această țară.
Răzvan JURCĂ

Nicolae Popa dixit: "Cei care se gândesc la anticipate sunt iresponsabili!"
     În cadrul unei conferințe de presă, Nicolae Popa, deputat PC de Alba, a ata­cat dur preocupările actualului Guvern dornic să organizeze alegeri anticipate, în condițiile în care România este devastată de recentele inundații. "Cei care se gân­desc la anticipate în aceste momente sunt ori de rea credință, ori irespon­sabili. E o blasfemie să te preocupe asemenea chestiuni politice! Principala prio­ri­tate pe care trebuie să o avem este să înlăturăm dezastrele inundațiilor și să luăm măsuri de prevenire pentru altele care vor veni. Efectele grave din economie, infrastructura distrusă pe mii de kilometri, recolta compromisă de grâu sunt tot atâtea motive de a ne abate de la gândul anticipatelor, care nu ar reprezenta de­cât o jignire și o insultă gravă adusă cetățenilor care ne-au mandatat să-i repre­zentăm în Parlament", a declarat Nicolae Popa. (M.N.)
Lovită în cap pentru... nimic
     În data de 15 iulie, în jurul orei 17.00, Elena M. în vârstă de 46 de ani, din Doștat, a fost victima unei agresiuni, după ce a făcut "greșala" de a spune NU. Femeia beneficiază de ajutor social și în după-amiaza respectivă presta orele ne­cesare pentru realizarea normei lunare. În timp ce efectua lucrări de pavaj Elena M. a fost lovită în cap cu o lopată de către numitul Ioan M. (36 de ani). Motivul in­vocat de respectivul a fost refuzul femeii de a pava strada pe partea unde era si­tuată locuința lui. Victima a fost transportată la spital, diagnosticul pus de ca­drele medicale fiind plagă parietală stângă prin lovire (5 cm). În funcție de numărul de zile de îngrijiri medicale și în cazul în care femeia va depune plângere Ioan M. poate fi cercetat pentru vătămare corporală. (L.I.)
Turismul județean la răscruce
     Dacă în primele 5 luni ale anului în curs turismul din județul Alba a înregistrat o creștere de aproximativ 17 procente, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, este foarte posibil ca în această perioadă situația să se schimbe drama­tic. Calamitățile naturale vor îndepărta cu siguranță amatorii de splendorile naturii care se găsesc din abundență la noi în județ, ca să nu mai punem la socoteală și faptul că, în urma acestora, infrastructura (și ne referim aici la drumuri) este praf, trebuind probabil ani de zile pentru refacerea ei. Revenind la perioada ianuarie - mai 2005 să spunem că în unitățile turistice au fost cazați 19434 turiști, iar numă­rul de înnoptări a fost de 37039. Datele ne-au fost furnizate de către Direcția Regională de Statistică Alba.(R.J.)
Pasărea mălai visează
     Subiectul anticipatelor, pe lângă cel al inundațiilor a fost abordat în cadrul ul­timei conferințe de presă a PSD. Președintele Ioan Rus a susținut că pesediștii nu vor anticipate, în ciuda celor care afirmă contrariul. "PSD dorește un nou prim-ministru și un alt guvern dar care să nu rezulte din alegeri anticipate. Poate ar fi mai bine să vină Stolojan să guverneze. Oricum, noi suntem total împotriva a­cestor alegeri mai ales că cei năpăstuiți de inundații au nevoie acum de banii ce vor fi alocați anticipatelor", a precizat președintele PSD Alba. "Și dacă ar fi anti­cipate nu am nici o îndoială că noi (n.r. - PSD) le-am câștiga", a mai adăugat Rus care s-a rezumat să se refere la mult discutata menținere a acelorași oa­meni pe listele PSD Alba în eventualitatea alegerilor prin zicala "pasărea mălai visează". "Își doresc ca listele să rămână la fel doar cei care se tem să nu-și piardă locul", a mai adăugat liderul PSD Alba. (I.P.)
Tot mai puțini pensionari în județ
     Numărul pensionarilor din județul Alba în luna mai 2005 a fost de 99234 persoane, mai mic cu 106 persoane fa­ță de luna anterioară și cu 1603 persoane față de aceeași lună a anului trecut. Pensia medie realizată în județ în luna mai 2005 a fost de 2.224.507 lei, mai mare cu doar 575 lei față de luna aprilie a.c.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.