.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 21.7.2005 ::. 
Prin grija primarului Corneliu Olar
Gorunul secular de la Țebea va avea o mlădiță la Horea
     gorunUn telefon de la primarul din Horea, Corneliu Olar, și-o lacrimă cât istoria toa­tă, ceea ce în cuvinte sună așa: "O furtună azi noapte s-a apropiat de Țebea, a intrat în Pantheonul mândriei noastre naționale, a în­vol­burat brazi, stejari, plopi, nuci și a retezat într-o clipă Gorunul lui Horea, adică mlădița aceea rămasă de aproape 800 de ani, după ce a fost mușcat de alte furii ale naturii, dar și de răsmerițe și răscoale, de la zi la noapte și de la noapte la zi".
    La ora 14.00 eram la Țebea, cu primarul Olar și viceprimarul comunei. Prezența delegației horene i-a luat puțin prin sur­prin­dere pe cei din Baia de Criș și din municipiul Brad.
    Gorunul, falnicul manuscris al identității naționale, avea peste 800 de ani. Ho­rea s-a rezemat de tâmpla lui în nenumărate rânduri, chibzuind cu ortacii cum să scape de sărăcie. Avea înălțimea de peste 10 metri, a cunoscut "două reparații capitale", în 1978 și 2003 "renovat ca trunchi și ram", adică strâns cu brâu de ci­ment pentru a rezista intemperiilor. Din rădăcina gorunului s-a revărsat legenda care glăsuiește așa: "După tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca de pe Dealul Furcilor, trupul martirilor a fost despicat în mai multe părți, puse la intrarea în sate, pe cărări în munți, să îngrozească. Un grup de moți a pus mâna pe brațul drept al Crăișorului Horea, l-au făcut nevăzut, au ajuns la Țebea, au săpat o groa­pă sub Gorunul falnic, și au așezat acolo prețioasa lor parte. Au astupat groapa și se spune că mlădița existentă de atunci, n-ar fi altceva decât mâna dreaptă a lui Horea".
    Marți spre miercuri, 20 iulie 2005, o furtună a retezat această uriașă mlădiță, cei doi brazi falnici din apropiere și a culcat totul la pământ. Creanga uriașă a Go­runului zăcea lângă trunchiul de ciment. Din ea crescuseră alte zeci de ra­muri. Frunze, ghindă verde, un cuib de albine aveau ochii aplecați parcă nevi­novați, peste care s-a suprapus gestul primarului Olar: înmânarea unui simbol de porțelan cu însemnele comunei Horea doamnei (custodelui Pantheonului de la Țebea), Maria Oanță, spre a fi depus în Muzeu sau în biserică. O clipă cât istoria toată! Și apoi pentru a nu îndurera și mai mult ramurile, Olar și ceilalți de la Horea au găsit o creangă mare ruptă dintr-o alta, crengi mărunte, pe care cu permi­siu­nea custodelui, și apoi a primarului Florin Cazacu (Brad) a dus-o la Horea și pe ea va fi imortalizat chipul martirilor, sfințit cu prilejul "Zilei lemnarului" din 27 au­gust 2005. Ramuri, adică moaște din moaștele Gorunului-Tată, o biografie deo­potrivă eroică și sentimentală. Se vor odihni pe pământul sfânt al Fericetului, iar prezența lor va fi cea mai frumoasă lecție de istorie contemporană. Și așa cum a remarcat directorul cotidianului "Unirea", d-l Gheorghe Ciul: "Gorunul secular de la Țebea va avea, cu ajutorul lui Dumnezeu, o altă mlădiță la Horea".
    Abia oamenii care-și trăiesc cu adevărat istoria devin fragmente de eroism. Una dintre acestea poartă numele lui Corneliu Olar, ce a dăruit și Muzeului Au­rului și Primăriei Brad o clipă eternizată în porțelan de Horea.
Ion MĂRGINEAN

Reconstrucția și ajutorarea sinistraților reprezintă prioritățile mele
     - Domnule prefect Cosmin Covaciu, în ultimele zile au circulat diverse comentarii care sugerau, mai mult sau mai puțin direct, că nu ați fost foarte implicat în problemele județului. Ba că ați fost la București când era inundat Aiudul, ba că ați întârziat la sărbătoarea de pe muntele Găina. Totuși, ce ați făcut în tot acest timp?
    - Fenomenele naturale nu se produc niciodată cum am vrea noi și nici măcar cum le prognozează specialiștii. Nu am fost plecat la București în interes per­sonal, ci am avut scopul clar de a-i convinge pe cei de la Casa Națională de Pensii de necesitatea unui sediu nou pentru Casa Județeană de Pen­sii Alba. Actuala locație a Casei Județene de Pensii este revendicată și în același timp e într-o stare de degradare avansată, ceea ce face ca activitatea acesteia să fie deficitară. În aceeași zi, am purtat o discuție cu ministrul Gheorghe Flutur, în le­gătură cu furturile masive de lemn din pădurile județului și intenția mea fermă de a le eradica o dată pentru totdeauna. Am discutat de asemenea cu dl. ministru pro­bleme legate de proiectele pe care le avem în vedere în domeniul agriculturii, ți­nând seama de situația acesteia din județ și de interesul unor investitori străini pentru agricultura județului. Întâmpinăm mari dificultăți în sprijinirea fermierilor din județ, inclusiv din vina celor care ne acuză acum de inactivitate, dar care atunci când ocupau anumite funcții au neglijat unele as­pecte care au dus la eliberarea mai multor titluri de proprietate pe aceeași parcelă de teren. Există și alte aspecte "moștenite" la care noi nu am fi vrut să facem referiri, dar acum suntem, pur și simplu, obligați. De exemplu, nu a existat în Prefectură o evaluare a se­cre­tarilor de Primării, chiar dacă calificativele acestora au fost avizate de prefect. Per­sonal nu mă deranjează declarațiile unora, bine protejate de imunitatea par­lamentară, declarații cu iz electoral, dar opinia publică așteaptă să fie informată corect, adevărul trebuie spus așa cum este el și nu cum le convine unora.
    Preocupările mele, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, sunt diverse, intenționez să pun în legătură investitori străini cu deținătorii de terenuri pe care aceștia nu le pot cultiva, existând în acest sens dorința unor firme străine de a realiza culturi de rapiță. Prin această modalitate îmi îndeplinesc o altă da­torie, aceea de susținere a creării locurilor de muncă suplimentare la nivelul fie­cărei localități și evident de sporire a veniturilor administrațiilor publice locale.
    Drumul meu la București a mai avut un scop. Discuția cu ministrul Comu­ni­cațiilor, Zsolt Nagy, despre realizarea unei rețele performante integrate pentru a­ver­tizarea populației în caz de urgențe și care să pună în legătură toate autoritățile publice din județ. M-am întâlnit, totodată, cu ministrul Mediului, cu care am purtat o discuție vis-a-vis de regularizarea râului Aiud, județul Alba fiind singurul care a solicitat punctual fonduri pentru a îmbunătăți starea râurilor și a preveni pe viitor dezastre de proporții. Și asta, în timp ce toate demersurile mele pentru rezolvarea clară a unor probleme erau catalogate drept plimbări. Eu am făcut ceea ce con­sider că reprezintă responsabilitatea mea față de oamenii din județ.
    - În timpul inundațiilor, care au fost acțiunile pe care le-ați desfășurat?
    - Sincer, nu am prea avut timp să-mi fac publică activitatea din această pe­rioadă. Încă din data de 8 iunie când a avut loc prima inundație, am fost prezent la Livezile, unde s-a intervenit cu echipamente pentru a limita proporțiile distru­gerilor. La Aiud, unde au fost mai multe evenimente în serie, s-a intervenit de fie­care dată cu echipamentele necesare remedierii situației. Imediat după inundațiile de la Aiud, a trebuit să fiu prezent la Ocoliș, unde am urmărit direct operațiunea de evacuare cu elicopterul a celor aflați în pericol într-o tabără din zonă. Ulterior a trebuit să aprovizionăm cu alimente și apă cele peste 100 de persoane izolate la Lunca Largă. În această zonă, în colaborare cu Consiliul județean și Serviciul de Gospodărire a Apelor, am asigurat 600 tone de piatră pentru refacerea unor dru­muri care aproape nu mai existau. Am asigurat totodată motorina pentru un taf care se afla la Lunca Largă și care lucrează pentru reînființarea albiei râului (albia este din momentul viiturii în curțile oamenilor). Îi mulțumesc în mod special Aso­ciației pentru Ajutor Maltez din România, singura societate non-profit care s-a oferit voluntar să ne ajute, precum și Prefecturii Arad care și-a exprimat dorința de a-i sprijini pe cetățenii din zonă.
    Inundațiile cu care ne-am confruntat nu ne-au prea lăsat șansa să ripostăm. Am făcut, cred eu, imposibilul într-o situație în care nu s-ar fi putut face mai mult. Am ascultat cetățenii și am observat că au fost în cea mai mare parte mulțumiți de intervențiile autorităților județene și locale. Cu această ocazie vreau să-i felicit pe colaboratorii din cadrul Instituției Prefectului, pe colegii din Consiliul Județean, instituțiile deconcentrate și în mod deosebit pe militarii care au rezistat eroic, u­ne­ori chiar mai mult de 48 de ore, în bătălia cu apele.
    - Ce e drept, ați plecat repede de pe muntele Găina. De ce?
    - Pentru mine personal manifestările culturale au trecut pe plan secund, așa cum a trecut și campania politică. Am considerat mult mai importantă rezolvarea problemelor cauzatoare de inundații, de aceea m-am întâlnit cu reprezentanții CFR cu care am purtat discuții aprinse și le-am cerut să decolmateze chiar luni podul de la Aiud, în condițiile în care licitația cu termen de execuție era stabilită pentru sfârșitul lunii septembrie. Tot în acest timp am discutat cu cei de la ANIF pentru realizarea de îmbunătățiri funciare pe Valea Aiudului astfel încât să nu mai avem deversări. În urma demersurilor făcute, lucrează 4 buldozere, 2 excavatoare și o draglină. Pe parcursul inundațiilor, am coordonat prin telefon sau la fața lo­cului acțiunile, la Alba Iulia, Aiud, Livezile, Ocoliș, Șugag, Zlatna, Meteș, Baia de Arieș, Galda de Jos, Sălciua, Unirea, Ighiu, Teiuș.
    - Care a fost participarea dumneavoastră la activitatea de ajutorare a copiilor sinistrați?
    - În limita bugetului pe care foștii guvernanți l-au acordat pentru județul Alba, am făcut toate demersurile posibile și, fără falsă modestie, vă pot spune că am atras fonduri externe pentru a obține mai mulți bani în scopul depășirii crizei. În tot acest timp, împreună cu Asociația "Sprijiniți copiii" și Prima TV am organizat în premieră națională o tabără pentru 100 de copii din zonele afectate grav de inundații. Se pare că acest proiect va fi copiat și de alte județe, o inițiativă care nu poate veni decât în cazul în care îți pasă de oameni.
    - Aveți vreun mesaj pentru locuitorii județului?
    - Aș vrea să le reamintesc cetățenilor să țină cont de avertizările meteorologice de care îi înștiințează primarii și să apeleze cu încredere 112, pentru orice pro­blemă cu care se confruntă și le promitem că vom fi lângă ei în cel mai scurt timp posibil.
A consemnat Ioana PITICARIU

4 milioane de dolari pentru alimentarea cu apă a 8 localități din județul Alba
     Un nou proiect ce vizează dezvoltarea județului Alba a intrat în faza de im­ple­mentare aducând 4 milioane de dolari în județul nostru din fonduri neram­bur­sabile. În cadrul Programului guvernamental de alimentare cu apă la sate, județul Alba beneficiază de o finanțare de 4 milioane de dolari, pentru introducerea apei potabile în satele Totoi, Tărtăria, Noșlac, Biia, Sâncel, Șibot, Vințu de Jos și Cri­cău. Marți, 19 iulie, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Unității de imple­men­tare din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, cei ai fir­mei care se ocupă de realizarea acestui proiect, conducerea CJ Alba și primarii localităților ce vor beneficia de acest program. Scopul întâlnirii a fost clarificarea unor aspecte tehnice în vederea demarării efective a proiectului. Ministerul Trans­porturilor gestionează atât demersurile de proiectare cât și pe cele de execuție, iar lucrările se vor desfășura foarte repede datorită regimului de epuizare, adică construcția unui nou obiectiv începe după ce a fost finalizat obiectivul precedent. Astfel, în primăvara anului 2006 vor începe lucrările, urmând ca până la finele anu­lui să fie date în folosință toate sistemele de alimentare cu apă prinse în program. (I.P.)
Campanie de schimbare a directorilor din învățământ
     În cadrul conferinței de presă organizată la sediul Inspectoratului Școlar Ju­dețean Alba, inspectorul școlar general, domnul Cornel Sandu a precizat că în curând va fi demarată acțiunea de schimbare a directorilor de unități școlare ru­rale și urbane care au fost numiți cu delegație până la concursul ce trebuia să aibă loc în luna noiembrie a anului 2004, concurs ce nu s-a mai ținut. Cei mai mulți directori aflați în situația menționată sunt la sate. Înlocuirea se va face abia după evaluarea rezultatelor obținute de cei vizați în timpul ocupării acestui post, astfel că există posibilitatea ca unii directori să își păstreze funcțiile. Fotoliile ce vor rămâne vacante vor fi ocupate tot prin delegare până la organizarea urmă­torului concurs ce va avea loc în noiembrie 2005. (L.I.)
Comerț făcut cu geanta
     Trei tineri, respectiv Ștefan R. (19 ani), Adrian R. (27 de ani) și Costel R. (30 de ani), toți din județul Ialomița, sat Bărbulești au fost prinși pe raza orașului Câmpeni în timp ce efectuau acte de comerț fără a avea acte de proveniență a mărfii. Respectivii vindeau "la negru" aparate de fotografiat marca Olimpia. Asu­pra lor, într-o geantă, au fost găsite 15 astfel de aparate în valoare de 2,5 mii lei (25 milioane de lei). Produsele au fost ridicate în vederea confiscării, iar vânzătorii ambulanți au fost amendați, fiecare, cu suma de 600 de lei (6 milioane de lei). (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.