Ploi, furtuni și solidaritate umană
Vântul puternic, furtuna și ploile torențiale din noaptea de marți spre miercuri (19/20 iulie a.c.) au produs noi stricăciuni în județ, cele mai afectate localități fiind Săliștea, Cugir, Șibot, Pianu, Valea Lungă, Vințu de Jos, Cergău, Cetatea de Baltă, Almașu Mare. *La Săliștea au fost chiar evacuate, timp de o oră, circa 35 de persoane, din cauza apei provenite din scurgerea de pe versanți. Tot aici au fost afectate 10 case de romi ale căror acoperișuri au fost luate de vânt, precum și acoperișul unui bloc, 10 case au fost de asemenea inundate, în 15 subsoluri și pivnițe au intrat apele, precum și în 13 anexe gospodărești. Totodată acoperișul școlii generale și al căminului cultural au fost afectate de vânt, 150 m din DJ 705E au fost spălați de torent, 80 ha de teren agricol acoperite de ape, 30 de păsări moarte și 22 de fântâni inundate. Satul Cioara a rămas fără curent electric din cauza pomilor căzuți pe liniile electrice. *Și în Cugir, marți, 19 iulie, în intervalul orar 19.00-20.45, s-au manifestat fenomene hidrometeorologice extreme. În urma acestora, Comitetul local a constatat că au fost inundate 105 curți, pivnițe și anexe gospodărești, 3 societăți comerciale (printre care S.C. U.M. Cugir S.A., S.C. Fabrica de Arme Cugir), la 32 de case a fost distrus acoperișul în proporție de 50%, 2 blocuri de locuințe au rămas fără acoperiș, au fost colmatate 2 poduri, distruși 3 km de covor asfaltic, 30 ha de teren agricol inundate, 30 de fântâni afectate și a fost întrerupt iluminatul electric în cartierul Cindeni, unde un stâlp electric este în pericol de a se prăbuși. *La Șibot apele care au deversat din canalul de gardă s-au scurs timp de mai multe ore chiar prin mijlocul comunei, intrând în câteva gospodării și îngreunând circulația. *În comuna Valea Lungă ploile torențiale și vântul puternic au dus la inundarea a 3 case și 2 anexe gospodărești iar D.N. 14 B a fost inundat pe o porțiune de 50 m. De asemenea, mai multe case din Valea Lungă au rămas fără curent electric după ce rețeaua de electricitate a fost afectată. *În localitatea Pianu de Jos vântul puternic a provocat stricăciuni destul de însemnate, lăsând în beznă mai multe case, după ce câțiva pomi s-au rupt și au căzut peste firele de electricitate. Turla bisericii evanghelice din localitate a fost luată de vânt. *În comunele Vințu de Jos, Cergău și Cetatea de Baltă rețele de electricitate au fost afectate, iar la Almașu Mare rețeaua de telefonie a suferit avarii.
Ioana PITICARIU
Echipele Electrica lucrează din greu la remedierea avariilor
Urmare a furtunilor și ploilor abundente înregistrate în seara zilei de 19 iulie 2005, la nivelul județului Alba, au fost avariate instalații electrice de distribuție a energiei electrice. Astfel, marți 19 iulie 2005, începând de la ora 9.30, din cauza furtunii, în zona Sebeș și împrejurimi, foarte multe crengi și chiar copaci au căzut pe liniile electrice, fiind afectate un număr de 5 linii electrice de medie tensiune. De asemenea, în zona Blajului au fost afectate 2 linii electrice de medie tensiune, 1 linie în zona Cugir și 1 linie care aparține de Alba Iulia. În total au fost afectate 9 linii electrice de medie tensiune, la ora 20.00 înregistrându-se un număr de 247 posturi de transformare nealimentate din 53 localități.
Electrica SA a mobilizat resursele materiale și de personal pentru intervenție operativă în vederea reluării alimentării cu energie electrică. Opt echipe Electrica SA au intervenit imediat, lucrând în condiții deosebite (acces dificil în zona Munților Sebeșului și vizibilitate redusă pe timp de noapte) și au reușit repunerea sub tensiune a 193 posturi de transformare până în dimineața zilei de 20 iulie 2005. Astfel, la ora 7.00, se mai înregistrau 54 PT-uri nealimentate din 22 localități aparținătoare comunei Pianu, Săliște, Cut, Vingard, Roșia de Secaș, Daia, Cetatea de Baltă, Valea Lungă, Cergău.
În continuare, specialiștii Electrica sunt pe teren și lucrează în ritm susținut pentru repunerea sub tensiune a localităților afectate și reluarea furnizării energiei electrice către toți consumatorii. La ora 15.00 erau 15 posturi de transformare nealimentate în Pian, Purcăreț și Mugești.
Responsabil Relații Publice,
ing. Mihaela BUDA
Deranjamentele de la ROMTELECOM au fost rezolvate sută la sută
Efectul inundațiilor și al descărcărilor electrice din acest an a fost resimțit și la nivelul infrastructurii de telecomunicații (ROMTELECOM). Cele mai afectate rețele (nu neapărat și abonații conectați la acestea) au fost în localitățile Livezile, Poiana Aiudului, Sărăcsău, Acmariu, Blandiana, Balomir, Lunca Largă, Săsciori, Heria și Valea Lungă, dar pierderile materiale au fost mult mai reduse decât distrugerile provocate de intemperii în alte județe. După cum ne-a declarat dl. Dan Câmpean, directorul de operațiuni al ROMTELECOM pe județul Alba, existența sistemelor proprii de supraveghere a instalațiilor de telecomunicații și a echipelor de intervenție distribuite uniform pe teritoriul județului, dotate corespunzător, a permis intervenția operativă pentru remedierea deranjamentelor, în scurt timp de la sesizarea acestora. Numărul clienților deranjați în zonele calamitate a fost puțin peste 100 de abonați, dar deranjamentele au fost remediate în proporție de 100% în timp util, astfel încât se poate afirma că în județul Alba nu au fost disfuncționalități din punct de vedere al oferirii serviciilor de telecomunicații de către ROMTELECOM. "În prezent, a adăugat dl. Câmpean, se țin sub observație toate zonele în care, în urma inundațiilor, mai pot să apară perturbări în buna funcționare a serviciilor oferite de noi. Chiar și ieri (19 iulie), am fost anunțați că furtuna a doborât vreo 10 copaci peste rețelele noastre, dar s-a intervenit în cel mai scurt timp posibil și sper că abonații au apreciat promptitudinea noastră. În acest context, vreau să-mi exprim satisfacția cu privire la activitatea oamenilor pe care-i conduc, iar dacă-i verific permanent pe teren nu înseamnă că mă îndoiesc de eficiența lor, ci încerc să-i evaluez pe fiecare la justa valoare..."
(I.H.)
"Frate pentru frate"
Copiii unor familii sinistrate din Vrancea și Bacău au sosit în taberele din județ
"Frate pentru frate" este numele campaniei inițiate de Asociația albaiuliană "Sprijiniți copiii", cu concursul Prefecturii, al Consiliului Județean, Primăriei Alba Iulia, Primăriei Orăștie, Primăriei Cugir, DSP Alba, precum și al multor altor autorități, asociații sau factori de decizie din Alba ori din din alte județe. Mediatizarea evenimentului se va face, în principal, de către partenerii media ai campaniei, Prima TV și ziarul "Unirea". 100 de copii, cu vârste în principal între 6-14 ani, din zonele sinistrate vor fi aduși, pentru perioada 15 iulie - 31 august, din zonele sinistrate, în taberele de la Strungari-Pianu, Cugir și Orăștie. Deja în cursul zilei de azi vor sosi din județul Vrancea 52 de copii, plus 2 însoțitori în tabăra de la Cugir. Tot azi vor ajunge și la Strungari - Pianu 18 copii din Vrancea, iar în 22 iulie, 30 de copii plus 2 însoțitori din Bacău și Galați vor sosi în tabăra de la Orăștie. Întreținerea acestora costă zilnic 15.000.000 lei vechi, bani din care se cumpără alimente, medicamente, detergenți și se plătesc consumurile de curent, apă, gaz metan etc. Costurile vor fi suportate o parte de către autorități, iar cealaltă parte din donații provenite de la societăți comerciale, iar "Sprijiniți copiii" a inițiat și o campanie de strângere de fonduri, trimițând în teren 150 de voluntari, purtători ai unor urne în care se vor strânge banii proveniți din donații. Cei 100 de copii așteptați încă de azi în Alba și Hunedoara (Orăștie), vor beneficia, prin amabilitatea DSP Alba, de consultații și analize medicale care să stabilească starea lor de sănătate. "Un aspect foarte important îl constituie faptul că acești copii nu vor fi lăsați pur și simplu în tabere. Vom avea în vedere, pe lângă asigurarea condițiilor de cazare și hrană, și ocuparea timpului lor prin diferite activități sportive și distractive. În fiecare locație cu copii vom avea și câte un psiholog, animator, cadru medical care vor veghea la sănătatea lor fizică, dar vor avea în vedere și aspectele sentimentale", a declarat președinta organizației "Sprijiniți copiii", Maria Ilea. Mai mult de 80% dintre acești copii nu au ieșit niciodată din satul lor. De asemenea, prin intermediul Prefecturii Alba, se va stabili și un mod prin care copiii vor putea comunica cu părinții rămași acasă.
Un gest frumos și de profundă umanitate inițiat de Asociația "Sprijiniți copiii", care a avut ecou atât la autorități cât și la oameni simpli, ilustrând cum nu se poate mai bine denumirea campaniei "Frate pentru frate".
(I.P.)
Grație intervențiilor senatorului George Cristian Maior
Asociația de prietenie româno-germană Zaarland va aduce ajutoare sinistraților din Alba
Senatorul PSD de Alba, dl. George Cristian Maior și echipa sa de la biroul senatorial continuă să se implice în susținerea tuturor celor care au avut de suferit de pe urma cumplitelor inundații din această perioadă. Uzitând de relațiile speciale pe care le are în străinătate, de prestigiul câștigat ca diplomat și secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, în guvernul Năstase, dl Maior s-a adresat Asociației de prietenie româno-germană Zaarland, cu rugămintea de a se apleca asupra situației dramatice create de inundațiile din județul Alba și a veni în sprijinul familiilor cu ajutoare de strictă necesitate. Apelului lansat de dl. senator i s-a răspuns cu promptitudine de conducerea Asociației, care a anunțat sosirea unui transport constând atât în produse cât și în bani pentru familiile afectate, precum și pentru reabilitarea unor unități scolare care au avut de suferit de pe urma calamităților. Imediat ce ajung în Alba, produsele vor fi distribuite prin grija Biroului senatorial dar și a autorităților locale, persoanelor celor mai năpăstuite de potopul apelor, după cum ne-a informat consiliera d-nului George Maior, d-ra Ana Cristina Ciorogar.
(R.J.)