.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 28.7.2005 ::. 
Dacă scumpirile vor continua în același ritm,
SC Stratusmob Blaj riscă să fie închisă
•Fabricile de mobilă, altădată fala exportului românesc, sunt amenințate cu falimentul din cauza exploziei prețurilor la lemn și energie pe fondul căderii cursului leu - euro
     Scumpirea materiei prime și creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, coroborate cu scăderea cursului valutar, ar putea duce la închiderea SC Stratusmob Blaj. Semnalul de alarmă a fost tras ieri în cadrul ședinței comisiei de dialog social de către Floare Vraciu, secretarul general al Uniunii Județene a CNSLR Frăția, la cererea sindicaliștilor blăjeni. Ea a spus că peste 80 la sută din producția societății este exportată și contractele cu beneficiarii străini fuseseră semnate la un curs valutar de cel puțin 40.000 de lei/euro, căderea ulterioară a ratei de schimb leu-euro ducând la pierderi importante pentru fabrica de mobilă. Din aceste motive, datoriile acumulate către stat de SC Stratusmob Blaj se ridică acum la aproximativ 20 de miliarde de lei, iar dacă scumpirile vor continua în același ritm, societatea riscă să fie, treptat, închisă. Mai grav este însă faptul că cei 1.500 de muncitori vor rămâne fără locuri de muncă, întrucât în Blaj nu există posibilitatea de a-i angaja la o altă firmă din domeniul prelucrării lemnului. Sub­prefectul Clement Negruț a sugerat ca, în cazul în care vor exista reduceri de per­sonal, angajații disponibilizați să participe la o reconversie profesională și să se încadreze în muncă la fabrica pe care firma Bosch o va deschide în Blaj, posibil chiar până la finele anului, unde vor exista 600-700 de posturi. La rândul său, li­derul sindical Ioan Petruț a atras atenția că în aceeași situație se zbat și alte fir­me din județ, care riscă să-și închidă porțile dacă guvernul va continua aceeași politică de creștere a prețurilor. De exemplu, Regia Națională a Pădurilor, cu profit anual de mii de miliarde de lei, la licitațiile pentru vânzarea lemnului pe picior du­ce o politică de falimentare a unităților de prelucrare a lemnului, a menționat Pe­truț. Sindicalistul a spus că trebuie sesizate ministerele de resort și guvernul pentru a lua măsurile care se impun, în caz contrar urmând ca mai multe so­cie­tăți din județul Alba să fie închise.
Robert GHERGU

Târgul de animale din Sebeș, închis din nou din cauza pestei
•Maladia bate și la ușa comunei Lunca Mureșului
     La mai puțin de o lună de când a fost redeschis, târgul de animale din Sebeș va fi închis din nou din cauza unui focar de pestă porcină depistat în gospodăria unui cetățean din municipiu, urmând să fie instituită carantina de gradul II, pe o perioadă de două luni de zile. Anunțul a fost făcut de directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba, dr. Mircea Miclea, după ce diagnosticul a fost confirmat de Laboratorul DSVSA Alba în cazul celor 3 porci de peste 100 de kilograme fiecare crescuți în gospodăria respectivă. Porcii bolnavi de pestă au fost uciși, iar cadavrele animalelor au fost arse și îngropate, fiind luate și măsuri de dezinfecție și deratizare. Veterinarii vor repeta examenele de laborator, nefiind exclusă posibilitatea ca pesta să fi ajuns deja și în gos­po­dăriile învecinate. De asemenea, DSVSA Alba va interzice circulația porcilor și tranzacțiile cu carne și produse din această specie, dispunând totodată ca toți câinii să fie legați, pentru a preveni răspândirea bolii. Proprietarul animalelor va fi despăgubit, potrivit legii. Pe de altă parte, dr. Mircea Miclea a precizat că suspi­ciunea de pestă porcină planează și asupra a 5 animale din gospodăria unui să­tean din comuna Lunca Mureșului. La această dată mai sunt închise târgurile de animale din Tărtăria, Șibot, Vințu de Jos, Pianu de Sus, Alba Iulia, Drâmbar și Teiuș, iar în localitățile Alba Iulia, Teiuș și Tărtăria se menține carantina de gradul II, din cauza pestei porcine.
Robert GHERGU

Georgel Tudose, noul președinte ATOP Alba
     Liberalul Georgel Tudose este noul președinte al Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică de pe lângă Consiliul Județean, a anunțat subprefectul Clement Ne­gruț, care a deținut interimatul la șefia acestui organism. Tudose a acumulat mai multe voturi decât consilierul județean Dana Șerb. Postul rămăsese vacant în urma demisiei din această funcție a președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel.(R.G.)
Au rămas în arest
     Ieri s-a judecat la Tribunalul Alba prelungirea mandatelor de arestare pentru doi dintre cei arestați în "lotul Sibișean". Aceștia sunt Ștefan Abraham, zis Ioji, și Alin Mondoc. Judecătorii au hotărât din nou rămânerea lor în arest. Zilele viitoare urmează să ajungă în instanță și prelungirea mandatelor celorlalte 8 persoane a­restate, în aprilie, în acest caz. (I.P.)
Pistoale vechi, descoperiri noi
     Pe raza județului Alba au început să fie găsite - ori zidite în pereți sau sobe, ori pitite în diferite locuri - tot mai multe arme, majoritatea fiind în stare avansată de degradare și deci nemaiputând fi folosite. Astfel, în data de 26 iulie, Nicolae P. în timp ce căuta fier vechi pe lângă o mlaștină situată pe raza comunei Mirăslău, a dat peste un pistol. Deoarece arma se afla în stare avansată de degradare po­lițițștii nu au putut stabili marca. Pistolul a fost ridicat urmând să fie supus de către specialiști unei verificări tehnice amănunțite. De asemenea Ionela P., din Lancrăm, în timp ce efectua lucrări de demolare a descoperit, într-un perete al u­nei dependințe, un pistol mitralieră cu pat rabatabil și încărcătorul aferent în care se afla muniție. Atât arma cât și încărcătorul erau acoperite de rugină fiind în sta­re avansată de degradare. Acestea au fost ridicate în vederea efectuării expertizei balistice. Posibilul proprietar a fost identificat în persoana lui Teodor P. născut în anul 1888 și decedat în anul 1978, participant la cele două războaie mondiale. (L.I.)
Inundațiile au costat DSP Alba peste 46.000 lei noi
     Direcția de Sănătate Publică Alba a realizat cheltuieli de peste 46.000 de lei noi pentru intervenția la inundații, a arătat directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu. Este vorba de materiale sanitare în valoare de 2,31 mii lei RON, carburanți-2,01 mii lei RON, materiale dezinfectante-0,55 mii lei RON, probe de apă-1,14 mii lei RON și 795 de vaccinuri-40,13 mii lei RON.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.