Ocrotit în "pântecul" muntelui peste 1800 de ani
Sistemul hidraulic roman de la Roșia Montană incită lumea arheologilor
Compania Gold Corporation a investit peste 7 milioane de dolari pentru cercetarea și valorificarea patrimoniului arheologic al zonei

O descoperire de excepție - un sistem hidraulic din lemn, care ajuta la evacuarea apelor reziduale din mină, datând din epoca romană (secolul al II-lea) - a fost făcută, recent, la Roșia Montană, de o echipă franco-română de arheologi. Descoperirea a fost prezentată într-o conferință de presă, care a avut loc la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Sistemul hidraulic este format din camere suprapuse ale unor roți de lemn, datând din epoca romană. Descoperirea in situ a roții hidraulice din sectorul Păru Carpeni, Roșia Montană, este prima de acest gen după unele asemănătoare, descoperite în sudul Peninsulei Iberice între anii 1920-1930. "Este pentru prima dată după 1930 când, într-o mină europeană, în cadrul unui program de arheologie, este descoperit in situ un astfel de sistem hidraulic", a declarat Beatrice Cauuet, cercetător CNRS (Centre National de la Reacherche Scientifique) din Franța și coordonator al echipei de arheologi francezi care lucrează împreună cu MNIR și alte instituții de profil românești la Roșia Montană. Instalația, care a fost descoperită la aproximativ 30 metri sub nivelul văii Roșiei Montane, era folosită pentru drenarea lucrărilor miniere antice prin evacuarea către suprafață a apelor de mină printr-un sistem de roți de lemn amplasate în camere situate pe mai multe niveluri. Explorarea subterană preliminară a sectorului minier Păru Carpeni a dus la descoperirea, în toamna anului trecut, a unei săli cu resturi de lemn care puteau sugera posibila existență a unui echipament mai complex. Dacă analiza cu carbon radioactiv a relevat că instalația datează din secolul II d. Hr., o altă analiză făcută de un specialist în lemn va putea să identifice, cu o eroare de maximum zece ani, vârsta vestigiilor descoperite. De asemenea, remarcând importanța descoperirilor făcute aici, specialista din Franța a recomandat conservarea acestor vestigii in situ și facilitarea accesului publicului la ele.

Descoperirea a fost făcută în cadrul Programului de Cercetare a Patrimoniului de la Roșia Montană, inițiat de Ministerul Culturii și Cultelor, coordonat de către MNIR și finanțat în totalitate de Roșia Montană Gold Corporation care vrea să dea în folosință o exploatare de aur și argint. Ca o condiție pentru realizarea acestor lucrări de mare amploare, compania are nevoie de certificatul de descărcare arheologică ce nu poate fi dat decât în urma cercetării zonei respective, pe cheltuiala solicitantului. "În cei cinci ani de la demararea proiectului arheologic a fost cheltuit un fond de șapte milioane dolari, în care sunt incluse cheltuieli pornind de la plata muncitorilor (250 persoane) până la studiile de cercetare", a declarat directorul Departamentului Arheologie și Patrimoniu al Companiei "Gold Corporation, Corina Borș.
Proiectul exploatării de la Roșia Montană a iscat mai multe nemulțumiri, în special din partea unor organizații ecologiste care susțin că investiția ar avea un impact negativ asupra populației, mediului înconjurător dar și asupra vestigiilor arheologice din zonă. Referitor la ideea că proiectul ar reprezenta "o crimă culturală" cum susțin opozanții săi, Beatrice Cauuet a susținut că cercetarea patrimoniului cultural al unei zone nu poate fi considerată o "crimă" împotriva culturii. La rândul său, Paul Damian, director adjunct științific al MNIR și coordonatorul Programului Național de Cercetare a precizat că "un arheolog nu vrea niciodată să distrugă ceva", iar "un obiect devine valoros atunci când este cunoscut". Cert este că fără o susținere financiară importantă, vestigii de o importanță neprețuită pentru istoria noastră și a lumii întregi, riscă să nu fie descoperite și cunoscute niciodată. Iar o cercetare controlată și organizată poate combate situații neplăcute ca cea de la Orăștie unde, vestigii dacice neprețuite au fost scoase din pământ într-un mod brutal și răspândite în lumea largă (sau mai bine zis vândute la negru), fără a putea fi mai întâi studiate și evaluate de către cei a căror istorie o povestesc.
(I.P.)
"Împletite" sunt căile fondurilor PHARE!
Liderul romilor din Jidvei acuză Primăria de nereguli în cadrul proiectului "O viață mai bună pentru romi"
Într-un comunicat de presă dat publicității de Fundația PAEM Alba se arată că la Sărbătoarea de pe Muntele Găina au fost prezenți și câțiva beneficiari ai proiectului "O viață mai bună pentru romi", proiect finanțat prin Programul PHARE 2002 - componenta Activități generatoare de venituri, al cărui scop era învățarea și practicarea meseriei tradiționale de împletituri de nuiele. De acest program a beneficiat comunitatea de romi din Veseuș, comuna Jidvei, pentru care a fost înființat, din fonduri europene, un centru unde aceștia trebuiau să învețe meseria de împletitori de nuiele și apoi să valorifice roadele muncii lor - coșurile de nuiele. Numai că liderul Partidei Romilor din Alba, Petru Ilie, susține că de fapt pe Muntele Găina nu au ajuns coșurile împletite de romii din Veseuș, ci alte coșuri, cumpărate de la Cetatea de Baltă și duse acolo spre valorificare. De asemenea, atât Petru Ilie cât și liderul romilor din Jidvei și coordonator al Proiectului, Constantin Vitan, susțin că există și alte nereguli legate de programul pentru romi și în special de fondurile destinate lui. Astfel, Vitan spune că, deși conform programului, în cadrul Primăriei Jidvei care este și ea partener, trebuaiu să fie angajate 3 persoane de etnie romă (pe lângă Constantin Vitan, în calitate de coordonator al proiectului, mai trebuiau angajați un magazioner și un șofer) aceasta nu s-a întâmplat. Șoferul de etnie romă trebuia angajat pentru a conduce autovehicolul Dacia, cumpărat în cadrul proiectului și destinat transportării materiei prime și coșurilor de nuiele facute de romi. "Șoferului care trebuia angajat la Primăria Jidvei i-a fost suspendat carnetul de conducere pentru trei luni însă la sfârșitul celor trei luni când s-a prezentat pentru angajare, domnul primar i-a spus că nu mai este nevoie de el și să-și caute altceva de lucru, iar acum mașina este condusă de domnul primar", a precizat Constantin Vitan. Rămâne însă de văzut dacă ceea ce susțin cei doi lideri ai romilor se verifică însă, după cum se vede, uneori banii europeni pot isca și nemulțumiri.
(I.P.)
Autoturism mistuit de flăcări

Un incendiu a izbucnit ieri după-amiază la un autoturism Fiat Argenta, în timp ce se deplasa pe str. Gemina, din cartierul Caroline al municipiului Alba Iulia, au anunțat pompierii militari. Mașina aparținea lui Aurel Nichimiș, dar în momentul izbucnirii focului era condusă de Mihai Rojnai, care a fost atenționat de un taximetrist despre fumul degajat de sub caroserie. Șoferul a oprit autoturismul, alertând imediat pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba. Aceștia s-au deplasat la fața locului cu o autospecială, dar Fiatul fusese deja mistuit de flăcări în proporție de 90 la sută, astfel că intervenția efectivă a durat doar câteva minute. Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit la instalația electrică a mașinii. Valoarea pagubelor este în curs de evaluare.
(R.G.)
Mugurel Sârbu îl asigură pe Ioan Rus că nu pleacă din PSD
"Spre diperarea lui Ioan Rus, nu o să trec în alt partid", ne-a declarat deputatul PSD de Alba, Mugurel Liviu Sârbu referitor la declarațiile președintelui Ioan Rus. Liderul PSD Alba a vorbit despre o afinitate a parlamentarului față de Partidul Național Liberal, afirmație ce ar sugera o iminentă "înrolare" în culorile galben - albastru. "Cred că s-ar bucura ca atât eu cât și alți incomozi să părăsim PSD - ul pentru a fi liniștit din toate punctele de vedere. Ei bine nu o să se întâmple acest lucru și, mai mult, voi face totul ca organizația județeană să performeze și implicit să revenim la putere. Dacă e să vorbim de trădări, oare cine a livrat informații unui anume partid, cu care ne aflam în competiție directă, în timpul campaniilor electorale de anul trecut. Bineînțeles că nu personal, ci prin anumite persoane, care se știe bine cine sunt. Oare cine a lipit afișe pe o anumită farmacie, cu anumiți lideri ai unui anume partid? Chestia cu PNL nu este decât o nouă gogoriță a lui Ioan Rus, ca și atâtea altele", a conchis "inamicul" public nr. unu a lui Ioan Rus.
(R.J.)
Directori demisionari în învățământ
După prof. Stelian Feraru, ex-director al Liceului de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia, alți doi directori de licee și-au înaintat demisiile din funcțiile de conducere pe care le-au deținut, începând cu data de 1 august, a anunțat ec. Oana Badea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Este vorba de prof. Daniela Coș, din cadrul Liceului Sportiv din Alba Iulia și prof. Radu Selagea, de la Colegiul Național "IM Clain" din Blaj. Dacă Liceul de Muzică are un nou director, în persoana prof. Gligor Udrea, la celelalte două licee urmează ca în scurt timp conducerea IȘJ Alba să înainteze Ministerului Educației și Cercetării propunerile cu persoanele nominalizate să ocupe aceste funcții.
(R.G.)
Subprefectul mulțumește polițiștilor și jandarmilor
În cadrul ședinței de ieri a Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică Alba, subprefectul Clement Negruț le-a mulțumit polițiștilor și jandarmilor pentru operativitatea și profesionalismul de care au dat dovadă pe perioada intervenției la inundații. De asemenea, Negruț s-a declarat mulțumit și de activitatea desfășurată de efectivele Inspectoratului Județean de Poliție și Inspectoratului Județean de Jandarmi cu ocazia manifestărilor organizate la serbarea populară "Târgul de fete" de pe Muntele Găina.
(R.G.)
SUA a lansat naveta spațială Discovery
Misiunea celor șapte membri ai echipajului va dura 12 zile *Imaginile filmate la lansare arată desprinderea a două fragmente din corpul navetei *Specialiștii urmează să decidă dacă acest fapt pune în pericol naveta după scenariul tragic petrecut cu naveta Columbia
Se împlinesc în curând 900 de zile de când posturile de radio și televiziune de pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii și-au întrerupt brusc programele pentru a transmite în direct eșecul navetei spațiale Columbia. În acel tragic accident și-au pierdut viața toți cei șapte membri ai echipajului. Misiunea celor șapte astronauți magnifici trecuți în nemurire a durat 16 zile. La bordul navetei astronauții au efectuat o seamă de cercetări și experiențe științifice ce au îmbogățit tezaurul cunoașterii umane. Prin dezintegrarea Columbiei la intrarea în păturile dense ale atmosferei, flota stelară americană a rămas mai săracă. Pe lângă moartea celor șapte eroi ai văzduhului experții au evaluat pierderile la peste 15 miliarde de dolari. Cronica evenimentelor spațiale mai consemnează o întâmplare tragică ce a îndoliat lumea. Acum mai bine de 19 ani la numai 73 de secunde de la lansare, naveta spațială Challenger, cu 7 astronauți la bord, a explodat arzând ca o făclie.
La puțină vreme după tragicul accident, NASA a anunțat suspendarea programului american de lansare a navetelor spațiale cu astronauți la bord. În răstimpul celor 900 de zile o comisie federală, alcătuită din experți, savanți, cercetători și astronauți, a continuat cercetările pentru a elucida cauzele care au dus la dezintegrarea navetei Columbia. Numai experiențele de laborator și din poligoane au costat peste 3 milioane de dolari. Concluziile desprinse au servit la echiparea mai sigură a navetei spațiale Discovery.
După mai multe amânări determinate de descoperirea unor defecțiuni, Agenția Spațială Americană (NASA) a făcut cunoscută reluarea zborurilor navetei cosmice Discovery de la Centrul Spațial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, Florida. Naveta are un echipaj de șapte membri, dintre care un astronaut japonez, și a plecat spre Stația Spațială Internațională pentru o misiune de 12 zile.
Lansarea navetei spațiale Discovery a avut loc marți, 26 iulie ora 14.39 GMT (ora locală), ora 17.39, ora oficială a României. Ieri, specialiștii NASA au anunțat că la lansare, din corpul navetei s-au desprins două fragmente. Unul pare să provină de la trenul de aterizare, iar originea celuilalt urmează să fie stabilită. Încă nu se știe dacă acest incident poate provoca o tragedie similară cu cea a navetei Columbia. Cert este că acest nou incident pune sub semnul întrebării securitatea programului spațial american și chiar continuarea lansării navetelor.
(S.T.)
În halta Decea
Locomotivă arsă "la rece"
Marți, 26 iulie, la ora 4.45, lucrătorii Poliției TF Aiud au fost sesizați de către impegatul de mișcare din stația CFR Aiud că în halta comunei Decea, o locomotivă, parte a trenului de marfă ce circula pe ruta Dej-Coșlariu, a luat foc. La fața locului s-au deplasat pompierii grupului "Unirea" din municipiu care au localizat și stins focul la timp astfel că nu a existat pericolul extinderii flăcărilor la vagoanele ce formau trenul. Locomotiva la care s-a produs incendiul aparținea depoului de cale ferată de la Teiuș și circula în componența trenului marfar în stare rece (nu tracta respectivul tren). Deocamdată nu s-a făcut o evaluare în ceea ce privește pagubele materiale produse de incendiu. Din primele verificări pompierii au stabilit că focul s-a declanșat la sistemul de transmisie, probabil din pricina vreunei defecțiuni. Cauza exactă va fi stabilită de către o comisie formată din pompieri și reprezentanți ai depoului de cale ferată Teiuș și ai SNCFR.
(L.I.)
Veterinarii ajută sinistrații
Personalul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba a strâns suma totală de 5,6 milioane de lei pentru întrajutorarea sinistraților din zonele puternic afectate de inundații din țară. Directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Bereș, a declarat că, pe lângă contribuțiile bănești, instituția pune la dispoziție geamurile și ferestrele din lemn înlocuite recent la sediul unității, precum și câteva dulapuri. El a solicitat sprijinul Consiliului Județean Alba pentru a trimite un specialist în construcții care să facă o selecție a bunurilor care pot fi expediate sinistraților, precum și în scopul asigurării unui mijloc de transport.
(R.G.)
Întâlnire a experților contabili din județ
Ieri, începând cu ora 14.00, la sediul Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia a avut loc o întâlnire a contabililor profesioniști din județul Alba cu reprezentanții organelor de control fiscal. Această acțiune a fost organizată de către Corpul Experților Contabili - filiala Alba și de către Direcția Finanțelor Publice și a avut drept scop dezbaterea unor probleme de interes reciproc precum și o mai bună colaborare între aceste entități.
(R.J.)