.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Vremea scăldatului în banii alegătorului
     România este una dintre țările cu cei mai mulți parlamentari pe cap de lo­cuitor din lume. La senatori deținem chiar locul întâi pe mapamond, pentru că avem mai mulți decât Statele Unite ale Americii (137 față de 99 senatori). Noi avem o populație de vreo 23 de milioane de locuitori, iar America, de 280 de mili­oane. Noi avem un PIB de circa 80 de miliarde de dolari, iar americanii alocă doar pentru Sănătate 11.000 de miliarde de dolari pe an. Noi suntem printre cele mai sărace popoare ale Europei, dar suntem bogați în parlamentari care cheltuie, în medie fiecare, aproape 850 de milioane pe an pentru cazare, benzină, diurnă, telefoane mobile și secretare. Unii și-au decontat chiar 492 de nopți de cazare într-un singur an. Hoție curată! Plus indemnizațiile, adică salariile care sunt des­tul de frumușele. Practic, parlamentarii câștigă ca și... bancherii, pentru că sunt directori de bănci care nu au salarii mai mari de 40 de milioane pe lună. Ce să mai vorbim de un medic, un profesor sau un funcționar public? Dacă tot sunt așa de bine plătiți și se scaldă în banii alegătorilor, măcar aleșii noștri să-și facă da­toria, adică legi ca lumea. Dar ce legi sunt acelea care după 15 ani de tranziție nu au reușit să împartă dreptatea vizavi de fundamentul oricărei democrații care este proprietatea. Toate legile proprietății, ale fondului funciar sau ale caselor na­ționalizate au fost așa de bine elaborate, încât nici până astăzi nu au rezolvat problema pământului sau a imobilelor luate cu japca de către statul comunist. Și aceasta pentru că senatorii și deputații noștri sunt complet rupți de realitate, de teren, de starea concretă ce există în orașele și satele patriei, în comunități. Adi­că tocmai de obiectul de lucru pentru care sunt dotați cu mașini, cu cotă de ben­zină, șofer și experți parlamentari și mai ales bani, sume forfetare de care dispun după bunul plac, în interesul lor sau al neamurilor, căci mulți și-au angajat rudele pe la birourile parlamentare din așa-zisul teritoriu.
    Ce trebuie făcut pentru a-i mai tempera pe aleșii noștri din febra cheltuielilor? Am putea lua exemplul altor țări care au renunțat la una din cele două camere. Un­gurii, de exemplu, au renunțat la Senat. Danemarca și Turcia au și ele mai nou un parlament unicameral. Ar fi cea mai bună soluție și pentru țara noastră, care nu poate invoca tradiția, atâta timp cât Ungaria, cu un Parlament mult mai vechi, nu a ținut cont de ea ci de brăcinarul poporului! Ar mai fi apoi so­luția elve­țiană, adică salariile parlamentarilor să fie aprobate prin referendum sau odată cu alegerea lor.
    Dar cea mai bună soluție ar fi soluția românească, adică, la viitoarele alegeri, cetățenii să nu mai voteze decât pentru o singură cameră! Căci nu putem noi să avem mai mulți senatori decât americanii. Poate că se va trezi, totuși, un partid cu adevărat patriotic și național care să propună un parlament cu o singură ca­meră. Sperăm să nu fie... UDMR-ul, căci, dacă vor, ungurii pot! De aceea ei au un parlament unicameral. Și apropo de aceasta, la noi, în toamnă, senatorii se vor muta în noul sediu de la Casa Poporului. La unguri, în cea mai frumoasă clădire a Budapestei, o aripă a Parlamentului a fost transformată în reședință a pre­ședintelui! Adică, spațiul "locativ" este folosit la maximum! La noi, pentru fiecare putere câte un Palat: Cotroceni, Victoria, Elisabeta, Casa Poporului. Prea multă șefime pentru un popor atât de sărac.
Gheorghe CIUL