De la 1 august
Grădinițele închise timp de o lună
Toate grădinițele cu program prelungit din Alba Iulia vor fi închise de la 1 august a.c., timp de o lună, pentru efectuarea lucrărilor de igienizare și pentru ca educatoarele să poată beneficia de concediu de odihnă legal, a anunțat prof. Cornel Sandu, inspector școlar general al IȘJ Alba. În urma discuțiilor purtate cu ed. Eugenia Ignat, inspector de specialitate la IȘJ Alba, el a precizat că numai 10 părinți au spus că nu au cu cine să-și lase copiii în acest interval, din care doar 5 dintre preșcolari erau de la același cămin. În aceste condiții, a spus prof. Cornel Sandu, funcționarea unei grădinițe în luna august nu se justifică din punct de vedere financiar. Aceasta fiind situația, părinții vor fi nevoiți să se descurce pe cont propriu pentru ca micuții să nu rămână nesupravegheați. Inspectorul școlar general a ținut însă să sublinieze că pentru vara viitoare va lua în calcul posibilitatea funcționării unei grădinițe în luna iulie, iar a alteia, în august, pentru toți copiii ai căror părinți nu au altă variantă de a-i ști în siguranță pe perioada în care ei se află la serviciu.
Robert GHERGU
Protocol încălcat în Sănătate
Restanțe la plata unor drepturi salariale
Grațiela Indreica, reprezentanta Federației Sanitas Alba, la ședința de miercuri a comisiei de dialog social, prezidată de subprefectul Clement Negruț, a lăsat să se înțeleagă că prevederile protocolului semnat la începutul lunii între conducerile Ministerului Sănătății și Sanitas nu au fost respectate la nivel județean. Ea a menționat că documentul prevedea, printre altele, acordarea a 20 de tichete de masă lunar pentru fiecare angajat și plata celui de-al 13-lea salariu până cel târziu în data de 1 iulie a.c. Reprezentanta Sanitas Alba susține însă că la Sanatoriul TBC Aiud și spitalele orășenești din Abrud, Cugir și Ocna Mureș numai 40-60 la sută dintre angajați și-au ridicat cel de-al 13-lea salariu, în timp ce la Sanatoriul TBC Câmpeni plata acestor drepturi nici măcar nu a început. De asemenea, salariații spitalelor municipale din Aiud și Blaj nu au mai primit tichete de masă încă din luna aprilie, despre toate acestea fiind informată și conducerea Direcției de Sănătate Publică Alba. Grațiela Indreica este de părere că situația este atât de gravă încât nici o rectificare bugetară nu ar fi suficientă pentru a rezolva această problemă. Ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că toate aceste măsuri afectează tocmai personalul cu cele mai mici salarii din sistemul bugetar, iar acest lucru face ca foarte multe cadre sanitare, în special asistenți medicali, să plece la muncă în străinătate. În aceste condiții, sindicaliștii cer sprijinul subprefectului Clement Negruț pentru a discuta, la rândul său, cu conducerea DSP Alba, pentru a identifica soluțiile necesare în vederea depășirii acestei situații.
(R.G.)
Din luna octombrie
Incubatorul de afaceri - șansă de dezvoltare a firmelor mici nou înființate
Incubatorul de afaceri care va fi înființat în județul Alba cu aprobarea Agenției Naționale pentru IMM-uri și Guvernul Japoniei, împreună cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și cu sprijinul Consiliului Județean Alba, ar putea funcționa din luna octombrie. Declarația a fost făcută ieri de deputatul de Alba al Partidului Conservator, Nicolae Popa, care a insistat încă de acum 3 ani pe lângă forurile competente pentru demararea acestui proiect. Scopul principal al actualului program este de a contribui la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și diversificarea activității economice, prin crearea unor noi locuri de muncă în zonele vizate, în proiectul-pilot, pe lângă județul Alba, fiind incluse și județele Brașov și Hunedoara. În acest sens, în baza unor planuri de afaceri care să permită înființarea a minimum 3 locuri de muncă în următorii 2 ani, vor fi susținute IMM-urile nou înființate care au potențial de dezvoltare ridicat și firmele mici și mijlocii cu istoric de funcționare de cel mult 2 ani de la data intrării în incubator. Deputatul PC Alba, Nicolae Popa, consideră că incubatorul de afaceri ar putea include firme de confecții îmbrăcăminte și încălțăminte, ateliere de tâmplărie și piese de schimb, firme de consultanță, ateliere meșteșugărești și din alte domenii de activitate, cum ar fi unități procesatoare din sectorul agricol. IMM-urile vor beneficia de servicii de sprijin subvenționate parțial, cum ar fi consultanță, plata chiriei pentru spațiile de producție, a cheltuielilor de întreținere și funcționare etc. Bugetul total al programului este de 133,21 miliarde de lei, din care 39 de miliarde provin de la guvernul japonez, în urma intervenției vicepremierului George Copos, a declarat deputatul Nicolae Popa. Mai întâi, va trebui găsit un spațiu adecvat, o hală, în care să funcționeze viitorul incubator de afaceri, fiind luat în calcul cu prioritate municipiul Alba Iulia (Uteps, Resial), precum și localitățile Cugir (parcul industrial) și Blaj (viitorul parc industrial). În cursul săptămânii viitoare, Nicolae Popa va pleca la Miercurea-Ciuc, însoțit de primarul Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pentru a vedea modul de organizare și funcționare a incubatorului de afaceri existent în județul Harghita. Va fi stabilită apoi, prin licitație, o firmă experimentată care se va ocupa de administrarea incubatorului de afaceri. Conservatorul a ținut însă să sublinieze că ultimul cuvânt la stabilirea locației viitorului incubator de afaceri și a firmei care va gestiona derularea acestui program îl vor avea specialiștii PNUD care vor vizita județul Alba. Odată desemnată, societatea respectivă va trebui, printre altele, să acorde consultanță, să identifice noi piețe de desfacere pentru IMM-urile din cadrul incubatorului de afaceri, să asigure participarea acestora la diferite târguri etc.
Robert GHERGU
Icoanele - mărturii ale trecutului
Ieri, începând cu ora 13.00, a avut loc la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia vernisajul expoziției "Lazul - important centru de iconari din județul Alba", expoziție organizată de către etnografa Adriana Țuțuianu și prin care se dorește comemorarea celor 13 zugravi din satul Laz situat pe Valea Sebeșului, dintre care 9 aparțin vestitei familii Poienaru. Pictura țărănească pe lemn și sticlă din județul Alba a fost dominată pe tot parcursul secolului al XIX-lea de către pictorii acestui centru. Cu ocazia vernisajului a fost prezentă în mijlocul celor care au organizat și vizitat expoziția Maria Deac Poienaru, descendenta celebrei familii de iconari și importantă personalitate a artei populare românești. Ca dovadă a respectului purtat față de tradiții, domnia sa a venit îmbrăcată în costum popular, iar dragostea pentru această artă a descris-o astfel: "Am fost singurul dintre copii interesat de realizarea icoanelor și am ajuns astfel să îmbătrânesc lucrând la icoane". Expoziția cuprinde un număr de 50 de icoane, dintre care 41 fac parte din colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, iar 9 provin din colecția particulară a Mariei Deac Poienaru. Cea mai veche icoană datează din anul 1826, iar cele mai noi sunt cele realizate de mâna doamnei Maria Deac Poienaru. Pe lângă semnăturile membrilor familiei Poienaru se regăsesc și cele ale pictorului Pavel Zamfir. Adevărate capodopere cu valoare artistică și documentară icoanele au avut un rol deosebit nu doar ca obiecte de cult reprezentând sfinți, protectori ai familiei și ai satului, ci și ca obiecte ce decorau și locuințele țărănești. Cei care doresc să viziteze expoziția o pot face până la data de 25 septembrie 2005.
Lavinia IONAȘ
Unii angajatori nu-și protejează suficient salariații
În primele 6 luni ale anului, Inspecția Teritorială de Muncă Alba a efectuat 1.154 de controale pe linia respectării legislației în domeniul securității și sănătății în muncă, rezultă din raportul semestrial prezentat membrilor comisiei de dialog social de către Dorel Fiț, șeful ITM Alba. Au fost aplicate 286 de sancțiuni contravenționale, din care 258 de avertismente. Au fost oprite din funcțiune 16 instalații, utilaje și echipamente tehnologice cu risc de accident de muncă, fiind aplicate 28 de amenzi însumând 645 de milioane de lei. Principalele deficiențe constatate se referă la insuficienta protecție a salariaților de către unii angajatori: lipsa echipamentelor individuale, nelegarea la centura de împământare a aparatelor electrice, funcționarea defectuoasă a instalațiilor de absorbție a prafului, nedotarea cu apărători de protecție a organelor de mașini în mișcare etc.
(R.G.)