.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 30.7.2005 ::. 
De Ziua Imnului Național, dis de dimineață, pe stomacul gol
Gradele Celisus au ținut gradele militare în cazarmă
     Prefectul Cosmin Covaciu a participat ieri la sediul Garnizoanei din Alba Iulia, la ceremonialul militar și slujba religioasă dedicate Zilei Imnului Național, a de­clarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Cosmina Horvath. Ea a pre­cizat că acțiunea s-a desfășurat la o oră matinală și în cazarmă pentru a-i proteja pe participanți de caniculă. Au participat reprezentanți ai autorităților județene și locale, înalte fețe bisericești, militari din cadrul unităților MApN, MAI și SRI, veterani de război, oameni politici, reprezentanți ai unităților de învățământ și ai serviciilor deconcentrate. În alocuțiunea sa, prefectul Cosmin Covaciu a insistat asu­pra semnificației speciale a acestei zile deosebite și asupra importanței im­nului pentru fiecare popor, în calitate de simbol național. Din păcate, o sărbătoare care nu a deșteptat pe nimeni, căci un sfert de oră de cântat, fie el chiar imnul, cu cele 11 strofe ale lui, nu poate decât obosi, chiar cel mai bărbătesc cor din lu­me. (R.G.)
Pădurile județului - când nu sunt tăiate abuziv, sunt distruse de furtuni
•Vânturile au secerat 84.000 mc de lemn care zac la pământ
•Interviu cu ing. Mihai MORAR, director al Direcției Silvice Alba
     - Dezastrele pricinuite de inundațiile catastrofale din acest an au adus din nou la ordinea zilei consecințele nefaste ale tăierii nesăbuite a pă­durilor. În ce măsură se confruntă și județul nostru cu astfel de fenomene dramatice?
    - Am mai spus-o și cu alte ocazii. Din fericire, cu unele mici excepții, în Alba nu se poate vorbi de existența unui dezechilibru între volumul de masă lemnoasă exploatată și posibilitatea efectivă de refacere, creștere a pădurilor. Din statistica multor ani rezultă că programul tăierilor n-a fost realizat niciodată. La prima vedere s-ar putea crede că din acest punct de ve­dere suntem favorizați. Aparent numai pentru că odată ajunsă la maturitate pădurea trebuie valorificată ca masă lemnoasă. Dacă este lăsată să îmbătrânească prea mult se depreciază și nu mai este bună nici de lemn de foc. Problema care se pune este când, unde și câtă pădure se taie. Dacă se respectă amenajamentele silvice și regulile de dezvoltare durabilă a pădurii se pot preîntâmpina apariția unor dezastre cum au fost bu­năoară în estul țării. Cu toate că volumul de precipitații din anul acesta a întrecut cu mult media multianuală și în județul nostru, din fericire populația a fost mai puțin afectată. În schimb furtunile și viiturile au produs mari necazuri sectorului fo­restier.
    - Ați făcut o evaluare a pagubelor? La ce valoare se situează pier­derile?
    - Cel mai grav au fost afectate drumurile forestiere. Din constatările efectuate pe teren rezultă că au fost distruse complet sau parțial peste 158 de km de drumuri forestiere. Pagubele depășesc 36 de miliarde de lei. Refacerea drumurilor de acces în parchetele aflate în exploatare reclamă resurse financiare deosebit de mari și necesită un volum de lucrări diverse ce nu pot fi realizate chiar așa de repede. În ce ne privește am regândit programul de investiții pe întregul an și l-am adaptat nevoilor și priorităților. Toate cele 26 de miliarde de lei ce revin semes­trului doi al anului din programul de investiții vor fi destinate reabilității drumurilor forestiere care ne interesează cel mai mult. La ora actuală ne îngrijorează foarte mult salvarea masei lemnoase rezultată din doborâturile de vânt. Numai în raza Ocolului silvic Cugir la Canciu, au fost doborâți de furtună 72.000 mc de masă lemnoasă și alți 12.000 mc în Ocolul silvic Sebeș. Arborii doborâți au vârste cu­prinse între 80 - 105 ani. Deci se poate spune că pădurea era matură. După aprecierile noastre, 20% din arborii căzuți s-au rupt și nu mai pot fi valorificați ca lemn de lucru superior. Pentru a nu lăsa lemnul să se sufoce și deprecieze, în scurt timp vom organiza licitații pentru exploatarea și valorificarea pădurii culcată la pământ. Dorim ca această operațiune să se încheie cât mai repede pentru ca suprafețele respective de teren să fie reîmpădurite în timp util. Evident că în si­tuația creată vom revedea planul de punere în valoare a masei lemnoase la nivelul întregului an. Cu toate nenorocirile ce s-au abătut peste capul nostru, vreau să spun că în primul semestru al anului DS Alba a îndeplinit programul fixat de Regia Națională a Pădurilor la toți indicatorii de performanță fizici și valorici, in­clusiv exportul.
    - Ce evoluție se întrevede în exploatarea pădurii în cea de-a doua parte a anului?
    - Dacă ne plângem că va fi greu nu ne va ajuta nimeni. Trebuie să găsim re­surse financiare, tehnice și umane de a trece peste încercările la care natura ne-a supus. Sunt încrezător că așa se va întâmpla. Evoluția lunii iulie este pro­mi­țătoare. Sunt șanse reale să ne îndeplinim toate obligațiile ce ne revin. Ne aflăm în plină campanie de recoltare a fructelor de pădure. Contăm pe o producție de 300 tone de afine. Avem deja încheiate contracte externe convenabile la prețuri cuprinse între 1400 - 1450 de euro tona de afine. La zmeură, măceșe și po­rum­bele sunt de asemenea solicitări la export dar deocamdată n-am încheiat con­tracte. Suntem prevăzători ca nu cumva starea vremii să afecteze producția a­ces­tor fructe.
    - Din ordinul prefectului Cosmin Covaciu, se efectuează controale și verificări pe linia respectării regimului tăierilor și gestionării masei lem­noase. La ce vă așteptați să se... descopere?
    - Mai întâi vreau să fac o precizare. La ora actuală 40% din pădurile județului au trecut în administrarea ocoalelor silvice private. Mai sunt apoi pădurile co­munale, cele atribuite persoanelor fizice, cultelor religioase. În baza unor con­tracte noi administrăm în jur de 26.000 ha de păduri ale unor structuri private. Deci răspunderile sunt împărțite. Fiindcă s-a discutat atât de mult de furturile de masă lemnoasă din pădurile Regiei Naționale, în județul nostru nu sunt așa de multe cazuri încât să le socotim un fenomen. În comparație cu anul anterior vo­lumul de masă lemnoasă sustrasă ilegal este mult mai mic. Nu doresc să prezint situația în roz, dar Alba nu se confruntă cu fenomene de vandalizare a pădurii, care să pună în pericol stabilitatea munților. Nu se taie parchete mai mari de 3 ha. De bună seamă că atât timp cât se fură un singur copac nu ne putem declara mulțumiți. Prin măsurile luate de întărire a pazei și controalelor, furturile de lemn pot fi diminuate mai mult. O parte din personalul Direcției este antrenat în ac­țiunea de control. Așa că nu pot să-mi dau cu părerea la ce concluzii se va ajun­ge. În ce ne privește am executat toate lucrările incluse în programul de protecție a fondului forestier. Este vorba despre amenajarea unor bazine torențiale în fond forestier, baraje, praguri, lucrări de corectarea torenților, de protecție a drumurilor forestiere. Știu că în județ există câteva sute de joagăre și instalații de prelucrare a lemnului. Unele dintre ele s-ar putea să funcționeze și ilegal, dar repet, să așteptăm finalizarea controlului. Din informațiile pe care le avem se întâlnesc și cazuri în care unii cetățeni au abuzat de dreptul de proprietate și au tăiat arbori fără să fie marcați de personalul ocoalelor silvice din zonă.
    - Putem fi încrezători în dezvoltarea durabilă a pădurii?
    - În mod cert. Statistica spune că inundații de proporțiile celor din anul acesta se repetă la 25 - 30 de ani. Până atunci să sperăm că se vor efectua și alte lu­crări complexe de amenajări hidroenergetice și de protecție care să ne pună mai mult la adăpost de furia apelor.
A consemnat Sebastian TRUȚĂ

Otrăvit cu ciuperci
     Alexandru G., de 50 de ani, din Cugir, a fost internat joi noaptea la Spitalul Județean de Urgență, în stare gravă, după ce a consumat preparate culinare cu ciuperci. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul a fost diag­nos­ticat cu intoxicație acută cu ciuperci, bărbatul fiind suspect și de insuficiență he­pato-renală. Întrucât rezultatele analizelor de laborator au confirmat starea gravă în care se afla pacientul, acesta a fost internat imediat la secția ATI, pentru a beneficia de tratamentul care se impune în astfel de situații. Medicii atenționează încă o dată cetățenii să nu consume ciupercile culese de ei sau de persoane neavizate, chiar dacă pretind că știu să facă deosebirea între ciupercile comes­ti­bile și cele otrăvitoare.(R.G.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.