Vindecarea slăbănogului din Capernaum
"Dacă împilezi pe cel sărac, îi înmulțești averea;
dacă dai unui bogat, îl sărăcești" (Pilde XXII, 16)
Nimeni nu este mai sărac decât un om singur și bolnav. Nici singurătatea, nici boala nu sunt ipostaze de invidiat, după care cineva să alerge bucuros.
Sunt și dintre aceia - nimic de zis - dar ei nu sunt la vedere. Sunt oameni care în mod voluntar au optat pentru un trai singuratic, amenințat la tot pasul de riscuri și primejdii, pentru a se împărtăși de puritatea naturii și de binefacerile sărăciei. Numărul lor este foarte mare.
La fel sunt oameni care, în mod surprinzător, cer de la Dumnezeu suplimentarea necazurilor, a poverilor și chiar a bolilor. Într-o carte de profundă spiritualitate am întâlnit bucuria unui viețuitor retras în singurătate și sărăcie, căruia an de an Dumnezeu îi trimitea boală. Radia de bucurie pentru acest dar, care făcea din viața lui o sărbătoare. Întrebat fiind, de către un conviețuitor, care este pricina bucuriei, îi spune cu mândrie că Dumnezeu i-a trimis și în acel an boală, semn că nu l-a uitat. Într-un an însă a uitat Dumnezeu să-i trimită darul și omul s-a întristat de moarte. Ce ai pățit îl întrebă fratele? Ani la rând primeam de la Dumnezeu boală, însă anul acesta am așteptat în zadar, boala nu a venit, semn că Dumnezeu m-a uitat și lucrul acesta mă întristează. Omul nu primea nici cozonac de Crăciun, nici ouă roșii de Paști, ci boală și pentru asta îi mulțumea lui Dumnezeu. Deși unora li se pare o nebunie, ce am relatat mai sus nu este emanația bolnăvicioasă a unuia care a stat prea mult cu capul în soarele pustiei iar acum vorbește verzi și uscate, ci este un mod de viață consacrat, la care mulți au aderat în mod deliberat.
Despre Sfântul Apostol Petru, o tradiție spune că avea acasă o fiică grav bolnavă care zăcea pe pat. Ceata apostolească, trecând prin Betsaida, de unde era Petru, l-a rugat să o vindece. Cu greu, la insistențele tovarășilor săi de misiune, acesta o vindecă dar, după plecarea lor, Petru i-a redat boala zicând că este mai de folos să zacă pe pat decât să fie sănătoasă și să păcătuiască.
Însuși Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, în amintirea sângeroasei bătălii de la Războieni din 1476, pe care a pierdut-o, a ridicat aici biserica cu hramul Sfântul Mihail, terminată în 8 noiembrie 1496, la exact 20 de ani după luptă. În Pisanie se amintește de năvălirea turcilor ajutați de Laiotă Basarab și de tătari și de înfrângerea moldovenilor: ...Și noi Ștefan Voievod cu fiul nostru Alexandru, am ieșit înaintea lor și am făcut mare război cu ei, ... și cu voia lui Dumnezeu au fost înfrânți creștinii de păgâni. Și au căzut acolo mulțime mare de ostași ai Moldovei..." Sfântul Ștefan al Moldovei mulțumește lui Dumnezeu chiar și pentru cea mai sângeroasă înfrângere suferită în 47 de ani de domnie. Ne învață să fim mulțumitori și în necazuri, nu numai la bucurii. Tămăduirea slăbănogului din Capernaum se înscrie în ordinea normalității zilnice din activitatea Mântuitorului. A tămădui o boală, sau a învia pe cineva din morți era în fața atotputerniciei lui Dumnezeu un lucru la fel de obișnuit ca oricare altul.
Pentru a beneficia de bunele servicii ale Mântuitorului, trebuie să avem credința bolnavului și tenacitatea răbdării, în așteptarea ceasului izbăvitor.
Preot Petru PINCA - Blaj
O primă victimă a căldurii
În județul Alba căldura dogoritoare a făcut prima victimă în rândul persoanelor cardiace. Astfel, în data de 28 iulie, la ora 7.30, în cartierul Mihail Kogălniceanu din municipiul Sebeș a fost solicitată o ambulanță pentru transportarea unei persoane căreia i s-a făcut rău pe stradă. Din nefericire, ajunși la fața locului cei de pe salvare nu au făcut altceva decât să constate decesul numitului Ilie Aluașiu în vârstă de 86 de ani, din Șpring. Bărbatul s-a deplasat la Sebeș cu intenția de a-și vizita fiul. Medicul de familie a constatat că decesul a survenit în urma unui stop cardio-respirator; există posibilitatea ca una dintre cauzele producerii acestuia să fie căldura greu de suportat. Bătrânelul figura de mai mult timp în evidențele medicale cu diagnosticul de cardiopatie ischemică. Pentru a se feri de efectele valului de căldură și ale radiațiilor, în aceste zile caniculare persoanele în vârstă, copiii și în principal cei care suferă de boli cardiace ar trebui să stea în casă, la adăpost, departe de razele solare, iar dacă sunt nevoiți să-și părăsească locuințele să se îmbrace corespunzător și să consume cât mai multe lichide.
(L.I.)
Apel către credincioși

Comitetul Parohiei Greco-catolice Alba Iulia II anunță începerea lucrărilor la noua biserică din centru, mai precis pe strada Oborului (în fosta piață). Pe această cale facem un apel către toți cei care doresc, persoane fizice sau juridice, să ne ajute, pentru a putea să ne rugăm cât mai grabnic într-un locaș sfințit, s-o facă donând orice sumă în contul deschis la BCD Romexterra SA: cod IBAN RO72CRDZ003A026620481001, sau să-l contacteze pe parohul nostru pr. Adrian Dobrin la telefon 0744/579449.
(A.D.)