.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 6.8.2005 ::. 
Lovitură de teatru la PNL Alba
S-a propus excluderea din partid a primarului Zlatnei, Silviu Ponoran!
     În cadrul ultimei ședințe a Biroului Permanent Județean al PNL Alba, pre­ședintele Teodor Atanasiu a propus excluderea din partid a unuia dintre cei mai vechi, mai energici și mai cunoscuți lideri liberali din județul nostru: Silviu Pono­ran, primarul orașului Zlatna. Această propunere a fost analizată vineri, 5 august a.c., în cadrul unei ședințe a Comitetului Teritorial PNL, la care au participat 10 dintre cei 19 membri ai acestui for politic. În urma dezbaterilor, comitetul a decis excluderea lui Ponoran din partid. Urmează ca, dacă primarul Zlatnei nu depune contestație, decizia comitetului să fie (sau nu!) validată la următoarea ședință a Bi­roului Permanent Județean, care va avea loc săptămâna viitoare. Motivul invocat pentru această sancțiune dură este încălcarea art.17, lit. a și b, din statut (de­clarații în măsură să afecteze negativ imaginea partidului).
    "Consider că această măsură este nestatutară, declară Silviu Ponoran. Motivul real al acestei decizii este faptul că sunt considerat un apropiat și un susținător al lui Theodor Stolojan...". (I.H.)
După numai o zi ploioasă
Cinci comune din județul nostru au fost deja afectate de inundații
     După cum avertizau meteorologii, țara noastră este supusă din nou intem­pe­riilor. Nici județul Alba nu a fost ocolit și, iată, după numai o singură zi ploioasă, cinci comune au fost deja afectate. Potrivit unui comunicat din partea Inspec­toratului pentru Situații de Urgență Alba, fenomenele meteo periculoase din după amiaza zilei de 4 august au afectat următoarele localități: Șugag- funcționarea unor posturi electrice de transformare a fost întreruptă, iar colonia Fetița a rămas fără energie electrică (în momentul de față, în zonă se află o echipă de la SC Electrica, pentru a remedia defecțiunile); pe raza localităților Zlatna, Vadu Moților, Bistra și Lupșa (DN 74 și DN 75) s-au produs colmatări, deocamdată fără în­treruperea circulației. Echipele DPL au intervenit în timp util și lucrările de de­col­matare au fost efectuate. Cu toate acestea, ploile continuă și există oricând pericolul producerii unor inundații masive. În comunicatul ISU Alba nu apar referiri la situația de la Lunca Largă (Ocoliș), dar acolo starea de fapt rămâne în con­ti­nuare critică. (I.H.)
Se fură din materialele pentru reconstrucția malului Abrudului
     După ce că nu sunt destui banii pentru repararea drumurilor, a podurilor și po­dețelor distruse în urma inundațiilor din luna iulie, au început să apară și anumiți oameni care fură materialele destinate reconstruirii acestor zone. Astfel, în cursul zilei de joi, 4 august, mai multe plăci de prefabricate ce urmau să fie folosite pen­tru consolidarea malului Abrudului au fost distruse. Făptașii au urmărit de fapt extragerea și ulterior valorificarea fier-betonului din interiorul acestora. În urma cer­cetărilor întreprinse de polițiști, s-a reușit identificarea autorilor în persoana numiților Nicolae Ciurar (41 de ani), Aurel Ciurar (52 de ani) și Nicolae Drăgoi (18 ani). Cei trei, în jurul orei 11.00, au spart plăcile respective și au sustras 100 kg de fier pe care l-au predat ulterior unei societăți din municipiul Aiud. Pentru fapta comisă aceștia vor fi trași la răspundere, ei fiind cercetați pentru comiterea in­fracțiunii de furt calificat și pentru stabilirea întregii lor activități infracționale. (L.I.)
Firma americană Bechtel ajută la refacerea drumului de la Ocoliș
     Prefectul Cosmin Covaciu s-a întâlnit ieri după-amiază, la Ocoliș, cu Drew Sla­ton, manager pentru relația cu comunitățile în cadrul firmei Bechtel, care con­struiește autostrada Cluj Napoca-Borș și are în prezent echipamente în zonă, mai precis la Ocolișel. Înaintea plecării, prefectul a declarat într-o conferință de presă că responsabilii firmei americane s-au oferit să sprijine autoritățile din co­muna Ocoliș cu echipamente pentru refacerea drumului afectat de recentele inun­dații. De asemenea, 6 specialiști în construcții din cadrul companiei Bechtel se vor deplasa la fața locului pentru a vedea modalitatea prin care echipamentele vor putea ajunge de la Ocolișel la Lunca Largă, cel mai probabil străbătând dealul care desparte cele două localități, dar și pentru a oferi consultanță.(R.G.)
Într-o singură lună au dat 6 spargeri
     În urma unei acțiuni desfășurate în 4 august de către polițiștii cugireni, au fost identificați Cristian Andrei Moldovan în vârstă de 18 ani și Daniel Augustin Nistor de 19 ani, ca fiind autorii mai multor spargeri comise pe raza orașului Cugir. A­ceștia în aproximativ o lună de zile, respectiv în perioada 7 iulie-4 august, au pătruns în 6 societăți de unde au sustras diferite bunuri în valoare de 91 de milioane de lei. Din cele 6 cazuri, în 3 au pă­truns în interior cu ajutorul unor chei potrivite, în două prin efracție, iar într-unul prin escaladare. Prejudiciul a fost re­cu­perat în proporție de 81 la sută, iar cei doi sunt cercetați pentru comiterea in­fracțiunii de furt. (L.I.)
Azi, la Galtiu
Festivalul Alba Afroda
     În ziua de sărbătoare creștină a Schimbării la Față, Asociația Alba Afroda or­ganizează în comuna Sântimbru - sat Galtiu un festival al tradițiilor începând cu ora 16.00. Programul artistic susținut de ansambluri folclorice, coruri, grupuri de copii (din Sântimbru, Cenade, Roșia de Secaș, Sâncel, Rădești, Ciumbrud, Săs­ciori), tradițiile și bucatele alese, focul de tabără sunt suficiente tentații pentru a participa la manifestarea culturală. Gazdele vă așteaptă cu sufletele și brațele des­chise. (M.I.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.