.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Schimbarea la față
     "Și s-a schimbat la față înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Mt. XVII, 2).
    După ce ne-a obișnuit cu nenumărate minuni, săvârșite asupra naturii (prefa­ce­rea apei în vin, potolirea mării) și asupra oamenilor (tămăduirea orbilor, leproșilor, paraliticilor, etc), Iisus ridică ștacheta performanțelor sale, cu o minune de mare efect privind propria Sa persoană. Într-un anturaj restrâns, compus din doar 5 martori, Mântuitorul se schimbă la față înaintea lor, întreaga Lui configurație căpătând o strălucire orbitoare. Când au mai auzit și glas din nori zicând: "Aces­ta este Fiul Meu cel iubit, în care am binevoit; pe Acesta ascultați-L,... ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte" (Mt. XVII, 5-6). După ce Moise și Ilie, cei doi invitați de onoare veniți din altă lume, s-au întors în patria lor, Iisus, însoțit de Petru, Iacob și Ioan, au coborât de pe munte, reluându-și acti­vi­ta­tea de fiecare zi.
    Omul contemporan, dar și omul dintotdeauna este supus unui proces lent și în­delungat de transformare și schimbare la față, atât a trupului, cât și a sufletului.
    Candoarea copilăriei, culoarea trandafirie a unui obraz angelic, frăgezimea tru­pului, puritatea și nevinovăția din priviri, sinceritatea încrederii în părinți, în edu­ca­tori, bucuria neprefăcută de a primi și dărui, pacea netulburată consumată pe săturate, fără griji și multe altele, sunt valori unice ale patrimoniului uman, ple­cate în pribegia fără întoarcere a transformării și schimbării, fără speranța de a le mai redobândi vreodată. Tot acest inocent castel de lut, după ani și ani se înclină și se sfarmă ajungând pulbere și țărână, asemenea mărețului Ierusalim, care din cetate a marelui Împărat devine o ruină, unde nu mai stă nici piatră pe piatră. Am schițat doar câteva linii ce definesc foarte sumar portretul pieritor al omului.
    Durerea cea mare însă se ascunde după cortina sufletului, care păzește cu cer­bicie necuprinsa sumă de acte și fapte depozitate în vistieria celei mai ne­pătrunse interiorități. Sinceritatea și sfințenia primilor ani s-au topit ca roua di­mineții în fața soarelui dogoritor. Fața luminoasă a omului este încetul cu încetul cucerită și strivită de nori negri și de furtuni devastatoare. Dintele ostil al păca­tu­lui spintecă furios în fostul paradis al sfințeniei ajuns între timp un bun al nimănui.
    O gamă largă de perversiuni de toate culorile, minciuni ticluite și rostite cu ar­tă, speranțe și sentimente înșelate sunt toate pete negre care umbresc imaginea omului originar. Cu ajutorul și mila Celui de sus, putem aduce din nou soarele pe strada noastră, refăcând chipul nepătat al primului om.
Preot Petru PINCA, Blaj

Competență fără concurență
Omul și locul la concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice
     La Alba Iulia s-au încheiat ieri concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice de directori executivi și directori executivi adjuncți din cadrul a cinci Consilii ju­dețene din țară: Alba, Sibiu, Mureș, Cluj și Harghita. La concursurile organizate în centrul de la Alba Iulia au fost prezenți, în comisiile de evaluare, și doi repre­zen­tanți ai Agenției Naționale a Funcționarilor Publici: Marian Niculescu și Simona Un­gureanu. Potrivit lui Marian Niculescu, director executiv în cadrul A.N.F.P., în acest an s-a optat pentru derularea concursurilor la locul desfășurării activității funcționarilor publici și s-a urmărit combaterea ideii preconcepute conform căreia concursurile pentru posturile publice nu se desfășoară pe bază de competență. Numai că participarea la aceste concursuri nu a atras prea mulți candidați din cauza salariilor neatractive pe care le presupune calitatea de funcționar public, motiv pentru care de-abia dacă s-a înscris câte un candidat pe loc. "Prezența mai multor candidați la aceste concursuri, deși ar fi benefică, nu este mare. Știm foar­te bine că salariul relativ mic nu atrage candidați. De exemplu, un consilier su­perior treapta I poate avea, cu tot cu vechime, un salariu brut de 15 milioane", a mai spus Niculescu. Concurența mică nu a provocat nici nemulțumiri, astfel că nu s-a înregistrat nici o contestație din nici unul dintre cele cinci județe. De ase­me­nea, a fost un singur caz, la Harghita, unde, deși singur pe loc, candidatul pen­tru postul de director executiv al Direcției de Patrimoniu, nu a reușit să treacă de proba scrisă. La Alba Iulia au fost scoase la con­curs următoarele posturi: con­si­lier clasa I, gradul profesional superior, treapta 3 la compartimentul turism din cadrul Direcției Tehnice, consilier clasa I, gradul profesional superior, treapta 3 la compartimentul dezvoltare, strategii, programe din cadrul Direcției de dezvoltare și bugete, un referent, clasa III, gradul profesional asistent la Biroul Relații Pu­blice, un consilier, clasa I, gradul profesional principal la compartimentul Relații Internaționale și un consilier clasa I, gradul profesional superior la compartimentul Informatică. Dintre acestea nu a rămas nici un post neocupat. (I.P.)
Pescuit cu sfârșit tragic
     Cadavrul lui Emil Pitarca, în vârstă de 60 de ani, din municipiul Blaj, a fost găsit, joi, 4 august, de către unul dintre vecinii acestuia, plutind pe Târnava Mare. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că bărbatul plecase cu o zi înainte, res­pectiv în 3 august, la pescuit, fără a ști desigur ce nenorocire îl paște. La fața locului a fost solicitat medicul de familie al bărbatului, care a constatat că de­ce­sul a survenit în urma unui accident cardio-respirator. Emil Pitarca figura în evi­dențele medicale cu încă un accident cardio-vascular. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.