.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Investițiile străine private pot relansa mineritul aurifer
     Miercuri, 3 august a.c., la sediul Primăriei din orașul Abrud, a avut loc o în­tâlnire a noii conduceri a Companiei Roșia Montană Gold Corporation cu admi­nistrația primăriei și consilierii locali și județeni proveniți din orașul Abrud, aceștia având și funcții de conducere, oameni de afaceri, directori sau patroni de firme etc. D-l Allan R. Hill, noul președinte și director executiv al companiei, a fost în­soțit de echipa managerială a RMGC, d-l John Aston, în calitate de vice­pre­șe­dinte dezvoltare, responsabil comunicare, d-l Greg Duras, vicepreședinte finanțe și administrație, și d-l Liviu Popa, vicepreședinte relații comunitare. Noua echipă se alătură d-lui Yani Roditis - vicepreședinte Proiecte, numire anunțată anterior.
    D-l Liviu Ardeleanu, viceprimarul orașului Abrud, a deschis întâlnirea cu urmă­toarele cuvinte: "Mulțumim noii echipe de conducere pentru prezența aici, la A­brud, unde dorim să punem în discuție colaborarea administrației și Consiliului Local (CL) Abrud cu compania dvs. CL Abrud este de acord și susține obiectivele dvs. de la Roșia Montană. În urmă cu câțiva ani, s-a încheiat un protocol scris, cuprinzând obiective atât în avantajul nostru cât și al companiei. Noi vă rugăm să revedeți acest protocol împreună cu echipa dvs. și dacă sunteți de acord să se poată trece la concretizarea lui". În continuare, Sorin Vătăjelu, directorul Cupru­min SA și consilier județean, a spus: "Zona noastră e o zonă a mineritului. Au mai rămas Roșia Montană și Cuprumin SA. Ne bucură prezența dvs. aici, ca primii investitori străini în minerit. E singura șansă. Și noi vrem investitori străini, mai urmează negocierile. Știm că și dvs. aveți probleme importante privind studiul de impact. Aici lucrurile s-au împotmolit și trebuie să obțineți avizările. Noi le-am obținut, suntem cu ele la zi ca să putem funcționa. Acum trei ani a fost o relație de colaborare cu noi, cu firma, s-au făcut șase foraje dar s-au oprit, noi având ca obiect cuprul, iar compania aurul".
    Au urmat și alți consilieri care au luat cuvântul.
    * Adrian Bendea, consilier local Abrud și președintele PD, a spus: "Abrudul s-a dezvoltat ca localitate istorică și dorim să rămână așa. Noi, abrudenii, vrem să rămânem aici, asumându-ne toate riscurile mineritului. Am participat la imple­mentarea proiectului de la început, credem în acest proiect. Majoritatea dintre noi avem legături cu mineritul. Toate fondurile alocate aici au fost din minerit. Sper ca această colaborare dintre companie și CL Abrud să fie benefică. Dorim să stu­diați protocolul, să discutăm concret asupra acestuia, să discutăm orice pro­blemă și vom găsi soluții pozitive pentru ambele părți. Și eu sunt fiu de miner și dorim ca fiii de mineri să urmeze activități miniere, să aibă locuri de muncă".
    * Ioan Scrob, consilier local Abrud: "Fac parte din comisia socială. Planul ur­banistic general are efecte negative asupra cetățenilor din Gura Cornei, pe care noi l-am votat ca să fie o zonă industrială. Acestora nici nu li se cumpără pro­prietățile și nici nu pot face nimic pentru că nu li se mai aprobă autorizații de con­strucții, lucru care se perpetuează de doi ani de zile. Este un suspans și dorim ca procesul de cumpărare-relocare a cetățenilor să se termine. Consider că e o discriminare față de Roșia Montană. Noi avem o responsabilitate foarte mare prin aprobarea PUB și PUZ. Trebuie ca RMGC să arate că vrea să facă ceva concret și aici".
    * Constanța Pleșa: "Eu sunt un consilier atipic. Susțin investiția. Între timp ne vom edifica în privința seriozității companiei privind și Gura Cornei. Doresc să pun două întrebări: dacă veți cumpăra proprietăți anul acesta și dacă veți începe con­strucția caselor pentru cei care au semnat precontracte". La aceste întrebări, d-l Allan R. Hill a subliniat că răspunsurile sunt în funcție de avizele pe care trebuie să le obțină, menționând că acestea sunt aproape terminate".
    * Nicolae Gaiță, consilier local Abrud: "Sunt la al doilea mandat de consilier. Oamenii așteaptă de la noi, cei cu care s-a început negocierea acestui protocol, fapte. Noi am mizat pe aceste resurse financiare. Am pierdut proiecte pentru că n-am avut acei bani. Dumneavoastră ați cunoscut prea bine afacerea pe care ați încheiat-o și riscurile acestui protocol pentru o firmă ca a dvs. și vreau să vă în­treb dacă vă asumați acordul încheiat."
    * Marcel Stan, profesor, consilier județean, a spus: "Relația cu administrația județeană, cu Consiliul județean este bună. D-l președinte al CJ Alba, Ion Du­mitrel, a fost primul care a efectuat o vizită la Roșia Montană, a vizitat obiectivele de aici. Este interesat direct de o deschidere favorabilă pentru a sprijini proiectul. La CJ se pune problema respectării stricte a legilor și angajamentelor companiei. Nerespectarea lor desigur va aduce sancțiuni. Eu sunt unul care a sprijinit in­vestiția în CL și CJ și cred că aceasta va ajuta nu numai mineritul ci chiar și turismul, datorită descoperirilor arheologice ce s-au făcut și se vor face aici. Un aspect deosebit este că administrația județeană vrea să dezvolte turismul în zona Munților Apuseni".
    *Viorel Huțuleac, consilier județean: "Sunt încântat de mutările pozitive care au loc acum la Companie. Eram îngrijorat de modul cum evolua și de faptul că lucrurile păreau că intră în amorțire în ceea ce privește comunitatea din Roșia. Sunt și eu membru al comunității din Roșia Montană și în același timp un sus­ți­nător al proiectului. Am susținut, dezinteresat, prin toate mijloacele această in­vestiție. Doresc să fiți cât mai pragmatici și să nu vă lăsați pradă mioriticului ro­mânesc. Încetarea achizițiilor de proprietăți a adus neîncrederea oamenilor de la Roșia Montană".
    *Alan Hill, președintele C.A. al companiei Gabriel Resources, a declarat refe­ritor la intervențiile celor citați: "Noi, noua echipă, aducem acestui proiect o dez­vol­tare responsabilă, cele mai bune practici, am adoptat un nou cod de etică și conduită în afaceri al companiei și dorim să creăm noi locuri de muncă, să reducem șomajul, să dezvoltăm infrastructura, așa cum am făcut-o în alte zone și, nu în ultimul rând, să protejăm mediul înconjurător. Noi avem experiența americană a unei investiții de 20 de ori mai mari decât cea de la Roșia Montană și ne-am ocupat de dezvoltarea economică și socială a comunității de acolo. Însă fără avizele și autorizările necesare noi nu putem obține finanțări. Căutăm să avem o relație foarte strânsă cu Guvernul României și de aceea începând cu 1 august a.c. «Gabriel» își va desfășura oficial activitatea la biroul din București. De îndată ce etapa de autorizare a proiectului va fi finalizată, «Gabriel» își propune să mărească și numărul angajaților din România în vederea pregătirii etapelor finale. În timp scurt veți afla și mai multe lucruri despre noi. Vom acorda un interes deosebit populației dar și noi, la rândul nostru, avem nevoie de suportul dumneavoastră. Credem cu tărie că în acest moment avem oamenii potriviți și că ei vor aduce o forță proaspătă pentru implementarea proiectului la standarde ri­dicate de mediu și social. Vreau să adaug faptul că Proiectul Roșia Montană va utiliza cele mai bune tehnologii disponibile în acest moment în lume". (I.R.)
Scârțâieli "ca unse" în Alianța Dreptate și Adevăr Alba
     Deși observate de presă și de opinia publică interesată de mersul vieții politice județene de mai mult timp, dar negate de actorii principali, neînțelegerile din ca­drul Alianței Dreptate și Adevăr de la nivelul județului au fost ieri recunoscute oficial. Cele două partide PNL și PD au avut conferințe de presă separate, con­vocate la interval de o oră una față de cealaltă. Asta, deși se convenise ca PNL și PD să aibă conferințe de presă comune, iar sediul ADA să fie la sediul PD Alba. Întâmplarea de ieri a fost prevestită cumva de faptul că la conferințele de presă comune reprezentanții PNL apăreau rar și mereu se grăbeau cu treburi. Că între cele două partide comunicarea merge greu o dovedește și faptul că democrații au aflat abia dimineața că PNL Alba face conferință de presă separată. "Nu cred că avem nevoie de conferințe de presă separate pentru a ieși în evidență, a declarat vicepreședintele PD Alba, Ion Dumitrel. O acțiune comună ar fi mult mai benefică. Oamenii știu oricum cine din ce partid face parte, iar dacă ei cred că cei din Par­tidul Democrat sunt mai buni este pentru că probabil oamenii noștri fac mai mult și mai bine (...) dar am fost votați împreună și este normal să rămânem îm­pre­ună". La rândul său, senatorul Alexandru Pereș crede că strategia PNL are o oarecare legătură cu alegerile anticipate despre care el este aproape convins că vor avea loc la sfârșitul anului. "În afară de Cosmin Covaciu, ceilalți lideri ai PNL Alba au mari lipsuri în a interacționa cu cetățenii". La alegerea conducerii PNL Alba, probabil că liberalii nu s-au gândit la alegerile anticipate și au promovat oa­meni care nu prea stau prin județ, iar acum încearcă să corecteze lipsa de vi­zibilitate prin conferințe de presă separate. Există, spune Alexandru Pereș, o serie de orgolii la nivelul liderilor liberali, dar tot el crede că ele trebuie rezolvate punctual în cadrul Consiliului județean de coordonare al Alianței DA. Și pentru că veni vorba despre acest organism, acum a fost momentul ca și Dumitrel și Pereș să recunoască la unison că "nu funcționează". De câteva săptămâni n-a mai avut loc nici o întâlnire.
Anca DINICĂ

PNL Alba vrea întâlniri separate cu jurnaliștii
     Conducerea PNL Alba a decis organizarea separată a conferințelor de presă săptămânale față de cele susținute până acum de Alianța D.A., unde liberalii îi au ca parteneri pe democrați. Decizia a fost adusă la cunoștința reprezentanților mass-media de către vicepreședintele PNL Alba, Simion Crețu, directorul Agen­ției de Dezvoltare Regională Centru, la conferința de presă susținută vineri, 5 au­gust. Liberalii motivează luarea acestei hotărâri prin faptul că există probleme de interes public, atât de ordin politic, cât și administrativ, despre care pot fi in­for­mați cetățenii prin intermediul membrilor PNL aflați în diferite funcții de conducere la nivel local și județean. Simion Crețu a spus că deși în Alianța D.A. liberalii sunt parteneri cu democrații, respectându-se anumite înțelegeri, totuși, PNL și PD sunt două partide politice distincte. La rândul său, deputatul PNL de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, a declarat că, în cazul conferinței de presă comune, ar trebui ca la o masă să se stea câte 4-5 liberali și 4-5 democrați pentru a-și expune problemele, întâlnirea transformându-se într-o conferință de presă maraton, lucru ineficient. Mai mult, parlamentarul liberal a spus că din discuțiile purtate cu colegii săi din alte județe, conferințele de presă au fost organizate în comun doar pe perioada campaniei electorale, iar apoi, fiecare partid din Alianța D.A. a organizat separat întâlnirile cu presa. Tiberiu Bărbulețiu susține că speculații pe această temă s-ar putea face, dar motivul este unul foarte "prozaic". Și prefectul Cosmin Covaciu, vicepreședinte al PNL Alba, a spus că decizia organizării separate a conferințelor de presă nu are alte conotații, cum ar fi, de exemplu, ultimele evenimente politice de la nivel central.(R.G.)
Deputatul conservator Nicolae Popa sare la gâtul unor lideri democrați
     Deputatul de Alba al Partidului Conservator, Nicolae Popa, a ținut să răs­pundă unor declarații făcute de anumite persoane din coaliția de guvernare la adresa partidului din care face parte, considerându-le "deranjante". Liderul con­servator a declarat vineri, 5 august, într-o conferință de presă susținută la Alba Iulia, că "se pare că tot mai des în ultima vreme câțiva rătăciți în "meandrele politicii", este vorba despre domnul Berceanu și chiar domnul deputat Olteanu, fac tot felul de afirmații pripite, ca să nu spun neinspirate, în ceea ce privește viitorul Partidului Conservator în coaliția de guvernare". În calitate de vice­pre­șe­dinte al PC și președinte al organizației PC Alba, deputatul Nicolae Popa a spus că respinge asemenea atitudini "dictatoriale", cum că PC trebuie să susțină ne­condiționat Alianța și spune că nu acceptă acest comportament "arogant". «Și domnul Olteanu și domnul Berceanu probabil că au amnezie și uită că în mai mult de 60 la sută din filialele județene ale PC nu au fost nominalizați candidații pentru serviciile descentralizate. În loc ca ei să se războiască cu cei de la PSD care stau "bine merci" pe posturi și în momentul de față, ei au un "fix" de a tri­mite ultimatumuri Partidului Conservator». Liderul conservator a arătat că tran­șarea problemei privind poziția PC în coaliția de guvernare se va face în ședința Biroului Permanent, care va avea loc joi, 11 august, la Palatul Parlamentului, dar afirmă că PC Alba susține sprijinirea partenerilor din coaliție. Dacă se va lua însă în discuție schimbarea președinților celor două camere ale Parlamentului, a spus deputatul Popa, PC se va supune majorității, pentru susținerea interesului na­ți­onal. "Nu suntem anexa nici unui partid și nici a coaliției, suntem un partid de sine stătător, iar strategia și deciziile politice se iau în interiorul partidului și nu la sugestia unor rătăciți din alte partide. Și, dacă stimabilii noștri colegi nu știu, le readucem aminte că, dacă în România nu au avut loc alegeri anticipate, asta s-a datorat exclusiv Partidului Conservator, care a fost rugat să intre la guvernare și să asigure majoritatea parlamentară", a conchis Nicolae Popa.(R.G.)
Continuă cruciada prefectului împotriva
"Mafiei lemnului"
     În perioada 28 iulie - 3 august a.c, Corpul de Control al Prefectului, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba și ai Inspecției Silvice Alba, a verificat 30 de agenți economici din județ care desfășoară activități de ex­ploatare forestieră, se arată într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului. Au fost depistate mai multe nereguli, care au scos în evidență faptul că multe din instituțiile implicate în domeniul activității de exploatare forestieră nu își fac datoria, tolerând cu bună știință activitatea ilicită a societăților respective. «Să nu ne mai mire atunci defrișările masive din zonele de munte, tăierile ilegale și îm­bogățirea peste noapte a unor veritabili "mafioți ai lemnului"», scrie comunicatul. Raportul Corpului de Control consemnează faptul că nici unul dintre agenții eco­nomici verificați nu deținea autorizație de mediu pentru fiecare parchet în parte, potrivit legii. Mai mult, doar două societăți comerciale aveau registre de evidență a dispozitivelor de marcat material lemnos (așa numitele ciocane) înregistrate la ISV Alba, conform ordinului MAPDR.
    Din totalul de 30 de unități verificate, numai 7 firme respectau prevederile le­gale în materie, în sensul că numărul persoanelor cu studii de specialitate cores­pundea cu numărul dispozitivelor de marcat material lemnos, în timp ce 12 so­cietăți aveau personal de specialitate insuficient sau chiar deloc, iar 11 agenți economici nu mai aveau activitate în domeniu. Nici una dintre unitățile verificate nu a comunicat Comisiei de Atestare-Reatestare București, în termen de zece zile, modificările survenite în structura de personal pe baza căreia și-au obținut atestatul, pentru retragerea ciocanelor de marcat deținute în plus. În încheierea comunicatului, reprezentanții organelor de control se întreabă de ce aceste de­ficiențe sunt evidente numai în cazul unei verificări a Corpului de Control al Pre­fectului, fiind de părere că ilegalitățile comise nu ar fi fost sancționate nici până în prezent, dacă reprezentanții Instituției Prefectului nu ar fi fost prezenți la fața lo­cului. Prefectul Covaciu ne-a declarat că Inspecția Silvică a amendat contra­ven­țional firmele la care au fost constatate abateri și a dispus ca dispozitivele de marcat suplimentare aflate în posesia unor agenți economici să fie predate unității din București, conform legii.
Robert GHERGU

Căruță luată în plin de un tren
     O mare nenorocire putea să se întâmple după ce o căruță cu cal lăsată ne­supravegheată pe calea ferată a fost izbită în plin de trenul Rapid ce circulă pe relația Oradea-Mangalia. Incidentul s-a petrecut în seara de 4 august, în jurul orei 19.30, între punctul de oprire de la Mirăslău și stația de cale ferată Aiud. Din fericire nu au e­xis­tat victime, inclusiv calul scăpând teafăr și nevătămat. Au existat însă defecțiuni tehnice, respectiv ruperea cuprei electrice și a robinetului de la rezervorul principal de aer, care au făcut ca rapidul să aibă o întârziere de 42 de minute. Proprietarul atelajului a fost identificat în persoana lui Iosif Szekely, din Aiud, fără forme legale la cantonul CFR din zonă. Pentru nesăbuința sa, acesta va trebui să plătească pagubele produse în urma incidentului și va fi sanc­ționat contravențional conform legii. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.