.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 8.8.2005 ::. 
Inundațiile au pus stăpânire din nou pe județul Alba
     inundațiiPloile torențiale, însoțite de descărcări electrice și puternice rafale de vânt, care s-au abătut sâmbătă asupra județului Alba, au pro­vocat noi inundații în 7 localități, a anunțat pre­șe­dintele Comitetului județean pentru situații de urgență, prefectul Cosmin Covaciu, la întoarcerea din zonele afectate. Este vorba despre municipiul Aiud și loca­litățile Măgina, Livezile, Mirăslău, Cicău, Lopadea Ve­che și Ciugudul de Sus. * La Aiud, un pod a fost blo­cat cu material plutitor, iar la Măgina au fost inundate 10 anexe gospodărești. * În comuna Livezile, apa a pătruns în 11 acareturi și 6 fântâni, a fost inundat se­diul postului de poliție, un pod a fost blocat cu plu­titori, iar mai multe străzi au fost inundate. * În co­mu­na Mirăslău, circulația rutieră pe DN 1 a fost în­treruptă mai bine de o oră și jumătate, din cauza revărsării Văii Mirăslău pe un tronson de 300 de metri. Au fost inundate 10 case și anexe gospodărești, 3 hectare de teren agricol se află sub ape, fiind inundat pe o porțiune de 100 de metri și DC 82, între Mi­ră­slău și Cicău. * În satul Cicău, apa s-a revărsat pe drumul comunal, pe o distanță de 500 de metri, a pătruns în 4 case și a avariat 2 anexe gospodărești. De asemenea, 2 poduri au fost distruse, astfel că nu se poate circula cu mijloace auto între Mi­răslău și Cicău, fiind inundate și 10 hectare de teren agricol. * La Lopadea Ve­che, DC 81 a fost inundat pe lungimea de 100 de metri, au fost afectate 20 de case și anexe gospodărești, un pod a fost distrus iar un altul doar avariat. Sătenii au rămas fără energie electrică, din cauza a doi stâlpi de medie tensiune avariați.
    Cele mai multe gospodării inundate se înregistrează în satul Ciugudul de Sus, comuna Unirea. Aici, au fost inundate 50 de case și anexe gospodărești, podul care face legătura între satele Inoc și Ciugudul de Sus este avariat pe un sens, fiind în pericol de prăbușire, mai ales că au fost afectate și zidurile de protecție a malurilor. * Membrii comitetului județean pentru situații de urgență s-au deplasat în zonele calamitate și au asigurat coordonarea activității comitetelor locale. De asemenea, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a mobilizat 11 cadre și militari în termen cu două autospeciale pentru a veni în sprijinul autorităților și cetățenilor din zonele afectate de inundații. Apele au început să se retragă, dar pentru următorul interval se anunță noi precipitații.
Robert GHERGU

La Sebeș, timp de trei zile
Mare nuntă țigănească cu VIP-uri
     nuntaLa sfârșitul săptămânii trecute, începând de vineri seara, la Sebeș a avut loc o mare nuntă țigănească, unde socrul mare a fost liderul Partidei Romilor din județul Alba, Ilie Zoltan Petru, care și-a însurat feciorul.
    La această nuntă a participat toată "spu­ma" romilor din județul Alba și nu numai, re­pre­zentanți ai Partidei Romilor, consilieri, oa­meni de afaceri. Și ca tabloul să fie complet, nașul a fost însuși președintele Partidei Ro­milor pe țară, deputatul Nicolae Păun. Aces­ta a oferit tinerei familii ca dar de nuntă un "Merțan". După cununia civilă oficiată la Primăria din Sebeș de către primarul Ale­xandru Dăncilă, a urmat cununia religioasă oficiată la o biserică ortodoxă din Se­beș, alaiul deplasându-se apoi la un restaurant din centrul municipiului Sebeș, unde au fost așteptați cu mâncare tradițională pentru nuntă, băuturi alese și de orchestra lui Nicolae Guță. Întrebat de ce nunta se desfășoară în post și vinerea, socrul mare, Ilie Petru, a răspuns că numai acum a fost disponibil d-l președinte Nicolae Păun, iar nunta va ține trei zile. Menționăm decența ținutei vestimentare a nuntașilor cât și faptul că nu și-au expus bijuterii de mare valoare.
Foto-text: Victor BOTEI

Firma Baumit oferă 100 de tone de mortar pentru refacerea caselor inundate
     În urma discuțiilor purtate de prefectul Cosmin Covaciu cu conducerea firmei Baumit România, societatea va oferi ca sponsorizare, prin unitatea deschisă re­cent la Teiuș, cantitatea totală de 100 de tone de mortar pentru refacerea locu­ințelor inundate. Prefectul a declarat într-o conferință de presă că materialele de construcție vor fi alocate în funcție de necesități, pe baza tipurilor de mortar so­licitate de proprietarii caselor care trebuie refăcute.(R.G.)
Un șofer a lăsat în beznă centrul comunei Vadu Moților
     Centrul comunei Vadu Moților a rămas vineri noaptea fără energie electrică, după ce o autobasculantă încărcată cu lemne s-a răsturnat peste un stâlp de cu­rent electric, rupându-l. Potrivit poliției, autobasculanta era condusă de Con­stan­tin Todea, de 33 de ani, din comuna Albac, iar incidentul s-a produs în timp ce șoferul străbătea curtea școlii din Vadu Moților. Polițiștii au stabilit că auto­basculanta a intrat în balans din cauza supraîncărcării cu cherestea a benei, fapt ce a provocat răsturnarea mașinii și avarierea acesteia. După aproximativ o oră, echipele de intervenție ale SC Electrica au reușit să realimenteze cu energie electrică imobilele din centrul comunei, doar 15 locuințe rămânând fără curent până a doua zi. Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, dar rezultatul a confir­mat faptul că acesta nu băuse înainte de a urca la volan.(R.G.)
O nouă bancă la Alba Iulia
     Astăzi, în centrul vechi al municipiului Alba Iulia, va fi inaugurată o agenție a Băncii "Ion Țiriac". Aceasta va acorda credite în special persoanelor fizice. Pre­zența noii bănci în Alba Iulia este o dovadă a faptului că sistemul nostru bancar se află în plin proces de dezvoltare. La mulți ani și la mulți bani! (A.C.)
Furt "colegial"
     Mirela Eugenia Monescu, de 28 de ani, angajată la o firmă de confecții din Alba Iulia, este cercetată de poliție sub acuzația de furt calificat. Potrivit poliției, tânăra este acuzată că în data de 5 august, între orele 13.00 și 15.00, a sustras suma de 2.650.000 de lei și telefonul mobil aparținând Cosminei Man, colega sa de muncă. Bunurile au fost restituite adevăratei proprietare. Mirela Monescu este cercetată în stare de libertate pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, iar dacă va fi găsită vinovată și de instanță, ea riscă să ajungă după gratii.(R.G.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.