.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
În mai puțin de o zi, la Galda de Jos,
Două accidente rutiere grave aproape în același loc
     accidentDouă accidente rutiere soldate cu rănirea gravă a mai multor persoane s-au produs în mai puțin de 14 ore, la Galda de Jos, pe DN 1, la distanță de aproximativ 500 de metri unul față de celălalt. *Primul ac­cident de circulație a avut loc vineri, 5 au­gust, în afara localității, fiind, de fapt, un ca­rambol auto. Potrivit poliției, Radu Ioan Cris­toreanu, de 40 de ani, din Alba Iulia, condu­cea un autoturism Fiat Tipo, care aparținea unui cetățean italian, iar în mașină se mai a­fla Alin Spinean, de 25 de ani, din Rădești. În jurul orei 22.45, șoferul s-a angajat riscant în depășirea unei autoutilitare Dacia-papuc, înmatriculată în București, intrând în coliziune cu alte 3 mașini. Este vorba despre un autoturism VW, în­matriculat în Cluj, un Opel condus de un clujean și un Opel Zafira, cu numere de leasing, condus de Cosmin Felix Rusu, de 32 de ani, din Cluj-Napoca. După ce a lovit cele 3 mașini, autoturismul Fiat a acroșat Dacia-papuc, ambele mașini ie­șind în decor. În urma accidentului, 4 persoane au fost rănite, fiind transportate la Spitalul Județean de Urgență. Radu Ioan Cristoreanu a fost internat la secția neu­rochirurgie-ATI, după ce a suferit un traumatism cranio-cerebral acut închis, frac­tură deschisă la piciorul stâng și traumatism la glezna dreaptă. Alin Spinean s-a ales cu traumatism cranian, urmat de sângerare pe ureche, precum și trau­ma­tism la coloana cervicală și fractură a gambei drepte. Cosmin Rusu s-a ales cu leziuni la cap, iar soția acestuia a suferit traumatism cranian, contuzie facială și traumatisme la ambii ochi, nefiind necesară internarea lor. *Sâmbătă, în jurul orei 11.20, la aproximativ 500 de metri de locul în care s-a produs accidentul men­ționat, două autoturisme Dacia s-au tamponat, coliziunea fiind soldată cu ava­rierea mașinilor și rănirea gravă a ocupanților acestora. Potrivit poliției, albaiulianul Ștefan Purcaru, de 43 de ani, conducea un autoturism Dacia în care se mai afla soția acestuia, Maria, cei doi îndreptându-se spre Teiuș. La un moment dat, șo­ferul a pierdut controlul volanului, tamponându-se pe contrasens de un autoturism Dacia 1310. Mașina era condusă de Dorin Buta, de 42 de ani, din Aiud, iar în autoturism se mai aflau soția conducătorului auto, Ana Monica și fiul lor, de 14 ani. În urma impactului frontal, cei 4 adulți au suferit multiple traumatisme sau fracturi, fiind internați la secțiile chirurgie și ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență, iar băiețelul s-a ales cu un traumatism la piept și zgârieturi la ambii ge­nunchi, fără să fie necesară internarea acestuia. Poliția continuă cercetările pen­tru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-au produs cele două accidente.
Robert GHERGU

Un cetățean maghiar a tamponat un autobuz la Crăciunelu de Jos
•La Săliștea, un autocar plin cu copii a fost izbit de o căruță
     Două accidente de circulație care au avut printre protagoniști doi șoferi ma­ghiari au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în comunele Crăciunelu de Jos și Săliștea. *Vineri, 5 august, în jurul orei 14.00, pe raza comunei Crăciunelu de Jos, a avut loc un accident de circulație soldat cu avarierea autovehiculelor im­plicate. Potrivit poliției, din cauză că nu a redus viteza la abordarea unei curbe de pe DN 14 B, cetățeanul maghiar Gyula Kiss, care conducea un auto­turism Honda înmatriculat în Ungaria, a depășit axul șoselei naționale, intrând în coliziune cu un autobuz Roman, care aparține firmei de transport în comun din Blaj. Mijlocul de transport în comun era condus regulamentar din sens opus de Traian Iancu Crișan. În urma impactului, cele două mașini au suferit avarii, iar șoferul auto­tu­rismului a fost amendat, potrivit legii. *Sâmbătă, în jurul orei 22.15, Marian Lă­cătuș, de 30 de ani, din Sebeș, se deplasa cu căruța pe DN 7, înspre Deva. La un moment dat, caii s-au speriat, iar atelajul a intrat pe contrasens, izbindu-se frontal de un autocar Magirus Deutz înmatriculat în județul Covasna, condus re­gulamentar de Ladislau Nicolae Leheta, de 59 de ani, din Sfântu Gheorghe. În autocar, care aparținea unei societăți de transport din Târgu Secuiesc, se aflau aproximativ 50 de copii, care se întorceau din excursie. În urma coliziunii, caii au murit pe loc, iar partea din față a autocarului a fost avariată. Căruțașul a suferit un traumatism cranio-cerebral și o fractură deschisă la gamba dreaptă, fiind internat la secția neurochirurgie-ATI a Spitalului Județean de Urgență. Copiii au scăpat doar cu o sperietură puternică, 15 dintre ei fiind transbordați imediat în celălalt autocar al firmei respective care se afla cu alți copii în excursie, în timp ce pasagerii rămași pe dinafară au așteptat la un han de la Vințu de Jos sosirea unei alte mașini de la Târgu Secuiesc pentru a fi preluați. În ambele cazuri, poliția con­tinuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-au produs accidentele.(R.G.)
Un șofer băut și-a accidentat pasagerul
     Un accident rutier soldat cu rănirea unui tânăr a avut loc în data de 5 august, în jurul orei 2.00, pe str. Victoriei din Cugir, din cauza consumului de alcool. Potrivit poliției, cugireanul Traian Pașca, de 38 de ani, conducea un autoturism Da­cia 1310, pe bancheta din spate aflându-se Nicolae L., de 16 ani, care locuia pe strada respectivă. La un moment dat, șoferul a acroșat o bordură de pe partea dreaptă a carosabilului, iar mașina a derapat și s-a oprit în parcarea situată pe cealaltă parte a drumului. În urma impactului, portiera din partea dreaptă spate a mașinii s-a deschis, pasagerul fiind proiectat pe carosabil. Tânărul a fost internat la spitalul din localitate, cu multiple zgârieturi la cap, mâini și picioare, fiind în afara oricărui pericol. Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o concentrație de 0,69 miligrame alcool pe litru de aer expirat, motiv pentru care conducătorul auto a fost însoțit la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea determinării alcoolemiei. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.(R.G.)
Articolele pentru îngrijirea copiilor în atenția OPC Alba
     Recent, Oficiul județean pentru Protecția Consumatorilor Alba a verificat o serie de agenți economici care comercializează articole pentru îngrijirea copiilor. În această categorie intră printre altele hamurile, premergătoarele, leagănele cu accesorii și mobilier (țarc, masă, etc). De asemenea au mai fost verificați și cei care pun în vânzare corturi, saci de dormit, scutere, colaci baie, flori artificiale, lumânări festive, căști de ciclism și piscine. Au fost controlați în total 27 de agenți economici fiind acordate amenzi în valoare de 45 de milioane de lei. Printre deficiențele cel mai des întâlnite se regăsesc cele referitoare la lipsa elementelor de identificare, lipsa traducerii în limba română a instrucțiunilor de utilizare, lipsa certificatului de garanție, lipsă adresă importator, iar la anumite produse pentru copii nu era specificat avertismentul: "Atenție - a se folosi sub supravegherea adulților!". (R.J.)
Angajații ADR Centru, solidari cu sinistrații
     Tragedia familiilor afectate de inundațiile și viiturile care s-au abătut asupra unor zone întinse din județul Alba nu a rămas nimănui indiferentă. Din dorința de a sprijini măcar o parte din aceste familii care, în multe situații, și-au văzut spul­berată agoniseala de-o viață, colectivul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru a strâns suma de 2433 RON (24.300.000 lei vechi), sumă pe care o va direcționa către Primăria Aiud, prin intermediul căreia va ajunge la familiile si­nis­trate din această localitate. La această sumă se vor adăuga haine, pături, așter­nuturi, încălțăminte, toate reprezentând contribuția colectivului ADR Centru.
    "Inițiativa noastră de a participa, cu mijloacele pe care le avem, la alinarea su­fe­rințelor familiilor greu încercate de inundații este un gest uman, firesc, de soli­da­ritate, gest care exprimă poate cel mai bine valorile pe care instituția noastră le are și le practică", a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Crețu. (I.H.)
Mort în apropierea stadionului "Cetate"
     Pe raza municipiului Alba Iulia, pe pășunea situată lângă cel de-al doilea teren de fotbal al Clubului Unirea, a fost găsit în data de 3 august, la ora 11.00, cadavrul unui bărbat. Ulterior s-a stabilit identitatea acestuia: Victor Jinariu în vâr­stă de 71 de ani, din Alba Iulia. Corpul neînsuflețit al bărbatului era întins pe spa­te, în apropierea unei barăci din tablă. În urma verificărilor s-a stabilit că bărbatul suferea de boli cardio-vasculare, iar decesul a survenit în urma unui infarct și a u­nui atac cerebral. (L.I.)
Repartizarea suplinitorilor calificați
     Iată care este graficul ședințelor publice de repartizare a suplinitorilor calificați pe posturile și catedrele vacante după repartizarea computerizată, care se va des­fășura la sediul IȘJ Alba: *Luni, 8 august: ora 9,00-educatoare; 10,00-învă­țători; ora 12,00-limbile engleză, franceză, germană; ora 14,30-educație fizică; ora 16,00-religie; ora 17,00-limba română, latină; ora 18,00-matematică, informatică *Marți, 9 august: ora 9.00-istorie, geografie; ora 12.00-fizică, chimie, biologie; ora 14,30-învățământ special, muzică, desen; ora 16.00-discipline tehnice, educație tehnologică, instruire practică.
    Candidații se legitimează cu buletin/carte de identitate sau pot fi reprezentați de o altă persoană cu procură notarială, au declarat surse oficiale.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.