.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Mama voastră de principiali!
     Aveam în facultate pe regretatul conferențiar Bagiu, care ne-a zis: "Este greu până faci primul compromis, restul vin de la sine." Ei, deși era plină eră cea­ușistă, eu nu l-am prins nici măcar o dată să-și fi încălcat principiile. Ba chiar, o dată a fost memorabilă. Trebuia să avem consultație cu Hiroshima (în acte se numea Becheanu, dar toți studenții îl știau de Hiroshima fiindcă dacă nu știai și nu ți-ai făcut toate laboratoarele nu intrai în examen la Bagiu. Inclusiv fotbalistul Anghel, căpitanul de atunci al Politehnicii Timișoara, care era la seral, a trebuit să vină ca să-și recupereze laboratoarele nefăcute în timpul semestrului. Iar tipul n-a venit. A apărut însă Bagiu, care ne-a zis că se înțelesese cu Becheanu ca să țină consultația. Ei, ne ia proful (că noi așa-i ziceam) la consultații și la un mo­ment dat îl auzim: "Becheanule, te înjur de față cu toți studenții, ca să mă poți reclama; dar așa nu se mai poate; ori eu, ori tu, trebuie să mergem la nebuni! Dacă știai că nu vii, trebuia să-mi zici: «Jur pe mormântul mamei mele că nu o să vin!» Dar nu tu să-mi zici că vii, și nu vii!" Becheanu, ce să mai zică? Doar îl știa și el pe Bagiu...
    Cam așa-i chestia și cu Mona Musca (da, e Musca corect, nu Muscă, cum o știam noi) și Ionel Popescu (eu îl știam Ionuț de la Capital, dar în siteul Mi­nisterului de Finanțe e trecut Ionel). Prima și-a dat demisia după ce l-a văzut pe premier că nu are coloană. Imediat, lingăii și-au făcut datoria impecabil și-au împroșcat-o cu lături, că de ce a demisionat numai pentru că nu-l consideră băr­bat pe Tăriceanu - fiindcă, în esență, despre aceasta a fost vorba. Când ministrul de Finanțe nu a demisionat, deși se opusese unei hotărâri a Guvernului Tă­riceanu, iar au sărit la beregata lui, că de ce n-a demisionat! Ei, aici chiar a fost culmea tembelismului jurnalistic! Iar Popescu l-a și plesnit peste bot pe Carol Sebastian, la Realitatea TV (ca ziarist uns cu toate alifiile, pot afirma cu mâna pe inimă că este singurul post care se apropie de jurnalismul corect): "Dacă măcar îmi sugerează primul ministru că nu mai vrea să lucreze cu mine, în al doilea minut îmi și dau demisia". Adică un fel de "hai bă, să te văd, ai curajul?" Bine-nțeles că Moliceanu n-a avut sânge-n pix ca să-i ceară demisia. Ei, cu ăștia cu principii e foarte greu de lucrat. Fiindcă nu pot fi avuți cu nimic la mână.
    Iar acum să trecem la chestiunea cu adevărat gravă. E clar că avem un premier de paie și un guvern pe măsură (adică îți fuge Priplata din țară și n-ajunge nimeni după gratii în locul lui?!). Cel mai grav este că de Băsescu e numai gura. Ce să facă, săracu dom' președinte bine intenționat? Păi dacă e bine intenționat și a rămas bărbat, să decreteze starea de urgență. Dacă nu, să se ducă la vâ­nătoare cu Adică... Dar s-o știm și noi, ca să vedem: mai are rost să ne pierdem vremea pe-aici, cu tot felul de ratați pe la conducere?!
Florin SILEA

Medicii își pot cumpăra în rate cabinetele
     Medicii, medicii dentiști, biologii, biochimiștii, fizicienii, tehnicienii dentari, pre­cum și celelalte persoane fizice care desfășoară activități conexe actului me­dical, titulari ai cabinetelor medicale inființate potrivit legii își pot cumpăra în rate spațiile. Potrivit site-ului Ministerului Sănătății, acest lucru este posibil în baza OUG privind vânzarea spațiilor proprietate privată a statului sau a unităților ad­ministrativ teritoriale cu destinația de cabinete medicale, precum și a spațiilor în care se desfășoară activități conexe actului medical, apărută în "Monitorul Oficial al României" nr. 654/22.07. 2005, care va intra în vigoare în termen de 15 zile de la publicare. Actul normativ prevede că vânzarea spațiilor medicale se poate face cu plata în rate pe cel mult 5 ani, cu termen de grație de un an, avans de 25 la sută din prețul de vânzare și dobandă anuală de 10 la sută. Terenul afe­rent spa­țiului medical se vinde odată cu acesta, dacă este clarificată situația sa juridică și dacă sunt îndeplinite condițiile legale. În termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, în fiecare comună, oraș, municipiu sau județ în care există astfel de spații se constituie o comisie pentru vânzarea spațiilor medicale, ca­re aprobă lista spațiilor scoase la vânzare. Persoanele care doresc cum­pă­rarea cabinetului medical vor depune o solicitare la sediul vânzătorului în termen de 45 de zile de la publicarea/afișarea listelor aprobate. Spațiile medicale concesionate vor fi folosite în continuare de concesionari până la expirarea duratei pentru care s-a incheiat contractul de concesiune, dacă nu solicită cum­părarea acestora. Membrii comisiei stabilesc prețul minim de vânzare, pe baza unui raport întocmit de un evaluator, desemnat tot de comisie, prin licitație. Prețul de vânzare a spațiului medical se stabilește prin negociere directă între cum­părător și comisie, pornindu-se de la prețul de vânzare din raportul de evaluare, raport care va evidenția și valoarea investițiilor efectuate de către solicitant, pe ba­ză de acte justificative. Valoarea investițiilor se poate deduce numai dacă aces­tea au fost efectuate cu acordul proprietarului, al deținătorului dreptului de ad­mi­nistrare sau în baza contractului de concesiune, după caz, valoare ce nu poate depăși jumătate din prețul stabilit în raportul de evaluare. Spațiile nevândute prin negociere directă se vând prin licitație publică cu strigare.
Robert GHERGU

Tentativă de omor la Ighiu
•Confundat de agresor, un tânăr a fost bătut măr cu un par *Când și-a dat seama de eroare, bătăușul a chemat ambu­lanța
     Gheorghe Ioan Șiara, de 23 de ani, din comuna Ighiu, este cercetat de Par­chetul de pe lângă Tribunalul Alba sub acuzația de tentativă de omor. Potrivit po­liției, acesta avusese o discuție contradictorie cu un alt tânăr, motiv pentru care a pus la cale să se răzbune, așteptându-l cu un par în mână smuls dintr-un gard pe drumul dintre Ighiel și Ighiu, pentru a-l ataca. Ghinionistul care a trecut însă primul prin zonă sâmbătă, 6 august, în jurul orei 2.45, a fost Adrian Paul F., de 17 ani, din Ighiel, pe care Gheorghe Șiara l-a confundat, luându-l la bătaie. În urma incidentului, victima și-a pierdut cunoștința, pe fondul leziunilor de la cap. În momentul în care și-a dat seama că a făcut o eroare, agresorul a chemat am­bulanța, personalul medical găsindu-l pe rănit într-un șanț de la marginea dru­mului județean. Victima agresiunii a fost transportată la Spitalul Județean de Ur­gență, în stare de comă de gradul I/II, identitatea tânărului fiind stabilită abia ul­terior. Adrian Paul F. a suferit un traumatism cranio-cerebral cu hematom tem­poral, fiind internat la secția neurochirurgie-ATI și, potrivit medicilor legiști, va avea nevoie de 80-90 de zile de îngrijiri medicale pentru a se însănătoși, întrucât lo­viturile primite i-au putut pune viața în pericol. Gheorghe Șiara este cercetat acum de procurori pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor, iar dacă și instanța îl va găsi vinovat, atunci riscă ani grei de pușcărie, potrivit legii.(R.G.)
"Bombă cu ceas" la Penitenciarul de maximă siguranță din Aiud
•Nu mai sunt bani pentru hrana deținuților *La intervenția deputatului liberal Tiberiu Bărbulețiu s-au deblocat 800 de milioane de lei pentru pâine
     La solicitarea lui Horațiu Josan, primarul Aiudului, deputatul PNL de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, a vizitat săptămâna trecută Penitenciarul de maximă siguranță din municipiu, pentru a constata la fața locului situația gravă cu care se confruntă această unitate, după ce s-a interesat de stadiul intervenției autorităților locale la inundații. Parlamentarul liberal a declarat vineri, 5 august, într-o conferință de pre­să susținută la Alba Iulia, că nu mai există bani pentru asigurarea hranei deți­nuților, motiv pentru care conducerea închisorii a înaintat un memoriu Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor. În urma intervenției avute la un post de radio național, a spus Tiberiu Bărbulețiu, au fost alocate 800 de milioane de lei, reușindu-se asigurarea pâinii pentru pușcăriași. El apreciază însă că suma este foarte mică și este de părere că situația de la Aiud este explozivă, fiind o adevărată "bombă cu ceas". Deputatul liberal a menționat că miercurea vii­toare va face din nou o vizită la penitenciar, împreună cu jurnaliștii din pre­sa lo­cală, pentru ca aceștia să se convingă despre starea de fapt exis­tentă la in­stituția aiudeană.(R.G.)
Asociația veteranilor de război, la 15 ani
     După numeroase amânări, vineri a avut loc, la București, ședința festivă a Con­siliului Național al Asociației Naționale a Veteranilor de Război dedicată săr­bătoririi a 15 ani de la constituirea acestei asociații, au anunțat surse oficiale. Județul Alba a fost reprezentat la acest eveniment de președintele Asociației Județene a Veteranilor de Război "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, Ioan Radu. La finele anului trecut, AJVR Alba număra aproximativ 2.400 de veterani de război și peste 4.600 de văduve de veterani. La ceas aniversar, vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru patrie și vă urăm sănătate și viață lungă!(R.G.) Mașina unui agent comercial a fost prădată de peste 60 de milioane
    Metoda furturilor din autoturisme prin spargerea roților se extinde tot mai mult în județul Alba, la sfârșitul săptămânii trecute fiind înregistrat un nou caz, au anunțat polițiștii. Este vorba de autovehiculul unei firme de distribuție care a fost prădat de peste 60 de milioane, în lei și valută, mare parte provenită probabil din încasări, hoții sustrăgând și actele mașinii, în timp ce agentul comercial lucra la înlocuirea roții. Incidentul s-a produs vineri, 5 august, pe str. Dimitrie Cantemir din Alba Iulia. Autorii sunt căutați de poliție, mai ales că este deja al 3-lea caz de acest gen înregistrat în județ.(R.G.)
În tot județul Alba
Doar 10 mașini de spălat vase
     Recent, OPC Alba a efectuat o acțiune de control privind respectarea pre­vederilor legale la etichetarea și eficiența energetică pentru introducerea pe piață a mașinilor de spălat vase de uz casnic. Au fost controlați 5 agenți economici (nu au mai fost găsiți alții care comercializează astfel de produse), toți din Alba Iulia, la care s-au găsit 10 astfel de mașini, în valoare totală de 148,1 milioane lei vechi. La 6 bucăți s-au constatat deficiențe în ceea ce privește eticheta de pre­zentare, drept pentru care au fost aplicate 3 avertismente și o amendă în valoare de 2 milioane lei.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.