.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Turbulențe
     Zborul lin spre o Românie membră a Uniunii Europene, civilizată și dez­vol­tată, cu un nivel al corupției acceptabil spre mic, pe care actualii guvernanți ni-l promiteau a rămas deocamdată un deziderat. Ceea ce ni se oferă este o cursă plină de turbulențe din care, zdruncinați la fiecare palier, în fiecare lună, dacă nu chiar săptămânal, sperăm totuși să ieșim cu bine. Că turbulențele apar în primul rând în sânul Coaliției, poate spune și un copil de trei ani. Și tot el, ascultând vorbele picurate la ceas de seară și de maximă audiență de politicienii certăreți, află și cine este vi­novatul principal: Partidul Social Democrat. Mai este un vi­no­vat, Partidul Conservator, dar asupra lui iertarea liberalilor și a democraților se răsfrânge zgomotos dar destul de ușor. Fără sprijinul conservatorilor lui Dan Voi­culescu, Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu nu ar fi ajuns să ocupe fotoliul de președinte al Camerei Deputaților, respectiv cel de președinte al Senatului. Adică două poziții foarte importante ale puterii legislative. Or, coaliații vor să ne facă să credem că din această pricină lucrurile nu merg bine în România, că de aceea s-au îndepărtat de programul de guvernare în baza căruia au fost votați. Dar puterea executivă le aparține. Ce anume îi împiedică să ia măsurile necesare? Oare trebuie schimbate toate legile? Pentru că numai așa am putea să înțelegem de ce cei doi pesediști ar fi principalii vinovați pentru stagnarea pe care o simțim cu toții și pe care ne-o reproșează și Bruxelles-ul.
    La ceas de seară liderii Coaliției au reușit să cadă de acord (destul de greu totuși, dacă e să judecăm după durata reuniunii) asupra unui calendar de schim­bare a celor doi. Conservatorii se pare că și-au vândut destul de scump pielea, obținând sprijin pentru trei legi dintre care una va crea destule probleme Minis­terului de Finanțe. Dar până atunci... Dacă lucrurile merg bine până la 15 sep­tembrie, treaba va fi făcută. Și abia de-atunci încolo suntem curioși sub ce jus­tificare își vor mai ascunde liberalii și democrații disensiunile! Pentru că ele exis­tă, așa cum există și mari neînțelegeri între președintele Traian Băsescu și pre­mierul Călin Popescu Tăriceanu. Dacă năvodul intereselor economice în care, spunea președintele, sunt prinși membri ai guvernului nu există, așa cum afirmă premierul, nu înțelegem de ce același premier propune declasificarea notelor in­formative ale SRI prin CSAT și nu printr-o hotărâre de guvern. Adică de ce con­ținutul lor să nu fie cunoscut de orice român (cum ar fi permis declasificarea prin HG), ci doar de membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării? S-ar fi îndepărat astfel rapid și curat orice suspiciune. Pe când așa... Abia acum devenim foarte curioși și suspectăm onorabilitatea miniștrilor. Toți la grămadă, de vreme ce sun­tem lăsați la cheremul presupunerilor! Și culmea, tocmai când premierul își apăra (ca orice șef cumsecade) subalternii, iar unul dintre oamenii de afaceri cu care joacă table face pe neștiutorul, aflăm că tocmai el (Peter Imre, sau de fapt com­pania al cărei director este) a beneficiat din plin de pe urma unor decizii ale gu­vernului privind sistemul de accizare a produselor din tutun. Va să zică una de­clarăm, alta fumăm!
    Toate aceste turbulențe, de care nu PSD este vinovat de fapt, cer atâta con­centrare din partea miniștrilor încât raportul de țară pe care-l așteptăm în luna octombrie ar fi o mare surpriză și un gest de grozavă mărinimie din partea UE, dacă ne-ar fi favorabil.
Anca DINICĂ