.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
În mai puțin de o săptămână
Legătura dintre Mirăslău și Cicău a fost refăcută
     Calea de acces dintre comuna Mirăslău și satul Cicău a fost practic distrusă în totalitate de apele care, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o oră, au luat pe sus podul ce făcea legătura între cele două localități. Au rămas izolate în Cicău aproximativ 200 de persoane, accesul fiind posibil doar cu piciorul, prin albia pârâului care acum, la aproape o săptămână de la dezastru, n-ai zice că poate duce la vale nici un bolovan mai mare, darămite un pod de beton. Timp de cinci zile, utilajele firmei Brădet Aiud au lucrat zi și noapte pentru a putea reface le­gătura Cicăului cu lumea, astfel încât ieri dimineață se putea circula deja pe noul drum de acces construit alături de podul distrus. Costul lucrărilor, plătite din bu­getul propriu al comunei, alimentat de Consilul Județean Alba, se ridică la apro­ximativ 300 de milioane de lei. Ieri dimineață, s-a deplasat în zonă președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, pentru a verifica felul în care decurg lucrările: "Cine a fost aici imediat după retragerea apelor își poate da seama de amploarea lucrărilor și de cât de multe s-au făcut în mai puțin de o săptămână. Sunt mulțumit că am reușit în cel mai scurt timp să construim o cale de acces prin care să-i deblocăm pe cei izolați acolo", a declarat Ion Dumitrel. "Mai doresc să remarc dedicarea cu care viceprimarul comunei Mirăslău, Ioan Rusu, a supravegheat îndeaproape lu­crările", a mai adăugat președintele CJ Alba. Cu această ocazie el a mai declarat că se lucrează cu utilaje și la deblocarea drumului către celălalt sat, Lunca Lar­gă, încă izolat. (I.P.)
Ilegaliști de miliarde
•Prejudiciu de 8,5 miliarde lei adus bugetului de stat de că­tre o firmă din Alba
     Conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Guvernului (www.gov.ro), în perioada 1-7 august 2005, Garda Financiară a desfășurat 2.394 de acțiuni de control operativ și inopinat, în urma cărora au fost încheiate 2.105 acte de control. În timpul acestor acțiuni au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.818.479 lei (RON), fiind încasați 1.497.643 lei (RON). De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de circa 448.565,1 lei (RON). Dintre actele de control încheiate, 7 dosare au fost înaintate organelor de urmărire penală, pentru un pre­judiciu în sumă totală de 2.654.809,1 lei (RON). În perioada menționată, acțiunile de control desfășurate de Garda Financiară au vizat, cu prioritate, respectarea disciplinei financiar-fiscale și a normelor de comerț. Este dată drept exemplu și o firmă din județ - SC Veltsatisse SRL Alba. Astfel, urmare a verificării realității și legalității aprovizionărilor efectuate de acest agent economic, a rezultat că, în pe­rioada februarie - octombrie 2003, SC Veltsatisse SRL a înregistrat în evidențele financiar-contabile proprii un număr de 18 facturi fiscale emise de SC Sidernef Industrial SRL București, valoarea cumulată a acestora fiind de 5.315.352 RON. Decontarea facturilor s-a făcut în numerar sau prin virament, beneficiarul lor ne­solicitând furnizorului, conform prevederilor legale, pentru facturile a căror valoare depășea 5.000 RON, copie după documentul care atestă calitatea acestuia de plătitor de TVA. Din verificările încrucișate efectuate, comisarii Gărzii Financiare au constatat însă că prezumtivul furnizor, adică SC Sidernef Industrial SRL Bu­curești, a fost în realitate radiat din Registrul Comerțului încă din luna noiembrie 2001, cu mult înainte de emiterea acestor facturi. În consecință, prin înregistrarea în contabilitate a unor documente emise în mod ilegal, SC Veltsatisse SRL a pro­dus bugetului de stat un prejudiciu total estimat la suma de 848.733 RON. Pen­tru calculul integral al obligațiilor fiscale ce revin societății verificate, actul de con­trol a fost transmis la DGFP Alba, iar pentru stabilirea persoanelor vinovate de crearea acestui prejudiciu, au fost sesizate organele de cercetare penală, in­for­mează site-ul Guvernului. (I.P.)
Instalațiile de debitat material lemnos luate la control
•Amenzi în valoare de 16.500 de lei RON
     În perioada 8-10 august, polițiștii din Cugir împreună cu specialiști ai Direcției Silvice Alba, Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare, ITM și IJCM Alba și ITRSV Cluj au efectuat o serie de acțiuni al căror scop a fost verificarea instalațiilor de debitat material lemnos de pe raza de competență. Cu această ocazie au fost controlate 6 societăți comerciale deținătoare a astfel de instalații precum și două persoane fizice. S-au aplicat 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 16.500 lei RON, din­tre care 6 la HG 427/2004, 6 la OUG 2/2001, una la Legea 137/1995, una la HG 22/2004 și una la Legea 90/1996. S-a confiscat cantitatea de aproximativ 96 de metri cubi de material lemos, cea mai mare cantitate fiind ridicată de la o societate comercială din Vinerea. Unitatea a fost sancționată cu suma de 5.500 lei RON și a rămas fără cantitatea de aproximativ 78 de metri cubi buștean din specia fag. Pentru că nu prezenta amprenta ciocanului dreptunghiular, lemnul a fost ridicat în vederea confiscării. În data de 9 august, în jurul orei 20.00, o patrulă mobilă formată dintr-un lucrător al Postului de Poliție Lupșa și un silvicultor de la Ocolul Silvic din Baia de Arieș l-au depistat pe Gheorghe Muntea, din Lupșa. Res­pectivul căra cu un autoturism cantitatea de aproximativ 17 metri cubi de bușteni esență rășinoasă fără a deține documente legale de transport. În urma verificărilor s-a stabilit că materialul lemnos aparținea numitului Vasile Beț, din Poșaga care, la rândul său nu a putut prezenta documentele de proveniență a lemnului. Buștenii în valoare de 2.400 de lei RON au fost confiscați și dați în cus­todia Ocolului Sivic Baia de Arieș. În cauză, polițiștii din Lupșa continuă cer­cetările pentru a stabili proveniența lemnului și pentru a lua măsurile legale ce se impun. (L.I.)
Copii mușcați de câini
     Adrian Mihai Mărginean, în vârstă de numai doi ani și jumătate, din satul Căpâlna de Sus, comuna Săsciori, a fost internat la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, după ce a fost mușcat miercuri dimineața de cap de câinele vecinului. Mama băiețelului, Elena, ne-a povestit că incidentul s-a în­tâmplat în timp ce copilul se afla la joacă în spatele casei, împreună cu sora lui mai mare și fiica vecinului. La un moment dat, câinele familiei învecinate l-a ata­cat pe băiețel, mușcându-l în zona capului, în partea dreaptă a frunții. Adrian Mi­hai a fost transportat la spitalul din Sebeș, fiind transferat apoi la secția din Alba Iulia. Dr. Corina Precupescu, medic de gardă la secția de boli infecțioase, a de­clarat că micuțul pacient prezenta o plagă mușcată ușor infectată, urmând ca băiețelul să fie supus tratamentului împotriva turbării, dar nu prin vaccinare anti­rabică, ci prin terapie cu ser de cal, fiind vorba de o rană produsă într-o zonă pu­ternic vascularizată, cum este capul. Un alt băiețel, Robert N., de 8 ani, din Alba Iulia, a fost mușcat de șoldul stâng chiar de către câinele familiei, fiind trimis pen­tru investigații medicale suplimentare tot la secția de boli infecțioase, după ce i-a fost acordat tratamentul corespunzător. Foarte supărat pe cele întâmplate, ta­tăl copilului a spus personalului de gardă de la "Urgențe" că atunci când va a­jun­ge acasă va omorî câinele care i-a rănit fiul.
Robert GHERGU

Prostituție la doar 17 ani
     Pe raza municipiului Alba Iulia, în data de 10 august, lucrători din cadrul Ser­viciului Investigații Criminale au depistat "la muncă" două fete. Acestea sunt Ale­xandra S. în vârstă de doar 17 ani, din Aiud și Maria Loredana Jibetean de 21 de ani din Alba Iulia. Prima stătea la pândă și aștepta să-i cadă în plasă un bărbat cu care să întrețină raporturi sexuale contra unei sume de bani. La vârsta ei ma­joritatea tinerelor se gândesc ce vor face în viitor, ce școli vor urma și au o relație doar de amiciție cu persoanele de sex opus. Din nefericire viața nu are doar bune și nu e roz pentru toată lumea. Cea de a doua fată a fost prinsă în flagrant în timp ce își exercita meseria. Maria Loredana Jibetean s-a ales cu un dosar penal pen­tru comiterea infracțiunii de prostituție. (L.I.)
Vulpe turbată la Mihalț
     Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a instituit ca­rantină de gradul III pe teritoriul localității Mihalț, după ce Laboratorul Sanitar Ve­terinar a confirmat diagnosticul de rabie la o vulpe moartă dintr-o pădure de pe raza comunei, au arătat surse oficiale. Pentru a preveni răspândirea bolii, DSVSA Alba a dispus uciderea tuturor maidanezilor și vaccinarea pisicilor și câinilor din gospodăriile populației care din diverse motive nu au fost vaccinați în acest an. Stingerea oficială a bolii se va face după 3 luni de zile, dacă nu vor mai fi înre­gis­trate alte animale moarte din cauza turbării.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.