.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Goana după taxe
     Faptul că guvernanții de ieri și de azi s-au obișnuit să ia de pe agenții eco­nomici și de pe micii întreprinzători o sută de piei nu mai miră aproape pe ni­meni. Chiar dacă introducerea cotei unice de 16% s-a dovedit a fi o măsură co­rectă, aducând mai mulți bani la buget, se pare că aceștia tot nu ajung. Biro­crația care (încă) sufocă România are o gură așa de mare și de flămândă, încât îi musai ca mereu să i se mărească "rația". Iată, spre exemplu, numai în acest an, cheltuielile de personal au crescut cu 20% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut, înghițind astfel în plus circa 800 de milioane de dolari.
    În căutare permanentă de soluții, Guvernul Tăriceanu, la propunerea ministrului Finanțelor, Ionuț Popescu, este pe cale de a majora TVA cu trei procente (de la 19% la 22%) și totodată să crească impozitul pe locuințele mai spațioase și pe mașinile de lux. "Majorarea TVA rămâne cea mai potrivită măsură pentru obți­ne­rea unor venituri bugetare mai mari începând de anul viitor" - a declarat zilele tre­cute ministrul Ionuț Popescu. Estimările Finanțelor arată că majorarea TVA cu trei puncte procentuale ar aduce un plus la bugetul de stat de aproximativ 35.000 de miliarde de lei, echivalentul unui miliard de euro.
    O asemenea măsură va aduce într-adevăr mai mulți bani la buget, dar va avea și implicații negative. TVA fiind un impozit indirect, penalizează mai ales con­su­mul. De aceea taxa în cauză nu este văzută cu ochi buni de populație, mai ales de pensionari și de persoanele asistate social, care și așa o duc destul de prost cu banii. Reducerea consumului vine însă în sprijinul guvernanților, care n-au reușit nici până în prezent să pună economia românească pe baze sănătoase, astfel încât aceasta să susțină în totalitate ceea ce consumăm. Toate guvernările de până acum, cu o singură excepție, dornice să câștige capital politic au sti­mulat pe diferite căi consumul, astfel că acesta a devenit (incorect) principalul motor al creșterii economice. Bazându-se pe consum în acești ani, de fapt Ro­mâ­nia s-a bazat în mare parte pe importuri. Asta deoarece producția internă in­suficient restructurată nu a putut susține creșterea consumului. Când guvernanții au observat că motorul creșterii s-a supraîncălzit, cum este cazul și în prezent, repede s-au hotărât să-i reducă turațiile, inclusiv prin majorarea TVA. Doar Gu­vernul Isărescu a încercat și a reușit în oarecare măsură să folosească exportul ca principal motor al creșterii economice.
    S-a ajuns astfel în situația în care țara noastră a înregistrat în câteva luni de­ficite comerciale de cont curent cât în ani întregi în urmă cu ceva timp. Spre e­xemplu, în primul semestru din 2005, importurile de produse agroalimentare au crescut de aproape patru ori comparativ cu exporturile. Asta în condițiile în care România are unul dintre cele mai mari potențiale agricole, însă nimeni nu pune cu adevărat preț pe munca țăranilor. Nici acum subvențiile pentru produsele agri­cole și agroalimentare nu-i încurajează aproape cu nimic să producă mai mult și să asigure astfel necesarul pieței, fără a mai fi nevoiți să apelăm la importuri.
    Și uite așa, în timp ce BNR vrea să țină actualmente inflația sub control scum­pind sau ieftinind leul ori de câte ori vrea, prețurile încep să o ia din nou razna. Cât despre majorarea impozitelor pe locuințele mai spațioase, pe vile sau pe mașinile de lux, mulți analiști susțin că încă nu ne putem permite... luxul de a le­gifera așa ceva. În primul rând pentru că astfel s-ar anula efortul căpșunarilor din Spania și al celorlalți români ce muncesc peste hotare, cei ce pompează mili­arde de euro anual în economia românească, reușind astfel să susțină în bună parte sectorul construcțiilor cu tot cu locuri de muncă, precum și serviciile și co­merțul.
Tinu MATEȘ