.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 16.8.2005 ::. 
Jeep-urile procesatorilor de lapte se înmulțesc pe spatele crescătorilor de animale individuali
     LazinSecretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Flaviu Lazin, s-a aflat ieri, 15 august, la Alba Iulia, pentru a participa la o întâlnire de lucru cu crescătorii de animale din județ, orga­ni­zată de DADR Alba, el fiind însoțit de Viorel Borșan, director în cadrul ministerului. Flaviu Lazin a declarat că scopul vizitei de lucru a reprezentanților MAPDR în județul Alba este de a anula ruptura informațională dintre mi­nis­ter și producătorii agricoli din teritoriu. În cadrul discuțiilor, el a subliniat importanța a­socierii crescătorilor de animale în vederea constituirii de ferme, pentru a beneficia de spri­jin material sau financiar din străinătate, deoarece fermierii din statele UE nu cola­bo­rează cu simpli producători agricoli. Mai mult, asociațiile profesionale pot să-și pre­lu­creze singure produsele, eliminând astfel in­termediarii, care doar încarcă prețul produselor. În timp ce jeep-urile se înmulțesc în curțile procesatorilor, crescătorii de animale nu primesc mai mulți bani pentru laptele livrat, a spus secretarul de stat al MAPDR. Pe de altă parte, el a subliniat că actualele prețuri ale produselor animaliere sunt ridicate din cauza scumpirii energiei electrice, gazului metan, costurilor de transport etc., dar și pentru că a­na­lizele de laborator implică cheltuieli ridicate, un anumit tip de examinare vete­rinară costând chiar 800.000 de lei.(V.I.B., R.G.)
La Blaj
Hoții însetați preferă banii noi și băutura energizantă
     Polițiștii din Blaj au fost sesizați în după-amiaza zilei de duminică, 14 august, în jurul orei 16.00, de către barmanul Elena Munteanu că barul la care lucrează a fost spart de către autori necunoscuți. La fața locului s-a constatat că hoții au pă­truns în interiorul localului prin dislocarea grilajului metalic de la un geam situat în spatele clădirii, probabil pentru a nu atrage atenția și a nu fi prinși. Aceștia au sus­tras 405 lei RON, bani aflați în biroul administratorului localului, un bax de bă­utură energizantă, 1 sticlă de whisky, o ladă de bere și 15 sticle de suc. Pre­ju­diciul se ridică la suma de 1.000 de lei RON. Polițiștii continuă cercetările pentru prinderea hoților și recuperarea prejudiciului. (L.I.)
De Sf. Marie Mare, la Albac
Un sobor de preoți a sfințit o piață "așezată" în ciuda apei
     Luni, 15 august 2005, la Albac a fost sfințită încă una dintre porțile Munților A­puseni: cea de intrare în, de acum, Stațiunea Turistică Albac. Evenimentul coin­cide cu inaugurarea noii piețe din centrul Albacului, singura din județ suspendată deasupra cursului unui râu (Valea Albacului). Amândouă obiectivele (Piața și Poar­ta) au fost sfințite de un sobor de preoți din comună. La eveniment au par­ticipat președintele Consiliului județean, Ion Dumitrel, subprefectul de Alba, Cle­ment Negruț, primarul Alba Iuliei Mircea Hava, deputatul PD Ștefan Bardan, câțiva directori din aparatul propriu al CJ etc. După sfințire, manifestarea a continuat cu o serbare câmpenească organizată pe malul Arieșului într-un cadru natural pi­toresc. Despre amplasarea acestei porți primarul comunei Albac, Tiberiu Todea, ne-a declarat: "Această poartă simbolizează priceperea și hărnicia meșterilor po­pulari din comuna noastră. După cum vedeți, poarta, a cărei arhitectură este spe­cifică Văii Arieșului, cuprinde elemente exclusiv autohtone, ea fiind lucrată numai de meșteri albăceni". (I.H.)
La Primăria Cugir
Doar 6 cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate
     Până în prezent, la Primăria Cugir au fost depuse doar 6 cereri pentru re­constituirea dreptului de proprietate, ne-a informat primarul localității, Adrian Te­ban. Acesta a prognozat o creștere a numărului acestora odată cu mai intensa me­diatizare a normelor metodologice de aplicare a legii, care încă sunt așteptate să fie publicate în Monitorul Oficial. (Ș.R.)
Directori noi în învățământ
     Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Alba a numit directori noi la Școala generală Noșlac și la Școala generală "Cloșca" din Cărpiniș, ca urmare a neprezentării foștilor conducători de unități școlare la concursul organizat de IȘJ Alba, după ce le-a expirat valabilitatea delegațiilor. Inspectorul școlar general al IȘJ Alba, prof. Cornel Sandu, a declarat că la școala din Noșlac noul director es­te Mihaela Stoian, profesor de matematică în cadrul instituției, care o va înlocui pe prof. Florina Hărăstășan. La Cărpiniș, va fi practic o rocadă între două cadre didactice care au mai ocupat funcția de director: prof. Cornelia Crișan îi succede în funcție prof. Rodica Bucureștean. Prof. Cornel Sandu a ținut să precizeze că noii directori îndeplinesc condițiile legale, fiind titulari în învățământ, cu vechime mi­nimă de 5 ani de zile și gradul didactic II.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.