.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Ieri, la Prefectura Alba
Au fost repartizate cele 17 miliarde de lei pentru infrastructura calamitată
     Comitetul județean pentru situații de urgență din cadrul Instituției Prefectului a repartizat în cadrul ședinței de ieri suma de 17,2 miliarde de lei primită din partea Guvernului pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în județul Alba, a anunțat prefectul Cosmin Covaciu. Pentru podurile afectate de inundații au primit bani primăriile din Aiud - 3 miliarde de lei, Zlatna - 1 miliard și Șibot - 500 de milioane de lei. Pentru reparații la 12 drumuri județene urmează să fie dis­tribuite următoarele sume: *DJ 103 G Inoc - Ciugudu de Jos - Ciugudu de Sus - limită jud. Cluj - 150 de milioane *DJ 107 H Coșlariu - Ighiu - Șard - DN 74 - 250 de milioane *DN 750 G Ocoliș - DN 75-1 miliard *DJ 107 M Luna de Sus - Buru - Rimetea - Aiud - 500 de milioane *DJ 106 H Ighiu - Ighiel - Necrilești - Întregalde (DJ 107 K)-700 de milioane *DJ 750 C Sălciua de Sus - Dealul Caselor - Valea Largă - Ponor - Râmeț - Valea Mănăstirii - Geoagiu de Sus - Stremț - Teiuș - 800 de milioane *DJ 142 K Cetatea de Baltă - Tătârlaua - Crăciunelu de Sus - Făget - Tăuni - Valea Lungă - 200 de milioane *DJ 107 Alba Iulia - Berghin - Colibi - Cergău Mare - Blaj - Cetatea de Baltă - Târnăveni - 500 de milioane *DJ 704 A DN 7 C -Pianu de Sus - DN 67-500 de milioane * DJ 107 K Galda de Jos - Benic - Întregalde - DJ 107 I - 800 de milioane *DJ 107 I Aiud - Râmeț - Mogoș - Bucium - 1 miliard *DJ 106 E limită jud. Sibiu - Dobra - Șugag - 600 de milioane de lei. De asemenea, au fost alocate fonduri pentru 9 drumuri comunale: *DC 70 Ighiu - Țelna - 500 de milioane *DC 184 Ocoliș - Lunca Largă - 1,7 miliarde *DC 170 Strungari - Tonea - 500 de milioane *DC 22 Sâncel - Iclod - 500 de milioane *DC 153 Cojocani - Butești-250 de milioane *DC 164 Bârlești - Oncești - 250 de milioane * DC 207-Almașu Mare - Plai - Cib - 500 de milioane *DC 81 Mirăslău - Lopadea Veche și DC 82 Mirăslău - Cicău - 500 de milioane. Vor mai beneficia de fonduri 3 drumuri sătești din localitățile Tărtăria - 400 de milioane, Poșaga de Sus - 400 de milioane și Livezile - 200 de milioane de lei. Acestea se vor adăuga celor 16,65 de miliarde de lei primite anterior de județul Alba, astfel că valoarea totală a sprijinului guvernamental se ridică la 33,85 de miliarde de lei.
Robert GHERGU

Criminalitate informatică
Zeci de victime, prejudiciu de 350.000 de dolari
     calculatoareÎn cursul zilei de 15 august, procurori de la Biroul Teritorial Sibiu-Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Or­ga­nizată și Terorism, împreună cu polițiști din cadrul Centrului Zonal Alba Iulia, Inspec­to­ratelor de Poliție ale județelor Sibiu și Alba au identificat și reținut încă doi membri ai gru­pului infracțional organizat, care începând cu anul 2003, a înșelat prin intermediul inter­ne­tului zeci de persoane, prejudiciul cauzat fi­ind estimat până în prezent la suma de 350 de mii de dolari. Cei doi se numesc Isaia Mi­hai P. în vârstă de 24 de ani și Gheorghe T. de 28 de ani, ambii din județul Sibiu. Potrivit unui comunicat dat publicității de către Centrul Zonal de Combatere a Cri­mei Organizate și Antidrog Alba Iulia, în sarcina inculpatului Isaia Mihai P. s-a reținut că, din toamna anului 2004, a aderat la grupul infracțional organizat cu sco­pul de a comite infracțiuni de fraudare a unor persoane, prin sisteme infor­ma­tice, pentru a realiza în acest mod beneficii materiale. După audierea unor martori de către organele judiciare, s-a reținut că inculpatul Isaia Mihai P. a încercat să-i determine pe aceștia să își schimbe declarațiile. În luna mai a anului 2005, res­pectivul împreună cu Gheorghe T. au deposedat o persoană, prin violență și ame­nințare, de un telefon mobil în valoare de 2.200 lei RON, celularul fiind găsit în urma perchezițiilor la domiciliul lui Isaia Mihai P. La propunerea procurorilor Tribu­nalul Sibiu a emis în data de 16 august, pe numele lui Isaia Mihai P. un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. Membrii grupării infracți­onale, dintre care au fost deocamdată identificați nouă tineri, au accesat neau­torizat sisteme informatice, au sustras ID-uri și parole ale unor utilizatori, precum și date de identificare aferente unor cărți de credit. Aceștia ofereau, fictiv, spre vânzare, prin intermediul internetului, diferite produse electronice(DVD, laptop, te­lefoane, etc), atrăgându-i pe clienți în primul rând prin prețul scăzut - uneori prețul produselor era jumătate din valoarea lor pe alte piețe. Victimele au fost atât per­soane din țară, dar și din țări precum Noua Zeelandă, Australia, Germania, Li­tuania, SUA, etc. Membrii grupării sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat în vederea comiterii de infracțiuni în sfera criminalității infor­matice, iar în cazul în care vor fi găsiți vinovați riscă de la 7 la 20 de ani de închi­soare. (L.I.)
Senatorul PSD de Alba, George Maior - director politic al cabinetului lui Mircea Geoană
     Senatorul PSD de Alba, domnul George Maior este, începând de ieri, director politic al cabinetului președintelui PSD Mircea Geoană. Cel mai important lucru este însă că numirea lui Maior este foarte agreată atât de Mircea Geoană cât și de către Adrian Năstase. Atribuțiile pe care le va avea senatorul sunt foarte mari, urmând a juca un rol cheie în birocrația de partid. El va conduce staff-ul lui Geoa­nă, dar va supraveghea și departamentele lui Adrian Năstase. Mai mult, el va asi­gura și legătura cu teritoriul.
    Această numire are un rol important și pentru PSD Alba, prin faptul că este pentru prima dată când un senator al acestui județ deține atâtea funcții la nivel central. George Maior este și președinte al Comisiei de Apărare și Ordine Publi­că din Senat, purtător de cuvânt al Senatului, iar acum director politic al cabi­netului președintelui PSD. În eventualitatea câștigării alegerilor, este pentru prima dată când oameni din Alba pot fi susținuți pentru funcții importante la nivel central.
    De menționat că senatorul Maior are o relație foarte bună cu conducerea PSD Alba, pe care vrea să o dezvolte și mai mult în viitorul apropiat. (Flaviu PRE­DES­CU, consilier politic)
Dr. Mihai Nemeți, noul director al Spitalului Municipal Blaj
     Dr. Mircea Frențiu a fost eliberat ieri din funcția de director al Spitalului Muni­cipal Blaj, în urma unei decizii luate de Consiliul de Administrație pe baza unui raport întocmit de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Alba, a anunțat viceprimarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar, care a asistat la ședință. Într-un raport care include 7 pagini, a spus viceprimarul Rotar, medicului Mircea Frențiu i s-au reproșat anumite nereguli privind managementul unității sanitare de la nu­mirea sa în această funcție. Noul director este dr. Mihai Nemeți, medic specialist ginecolog, care a fost numit cu delegație până la organizarea concursului pentru ocuparea acestui post. Doctorul Mihai Nemeți nu este înregimentat politic, dar es­te susținut de Alianța PNL-PD.(R.G.)
Un pacient "a parcat" OZN-ul în curtea Spitalului Județean
     Personalul de gardă din cadrul Serviciului de Urgențe al Spitalului Județean Alba s-a confruntat marți seara cu un caz tragi-comic: un bărbat susținea că toc­mai s-a întors din Florida (SUA) cu un OZN pe care l-a parcat în curtea unității sanitare și, după o scurtă escală, va pleca din nou la drum. Pacientul nu a so­licitat îngrijiri medicale, ci s-a culcat pe o targă din holul spitalului până ieri di­mineață. După ce s-a trezit din beție, omul a plecat, fără să mai spună nimănui nimic. Nici măcar al cui era OZN-ul!?!(R.G.)
Între Coșlariu și Teiuș
Linii ferate blocate și trenuri cu întârzieri de peste o oră
     În după-amiaza zilei de 16 august mai multe trenuri au avut întârzieri chiar și de peste 60 de minute, după ce locomotiva unui marfar s-a defectat. În jurul orei 18.40, pantograful locomotivei electrice nr. EA40-125-1 ce remorca trenul de mar­fă 41651 pe relația Coșlariu-Cluj Napoca s-a rupt, fapt pentru care trenul s-a oprit în linie curentă. Din această cauză circulația feroviară a fost întreruptă pe seg­mentul de cale ferată Coșlariu-Teiuș, pe ambele fire, timp de două ore. Urmările blocării circulației pe acest tronson nu au fost tocmai plăcute pentru călătorii ce se deplasau pe ruta respectivă. Un număr de cinci trenuri au înregistrat întârzieri destul de mari: trenul personal Tg. Mureș - Sibiu - 70 min., trenul personal Sibiu - Tg. Mureș - 40 min., trenul personal Teiuș - Simeria - 4 min., trenul personal Cu­gir - Teiuș -20 min. și trenul accelerat Timișoara Nord - Iași - 60 min. Organele abilitate vor continua cercetările pentru a stabili cauza producerii defecțiunii la tre­nul de marfă. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.