.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Reduceți consumul și strângeți cureaua!
     De teamă ca nu cumva inflația să iasă din țarcul prognozat de 7,5%, guver­natorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat un avertisment pe cât de sever pe atât de șocant: "Reduceți consumul! Suntem cam la limita stabilității financiare". Ce în­seamnă această ieșire intempestivă la rampă a șefului Băncii Centrale? Pe în­țelesul tuturor, nici mai mult nici mai puțin decât o înghețare a consumului la ni­velul actual. Să nu mai crească cu nici o centimă pentru că altfel ar exista chi­purile riscul ieșirii prețurilor de sub control. Porunca mai marelui finanțist are bă­taie lungă condamnându-ne să strângem cureaua încă 5-6 ani de acum înainte. Oricâte motivații financiare ar fi aduse în sprijinul promovării unei astfel de com­panii de austeritate, există suficiente contraargumente că mesajul este neavenit și contravine logicii elementare a dezvoltării unei economii performante, sănă­toa­se.
    De când lumea și pământul se știe că în absența con­sumului nu există nici producție. Nimeni nu produce, nu prestează un serviciu de dragul de-a se afla în treabă. Producția pe stoc este pagubă curată. Într-o piață liberă cererea, con­sumul este factorul determinant al stimulării și provocării producției. Sloganul când­va la modă: creșterea producției cu costuri reduse și calitate mai bună, a ră­mas valabil și în zilele noastre, când competiția a devenit atât de presantă. Fi­rește, altele sunt acum pretențiile și exigențele cumpărătorilor. Dar nici pe de­par­te cerințele nu ar putea fi făcute responsabile de un eventual derapaj al in­sta­bilității prețurilor. Efectele nedorite ale unor astfel de măsuri nechibzuite privind flotarea liberă a cursului valutar se văd în haosul și dezechilibrele create în acti­vitatea de export. Neintervenția BNR în devalorizarea leului față de dolar și euro a provocat pierderi de sute de miliarde de lei în visteria exportatorilor.
    Încercarea disperată a BNR și a Guvernului de-a frâna apetitul de consum a populației, aduce mai degrabă cu o intervenție antieconomic. Limitarea ofertei și deci implicit a ce­rerii nu ni se pare a fi soluția cea mai eficientă de evitare a creșterii veniturilor, salariilor și a cheltuielilor guvernamenmtale suplimentare. Cum tot atât de neinspirată este și scumpirea și restrângerea creditării, în spe­cial în valută. Introducerea unor astfel de măsuri coercitive s-ar putea să aibă unele efecte pozitive de moment. Să nu se uite însă că pe termen lung tra­ta­mentul aplicat este contraproductiv. Ținta vizată de creșterea economică de 4-5% va fi grav amenințată în perspectiva câtorva ani. Stârnește nedumerire și multe semne de întrebare aserțiune potrivit căreia economia ar crește de la sine și nu mai are nevoie să fie stimulată. Dacă avem un aflux de capital străin confortabil, o creștere economică "picată din cer", o presupusă scădere a inflației atunci de ce atâta grabă în limitarea drastică a veniturilor populației, cheltuielilor guver­na­mentale și a creditărilor? Ceva nu este în regulă. Șchioapătă în logica și rațio­namentul îndemnului la austeritate. Să nu ne mai ascundem după deget și să recunoaștem că cererea de consum a fost stimulată de importul masiv de pro­duse ieftine în dauna producătorilor autohtoni. Este o mare anomalie ca într-o țară cu un potențial agricol atât de mare cum este România, piața agroalimentară să fie saturată în proporție de peste 60 la sută cu produse și mărfuri importate. În această optică deformată trebuie căutat diagnosticul și nu în restricționarea con­sumului. Stimularea creșterii și modernizării economiei, investițiilor, punerea în valoare a uriașului potențial material și uman este cea mai sănătoasă garantare că nu vor fi subminate obiectivele strategice de menținere în frâu a inflației și a consumului. În ce privește nevoia creșterii productivității muncii ca motor al dez­voltării, nimeni nu se opune retehnologizării și reutilării unităților productive din industrie și agricultură cu o singură condiție: agenții economici să aibă capa­ci­tatea financiară necesară! Menținerea unei corelații optime între ritmul de creștere al productivității muncii și al salariaților nu trebuie în nici un caz să se facă prin descurajarea factorilor economici.
    Avertismentul de a strânge cureaua nu este singular. Din partea Guvernului răzbat tot mai multe amenințări că TVA-ul va fi majorat de la 19% la 22%. De această "cură de restricții" nu vor fi scutite nici alimentele de bază de strictă necesitate. Cum vara-i ca și dusă și apropierea iernii cu costurile ei suplimentare stârnește fiori reci, nu ne rămâne decât să ne punem toate nădejdile în Cel de Sus că va fi mai milostiv și înțelegător cu noi.
Sebastian TRUȚA

Locuri de muncă și speranțe în zonele miniere ale județului
     Județul Alba are cele mai multe inițiative pentru activități generatoare de venit aprobate în urma celei mai recente runde de finanțare organizate de Fondul Ro­mân de Dezvoltare Socială în cadrul Schemei de Dezvoltare Socială a Comu­nităților Miniere - faza I, a anunțat Laura Hamzea, din cadrul FRDS București. Programul este derulat în parteneriat cu Agenția Națională de Dezvoltare a Zo­nelor Miniere din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului. Potrivit docu­men­tului, Grupul minier "Piața Preuzinal" din Zlatna a început demersurile pentru a­me­najarea unei piețe agroalimentare în oraș, valoarea totală a grantului aprobat fiind de 40.000 de dolari. Proiectul se adresează unui număr de aproximativ 1.500 de producători și cumpăratori din Zlatna, dar și din împrejurimi. Grupul minier "Vâltori" s-a gândit la amenajarea unui atelier de prelucrare a lemnului pentru pro­ducerea de mobilă și articole din lemn pentru stupine, numai numărul bene­fi­cia­rilor direcți fiind estimat la 160 de persoane. Rumegușul rezultat din prelucrarea lemnului în atelierul din Vâltori va fi folosit de către Grupul minier "Femina" din Abrud, în vederea producerii și comercializării brichetelor de rumeguș, inițiativă lăudabilă nu doar din punct de vedere socio-economic, ci și din punct de vedere al considerentelor ecologice, a arătat Laura Hamzea.
    Misiunea FRDS este de a îmbunătăți condițiile de viață ale locuitorilor zonelor sărace și persoanelor aparținând grupurilor dezavantajate, de a dezvolta ini­ția­ti­vele, capacitatea de organizare și întrajutorare la nivel local.
    Aria de cuprindere acoperă întreg teritoriul țării, cu peste 1050 de proiecte fi­nanțate până în prezent pentru mica infrastructură, activități generatoare de venit și servicii sociale comunitare. Șeful Colectivului zonal Alba al ANDIPRZM, Pavel Bora, ne-a informat că în județul Alba se vor derula 21 de proiecte în valoare to­tală de 1.147.500 de dolari, din care 11 proiecte de infrastructură, 5 proiecte ge­neratoare de venit și 5 proiecte de servicii sociale comunitare. Pentru perioada 2005-2009, Schema de Dezvoltare Socială pentru Comunități Miniere are la dis­poziție un fond de 15,9 milioane de dolari din partea Băncii Mondiale și a Guver­nului României, care se adaugă sumei inițiale administrate de ANDIPRZM și im­plementate de FRDS, de 5,5 milioane de dolari, pentru proiectele care se vor de­rula în perioada 2005-2006.
Robert GHERGU

Amenzi pentru cei certați cu ordinea
     Polițiștii din Alba Iulia, Teiuș și Aiud au organizat o serie de acțiuni pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță civică și depistarea abaterilor de la lege. Astfel în data de 16 august polițiștii aiudeni au legitimat un număr de 38 de persoane și au luat la verificat 12 producători agricoli, au fost sancționați 10 a­genți economici și 2 comercianți. De asemenea au fost date 15 amenzi pentru încălcarea regimului circulației și două pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Banii pe care cei prinși cu mâța-n sac trebuie să-i scoată din buzunar se ridică la suma de 1450 lei RON. Cu această ocazie a fost depistat în trafic Pompei Rusu (55 de ani), din Aiud, în timp ce conducea, pe strada Transilvaniei din municpiu, un autoturism ce avea inspecția periodică expirată. Bărbatul a fost sancționat contravențional și i-a fost reținut certificatul de înmatriculare al mașinii. În aceeași zi polițiștii din Alba Iulia au legitimat 52 de persoane, au aplanat 4 stări con­flictuale și au dat 7 avertizări. Și amenzile au curs la Alba Iulia, unde 34 de per­soane au scos sau vor scoate bani pentru a le plăti. Dintre sancțiuni 20 au fost date scandalagiilor, 10 participanților la trafic care nu au ținut cont de regulile de circulație și 4 comercianților iliciți. Au fost ridicate în vederea suspendării 2 per­mise de conducere și reținut un certificat de înmatriculare. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 3.600 de lei RON. Miercuri, 17 august, a venit rândul polițiștilor teiușeni să facă ordine pe raza de competență. Au fost aplicate 4 sancțiuni con­travenționale, dintre care una la Legea 61/1991-ordine publică, două la Legea 12/1990-comerț ilicit și una la regimul circulației. Valoarea totală a amenzilor a fost de 750 de lei RON. (L.I.)
La Sibiu, în perioada 18-21 august 2005
Al doilea Congres Cultural al ASTREI
     Joi, 18 august 2005, la Sibiu au început lucrările celei de-a doua ediții a Con­gresului Cultural al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA). La această manifestare participă reprezentanții tutu­ror despărțămintelor ASTRA din țară. Județul Alba este reprezentat de o delegație însemnată, în frunte cu cei doi președinți ai celor mai importante despărțăminte: d-na Silvia Pop, de la Blaj și părintele Ștefan Urda, de la Alba Iulia. De ase­me­nea, sunt invitați reprezentanții Societății cultural patriotice "Avram Iancu" (prof. Emil Jurca, prof. Ilie Furduiu, dr. Dan Sicoe etc.), precum și reprezentanții Muze­ului Național al Unirii, din Alba Iulia. Iată câteva repere din programul mani­fes­tărilor: *Joi, 18 august 2005 - primirea oaspeților, la Biblioteca Județeană ASTRA, din Sibiu; *Vineri, 19 august - Al doilea Congres Cultural al ASTREI (sesiune jubiliară); sesiune de comunicări științifice (participanți din țară și din străinătate); Regal Muzical (Sala THALIA); *Sâmbătă, 20 august - Lucrările Adunării Generale a ASTREI (cotinuarea sesiunii de comunicări științifice); lansări de cărți, expoziții de artă etc.; vizitarea Complexului Național Muzeal ASTRA; încheierea lucrărilor; spectacol folcloric în amfiteatrul Complexului Național Muzeal ASTRA; *Dumi­nică, 21 august - vizitarea Mărginimii Sibiului (Rășinari- Casa Goga, bustul lui Emil Cioran, Andrei Șaguna; Păltiniș- Schitul Păltiniș, mormântul lui Constantin Noica). (I.H.)
Donație franceză
     Secția nou-născuți a Spitalului Județean de Urgență a primit o donație în va­loare de 2.534 de euro din partea organizației neguvernamentale "Secours Popu­laire" din localitatea franceză De Rethel. Directorul unității sanitare, dr. Călin Po­tor, a declarat că acest lucru a fost posibil în baza bunelor relații de prietenie existente între directorul Complexului "Arnsberg" Alba Iulia, medicul Dan Sicoe, și reprezentanții asociației, Paulette Chevremont și Lucien Chunbinho, care au amenajat anul trecut un modul al Leagănului pentru copii. Din suma donată, de aproape 85 de milioane de lei, au fost montate jaluzele verticale pentru geamurile din 7 cabinete medicale ale secției și au fost cumpărate o mașină de spălat au­tomată, 3 calorifere electrice, un cuptor cu microunde, peste 60 de metri de material pentru scutece și 4 birouri cu scaune. Francezii, care au ajutat și la amenajarea Dispensarului uman din Poiana Vadului, au promis că anul viitor vor sprijini realizarea unor lucrări la secția nou-născuți.(R.G.)
Majorarea subvenției pentru persoanele asistate
     Subvenția bugetară pentru o persoană asistată prin asociații și fundații care acordă servicii de asistență socială va fi majorată de la 600.000 lei la 887.000 de lei (89 de RON) lunar, începând cu 1 ianuarie 2006, s-a stabilit ieri, 18 august, prin Hotărâre de Guvern. De această subvenție vor beneficia, în cursul anului vii­tor, circa 10.150 de persoane din categorii defavorizate. Aceste persoane sunt asistate prin unitățile de asistență socială - centre de zi, cămine de bătrâni sau stațiuni sociale, unități de asistență socială la domiciliu, adăposturi de noapte. Asociațiile și fundațiile care beneficiază de subvenții pentru acordarea de servicii de asistență socială sunt selectate în baza unei grile de evaluare, de către o Co­misie de evaluare a cărei componență și organizare sunt aprobate de către mi­nis­trul muncii, solidarității sociale și familiei. (Ș.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.