.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Parada scaunelor
     Capul de afiș al reprezentațiilor date de aliații Puterii este ținut de ceva vreme cu piesa schimbării șefilor Camerelor parlamentare. Spectacolul maraton al sta­giunii de vară târzie a fost pe scena Senatului, unde timp de aproape șase cea­suri reprezentanții celor care dețin puterea în stat s-au chinuit să ceară o sesiune extraordinară a legislativului. Miza dezbaterilor nu este alta decât scaunul de președinte al Senatului, ocupat de pesedistul Nicolae Văcăroiu. Dacă în cazul fo­toliului ocupat de Adrian Năstase în fruntea Camerei Deputaților a fost mai sim­plu, membrii coaliției guvernamentale reușind în Comisia specializată să-și pro­moveze articolul de modificare a Regulamentului Camerei, ușurând astfel drumul spre înlăturarea lui Năstase, la Senat a fost un autentic bâlci.
    Radicalismul conservator al Opoziției și al președintelui Senatului nu a mai avut nimic cavaleresc prin refuzul neîncetat de convocare a unei sesiuni extra­ordinare creând o stare conflictuală, pe principii și idei constituționale, aproape dizolvantă. Pentru cei din arcul guvernamental schimbarea conducerii pesediste a Camerelor este un imperativ energic, forte, devenit activ cu cât se apropie data limită convenită de 15 septembrie. În viziunea PSD și PRM, manevrele de de­barcare din scaunele prezidențiale ale Parlamentului ale celor doi marcanți mem­bri PSD sună a "dictatură" pe care au de gând să o reclame cu reală vehemență până și forurilor internaționale. Personaj cheie în piesa de rezistență la publicul senatorial, Văcăroiu a jucat, pe corul de "țâpurituri" al colegilor de partid, rolul unui personaj ingenuu, atins în orgoliul nemăsurat doar de cererea înaintată de șase parlamentari din anturajul Alianței pentru convocarea unei sesiuni extra­ordinare a Senatului începând cu data de 29 august. În declarațiile făcute mass-media, Nicolae Văcăroiu lasă să se întrevadă că decizia convocării unei ase­menea ședințe stă sub semnul ambiguității: fie se află în totalitate la latitudinea sa, fie devine responsabilitatea autorilor cererii.
    O adevărată paradă a scaunelor s-a derulat prin fața ochilor înlăcrimați ai națiunii, o demonstrație de forță și putere a ocupanților care nu vor, în ruptul ca­pului, să-și dea demisia sau acordul pentru înlocuirea lor. Sunt scaune con­fortabile, la propriu, abia montate în schimbul celor vechi scrijelite de legiuitori, mâzgălite cu prinosul cugetărilor somnolentelor ședințe. Scaune cu poziții, dă­tătoare de putere, de glorie lipsită de virtute. Dintr-un episod al remobilării cu scaune a sălii de ședințe a Senatului putea oricine face lesne un paralelism cu băncile și scaunele distruse de sinistrații de pe Valea Trotușului găzduiți într-o școală. Răsplata pentru șederea lejeră în scaune a fost, în ambele cazuri, dis­trugerea obiectelor folosite. Atunci stai și te întrebi năuc: cine pe cine învață? Cine pe cine ajută?
    Demarată în trombă, etalarea scaunelor și-a avut sorgintea zilele trecute la suratele lor de soi, la fotoliile ministeriale remaniate și completate, demonstrația ilustrului mobilier continuând cu o prefigurată modernizare la nivelul consiliilor județene și locale. Adică, jos, în popor, unde regulile așezării la masa Puterii sunt altele decât acolo sus, în Capitală. Și toată această expoziție politică, la stand deschis, din păcate pe același fundal întunecat al interminabilelor fenomene devastatoare ale naturii, în groaza zilelor care au pus capăt modestei noastre tihne, capătă în perspectivă dimensiunile unui război care ne înrolează sufletele și suferințele de prisos.
    Fie-vă milă de receptivitatea noastră mult prea îngăduitoare, par să spună privirile mute de spaima greului vieții ce va să vină, dragi aleși și politicieni, și așezați-vă odată în scaune și treceți la treabă ca să trăiți bine!
Mariana IONAȘ