.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 26.8.2005 ::. 
Consiliul Județean Alba oferă sprijin sinistraților și funcționarilor proprii
•Tinerele femei angajate ale administrației județene riscă să fie controlate de către consilierii județeni la... ținuta intimă!
     Unul dintre cele mai interesante puncte aflate pe ordinea de zi a ședinței ex­traordinare a Consiliului Județean Alba de joi, 25 august 2005, a fost cel referitor la "aprobarea efectuării unor cheltuieli materiale pentru personalul din aparatul propriu de specialitate". Cu alte cuvinte, consilierilor județeni le-a fost prezentat un proiect de hotărâre privind alocarea din buget a unei sume de 1.000 lei RON (10 milioane de lei vechi), fiecărui funcționar din aparatul propriu al Consiliului Ju­dețean, pentru ținută de serviciu. Ca argument, în expunerea de motive semnată de președintele Ion Dumitrel se arată că "autoritatea administrației publice locale organizată la nivel județean are nevoie și de o reprezentare decentă în re­lațiile cu celelalte autorități și instituții publice din țară și din străinătate, precum și în relațiile cu cetățenii", demersul încadrându-se legal în prevederile art.3 alin (2), din OUG nr.45/2003. Chiar dacă suma solicitată nu este covârșitoare și va fi alocată celor 100 de funcționari în două tranșe a câte 500 lei RON (5 milioane de lei vechi), în lunile august și decembrie, proiectul de hotărâre a suscitat discuții a­prinse și tot felul de comentarii. Astfel, consilierul PSD Doru Cetean a cerut ca personalul beneficiar să fie nominalizat și să se arate explicit la ce articole se referă termenul vag de "ținută", sugerând că în ultima vreme în aparatul CJ au fost angajate mai mult femei și fete tinere care ar avea nevoie de cine știe ce aiureli gen... lenjerie de lux! Pe de altă parte, colegul său, Eugen Popa, a arătat că func­ționarilor le-au fost reduse unele indemnizații și sporuri, iar suma pusă în discuție este o măruntă compensație pentru activitatea lor. Consilierul liberal Geor­gel Tudose a subliniat faptul că proiectul de hotărâre este nediscriminatoriu, așadar nu este nevoie de nominalizare, iar directorul Direcției dezvoltare-buget, Marian Aitai, a precizat că nu vor beneficia de aceste sume nici președintele, nici vicepreședinții și nici consilierii județeni. În acest context, consilierul conservator Toader Ulise a cerut să fie desemnat într-o viitoare comisie de control al ținutei achiziționate de tinerele angajate ale CJ, mai ales al celei ce... nu se poartă la vedere. Bineînțeles, aceasta este doar o glumă, știut fiind faptul că sumele cheltuite vor fi justificate prin bonuri de achiziție.
    Dincolo de glumă, hotărârea de a-i ajuta pe funcționari să aibă o ținută decentă a fost completată (deocamdată doar ca idee) de către consilierul independent Gheorghe Iviniș, care a propus ca fiecare consilier local să-și doneze îndem­ni­za­ția de ședință în beneficiul sinistraților, propunere agreată de către toți cei pre­zenți.
Ioan HĂNȚULESCU

La Lunca Mureșului,
17 oi intoxicate cu o substanță necunoscută
     După ce DSVSA Alba a confirmat faptul că în județ au mai apărut încă trei focare de pestă porcină, în cursul zilei de miercuri, 24 august, 17 oi din turma comunei Lunca Mureșului (una dintre localitățile afectate de pestă) au fost in­toxicate cu o substanță rămasă deocamdată necunoscută. Poliția a demarat o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incidentul, fiind sesizată și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba. Dr. Mircea Miclea, directorul adjunct al DSVSA Alba, a declarat că există bănuiala că oile au mâncat sămânță de sfeclă furajeră tratată chimic, depozitată în zona stânii. Animalele au fost sacrificate, iar carnea și organele acestora au fost puse sub sechestru la un depozit din comuna Mirăslău. De asemenea, au fost prelevate probe, inclusiv din sămânța incriminată, pentru a se stabili cu exactitate sub­stanța care a provocat intoxicarea oilor, în funcție de gradul de toxicitate al aces­teia urmând ca DSVSA Alba să dispună destinația ulterioară a cărnii. Rezultatele analizelor de laborator vor fi cunoscute cel mai probabil săptămâna viitoare, dacă nu sunt necesare investigații suplimentare, a mai spus dr. Mircea Miclea.(L.I., R.G.)
La Blaj
Struguri cu gust amar
     Pentru câțiva struguri doi tineri din Blaj ar putea intra la categoria infractori. În data de 24 august, ora 15.00, bicicliștii Ninel Z. de 17 ani și Dumitru U. de 28 ani au fost opriți pentru un control de rutină de către o patrulă de ordine publică pe strada Gheorghe Barițiu din Blaj. În urma verificării bagajelor, asupra acestora a fost găsită cantitatea de 22 de kilograme de struguri. Luați la întrebări, aceștia au recunoscut că fructele au fost sustrase de la ferma viticolă din municipiul Blaj. Strugurii au fost confiscați, iar băieții sunt cercetați pentru furt calificat. (L.I.)
La Arieșeni
Muncitor zilier găsit decedat
     Ionel A. din satul Avrămești i-a anunțat, în 24 august, pe polițiștii din Arieșeni că în curtea sa se află cadavrul unui bărbat. La locuința acestuia a fost găsit, lân­gă grupul social din curte, corpul neînsuflețit al numitului Grigore B., în vârstă de 49 de ani, din județul Bihor, ce lucra ca zilier în gospodăria proprietarului casei. Cadavrul nu prezenta urme de violență. La fața locului s-a deplasat și medicul de familie, care a constatat că decesul a survenit în urma unui infarct miocardic. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.