.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Sediile unor instituții publice - revendicate de foștii proprietari
•Printre imobilele revendicate se numără clădiri ale primă­riilor, dispensarelor medicale sau veterinare, partidelor poli­tice, societăților comerciale de interes județean și chiar sedii ale unor posturi de poliție
     Clădirile în care se află sediile mai multor instituții publice din județul Alba sunt revendicate de foștii proprietari, potrivit Legii nr. 10/2001, a declarat subpre­fectul Clement Negruț. Astfel, Palatul Gizela, situat în Piața Iuliu Maniu din Alba Iulia, în care se află sediile PSD Alba, SC Drumuri și Poduri Locale și Direcției Ge­nerale pentru Protecția Copilului și Asistență Socială, este revendicat de 5 per­soane din județul Cluj, care solicită despăgubiri bănești. Instituția Prefectului a con­statat că este posibilă restituirea în natură a imobilului, format din teren con­struit și curte în suprafață de 784 mp, casă și curte (405 mp) și spațiu comercial (146 mp). Din acest motiv, notificarea depusă de foștii proprietari a fost înaintată Consiliului Județean Alba, în calitate de deținător, pentru a verifica acest aspect și a dispune măsurile legale care se impun. O altă clădire care ar putea fi re­trocedată în natură de către CJ Alba este Castelul din Galda de Jos, revendicat de două persoane. În schimb, două bucureștence solicită acordarea de despă­gubiri bănești pentru imobilul în care își desfășoară activitatea Palatul Copiilor din Alba Iulia, fiind sesizat Inspectoratul Școlar Județean Alba, pentru a soluționa no­tificarea amintită. Alte 3 persoane din Târgu Mureș revendică Dispensarul medi­cal uman din comuna Noșlac, notificarea fiind trimisă spre soluționare primăriei locale în scopul despăgubirii bănești a foștilor proprietari. Și pentru sediul Pos­tului de Poliție din Lunca Mureșului două persoane din județul Mureș cer acor­darea de despăgubiri bănești, motiv pentru care a fost anunțată conducerea Ins­pectoratului Județean de Poliție Alba. Primăria Daia Română va trebui să solu­ționeze notificarea unei localnice, care cere bani cu titlu de despăgubiri pentru clădirea în care se află sediul instituției publice. Subprefectul Clement Negruț a precizat că numărul notificărilor este mai mare, dar solicitările au fost depuse di­rect la sediile primăriilor. El a oferit ca exemple sediile primăriilor din Roșia Mon­tană și Valea Lungă, unele secții ale Spitalului Municipal Sebeș, sediul Direcției Muncii, Solidarității Sociale și Familiei (restituit prin hotărâre judecătorească), fostul sediu al Inspectoratului Teritorial pentru Persoane cu Handicap (retrocedat prin hotărâre judecătorească) și sediile dispensarelor veterinare din Blaj și Ocoliș.
Robert GHERGU

După principiul "iau palme de la liberali, dar sprijin libera­lismul"
Primarul Silviu Ponoran a obținut de la Guvern bani pentru copiii zlătneni!
     Ne aflăm la sfârșitul lunii august. Mâine poimâine începe școala, apoi vine fri­gul, iar unele dintre școlile și grădinițele din municipiu nu sunt pregătite să-i pri­mească pe cei mici. O astfel de problemă exista și la Zlatna (unde aproape totul constituie o problemă), căci liceul industrial și Grădinița nr.1 din localitate se a­flau în imposibilitate de a-și desfășura activitatea. În aceste condiții, primarul libe­ral Silviu Ponoran a depus un memoriu la Ministerul Educației și Cercetării, a fă­cut câteva drumuri la București, a insistat, a făcut lobby și în cele din urmă a reu­șit să obțină 1,8 miliarde de lei ROL pentru achiziționarea a două cazane de în­călzire centrală la liceul industrial și suma de 2,3 miliarde de lei pentru reparații capitale la Grădinița nr.1. Întrebat cum se împacă demersurile sale la nivel guver­namental cu recentele atacuri la care a fost supus din partea propriului partid a­flat la guvernare, Ponoran a răspuns: "Chiar dacă am luat palme de la liberali, i­deea liberală e prea adânc săpată în mine, așa că ceea ce am făcut pentru a­cești copii am făcut tot în numele colegilor mei și al Alianței..." (I.H.)
În calitate de secretar general,
Miron Mitrea a luat pulsul organizației județene a PSD
     Rus și MitreaÎmpreună cu soția sa Manuela, deputat de Mehedinți, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, s-a aflat ieri la Alba Iulia, fiind primul lider marcant al partidului care vi­zitează județul după alegerile la vârf din ca­drul acestei formațiuni politice. El a susținut o conferință de presă la sediul PSD Alba, la care au mai participat președintele organi­za­ției județene, Ioan Rus, precum și doi dintre vicepreședinți: Doina Harda și Dorin Sandea. Miron Mitrea a declarat că vrea să transmită astfel un semnal clar de susținere a organi­za­ției PSD Alba și a președintelui acesteia, Ioan Rus, dar și să-și prezinte punc­tul de vedere referitor la modernizarea acțiunii politice și organizatorice a parti­dului. Secretarul general al PSD a subliniat necesitatea descentralizării deciziei spre baza partidului, mergând până la nivelul organizațiilor locale, pentru a satis­face dorințele electoratului. Totodată, Mitrea a spus că promovează principiul a­su­mării răspunderii pentru binele sau răul făcut, recunoscând că face parte din clasa politică pe care inițial o criticase pentru că în cei 15 ani de democrație a­ceasta și-a urmărit interesele personale, neglijându-le pe cele ale populației. El a oferit ca exemplu situația actuală în care "principala preocupare a clasei politice este «ciolaniada»", referindu-se la schimbarea președinților Camerei Deputaților și Senatului, în timp ce țara se află sub ape. Pentru reformarea clasei politice, Mi­ron Mitrea susține necesitatea introducerii votului uninominal, liderul PSD fiind autorul unei noi inițiative legislative în acest sens. Prin alegeri uninominale, par­lamentarul ar răspunde direct în fața electoratului, corupția morală pentru inclu­derea pe listele electorale ar dispărea, iar despre frauda electorală prin plimbarea alegătorilor cu autobuzul nu se va mai putea vorbi, pentru că fiecare va vota în lo­calitatea de domiciliu. El s-a arătat însă sceptic în privința adoptării acestei ini­țiative, așa cum s-a întâmplat în legislatura trecută, când cele două proiecte le­gislative s-au blocat la comisia paritară. În fine, ultimul scop al vizitei l-a repre­zentat nevoia de a strânge în jurul partidului toate forțele de stânga și sindicatele pentru stoparea sărăciei, mărturisind că și PSD a rămas "dator vândut" populației cu privire la nivelul de trai, precum și pentru combaterea agresiunii politice.
Robert GHERGU

Procesatorii de lapte și carne - luați la "puricat"
     O echipă mixtă, formată din medici veterinari și reprezentanți ai altor instituții de control ale statului, între care Garda Financiară și Poliția Economică, va veri­fica de săptămâna viitoare unitățile de procesare a cărnii și laptelui din județ. Di­rectorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Al­ba, dr. Mircea Miclea, a declarat că acțiunea de control este organizată la solici­tarea Instituției Prefectului județului Alba, urmând să fie verificați aproximativ 70 de procesatori din industria alimentară. În urma controlului, vor fi dispuse măsuri clare și termene precise de soluționare a eventualelor nereguli.(R.G.)
Tamponare de două ori ghinionistă!
49 de kg de cupru ascunse în portbagajul mașinii
     Pe strada Mihail Kogălniceanu din Sebeș a avut loc în după-amiaza de 24 august, în jurul orei 15.00, o tamponare între un autoturism Dacia condus de Vio­rel B. (19 ani) și un motoscuter condus de Mihai T. (23 de ani). Ceea ce la înce­put părea un caz banal pentru polițiști s-a dovedit a fi ceva mult mai complicat. Cu ocazia verificării avariilor Daciei, minore de altfel, în portbagaj "a apărut" sur­priza, respectiv doi saci de rafie în care erau îndesate... deșeuri de cupru. Majo­ritatea acestora proveneau de la tăierea unui cablu electric. Luat la bani mărunți, conducătorul autoturismului a declarat că sacii îi aparțin pasagerului, identificat în persoana numitului Toma M. (20 de ani), din Șpring. La rândul lui, acesta a pre­cizat că nu are acte de proveniență pentru cupru și că i-a fost dat de către o per­soană pe care nu o cunoaște în vederea confecționării unui cazan pentru țuică (cazanul urma să fie făcut de către tatăl lui Toma M.). Cele 49 de kg de cupru în valoare de 500 de lei RON au fost ridicate de către organele de poliție care vor continua cercetările pentru a stabili proveniența cuprului și luarea măsurilor legale față de vinovați. (L.I.)
Viraj periculos la Teiuș
     Miercuri, 24 august, în zona fostei fabrici de zahăr din Teiuș a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism Dacia și un atelaj. În jurul orei 21.05, Călin C. (43 de ani), din Alba Iulia, în timp ce se deplasa de la locul de muncă spre domiciliu cu autoturismul Dacia, nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj spre stânga și a intrat în coliziune cu o căruță. Atelajul era condus regulamentar pe direcția centrul orașului Teiuș-Coșlariu de către Cosmin V. de 22 de ani, din Teiuș. În urma impactului Maria B. (20 de ani), pasageră în căruță, a căzut și s-a izbit de partea carosabilă. Tânăra a fost transportată cu am­bulanța la Spitalul județean Alba, unde din fericire medicii au constatat că aceasta nu a suferit fracturi, ci s-a ales doar cu excoriații la nivelul brațelor și, bi­neînțeles, cu o sperietură zdravănă. Ambele vehicule implicate au suferit avarii. În cauză poliția continuă cercetările de rutină. (L.I.)
Șefi noi în învățământ
     Începând cu data de 1 septembrie, după o îndelungată și prodigioasă acti­vitate la catedră și la conducerea Casei Corpului Didactic, prof. Nicolae Ota, un foarte bun colaborator al presei, va fi eliberat din funcția de director al CCD Alba, odată cu expirarea valabilității delegației de numire pe acest post. Inspectorul șco­lar general al IȘJ Alba, prof. Cornel Sandu, a declarat că decizia a fost luată în baza unei note primite din partea Ministerului Educației și Cercetării, potrivit căreia prof. Nicolae Ota nu mai poate ocupa cu delegație acest post, având în ve­dere că de doi ani este pensionar.
    Noul director al CCD Alba va fi Gheorghe Suciu, actualmente profesor de ma­te­matică-informatică la Colegiul Național "Lucian Blaga" din Sebeș. De aseme­nea, Mariana Maierescu, profesor de fizică la Școala generală "Ion Agârbiceanu" din Alba Iulia, a fost numită în funcția de director adjunct al unității școlare, după ce prof. Felicia Beligăr a demisionat.(R.G.)
De la ceartă la înjunghiere
     Lucrătorii Postului de Poliție Cetatea de Baltă au fost sesizați în data de 24 august de către Nicolae M. din Cetatea de Baltă că fratele său Vasile M. a fost înjunghiat. La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Biroului de Poliție Ru­ra­lă Blaj. În urma verificărilor s-a stabilit că în aceeași zi, în jurul orei 21.00, în timp ce se aflau la punctul de colectare a laptelui din comună, pe fondul consu­mului de alcool, între Vasile M. în vârstă de 35 și Liviu C. de 30 de ani, ambii din Cetatea de Baltă, au avut loc discuții în contradictoriu. La un moment dat, Liviu C. a scos un briceag cu care l-a înjunghiat în abdomen pe interlocutorul său. Va­sile M. a fost transportat și internat la Spitalul municipal Blaj, diagnosticul pus de medici fiind plagă înjunghiată abdominală partea stângă. Tânărul se află în afara oricărui pericol. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Distracție și proteste la Roșia Montană
     Peste zece tone de fân proaspăt cosit îi așteaptă la Roșia Montană pe parti­cipanții la FânFest, eveniment care se va desfășura între 26 și 28 august. Fânul adus de către localnici va fi destinat celei mai îndrăznețe atracții a festivalului, e­mi­namente muzical: fân-jumping. Pe parcursul celor trei zile de festival, Zdob și Zdub, Shukar Collective, Ada Milea, Altar, Sensor, Bitză, Vița de Vie, Luna Ama­ră, Timpuri Noi, Unu&Firma, Coma, Phane Buton, Pacha Mân și alții vor susține spectacole pro bono împotriva exploatărilor aurifere care se pregătesc în zona Ro­șia Montană.
Blocul "Turturica", păzit de polițiști
     Blocul G2 situat pe strada Arnsberg din Alba Iulia, cunoscut sub numele de "Turturica", în care locuiesc aproximativ 350 de persoane, va deveni în viitorul apropiat un loc bine păzit. În urma mai multor plângeri depuse de către cetățenii ce locuiesc în zonă, Primăria Alba Iulia și Inspectoratul de Poliție Județean Alba au decis amenajarea în blocul cu pricina a unei camere "de supraveghere". Astfel în imobil își vor avea sediul un agent de siguranță publică și un polițist comunitar care vor putea primi sesizări din partea albaiulienilor nemulțumiți de permanentele tulburări ale ordinii publice. Pentru ca în timp lucrurile să intre pe făgașul normal, activitatea polițiștilor se va face pe trei schimburi. Aviz celor certați cu legea! (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.