"Trăiască pita cu slănină și brânza telemea, zama de fasole, guiașul și mămăliga"
32 de procesatori din Alba ar putea fabrica produse alimentare tradiționale
Procesarea produselor tradiționale atestate și/sau a celor ecologice certificate ar putea reprezenta șansa de supraviețuire a unităților procesatoare din județ încadrate în categoriile B și D, dacă respectă normele igienico-sanitare, în caz contrar riscând să fie închise. Aceasta este concluzia la care au ajuns participanții la seminarul referitor la implementarea legislației privind condițiile și criteriile pentru atestarea produselor tradiționale, desfășurat recent la Sibiu. Carmen Morariu, director adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba, a declarat că există regiuni în care se produc deja brânzeturi din lapte de vacă sau brânzeturi mixte, dar că acestea nu sunt încă atestate, pentru a fi protejate pe piață, după ce vor fi înregistrate oficial, pe baza unui caiet de sarcini. Produsul tradițional trebuie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare din aceeași categorie. Pentru ca procesatorii să poată fabrica în condiții de igienă produsele lor tradiționale, ei vor putea accesa fonduri prin programul Sapard, care urmează să fie modificat. Pentru proiectele de procesare la nivelul fermei a produselor tradiționale atestate este necesar ca cel puțin jumătate din materia primă folosită să provină din producție proprie. Există însă limite de materie primă care poate fi procesată anual: 12.000 hl/an- pentru lapte și produse lactate, 250 t/an-pentru carne și produse din carne, 100 t/an-pentru legume și fructe, 500 t struguri de viță nobilă/campanie de recoltare-pentru vin, urmând să fie propuse ca eligibile și produsele de panificație. Ca investiții, vor fi finanțate construirea sau modernizarea spațiilor și utilităților pentru procesarea, depozitarea, condiționarea și marketingul produselor tradiționale, achiziționarea de echipamente și instalații specifice pentru procesare și cumpărarea de mijloace de transport specializate pentru transportul produselor alimentare a căror necesitate și capacitate sunt demonstrate prin studiul de fezabilitate. Beneficiarii proiectelor pot fi persoanele fizice autorizate, asociațiile familiale înregistrate, asociațiile și grupurile de producători. Pentru că 30 din cei 32 de potențiali beneficiari din județul Alba sunt societăți cu răspundere limitată (SRL), Carmen Morariu a spus că va propune introducerea acestei categorii în rândul beneficiarilor.Valoarea totală eligibilă a unui proiect este de cel mult 500.000 de euro.
Robert GHERGU
Ieri, la Alba Iulia, a fost inaugurată oficial
Noua sucursală a Băncii Țiriac

După vreo 7 ani de la cumpărarea sediului din Alba Iulia, cum a remarcat viceprimarul de-atunci și de-acum, Paul Voicu, Banca Țiriac a inaugurat oficial Sucursala Alba. Delegația centrală a fost condusă de președintele T. Selçuk Șaldirak, care i-a înmânat, în prezența președintelui Consiliului județean, Ion Dumitrel, a subprefectului Clement Negruț, deputatului Ștefan Bardan și a celorlalți invitați, directorului Sucursalei Alba, Florin Magda, un paralelipiped transparent, inscripționat cu data inaugurării oficiale. D-l Șaldirak și-a exprimat speranța că această a 62-a unitate a băncii va avea rezultate bune. Totodată a anunțat că Banca Țiriac este în tratative avansate cu HVB Bank, un investitor strategic cu prezență bună în teritoriu. Directorul sucursalei i-a asigurat pe oamenii de afaceri prezenți că vor fi aplicate aceleași standarde înalte de calitate ale băncii, iar relațiile cu clienții vor fi "corecte și prietenoase".
Vorbind din partea Primăriei Alba Iulia, d-l viceprimar Paul și-a exprimat satisfacția că a mai venit o bancă în oraș, ceea ce înseamnă că activitatea economică de aici este atractivă. De asemenea, a urat succes noii sucursale, astfel încât să intre în competiție cu celelalte bănci. Premise sunt. Sediul este unul cochet, în buricul târgului, amenajarea lui (fără dotări de birotică și informatică) costând 200000 de euro. Biroul unde sunt primiți clienții are priveliște plăcută, iar aclimatizarea este asigurată de aparatele de aer condiționat. Probabil că pe cetățeanul de rând îl interesează mai puțin faptul că Banca Țiriac deține 4,3% din piața de retail, că profitul net în acest an a fost în primul semestru de 11,6 milioane de euro (în creștere cu peste 20% față de aceeași perioadă a anului trecut) și că activele băncii erau în 30 iunie de circa 800 milioane de euro. Dar sigur va fi bucuros să afle că, dacă îndeplinește condițiile, poate obține un card de credit pentru magazinele Metro, ținând cont că venitul minim solicitat este de numai 100 de euro, că nu se cere avans și nici girant, iar suma minimă împrumutată este de 200 de euro. L-am menționat doar pe acesta dintre numeroasele produse bancare oferite, fiindcă mi se pare mult mai accesibil decât produsele similare existente în piață. Iar în condițiile noilor limitări introduse de BNR pentru creditele clasice poate fi o soluție, chiar dacă dobânzile sunt mai mari. Spor la cumpărături și la cât mai mulți clienți!
Florin SILEA
PNA Alba Iulia se mută în sediu nou
Serviciul Teritorial Alba Iulia al Parchetului Național Anticorupție se va muta în sediul în care în ultima perioadă a funcționat Garda Financiară Alba, aceasta mutându-se apoi în Palatul Finanțelor. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 970 din 25 august 2005 "se aprobă transmiterea imobilului, proprietate publică a statului, situat în municipiul Alba Iulia, județul Alba,(...), din administrarea Ministerului Finanțelor Publice în administrarea Ministerului Public - Parchetul Național Anticorupție. Predarea - primirea imobilului se face pe bază de protocol între părțile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri". Clădirea este situată la câteva sute de metri de Tribunalul Alba (acolo unde a funcționat în condiții improprii, în cămăruțe mult prea mici, nedotate corespunzător) suprafața construită a acesteia fiind de 275 metri pătrați. Noul sediu al PNA Alba se pare că a aparținut în anii '50 serviciilor de Securitate ale comuniștilor. Un rol important în schimbarea sediului PNA Alba l-a avut prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, care a făcut demersurile necesare punerii la dispoziție a noului spațiu.
(I.P.)
2 miliarde în plus pentru Ciugud și Ohaba
Potrivit directorului Direcției Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, a fost suplimentată valoarea destinată pentru acest an programului de alimentare cu apă la sate cu suma 1,5 miliarde lei, prin H.G. 577/'97. Acești bani, alături de cele 1,9 miliarde lei destinate inițial programului, sunt suficienți pentru a acoperi lucrările de alimentare cu apă de la Ciugud. Au mai fost suplimentate și fondurile destinate lucrărilor de pietruire a drumurilor comunale din Alba cu suma de 500 milioane lei, bani direcționați către finalizarea lucrărilor pe D.C. 205 Ohaba. Inițial au fost alocate circa 4,5 miliarde lei pentru lucrările de pietruire a drumurilor comunale.
(I.P.)