.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Săracă țară prădată
•Cum au ajuns românii cei mai păgubiți europeni
     Multe realități au fost și mai sunt tăinuite în țara aceasta. Una din tăcerile în­văluite multă vreme în mister a fost: ce s-a ales de profitorii marilor fraude fiscale care au marcat profund existența românilor. Supusă tirului și presiunilor din interiorul țării, dar mai ales a celor din afară, statistica (oficială) ne-a oferit recent cifre și informații cutremurătoare. Din 1947 încoace aproape 6 milioane de români au fost păgubiți de afacerile tenebroase ale unor indivizi. Până în 1989, principala sursă a parvenitismului și îmbogățiților peste noapte au fost naționalizările și ex­proprierile abuzive, ce au frizat cele mai elementare drepturi de proprietate. După 1991 am fost cu toții martorii proliferării jocurilor piramidale, bănci populare, fali­mente, falimente bancare sau fonduri de investiții care s-au volatilizat ori au fost plasate în cine știe ce paradis fiscal al lumii.
    Bilanțul contabil al fraudelor este de-a dreptul șocant: peste 5,5 milioane de români au fost înșelați cu aproape 20 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă o pagubă în jur de 3.600 de euro de căciulă. Nu este nici o eroare de transcriere a cifrei. În scrupulozitatea ei, statistica spune că profitând de naivitatea și sărăcia, de descumpănirea populației traumatizată din comunism, speculanții au construit în grabă Caritas Gerard și alte jocuri de întrajutorare: FMOA, Fondul Național de Investiții etc. Unicul lor scop a fost atragerea de câți mai mulți deponenți. Să ne amintim ce amploare au luat aceste megaafaceri necurate. Populația întregii țări a fost cuprinsă de febra îmbogățirilor rapide. Mânați parcă de un instinct gragar, oamenii au luat cu asalt agențiile jocurilor piramidale. Mulți dintre ei au contractat credite bancare amanetându-și casa, apartamentul, pentru a depune banii la Caritas în speranța iluzorie a unor câștiguri fabuloase. Ceea ce stârnește și azi multe semne de întrebare și nedumerire este că toate aceste excrocherii nu ar fi fost posibile fără complicitatea guvernanților. Ei poartă răspunderea dramelor ru­inării multor familii care s-au văzut deodată că au pierdut tot ce au agonisit cu trudă și sacrificii o viață întreagă.
    Mult controversata problemă a recuperării pagubelor este departe de a fi rezol­vată. După cum se cunoaște, la 25 iulie 2005 au devenit operaționale modificările aduse legilor proprietății, după care restituirea în natură este principiul de bază al completărilor legislative. Restituirea se va face însă numai acolo unde se mai poate, pentru că foștii proprietari ale căror case naționalizate s-au vândut în baza legilor existente până la data menționată își pot lua adio de la ele. În compen­sație, aceștia devin acționarii celui mai mare fond din această parte a Europei, cu un capital de 4,5 miliarde euro. Se apreciază că cei 100.000 - 120.000 de foști proprietari vor trebui despăgubiți cu 5-6 miliarde de euro.
    Prin "desecretizarea" unor informații, a fost posibil să se afle că naționalizarea a păgubit 3 milioane de români, falimentele bancare alți 1.500.000, fondurile Gerard 330.000, FNI - 300.000, Caritas - 260.000, FMOA și SAFI 100.000, CEC-Dacia 32.000, Mega Caritas - 12.500, Mondoprosper - 10.000, MTS Leasing - 700 de păgubași. Este bine să se știe măcar atât că în naționalizarea din 1947 - 1962 români au pierdut 9 miliarde de euro, prin depunerile la CEC pentru auto­turisme Dacia - 6 miliarde euro, falimente bancare (1998-2000) - 4 miliarde euro, FNI (2000) - 150 milioane de euro, Caritas, joc piramidal (1993 - 1994) - 80 milioane de euro, SAFI MTS Leasing (2005) - 50 milioane de euro, SAFI (1996) - 40 milioane de euro, Gerard, joc piramidal (1993 - 1994) - 20 milioane euro, Mega Caritas, joc piramidal (4 milioane euro), Mondoprosper - 1,8 milioane de euro. Rezumând "PIB-ul" celor 55 milioane de cetățeni înșelați într-un fel sau altul de stat ori de organizatorii "jocurilor piramidale" se ridică la suma astronomică de 19,346 miliarde de euro.
    Furturi, înșelăciuni, excrocherii și inginerii financiare, toate sub oblăduirea și cu complicitatea statului, a guvernanților, au făcut din România o țară de păgubiți. Ei vor să știe unde se află banii lor, cine sunt profitorii și cer cu insistență să se facă dreptate, să le fie restituiți banii luați cu japca.
Sebastian TRUȚA

Începând de ieri
CJ Alba percepe penalizări pentru nefinalizarea la timp a podului de la Galtiu
     Pe 1 septembrie a.c., a expirat cel de-al doilea termen de finalizare a lu­cră­rilor de execuție la podul din Galtiu, termen prelungit prin act adițional din cauza ploilor și inundațiilor care s-au produs în acest an în județul Alba. Astfel, începând tot de ieri, potrivit contractului existent între Consiliul Județean Alba și S.C. Con­struct Invest S.A. (societatea care execută lucrările) se percep penalități ca ur­mare a nerespectării termenului de predare a lucrării, termen amânat până acum de 2 ori întrucât lucrarea trebuia finalizată până pe 3 iulie a.c. Penalitățile se calculează în funcție de procentul rămas din lucrări care, potrivit directorului Direcției Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, se află în acest moment la 70%. Costurile totale ale investiției sunt cifrate la aproximativ 12 miliarde lei. Podul care leagă Sântimbru de Galtiu și care scurtează foarte mult legătura din­tre Alba și Blaj a fost luat de ape în vara anului trecut iar lucrările de refacere au fost începute în primăvara lui 2005. Tot potrivit lui Dan Popescu, începând cu 15 septembrie este foarte posibil ca pe acest pod să fie reluată circulația, în mod selectiv însă. (I.P.)
Clădirile exploatărilor miniere închise trec în proprietatea consiliilor locale
     Subprefectul Clement Negruț se va întâlni săptămâna viitoare cu directorul Minvest Deva, Pompiliu Crai, pentru a discuta problema trecerii cu titlu gratuit a clădirilor din patrimoniul companiei din localitățile în care exploatările miniere subordonate s-au închis în proprietatea consiliilor locale. Subprefectul a spus că în fosta colonie minieră de la Almașu Mare, de exemplu, blocul de locuințe ar putea fi renovat și dat în folosință de către Consiliul Local, în caz contrar existând riscul ca în câțiva ani clădirea să se degradeze foarte mult. Tot aici există o cantină, care ar putea fi renovată și folosită în interesul comunității, pentru a aduce venituri la bugetul local. La Baia de Arieș, trebuie rezolvată problema celor peste 40 de locatari ai căminului de nefamiliști, care nu mai primesc apă și energie electrică încă de iarna trecută, dar imobile ale fostei exploatări miniere există și la Zlatna. Cu acest prilej, Clement Negruț a spus că va discuta și pro­blema banilor pe care foștii mineri disponibilizați de la Zlatna îi mai au de primit din partea firmei pentru munca prestată în luna aprilie 2004. În urma discuțiilor purtate anterior cu Aurel Zisu, lichidatorul SC Zlatmin Zlatna, a rezultat faptul că, potrivit legii, drepturile salariale se plătesc doar pentru ultimele 6 luni înainte ca exploatarea minieră să fie declarată în lichidare. Cum lichidarea a fost declarată oficial în 3 noiembrie 2004, foștii angajați au putut încasa numai salariile cuprinse între lunile mai și noiembrie, drepturile salariale aferente lunii aprilie rămânând restante. Suma totală pe care foștii mineri o mai au de încasat nu depășește 900 de milioane de lei, în ultima perioadă dinaintea închiderii minei existând apro­xi­mativ 160 de salariați.
Robert GHERGU

Calamitățile naturale din această vară au avut ecou
Locuitorii landului Brandenburg ajută sinistrații din județul Harghita
     Impresionați de suferințele familiilor afectate de ultimul val de inundații care a lovit județul Harghita, partenerii germani de twinning din Landul Brandenburg, din Germania, au decis să se implice în îndepărtarea efectelor calamităților din acest județ. Declarația a fost făcută de directorul Agenției de Dezvoltare Regională Cen­tru, Simion Crețu, care a participat ieri dimineață la o conferință de presă sus­ți­nută alături de ministrul-președinte al Landului Brandenburg, Mathias Platzek și președintele organizației Diakonia a Bisericii Evanghelice, Thomas Dane. Di­recto­rul ADR Centru a arătat că membrii Cancelariei Landului Brandenburg au decis organizarea unei campanii de strângere de fonduri, după ce săptămâna trecută s-au aflat în vizită de lucru la CJ Harghita, banii urmând să fie utilizați pentru în­depărtarea efectelor calamităților din acest județ. "Imaginile sunt asemănătoare cu cele din SUA, Bavaria, Austria și Elveția. Însă catastrofa ce a lovit România a fost foarte puțin mediatizată de mass-media noastră. Ceea ce în România lipsesc sunt resursele financiare necesare pentru înlăturarea pagubelor. Fondul pentru catastrofe s-a epuizat încă de la primele inundații ce au apărut în luna iunie a acestui an. Această țară, care marșează acum pe drumul către Europa, nu este încă pregătită pentru astfel de catastrofe. Noi dorim, ca parteneri, să fim acum solidari cu Regiunea Centru", a declarat ministrul-președinte al Landului Bran­den­burg și președintele Consiliului Federal al Landurilor (Bundesrat), Mathias Pla­tzek. Prima donație a fost făcută deja de către organizația germană caritabilă Diakonia, care a virat suma de 10.000 de euro în contul special deschis în Ger­mania. "Acest gest de solidaritate din partea partenerilor germani este impre­sionant și demonstrează calitatea și anvergura relațiilor care s-au stabilit între Regiunea Centru și Landul Brandenburg. În același timp, este un gest normal, în convergență cu valorile pe care atât partenerii noștri, cât și noi le practicăm și care guvernează relațiile dintre Re­giunea Centru și Landul Brandenburg", a de­clarat Simion Crețu. Președintele CJ Harghita, Levente Bunta, a transmis că sa­lută apelul la strângerea de donații a celor din Brandenburg, pentru că orice ajutor este binevenit.
Robert GHERGU

Aproape mort printre bușteni
     Nicolae V. în vârstă de 59 de ani a fost grav rănit după ce căruța în care se afla s-a răsturnat. Conform raportului poliției în data de 30 august, în jurul orei 19.30, bărbatul s-a deplasat cu o căruță încărcată cu bușteni pe drumul forestier de pe raza satului Dârlești. La un moment dat, din motive neprecizate, caii s-au speriat și au luat-o la trap, bărbatul nemaiputând să-i stăpânească. În urma smu­citurilor Nicolae V. a fost aruncat la pământ, iar atelajul și buștenii s-au prăvălit peste el. Prins ca într-o menghină acesta nu a reușit să se elibereze. Din fericire în apropiere se aflau doi cetățeni din comuna Horea care probabil auzind zgo­mo­tul făcut de lemne s-au dus să vadă ce s-a întâmplat. Cei doi l-au găsit pe Ni­colae V. inconștient și, cu mari eforturi, au reușit să-l scoată de sub bușteni și l-au transportat cu o altă căruță în centrul comunei. De aici bărbatul a fost dus la Spitalul județean Alba de unde a fost transferat la Spitalul județean Sibiu. Se pare că bărbatul cumpărase animalele de curând și probabil nu le știa năravul.(L.I.)
Perdele forestiere de protecție
     Problema înființării unor perdele forestiere de protecție la marginea drumurilor naționale și județene este principalul subiect de discuție din cadrul întâlnirii pe ca­re subprefectul Clement Negruț o va avea astăzi, de la ora 10.00, cu repre­zen­tanții tuturor instituțiilor abilitate. Vor fi prezenți șefii Direcției Silvice Alba, SC Dru­muri și Poduri Locale, Secției Drumuri Naționale Alba, precum și conducătorii altor instituții publice cu responsabilități în domeniu. Subprefectul a declarat că vor fi supuse dezbaterilor zonele în care este absolut necesară plantarea unor arbori puternici și aspectele financiare ale înființării acestor perdele forestiere de protecție.(R.G.)
Tabăra Voluntariat 2005
     Asociația "Sprijiniți Copiii" deschide porțile Taberei "Voluntariat 2005", aflată la a cincea ediție, care va avea loc în intervalul 1-7 septembrie a.c., la Strungari, comuna Pianu. În sprijinul acestei tabere, 20 de elevi și studenți, voluntari ai Aso­ciației "Sprijiniți Copiii" vor învăța să lucreze pentru persoanele cu dizabilități. Ta­băra face parte dintr-un proiect mai amplu finanțat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap, iar scopul ei este schimbarea atitudinii tinerilor sănă­toși față de cei dezavantajați, încurajarea voluntariatului, ca alternativă la delăsare și indiferență, creșterea motivației voluntarilor pentru cunoașterea nevoilor per­soa­nelor cu dizabilități și satisfacerea acestora prin activități de acompaniere, repre­zentare de interese și organizarea timpului liber.
    Cei 20 de voluntari participanți în Tabăra Voluntariat 2005 vor fi incluși, în urma instruirii, în rețeaua regională de voluntariat pentru persoanele cu dizabilități și fiecare dintre ei s-a angajat să efectueze cel puțin 360 de ore în următorii 3 ani în acest domeniu, indiferent unde s-ar afla, în țară sau în afara ei. (Iulia BUCUR)
Închisoare pentru abandon de familie
     Lucrători din cadrul Serviciului de Investigații Criminale l-au depistat, identificat și reținut, în 31 august, pe numitul Octavian O. în vârstă de 40 de ani, din Baia de Arieș. Bărbatul are de efectuat o pedeapsă privativă de libertate de 2 ani și 8 luni pentru că nu și-a achitat îndatoririle față de familie, respectiv pentru abandon de familie. Mandatul a fost emis de către Judecătoria Alba în data de 24 iunie 2005. Octavian O. a fost depus în arestul de la Câmpeni, de unde va fi mutat în arestul IPJ Alba, urmând să fie transferat la un penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa. Așadar aviz amatorilor! Atunci când vă luați un partener de viață trebuie să știți la ce vă înhămați și că dacă nu vă plătiți "datoriile" puteți chiar să fiți încarcerați.(L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.