.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Tună Băsescu - scade prețul benzinei!
     Nu știu cum se face că de pe o zi pe alta românul este tot mai obidit, mai stresat și mai îngândurat. Anul acesta, spun unii, parcă numai puțin și-a luat Dumnezeu mâna de pe noi și, gata, și-a vârât Dracul coada peste tot și în toate. Inundații, case și vieți distruse, recoltă compromisă, războaie și răfuieli politice. Pe când și-a întărit puțin și leul românesc coada, asta pentru a-i mai da puțin necuratului peste bot, hop, ia foc prețul benzinei. Și bineînțeles, buzunarele ro­mânilor. Alea peticite, rupte, prin care bate vântul tranziției de vreo 15 ani în­coace. Toate au mai fost până acum cât de cât suportabile, că așa s-a învățat românul să ducă în spate cât vreo zece catâri la un loc. Dar acum, când "sân­gele" economiei românești este supt pe față de OMV-ul austriac, deja este prea mult. Peste limita suportabilului. Asta pentru că, numai în ultimele trei luni, prețul benzinei românești a fost majorat de către noul stăpân austriac cu circa 20 la sută, printr-o succesiune de scumpiri aproape săptămânale, ajungând să treacă bine peste un euro și să fie cel mai mare din Europa de Est.
    Dar cred că merită să vedem puțin cum a ajuns OMV mare șef la robinetul benzinei în România. Cu un an în urmă, pachetul majoritar de acțiuni al Petrom a fost preluat de această companie austriacă de stat, iar statul român a rămas cu un pachet minoritar de 40 la sută. Ei bine, contractul de privatizare încheiat de statul român cu grupul austriac OMV conține clauze dezavantajoase de natură fiscală, ce nu pot fi modificate timp de zece ani de la data semnării! Astfel, redevența (cota procentuală din valoarea producției brute de petrol extras) va trebui să rămână aceeași până în anul 2014!! Modificarea redevențelor înainte de zece ani, așa cum este stipulat în contractul de privatizare, ar duce, potrivit ministrului Economiei, Codruț Șereș, la plata unor despăgubiri de zeci de milioane de euro. Mai mult, datorită "deșteptăciunii" ministeriabililor români care au parafat afacerea, (ca să nu zic - mărimii șpăgii), compania OMV exploatează în prezent și zăcămintele de petrol românești, deoarece, la preluare, Petrom deținea concesiunea acestora pe o perioadă de 49 de ani. Și peste toate, șefii Petrom mai spun că "formula de calcul al prețului benzinei este secretă"! Păi sigur că este "secretă", pentru că altfel nu ar mai sta chiar așa de bine în picioare explicația simplă cum că scumpirile în lanț se datorează "alinierii la creșterea prețului mondial al petrolului". Acest lucru l-a înfuriat până și pe președintele Traian Băsescu, care a cerut Consiliului Concurenței să verifice de urgență comportamentul agenților economici care produc și distribuie carburanți. Autoritatea de concurență a anunțat la scurt timp că s-a autosesizat și că a declanșat o investigație.
    Surpriza n-a întârziat să apară. După scumpirile-șoc, timp de câteva zile la rând, Petrom și-a revizuit dintr-odată calculele și a anunțat că începând de sâmbătă, 10 septembrie a.c., prețurile vor scădea cu până la 1.000 de lei/litru în cazul benzinelor și cu 900 lei/litru pentru motorine! Măi, să fie, puternic a mai ajuns și președintele nostru. Cu câțiva ani în urmă se spunea, mai în glumă - mai în serios, că dacă "tună Bush crește dolarul, iar dacă răcnește Saddam Hussein - crește prețul petrolului". Acum am ajuns și noi la formula "Tună Băsescu - scade prețul benzinei!".
    Ei, poate că nici n-ar fi rău să fie așa. Numai că, la nivelul la care este și acum prețul benzinei, aproape de 40.000 de lei/litru, constituie în continuare o mare problemă pentru firmele și economia românească. Foarte multe societăți comerciale nu vor putea suporta un asemenea preț și vor lua calea falimentului. Cât despre românii simpli, de câteva zile au început să se înghesuie buluc la firmele și atelierele care montează rezervoare sau recipienți de tip GPL (Gaz Petrolier Lichefiat), care este mult mai ieftin (17.500 lei). Problema va fi însă cu motoarele mașinilor care, spun specialiștii, se vor "termina" mult mai repede.
Tinu MATEȘ