.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Deschiderea noului an de învățământ
     Liceul militarAșa cum era firesc, conducătorii destinului învățământului preuniversitar din județul Alba au participat ieri la deschiderea noului an școlar, au anunțat surse oficiale din cadrul Inspectoratului Școlar Județean. Ast­fel, prof. Cornel Sandu, inspector școlar ge­neral al IȘJ Alba, a luat parte la festivitatea începerii noului an de învățământ de la Grupul Școlar de Industrie Ușoară din Alba Iulia, li­ceul la care a predat de la terminarea fa­cul­tății până la numirea sa la șefia Inspec­to­ra­tului Școlar Județean. Apoi, el s-a aflat la Co­legiul Național "Horea, Cloșca și Crișan", una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ liceal din județ. Ec. Oana Badea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba, a asistat la ceremonialul care a avut loc la Colegiul Național "Titu Ma­iorescu" din Aiud, localitatea sa de baștină. Celălalt inspector școlar general ad­junct, prof. Elena Ignat, a participat alături de subprefectul Clement Negruț, pre­ședintele CJ Alba, Ion Dumitrel și viceprimarul municipiului Alba Iulia, Ioan Bo­gățan, la ceremonia organizată de Colegiul Militar "Mihai Viteazul", unitate de eli­tă a învățământului albaiulian. Reprezentanții IȘJ Alba au transmis mesajul mi­nis­trului Educației și Cercetării, Mircea Miclea, prin care acesta sublinia măsurile care vor fi luate în cadrul procesului de reformă a învățământului, cerându-le das­călilor și elevilor să se adapteze noilor cerințe.(R.G.)
Școală cu aromă de tutun
     Fără nostalgia școlii de epocă apusă asistăm la ultramodernismul educațional al secolului XXI. Pâlcuri, destul de subțirele de altfel, de tineri și tinere care se vor elevi, purtau în prima lor zi de școală, peste decolteul estival al tricourilor în puțini centimetri pătrați, un rucsac pe post de ghiozdănel sau o poșetă sofisticată drept mapă. Dacă n-ai fi știut că se îndreaptă spre instituția de învățământ din aron­dismentul lor îi puteai lesne confunda cu turiști în vacanță de toamnă. Festivitatea de deschidere a noului an școlar se pregătea febril în curtea Liceului sportiv (Școala generală nr.8) din Alba Iulia, unde se adunaseră mai mulți susținători decât elevi sosiți de la distanțe de o aruncătură de băț cu faimoase automobile ultimul răcnet, etalate pe străzile din jurul așezământului școlar. Nici nu s-a for­mat bine arhicunoscutul careu că rândurile au fost rupte de grupuri de școlari imberbi și școlărițe în blue-jeans, fardate și coafate după moda sexy, care și-au căutat adăposturi ferite de ochii curioșilor, în dosul blocurilor din apropiere pentru a trage în tihnă o țigară. Și ce mai taifas și limbaj afișau dragii noștri copii pre­gătiți pentru școală! Într-adevăr, un tineret modern, adaptat realităților, nestresat de dificultățile materiilor, grăbit doar de scurtele pauze pentru țigară. Problema lor, se pronunțau locatarii deja obișnuiți cu escapadele "copiilor" care, dacă ar fi fost deranjați, deveneau recalcitranți și periculoși. Așa că opinia publică: gura mică! (M.I)
Soarta "Mocăniței", în mâinile ministrului Transporturilor
•CJ Alba solicită trecerea caii ferate înguste din Apuseni în patrimoniul unei alte societăți comerciale
     În luna iunie 2005 CJ Alba se pregătea să adreseze o solicitare oficială So­cietății Naționale a Căilor Ferate pentru a-i fi cedată în administrare calea ferată de linie îngustă din Apuseni, cunoscută sub denumirea de "Mocănița", cu scopul resuscitării ei în scop turistic. Numai că la ora aceea soarta Mocăniței părea deja bătută în cuie, în urma procesului pe care Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF) l-a pierdut în favoarea societății "Tunele Brașov", căreia îi datora suma de 78.288.699.000 de lei. În urma unei sentințe judecătorești acesteia din urmă i-a fost cedată în contul celor aproape 80 de miliarde de lei tocmai linia de cale ferată îngustă din județul Alba. CJ Alba a făcut însă demersuri și a înaintat un proiect de ordin privind transferul fără plată a unor active ce reprezintă practic linia de cale ferată Turda-Câmpeni-Abrud din patrimoniul SAAF în cel al unei alte societăți comerciale rezultate din reorganizarea SNCFR, urmărind astfel evitarea înstrăinării și menținerea ei în exploatare. CJ Alba va susține această cauză, sub forma unui proiect, în fața ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre. Scopul final este ca linia ferată a Mocăniței să fie trecută în administrarea directă a CJ Alba care să găsească surse de finanțare externe bugetului propriu pentru va­lo­rificarea ei în scop turistic. (I.P.)
Sfințirea Bisericii "Sf. Treime" din Vârtop
     bisericaPrefectul Cosmin Covaciu a participat duminică, 11 septembrie, la sfințirea Bi­sericii Ortodoxe "Sf. Treime" din satul Vâr­top, comuna Roșia Montană, au decla­rat sur­se oficiale din cadrul Instituției Prefectului. Slujba de sfințire a fost oficiată de ÎPS An­drei, arhiepiscop de Alba Iulia, împreună cu un sobor de preoți. La ce­remonialul religios au luat parte reprezentanți ai autorităților lo­cale, în frunte cu primarul comunei Roșia Mon­tană, Virgil Narița, precum și numeroși cre­dincioși.(R.G.)
La Șibot
Nepoțelul a aprins în joacă două tone de paie
     Polițiștii din Șibot au fost anunțați în data de 11 septembrie, în jurul orei 11.30, că în satul Balomir a izbucnit un incendiu. La fața locului s-au deplasat echipaje din cadrul Grupului de Pompieri "Unirea" care au reușit să localizeze și să stingă flăcările. Incendiul a izbucnit în grădina unui imobil din sat, la un depozit de furaje. După ce proprietarii au trudit o vară întreagă să agonisească hrană pentru animale au rămas în câteva clipe fără 2 tone de paie făcute scrum. În urma verificărilor s-a constatat că vinovat de producerea incendiului este un băiețel de 5 ani, nepotul proprietarului. Marian B. s-a jucat în zona depozitului cu o brichetă și, nefiind supravegheat, a reușit să incendieze furajele. Din fericire focul a fost stins la timp, astfel că nu a existat pericolul extinderii acestuia la locuință sau la vecini. Valoarea pagubei se ridică la suma de 200 de lei RON. (L.I.)
Miza pe leu!
•Dacă vreți să luați credit, mai așteptați câteva luni
     Recomandarea le-a fost făcută în aceste zile românilor chiar de șeful BNR, Mugur Isărescu. El este convins că băncile vor scădea până la urmă dobânzile la creditele în lei. Guvernatorul BNR preconizează că, în următoarele luni, dobânzile la împrumuturile în lei vor deveni rezonabile. În plus, Mugur Isărescu spune că este hotărât să nu renunțe la restricțiile suplimentare la creditele în valută. (T.M.)
DSP Alba se așteaptă la un nou val de intoxicații cu ciuperci
     Conducerea Direcției de Sănătate Publică Alba se așteaptă la un nou val de intoxicații cu ciuperci, după ce la nivel național s-a înregistrat o creștere a nu­mărului de cazuri de îmbolnăvire. Din acest motiv, directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu, a dispus reluarea campaniei de informare a populației pentru pre­ve­nirea apariției altor cazuri. DSP Alba recomandă cetățenilor să evite consumul de ciuperci, atât al celor cumpărate de la piață, dar necontrolate, cât și al celor cu­lese de ei înșiși, putând fi consumate doar ciupercile de cultură. În cazul în care au apărut, totuși, semne ale intoxicațiilor (dureri abdominale, grețuri, vărsături, e­rup­ții pe piele, însoțite de mâncărimi asemănătoare urticariei), persoanele în cau­ză trebuie să se prezinte la medicul de familie.(R.G.)
La Gârda și Albac
Agenți economici luați la "puricat"
     Ziua de duminică nu a fost tocmai liniștită pentru lucrătorii Posturilor de Poliție Gârda de Sus și Albac care au organizat acțiuni cu ocazia piețelor și târgurilor de țară ținute pe raza de competență. S-a acționat pe linie economică, s-a urmărit menținerea unui climat de liniște și ordine publică - mai ales că la asemenea manifestări de consumă și "licori" - și bineînțeles depistarea infracțiunilor de furt din buzunare și poșete, fapte practicate la înghesuială. Cu această ocazie, po­lițiștii din comuna Gârda de Sus au controlat 36 de agenți economici, dintre care 27 persoane fizice și 9 persoane juridice. S-au aplicat 36 de sancțiuni con­tra­venționale, în valoare de 970 de lei RON, dintre care majoritatea, respectiv 22, au fost primite de comercianții ce efectuau acte de comerț ilicit. Nici conducătorii auto care s-au abătut de la "calea cea dreaptă" în regimul circulației nu au scă­pat, în acest sens fiind date 14 amenzi. Și în târgul de țară organizat la Albac au fost efectuate 35 de controale de către polițiștii comunei împreună cu lucrătorii Biroului Poliției Rurale Câmpeni. S-au constatat 21 de contravenții: 12 la Legea 12/1990-comerțul ilicit și 9 la regimul circulației. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la suma de 1.320 de lei RON. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.