.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 13.9.2005 ::. 
La Alba Iulia înfloresc castanii!
     castani înflorițiNe bucurăm în aceste zile de o toamnă deosebit de frumoasă, cu un soare arzător aproape ca în luna lui Cuptor. Căldura de afară pare a fi un dar divin care vine ca un balsam peste rănile provocate în sufletele ro­mânilor de urgiile naturii din acest an și nu numai. Copacii nu se lasă nici ei mai prejos și ne invită la... primăvară! Castanii de pe Dea­lul Cetății din Alba Iulia s-au încumetat să în­frun­zească și să înflorească a doua oa­ră! Noi zicem că-i semn bun. Dumnea­voastră ce părere aveți?! (T.M.)
La Spitalul din Ocna Mureș s-a inventat o nouă "procedură"
Bolnavii Secției de Recuperare își cară singuri, cu gălețile, apa caldă pentru tratamente
     Ceea ce părea o glumă mai mult decât sinistră a devenit din păcate o rea­litate cruntă. Secția de Recuperare din cadrul Spitalului orășenesc Ocna Mureș va intra probabil în istorie prin felul în care se "recuperează" bolnavii de aici. Este vorba despre cei suferinzi de afecțiuni fizice care trebuie să urmeze diverse pro­ceduri pentru vindecarea sau ameliorarea lor. Ei bine, pentru aceștia s-a "in­ventat" o nouă procedură, și anume căratul apei calde către baza de tratament, din pricina faptului că centrala termică nu mai funcționează de circa 2 luni de zile. Neexistând un proiect al instalației de gaz, centrala termică nu a primit auto­rizație din partea societății de distribuție a gazelor naturale și drept urmare a fost scoasă din uz. Bolnavii sunt astfel nevoiți să se descurce cum pot și anume să-și care singuri, cu gălețile, apa caldă necesară tratamentelor. Credem că vi-i și în­chipuiți pe cei cu boli reumatice cronice sau cu alte afecțiuni ale membrelor sau coloanei cum transportă zilnic zeci de litri de apă. Surse din cadrul Secției de Recuperare ne-au precizat că soluția este în curtea Primăriei Ocna Mureș, care trebuie să aloce banii necesari realizării proiectului respectiv. Se pare că nu este vorba de o sumă chiar mică, valoarea ei fiind undeva în jurul a 300 de milioane de lei, bani pe care administrația locală nu prea are de unde să-i scoată la momentul actual. Nu mai este însă mult și vine iarna iar atunci lucrurile se vor complica și mai tare.
    Secția de Recuperare a Spitalului din Ocna Mureș a fost de-a lungul anilor una vitregită de soartă, din cele 51 de paturi din urmă cu ceva timp, ajungându-se a­cum la doar 15, în condițiile în care bolnavii care necesită tratament de spe­cia­litate se înmulțesc pe zi ce trece.
Răzvan JURCĂ

Criză de sânge
     Spitalele din județul Alba se confruntă în această perioadă cu o criză de sân­ge din grupele sangvine A II și B III, întrucât numărul donatorilor s-a înjumătățit față de săptămâna anterioară, au anunțat medicii din cadrul Centrului de Trans­fuzii Sangvine din curtea Spitalului Județean Alba. După un vârf de donatori în cele 3 luni de vară, numărul mediu al persoanelor care donează sânge a ajuns la 10 donatori pe zi, ceea ce este foarte puțin, au spus sursele citate. Deși nu au găsit o explicație clară, medicii sunt de părere că acest lucru este cauzat de faptul că oamenii sunt foarte ocupați, iar cei care nu au un loc de muncă stabil lucrează acum ca zilieri. "Îngrijorător este însă faptul că atunci când stăm rău la stocurile de sânge pentru o anumită grupă, tocmai atunci apar urgențe la grupa respectivă. Înainte mai apelam la armată, dar unele unități s-au desființat, iar cele care mai există nu prea mai au efective. Mai avem noroc cu Liceul Militar, dar abia acum a început școala", au spus sursele. În aceste condiții, medicii fac apel în primul rând la rudele și prietenii beneficiarilor transfuziilor sangvine, dar și la donatorii fideli, să facă acest gest nobil prin care pot fi salvate numeroase vieți și să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sangvine din Alba Iulia.(R.G.)
În numai o lună
"Cântarul lui Dumitrel" a crescut bugetul CJ cu 500 de milioane de lei
     În aproape o lună de când a fost pus în funcțiune "cântarul lui Dumitrel" care, instalat pe drumurile județene, depistează și amendează în trafic transportatorii ce depășesc greutatea legală, a adus la bugetul Consiliului Județean 500 de mi­lioane de lei. Din acești bani doar 100 de milioane provin din amenzi, restul re­zultând din achitarea de către transportatori a autorizațiilor eliberate de CJ Alba. De altfel scopul declarat al cântarului nu este acela de a amenda ci de a-i con­vinge pe transportatori să intre în legalitate prin procurarea autorizației care le dă dreptul că circule pe drumurile județene. De altfel, până la această oră, au fost sau se găsesc în curs de eliberare 34 de autorizații, Consiliul Județean Alba de­punând în continuare eforturi pentru depistarea în trafic a acelor transportatori ca­re circulă pe drumurile județului și depășesc greutatea legală admisă. (I.P.)
Petru Ilie a fost reales liderul romilor din Alba
     La sfârșitul săptămânii trecute, a avul loc la Sebeș o importantă ședință a Par­tidei Romilor - filiala Alba, prilej cu care au fost desemnate noile structuri de conducere. Așa cum era de așteptat, cei 136 de participanți l-au reconfirmat în funcția de președinte pe dl. Petru Zoltan Ilie. Celelalte funcții din Biroul județean Alba al Partidei Romilor au fost ocupate de Florian Cristea - președinte executiv, Ioan Lup - prim - vicepreședinte, Costică Rostaș - secretar general, Rodica Bă­trina, Mircea Borca, Radu Nergeș, Florin Măgurean, Constantin Vitan, Sandu Pe­tru - vicepreședinți, Arpad Banța, Ioan Moldovan, Alexandru Petaca, Ștefan Dră­goi, Maria Roșu, Nicolae Zoltan - secretari. Comitetul Executiv județean al Par­tidei Romilor va fi format din Petru Ilie, Viorel Mărginean și Ioan Lup.(R.J.)
Plata facturilor și a impozitelor prin poștă
     Plata tuturor facturilor la utilități, dar și a taxelor și impozitelor locale, va putea fi efectuată la oficiile poștale. Poșta Română a încheiat deja parteneriate cu fur­nizorii de gaze și electricitate și speră să încheie acorduri și cu companiile de cablu TV. Deocamdată există contracte încheiate cu Romtelecom, Connex, Dis­trigaz Sud, Electrica Sud. Sistemul se va extinde la nivelul întregii țări pe măsură ce se vor semna noi contracte între furnizorii de utilități din alte regiuni și Poștă.(R.J.)
Găsită moartă la stână
     În data de 10 septembrie, în jurul orei 20.00, Maria Caș, în vârstă de 72 de ani, a fost găsită decedată la o stână aflată pe raza comunei Mogoș. Femeia fi­gura în evidențele medicale cu afecțiuni cardiace, astfel că nu există suspiciuni cu privire la împrejurările morții. (L.I.)
Județul Alba
173 de locuri de muncă vacante
     La momentul actual, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt înregistrate 19.525 de locuri de muncă vacante oferite de diverși agenți economici. Cele mai multe locuri disponibile sunt în Hunedoara (2223) și municipiul București (1665), iar cele mai puține în Vaslui (73) și Vrancea (41). Ju­dețul Alba se situează undeva la mijloc, cu 173 de locuri de muncă vacante.(R.J.)
Ziua Pompierilor Militari
     Pompierii militari albaiulieni vor comemora astăzi 157 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, printr-un ceremonial militar care va avea loc în incinta Inspec­to­ra­tului pentru Situații de Urgență "Unirea" al județului Alba, începând cu ora 9.00. Vor fi prezentate mesajele șefilor eșaloanelor superioare și vor avea loc avansări în grad în rândul militarilor în termen. Vă reamintim că, în toamna anului 1848, pompierii conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu au murit pe Dealul Spirii în lupta cu trupele otomane, iar Ziua Pompierilor din România este sărbătorită pe data de 13 septembrie începând din anul 1953.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.