.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Din cauza inundațiilor, dar și a vechimii
Șase poduri de cale ferată dau semne de oboseală
•Unele dintre ele se pot surpa dacă sunt surprinse de o vii­tu­ră puternică
     podInspectoratul de Stat în Construcții Alba a efectuat în perioada 1 iulie-5 august un control privind starea tehnică a podurilor de cale ferată din județ, ca urmare a nume­roaselor probleme apărute la acest gen de con­strucții din cauza inundațiilor din acest an. Cele 88 de poduri și pasaje CFR din județ sunt administrate de Regionala Căi Ferate Brașov prin secțiile din Târgu Mureș, Blaj și Alba Iulia, în timpul acțiunii fiind verificate 56 de obiective și balastierele din zonă. Radu Cormoș, inspectorul-șef al instituției, a declarat în cadrul conferinței de presă a PNL Alba că au fost depistate nereguli la 6 din podurile controlate. La podul peste Valea Aiudului, în urma viiturilor au fost colmatate integral ambele deschideri, iar acum se lucrează la decolmatarea și regularizarea albiei. La podul CFR peste Valea Pianului este colmatată în pro­porție de 50 la sută albia pe sub cele două poduri de pe firul 1 și 2. Pe firul 2, podul are durata de exploatare depășită, calea ferată fiind construită în anul 1872, motiv pentru care a fost supus reparației capitale, în urma efectuării unei ex­pertize tehnice. Și podul de cale ferată de la Valea Ciorii se află într-o situație asemănătoare, iar grinzile metalice prezintă pete de rugină, fiind impuse restricții de viteză de 30 km/h, care provoacă însă întârzieri ale trenurilor. Totodată, pe sub pod există un drum de acces la o stație de sortare, care obturează albia. Res­tricții de viteză au fost impuse și la podul de pe linia 200, la km 442+211 metri, cauzele fiind similare. O situație mai gravă este înregistrată la podul peste râul Cugir. Podul are durata de exploatare depășită, fiind construit tot în anul 1872, iar la tălpile inferioare ale grinzilor și la suportul barelor de reazem au fost observate pete de rugină. Experții tehnici au arătat că pila de la podul situat pe firul 2 este rotită în plan orizontal cu 2-3 grade, ceea ce, susține Radu Cormoș, ar putea pre­zenta pericol de surpare, dacă vor exista viituri puternice cu aluviuni. În plus, în zona pilelor s-au depus aluviuni și crengi, iar albia este colmatată, viteza de cir­culație fiind limitată la 30 km/h. Și la podul situat peste Valea Ursului albia s-a colmatat în proporție de 80-90 la sută în urma unei viituri din vara acestui an. Liberalul a subliniat că la această dată nu există riscul de prăbușire sau surpare a vreunuia din podurile la care au fost constatate probleme.
Robert GHERGU

Deputatul Ștefan Bardan denunță furtul voturilor din Camera Deputaților
     Deputatul PD de Alba, Ștefan Bardan, s-a arătat extrem de nemulțumit de mo­dul cum au decurs lucrurile la cea mai recentă ședință a Camerei Deputaților, de joi 15 septembrie a.c. Camera Deputaților s-a reunit pentru a vota schimbarea regulamentului acesteia care să permită, în cele din urmă, și înlocuirea preșe­dintelui Adrian Năstase. Doar că în ședința de joi se pare că deputații Alianței au fost prinși pe picior greșit și, profitând de lipsa mai multora dintre ei, deputații O­po­ziției au votat retrimiterea proiectului pentru schimbarea Regulamentului Ca­merei Deputaților, Comisiei juridice pentru un aviz. Cu alte cuvinte, pesediștii au reușit ceea ce și-au propus - amânarea cu orice preț a adoptării schimbării re­gulamentului. "Este adevărat că mulți colegi de-ai mei din Alianță au lipsit însă asta nu justifică numărătoarea greșită a voturilor. Dacă la o primă numărătoare deputații Opoziției erau 107, la a doua au ieșit doar 99. Pe de altă parte, de a­ceastă dată, contrar obiceiului, ședința a început cu întârziere de un sfert de oră în condițiile în care în mod normal se întârzie mult mai mult. Neregulile care s-au petrecut la această ședință a Camerei Deputaților, sub atenta supraveghere a în­suși președintelui Adrian Năstase, sunt un semnal clar că se impune schimbarea lui", a mai precizat Bardan. (I.P.)
Depășire fatală la Vințu de Jos
•Bilanțul: un mort și doi răniți
     Pe DN 7, pe raza localității Vințu de Jos, în după-amiaza de joi, 15 sep­tem­brie, a avut loc un accident rutier în urma căruia o persoană și-a pierdut viața, iar alte două au fost grav rănite. În timp ce se deplasa cu un autoturism Mercedes ce tracta o semiremorcă, pe direcția Vințu de Jos-Sebeș, un cetățean de origine cehă a intrat în depășirea unei coloane de mașini. Deoarece din sens opus se apropia un alt autovehicul, șoferul a fost nevoit să-și găsească un loc, motiv pen­tru care s-a repliat brusc pe banda sa de circulație unde a acroșat autoturismul VW condus regulamentar de Ion Ungureanu. În urma impactului, conducătorul VW-ului, în vârstă de 42 de ani, din Deva, a decedat pe loc, iar pasagerii Anghel G. (21 de ani) și Adrian B. (22 de ani), ambii din Șibot, au suferit leziuni corporale grave. Pentru scoaterea acestora dintre fiarele contorsionate a fost necesară in­tervenția echipelor de descarcerare. Cei doi tineri accidentați au fost transportați la Spitalul județean Alba pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare, rămâ­nând de altfel internați în secția ATI a spitalului. În cauză, poliția continuă cerce­tările pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs accidentul și a lua mă­surile legale față de vinovat. (L.I.)
Majestatea Sa Regina ANA a României
     Principesa ANA de Bourbon - Parma s-a născut la Paris, la data de 18 septembrie 1923, fiind al treilea copil al Principelui Rene de Bourbon-Parma și al Principesei Margareta a Danemarcei. Copilăria și primii ani ai tinereții și le-a petrecut în Franța și Italia. În anul 1940, în urma invadării Franței de către armata germană, familia Principelui Rene de Bourbon Parma a fost nevoită să emigreze în Spania și de aici în Statele Unite ale Americii. Principele Rene de Bourbon-Parma și doi dintre fiii săi s-au înrolat, pe rând, în Forțele Franceze Libere, iar Principesa ANA ca voluntar în armata franceză.
    Ca militar a urmat cursuri de infirmerie și de mecanic auto, ulterior instruind infirmiere și șoferi de ambulanță. Ca voluntar în armată a fost pe fronturile din Maroc, Algeria, Italia, Franța, Luxemburg și Germania. Pentru serviciile aduse în cadrul armatei franceze, a fost decorată, în anul 1945, cu "Crucea de Război". Un an mai târziu, cu ocazia căsătoriei Principesei Elisabeta a Marii Britanii, l-a cunoscut pe Regele MIHAI I al României, căsătorindu-se, după ritualul ortodox, la Atena, la 10 iunie 1948. Cele cinci fiice ale familiei regale, botezate în religia ortodoxă a poporului român, sunt: Alteța sa Regală Principesa Moștenitoare Mar­gareta a României, Alteța Sa Regală Principesa Elena a României, Alteța sa Re­gală Principesa Irina a României, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, Alteța Sa Regală Principesa Maria a României. După anul 1990, Majestatea Sa Regina ANA, singură sau însoțindu-l pe Majestatea sa Regele Mihai I, a venit în mai multe rânduri în țară, vizitând numeroase orașe și sate, unde au discutat cu oamenii, înțelegându-le obiceiurile, tradițiile și cultura.
    Cu ocazia aniversării zilei de naștere, îi urăm Majestății Sale Regina ANA să­nătate, ani mulți de viață alături de Majestatea Sa Regele MIHAI I și de toți mem­brii Familiei Regale a României.
Horea BUCUR,
președintele Asociației pentru Informare despre Regatul României

La Abrud
Moții plătesc tribut pentru apă la... turci
     Lucrările demarate în cadrul Programului SAMTID de înlocuire a rețelei de apă potabilă din orașul Abrud s-au "împotmolit" spre nemulțumirea populației și a ad­mi­nistrației locale. Iată ce ne-a spus în acest sens d-l Liviu Ardeleanu, vice­pri­marul orașului Abrud: "Ne declarăm în total dezacord cu modul în care decurg lucrările de înlocuire a rețelei de apă potabilă în orașul Abrud, în cadrul pro­gra­mului SAMTID. De circa 5 săptămâni au fost excavate străzile Moților, Băncii, 1 Decembrie, Gura Cornei și Avram Iancu și nici până la ora actuală firma care a câștigat licitația de execuție nu a reușit să finalizeze aceste lucrări. Anunțăm ce­tățenii orașului că la nivelul primăriei vom întreprinde toate demersurile necesare către Asociația "Apă Alba" și SC "Apa CTTA" Alba în vederea mobilizării firmei turcești în executarea cu rapiditate a acestor lucrări". (I.R.)
CJ Alba primește mulțumiri
     După o activitate de 4 ani ca administrator al firmei Star Transmission din Cugir, domnul Andreas Lettner se va reîntoarce la o fabrică din Germania a con­cernului Daimler Chrysler. El a adresat mulțumiri CJ Alba pentru felul în care acesta a înțeles să sprijine investițiile străine și și-a exprimat speranța ca a­ceas­tă bună colaborare să fie menținută și cu viitoarea conducere a STC. În perioada următoare concernul german dorește extinderea activității la Cugir cu încă 700 de locuri de muncă. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.