Ziua Națională a Contabilului Român sub semnul discordiei?
Interviu cu prof. univ.dr. Nicolae TODEA - președintele CECCAR Alba
- D-le profesor, am dori să ne spuneți acum, în preajma zilei de 21 septembrie, declarată Ziua Națională a Contabilului Român, cum apreciați stadiul actual de dezvoltare a profesiei contabile din România, în comparație cu ceea ce se întâmplă în lume în acest domeniu?
- Da, într-adevăr 21 septembrie este Ziua Națională a Contabilului Român, așa că profit de ocazie pentru a-mi felicita toți colegii din județ și a le ura multă sănătate și succes în activitate. În ceea ce privește situația profesiei contabile din România, aceasta nu se află nici într-o situație mai rea, dar, din păcate, nici într-o situație mai bună, comparativ cu ceea ce se întâmplă în lume în acest domeniu, decât situația întregii societăți românești. Și dacă nu se află într-o stare mai bună, este în primul rând din cauza noastră, a oamenilor care, în diverse momente, am fost în situația de a ne ocupa de dezvoltarea acesteia. Trebuie precizat în primul rând că peste tot în lume, în domeniul contabil, sunt căutate soluții adecvate, astfel încât cazuri de genul ENRON sau WORD COM din SUA să nu se mai repete. Cu alte cuvinte, contabilitatea de peste tot face eforturi să devină un instrument care să ajute societatea în prevenirea și descoperirea fraudelor mai mari sau mai mici. Numai în acest fel își va demonstra utilitatea, mai ales în societatea superinformatizată în care trăim și în care simpla evidențiere a tranzacțiilor nu mai ridică nici un fel de probleme. Numai că la noi, la români, lucrurile au și alte fațete. Oamenii au orgolii, interese personale care deturnează preocupările spre derizoriu și penibil. Aproape fiecare ar vrea să fie șef undeva și, dacă se poate, să fie șef pe viață. Așa se face că de la un organism profesional, respectiv Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, organizat în 1994, s-a ajuns la 5 sau 6 organisme și asociații care țin morțiș să gestioneze profesia, sau cel puțin o parte a acesteia.
- Să deducem de aici că sunteți împotriva existenței mai multor organisme profesionale? Nu cumva este aceasta o reacție împotriva concurenței specifice economiei de piață?
- Nu, nicidecum nu sunt împotriva concurenței. Numai că un profesionist contabil care vrea să presteze mai multe activități specifice, expertiză contabilă, audit financiar, evaluare, lichidări etc., trebuie să facă parte din tot atâtea organisme, iar pentru a face parte din aceste organisme, trebuie să plătească cotizații fiecăruia. Așa se ajunge ca, uneori, câștigurile să se ducă pe cotizații.
- Putea fi evitată această fărâmițare a profesiei contabile? Dacă da, unde, cine și cum a ajuns să determine situația existentă la ora actuală?
- În opinia noastră putea fi evitată o astfel de situație. Numai că acele orgolii de care vorbeam anterior au fost mai puternice decât interesele profesioniștilor contabili. Aici trebuie să exemplificăm cu cazul unui om care are mari merite în reorganizarea profesiei contabile în România în anul 1994, dar care s-a dovedit ulterior incapabil să rămână cu meritele pe care toți profesioniștii de bună credință i le recunosc. Este vorba de președintele Corpului, dl. Marin Toma. Cum spuneam, a contribuit decisiv la reorganizarea profesiei contabile între 1992 și 1994, astfel încât a luat ființă CECCAR. Evident, a fost ales, atunci, președinte. Numai că ulterior a făcut orice pentru a modifica Regulamentul de organizare și funcționare a Corpului, astfel încât, de unde, după forma inițială a acestuia, putea fi ales președinte cel mult două mandate de patru ani, acum poate fi pe viață. Și asta nu ar fi nimic, dar a ajuns să creadă că fără dânsul Corpul nu ar exista, că dânsul este singurul care știe ce trebuie făcut, singurul care face ceva. Uneori dă senzația că nu mai realizează că este vorba despre un "organism profesional" în care se regăsesc persoane egale în drepturi, ci de o afacere proprie, în care dânsul poate lua orice decizie, practic poate face ce vrea. Apoi, dacă la început filialele aveau autonomie gestionară, plătind Corpului o cotă din venituri, acum s-a ajuns la situația ca toate veniturile să ajungă la Corp, filialele primind bani doar pe bază de justificări, pentru orice cheltuială.
- Care este situația la filiala Alba, la care sunteți președinte?
- La filiala Alba, la care, încă, mai sunt președinte, situația este ca la multe filiale din țară. Cea mai mare problemă a noastră a apărut în martie 2005, când Conferința Națională a Corpului a hotărât modificarea Regulamentului, în sensul de a crea noi posturi de angajați la filiale, inclusiv postul de director executiv al filialei. Personal, nu am agreat crearea de noi posturi, aceasta însemnând cheltuieli în plus, și, evident, cotizații mai mari. Trebuie menționat că eu, ca președinte, și membrii Consiliului filialei nu am primit nici un fel de indemnizații pentru activitatea mai bună sau mai puțin bună pe care am desfășurat-o. În modificările respective, există prevederea ca directorul executiv să fie angajat la "... propunerea Consiliului filialei ...". Noi am făcut o propunere numai că, judecând ca într-o afacere proprie, dl. președinte Marin Toma a numit o altă persoană în funcția de director executiv. Probabil cu sarcina de a ne pune la punct, noi fiind una din filialele care, anterior, am mai criticat o serie de aspecte din activitatea Corpului. Am cerut, conform legilor țării și Regulamentului Corpului, anularea ordinului de numire. Această "îndrăzneală" a stârnit mânia d-nului președinte, care a venit la Alba Iulia și, într-o ședință a Consiliului filialei, ne-a făcut praf. A spus că cei care au cerut anularea ordinului au dat dovadă de "o mare prostie", că nu avem nici un fel de drepturi în acest sens etc. Noi ne-am menținut pe poziție și am cerut la Curtea de Apel Alba Iulia anularea ordinului respectiv, în baza Legii contenciosului administrativ. S-a stabilit primul termen de judecată pentru data de 30 septembrie 2005. Această nouă "îndrăzneală" l-a supărat și mai tare pe dl. președinte Toma care, într-o ședință de Consiliu Superior - organ de conducere la nivel central - a făcut o asemenea prezentare a cazului, încât suntem informați că ar fi obținut o decizie de suspendare a Consiliului filialei Alba. De aceea am spus mai sus că "încă" mai sunt președinte. Până primim decizia de suspendare, mai sunt, după aceea vom vedea.
- Este situația de la Alba singulară în țară?
- Nu, nici vorbă. Pentru același motiv ca la Alba, dl. Toma Marin a cerut Consiliului Superior, și se pare că ar fi obținut, o decizie de suspendare a Consiliului filialei Neamț, iar recent, pentru alte motive, cine știe care or fi acestea, s-a decis aceeași sancțiune pentru Consiliul filialei Bacău.
- Aceste suspendări sunt prevăzute în Regulamentul de organizare?
- Există această prevedere în Regulament, dar ea se referă la posibilitatea suspendării în situația în care "...urmare a demisiei, a refuzului de a participa la deliberări sau a altor situații similare, membrii Consiliului filialei provoacă prin aceasta imposibilitatea funcționării corespunzătoare a structurilor organizatorice ale filialei ..". Or, cel puțin în cazul nostru, nu se regăsește nici o situație din cele la care se referă această prevedere.
A consemnat
Răzvan JURCĂ
Premieră marca BCR pe piața românească de capital
Obligațiunile Alba Iulia
Prima emisiune de obligațiuni în serie * Cel mai mare împrumut obligatar: 245 miliarde de lei * Cea mai mare scadență: 20 de ani
Grupul BCR (prin intermediul BCR Securities în calitate de Intermediar și Banca Comercială Română, în calitate de Grup de vânzare), lansează, marți 20 septembrie, în premieră pe piața românească, o emisiune de obligațiuni în serie a municipiului Alba Iulia, acesta fiind, cel mai mare împrumut obligatar - 24,5 milioane de lei (245 miliarde de lei vechi) și cu cea mai mare scadență - 20 de ani, emis în România după cel de-al doilea război mondial. Valoarea primei serii de obligațiuni municipale Alba Iulia este de 8 milioane lei noi (80 miliarde lei vechi) iar perioada de derulare a ofertei publice este 20 septembrie - 26 septembrie 2005. Ulterior acestei emisiuni vor urma alte 2 serii (în anul 2006) a căror valoare va merge până la convergența sumei de 245 miliarde de lei.
Maturitatea obligațiunilor este de 20 de ani. Valoarea nominală a unei obligațiuni este de 100 de lei noi (1 milion lei vechi), fiind emise un număr de 80.000 de obligațiuni. Rata dobânzii este variabilă recalculată semestrial iar pentru prima perioadă aceasta este de 9,50%/an.
"Grupul BCR este, la scară națională, cel mai important partener financiar al comunităților locale în procesul de dezvoltare economico-socială a acestora. Argumentele se regăsesc în politica susținută de finanțare a segmentelor strategice de clientelă ale băncii: IMM-uri, corporații, populație și, nu în ultimul rând, consiliile locale - prin creditare sau de pe piața de capital - ca și în susținerea unor proiecte importante în domeniul social-cultural", a declarat Dan Bunea, vicepreședinte executiv al BCR.
Obligațiunile Alba Iulia pot fi achiziționate de la sediul din București al BCR Securities, de la Sucursalele Județene ale BCR din Alba Iulia, Cluj, Timiș, Bihor, Bacău, Iași, Constanța, Prahova, Dolj, de la Sucursalele de Sector ale BCR din București, precum și de la Sucursalele BCR Izvor, Unirea, Universitate și Lipscani. Fondurile rezultate ca urmare a emisiunii de obligațiuni vor fi utilizate pentru un număr de 13 proiecte de investiții care vizează extinderea rețelei de canalizare și apă, reabilitarea unor străzi, a unor instituții de învățământ, a unor locuințe, precum și realizarea unei piețe agroalimentare. "Suntem deja la a treia emisiune și datorită managementului bun al emisiunilor precedente și plăților conform calendarului, am reușit să obținem o ofertă foarte bună atât în termeni de maturitate cât și de cost. Structura de 20 de ani asigură funcționarea principiului echității în administrația locală: «cei care beneficiază de pe urma unei investiții trebuie să-i suporte și costurile». În plus se oferă cetățenilor municipiului posibilitatea de a investi în aceste titluri, să obțină un câștig prin acest plasament cu care finanțează dezvoltarea comunități din care fac parte", a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.
(C.C.)
Vreme rece și ploioasă
Până joi 22 septembrie, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată și se vor semnala precipitații pe arii extinse, care pot avea caracter de aversă, iar vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări locale, se arată într-o atenționare meteorologică primită de Instituția Prefectului din partea ANM. Local, îndeosebi la munte, cantitatea de apă poate depăși 15-20 l/mp și, izolat, chiar 30 l/mp, fără să existe pericol de inundații și se va semnala ceață. Temperaturile minime vor coborî până la 2-3 grade Celsius, iar în zonele joase din estul Transilvaniei, cu totul izolat vor exista condiții de apariție a brumei.
(R.G.)
Comuna Horea la TVR 1
Astăzi, la TVR 1, în cadrul emisiunii "Satul românesc - sat european" va fi difuzat un reportaj despre comuna Horea. Transmisiunea are loc imediat după jurnalul de la orele 18.00.
(A.C.)
Încă 1,5 miliarde de lei pentru calamități
Județul Alba va primi peste 1,56 miliarde de lei din partea Guvernului pentru îndepărtarea efectelor calamităților naturale care au distrus mai multe drumuri județene și comunale, poduri și podețe, au anunțat surse oficiale din cadrul Instituției Prefectului, în urma discuțiilor telefonice cu reprezentanții Executivului. Banii care urmează să fie alocați potrivit HG nr. 1207/2005 se adaugă celor 33,85 de miliarde de lei pe care județul Alba le-a primit până acum pentru refacerea obiectivelor afectate de inundații. Sursele citate au spus că autoritățile locale și județene trebuie să urgenteze demararea lucrărilor pentru a putea cheltui întreaga sumă până la finele anului, în caz contrar existând riscul ca ajutorul guvernamental să fie returnat statului.
(R.G.)