.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Ajutoarele sociale - o pacoste pe capul comunităților locale
•În 2005, CJ Alba au acordat mai mulți bani pentru "416" (129 miliarde de lei) decât pentru drumurile județene (66 miliarde de lei) * La un "sondaj de opinie" a CJ despre Legea 416/2001 jumătate dintre primăriile din Alba nu au nici o părere, iar restul nu prea au cu ce să plătească be­neficiarii
     Începând cu data de 1 ianuarie 2002 în România a intrat în vigoare această lege privind venitul minim garantat, potrivit căreia bugetele locale ale unităților ad­ministrativ-teritoriale se acordă ajutorul social lunar, constituit pe principiul soli­darității sociale. Potrivit legii, fondurile necesare pentru plata acestui ajutor social se suportă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale și se consti­tuie din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, precum și din venituri proprii. Încă de la intrarea în vigoare a acestei legi și până în prezent, pri­măriile au înregistrat dificultăți la plata sumelor necesare ajutorului social, chel­tuielile variind de la aproximativ 1% din totalul bugetului local în cazul municipiului Alba Iulia și până la 30% sau chiar 60% din totalul bugetului local, în cazul unor comune ajungând până la 158% - Săliștea sau 100% - Rimetea. Pentru a veni în sprijinul administrațiilor locale, CJ Alba a solicitat primăriilor o analiză a cheltu­ielilor legate de aplicarea acestei legi și a eficienței folosirii fondurilor, precum și propuneri de îmbunătățire sau modificare a prevederilor Legii 416. Aproape jumă­tate dintre cele 77 de primării, adică 32, au răspuns că nu au nici o propunere cu privire la această lege deși li se cerea, pe lângă sugestii, să facă o analiză a evoluției cheltuielilor cu "416" în perioada 2002-2005, ponderea lor în volumul bugetului ș.a. Dovadă că 50% din primării ori nu știu exact despre ce-i vorba, ori pur și simplu nu le interesează câtuși de puțin cum și pe ce se duc banii din propriile bugete. Printre cei care au catadicsit să dea răspunsuri mai mult sau mai puțin complete părerile asupra eficienței Legii 416 sunt însă împărțite: "Pentru persoanele beneficiare de ajutor social care sunt apte de muncă trebuie ca în perioada celor 72 de ore de muncă să fie blocată activitatea unei persoane din cadrul primăriei pentru a supraveghea ceea ce muncesc dânșii, deoarece acești muncitori nu au simțul răspunderii și voința de a efectua o muncă de calitate", sunt de părere cei de la Primăria Bucium sau, la Ohaba: "Legea 416/2001 este binevenită pentru ajutorarea celor nevoiași dar asta nu înseamnă a se încuraja lenea și nemunca care (sic!) nu ne caracterizează pe noi românii".
    Printre propuneri cel mai des se regăsesc: acordarea unor tichete de masă pentru ca cei ce beneficiază de bani să nu-i cheltuiască pentru băuturi alcoolice, cei ce beneficiază de ajutor financiar să facă dovada scrisă că au căutat de lucru dar nu au găsit iar cei ce nu prestează muncă în folosul comunității mai mult de 3 luni fără justificare să fie scoși de la plată. "Sunt foarte multe legi care au fost elaborate fără a ține seama de realitățile din teren și de aceea CJ Alba consideră că procesul legislativ trebuie susținut de punctele de vedere ale oamenilor din administrația care se confruntă direct cu aceste probleme", a declarat Ion Du­mitrel. Cât despre eficiența aplicării acestei legi pot vorbi probabil numai oamenii politici cu ocazia alegerilor.
    Ceea ce este sigur - în 2005 ajutorul social pentru cei ce au prestat munci în folosul comunității a "păpat" mai mulți bani din bugetul CJ Alba decât drumurile județene. Scorul e de 129 miliarde lei la 66 miliarde lei. (I.P.)
Impunând vânzarea cabinetelor medicale
Guvernul îi enervează pe consilierii locali albaiulieni
     Rău a reușit să-i înfurie guvernul pe consilierii locali ai municipiului Alba Iulia prin imperativitatea Ordonanței de Urgență 110/2005! Documentul inflamant pre­vede obligativitatea vânzării de către consiliile locale a cabinetelor medicale. Este vorba despre cabinetele medicale ale medicilor de familie, adică cele în care se asigură asistența medicală primară. La prima vedere nu este nimic rău în asta, dar... Există situații, nu puține, în care efectele ordonanței sunt cât se poate de proaste. Deși OUG prevede ca destinația spațiului să nu fie schimbată, ea nu arată ce se petrece cu spațiul respectiv după ce, de exemplu, medicul iese la pensie, dar este proprietar, Cum poate fi el obligat să nu facă cu proprietatea lui ceea ce dorește? Dar cum va fi asigurată asistența medicală primară tot în situația în care medicul acum împropietărit nu mai practică? Consiliul local are această obligație, de aceea în ultimii doi ani CL și Primăria Alba Iulia au reabilitat toate dispensarele din localitățile componente ale municipiului, ultimul fiind acum în lucru (cel din Bărăbanț), cheltuind sume frumușele din bugetul local. Unele dintre ele nu se află în clădiri de sine stătătoare, ci, așa cum este cazul la Mi­cești, se află în incinta Căminului cultural, de exemplu. Imaginați-vă cum va evo­lua situația în timp? La Oarda de Jos, cabinetul medical ce trebuie acum vândut deservește circa 7400 de persoane, iar medicul care îl deservește mai are doi ani până la pensie. Ce se va întâmpla după? Iată doar câteva dintre motivele de nemulțumire ale consilierilor locali dintre care cei mai supărați au fost Gheorghe Contor și Pavel Popa. Nici primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, nu este mai încântat, el considerând ordonanța drept "o încălcare gravă a autonomiei locale" pentru că "rolul Consiliului local nu este să construiască spații sociale pe care apoi să le înstrăineze" și pentru că "nu-i normal ca altcineva să spună consiliilor locale cum să dispună de proprietatea lor". Pentru a putea fi vândute aceste spații trebuie transferate din domeniul public al municipiului Alba Iulia în domeniul privat al municipiului Aba Iulia, acest transfer făcând de fapt obiectul votului cerut consilierilor. Cum alți consilieri locali au înțeles că unde-i lege, nu-i tocmeală și deci și imperativitatea OUG în discuție, au existat și zece voturi "pen­tru", dar insuficiente, pentru aprobarea proiectului fiind necesare 16 voturi. Lucrurile au rămas deocamdată în coadă de pește, dar există posibilitatea tri­miterii către guvern a unui punct de vedere argumentat prin care să se ceară eli­minarea obligativității vânzării acestor cabinete medicale.
Anca DINICĂ

"Aștept încă demisia de onoare a d-nei directoare Mioara Pop"
     Este declarația președintelui Ion Dumitrel în legătură cu situația de la Biblio­teca Județeană "Lucian Blaga" din Alba Iulia, instituție aflată în subordinea Con­siliului Județean. În luna iulie, în urma unui audit al specialiștilor din CJ Alba la Biblioteca județeană în timpul căruia au fost constatate nereguli grave - dispariția din colecția ziarului "Unirea" a articolelor privitoare la Revoluția din '89 - direc­toa­rea acesteia, Mioara Pop, și-a înaintat demisia. Ea a revenit ulterior întrucât, po­trivit anchetei deschise de Poliție nu s-au constatat lipsuri materiale însemnate. "Consider revenirea asupra demisiei gestul unui om care n-are coloană vertebrală. Nu poți fi într-o funcție de director dacă nu știi sau nu poți să-ți asumi res­pon­sabilități", a fost aprecierea dură a lui Ion Dumitrel. El a ținut să precizeze că la Biblioteca județeană nu este vorba despre o schimbare pe criterii politice însă "ceea ce s-a întâmplat acolo nu poate fi trecut cu vederea și dacă n-aș cere demisia aș putea fi considerat și eu responsabil". (I.P.)
Cetatea Alba Iulia - tot mai atractivă pentru investitori
     După succesul înregistrat prin darea în administrare a unor spații din Cetatea Vauban de la Alba Iulia către trei societăți comerciale care le-au amenajat, tot mai mulți investitori doresc să le urmeze exemplul. Idei au fost mai multe, dar ne bucurăm să vedem că una dintre ele a intrat în faza obținerii acordurilor admi­nistrației locale. Este vorba despre apro­barea de către Consiliul local Alba Iulia a Planului Urbanistic de Detaliu "Amenajare club, terasă, spațiu loisir, fortificația de tip Vauban Alba Iulia, zona dintre Bastionul Carol și Bastionul Elisabeta". Apro­barea a fost cerută de SC The Best Star SRL. Spațiile cerute sunt două și se află pe latura nordică a Cetății, suprafața interioară este de circa 2000 mp, iar cea exterioasă de peste 7.500 mp. În dezbaterea proiectului unii dintre consilieri s-au arătat nedumeriți de mărimea acestor spații, dar în cele din urmă au înțeles că ele nu pot fi compartimentate, fără a aduce schimbări în înfățișarea monumentului. Alții au reluat teza mai veche a unui eventual pericol venit din astfel de amenajări, dar când au înțeles că totul, de la proiectare și execuție se va face cu respec­tarea prevederii Legii monumentelor istorice, au aprobat proiectul. Cum în Cetate mai sunt spații berechet, iar bugetul local nu poate susține nici măcar întreținerea lor, darmite restaurarea, astfel de investitori (dacă sunt serioși) sunt bineveniți.
Anca DINICĂ

Telefonie mobilă funcțională și Internet la Sâncel
     În curând, comuna Sâncel va avea un telecentru de comunicații, investiția fiind derulată prin intermediul Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații. Anunțul a fost făcut de primarul comunei, Ilie Frățilă care acum câteva zile a sem­nat contractul pentru derularea proiectului. El a explicat că mai mulți cetățeni din satul Iclod s-au plâns că nu-și pot folosi telefoanele mobile pentru că semnalul nu poate fi recepționat din cauza reliefului. Mai mult, numărul abonaților la telefonia fixă este relativ redus, iar în localitate nu există telefon public. Noul centru de telecomunicații va fi amenajat într-un spațiu care va fi pus la dispoziție de Primăria Sâncel, care într-o primă fază va suporta și cheltuielile de întreținere și de per­sonal, urmând ca apoi acesta să se autofinanțeze. Telecentrul va fi dotat cu fax și două calculatoare conectate la Internet, iar Primăria a început deja să preia solicitările localnicilor care doresc să aibă acces la această rețea. De asemenea, semnalul televiziunii care transmite programe prin cablu se face acum prin fibră optică, ceea ce va permite creșterea vitezei de acces la Internet. (R.G.)
La examenele naționale
Economii de sute de milioane
     Inițiativa inspectorului școlar general al IȘJ Alba, prof. Cornel Sandu, lăudată la lansarea ei și de conducerea Ministerului Educației și Cercetării, de a transfera lucrările de la un centru de examen sau de evaluare la altul în locul profesorilor implicați în desfășurarea testelor naționale și a bacalaureatului a dat roade. În urma discuțiilor purtate cu contabilii instituției, prof. Cornel Sandu a declarat că IȘJ Alba a economisit 300-400 de milioane de lei, reprezentând cheltuielile de transport și plata diurnei personalului didactic implicat în aceste examene. Prac­tic, banii nu vor rămâne în bugetul IȘJ Alba, ci nu vor mai trebui alocați de minis­ter pentru că nu s-au cheltuit.(R.G.)
Marcela Șerban-consilier prefectural pentru rromi
     Instituția Prefectului are de ieri un nou consilier pe problemele rromilor în persoana Marcelei Șerban, au anunțat surse oficiale. Postul a devenit vacant de câteva luni, după ce Gruia Bumbu a fost numit în funcția de consilier al vice­premierului Marko Bela. D-na Șerban este absolventă a Școlii Superioare de Afa­ceri București, Facultatea de Economie și Sociologie Rurală și este licențiată a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Științe Economice, la care se a­dau­gă mai multe specializări.(R.G.)
Nu avem capacitate!
     Una dintre cele mai mari lucrări edilitare care se desfășoară acum în municipiul Alba Iulia este reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare pe strada Tudor Vladimirescu. Dacă tot au răscolit strada era firesc ca edilii să se gân­dească și la modernizarea carosabilului și a trotuarelor. Este o lucrarea foarte mare, dacă ne gândim numai la faptul că lungimea străzii este de aproape 2 km (de la "Munteanu" până la podul peste râul Ampoi). Ieri a avut loc la Primăria Al­ba Iulia licitația pentru execuția acestei lucrări. Primarul Mircea Hava ne-a in­format că rezultatul licitației va fi făcut public peste câteva zile, dar tot el ne-a spus că s-au înscris trei firme, nefiind niciuna din județul nostru. De ce? Pentru că se pare nu avem firme de construcții atât de puternice încât să aibă capa­citatea de a executa o lucrare atât de mare în termenul și la parametrii de cali­tate solicitați. (A.D.)
Prefectul cere privatizarea SC Cupru Min Abrud
     Într-o scrisoare adresată Ministerului Economiei și Comerțului, conducerea Instituției Prefectului a cerut ca specialiștii MEC să identifice soluții pentru pri­vatizarea urgentă a SC Cupru Min Abrud. Exploatarea minieră a acumulat datorii foarte mari către furnizorul de energie electrică și, în lipsa fondurilor pentru in­vestiții, nu poate rezolva problemele de mediu, legate de iazurile de decantare și haldele de steril. În plus, subvențiile pentru producție acordate de stat vor fi redu­se progresiv, iar fără o infuzie de capital mina riscă să ajungă în pragul fali­men­tului.(R.G.)
Mușcat de cal
     Gligor S., de 38 de ani, din satul Tăuț, comuna Meteș, a ajuns duminică seara la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, după ce a fost mușcat de propriul cal, în timp ce încerca să-l mângâie. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul a suferit plăgi delabrante musculare la brațul stâng, în apro­pierea umărului, fără afectare vasculară și nervoasă. După ce a beneficiat de pri­mele îngrijiri, pacientul a fost internat la secția ortopedie.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.