.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Germania, motorul Europei, a rămas în pană politică!
     După ce s-a întâmplat duminică, 18 septembrie a.c., în alegerile parla­men­tare ale Germaniei, mai că-mi vine să cred că și la nemți și-a băgat dracu' coada în treburile lor. Care drac? Ei bine, parcă nu știți, ăla mare de peste mări și... oceane, că deși îs mai mulți, unul stăpânește acum peste toată lucrarea "de culise" de pe fața pământului. Asta pentru că puțini sunt cei care își pot explica în prezent cum a ajuns Germania, motorul economiei Europei, să se "gripeze" așa dintr-o dată, adâncindu-se într-o serioasă criză politică.
    După cum se știe, potrivit rezultatelor oficiale ale alegerilor generale, creștin-democrații (CDU) conduși de Angela Merkel au obținut 35,2 la sută din voturile exprimate iar social-democrații (SPD) cancelarului Gerhard Schroeder - 34,3 la sută, deci nici măcar cu un punct procentual întreg mai mult! Este o situație pe care, în vremurile acestea, numai pe la noi și pe la bulgari o mai poți întâlni, fiind nevoie de coaliții împotriva firii, din componente opuse doctrinar, care cu greu reușesc să guverneze. Atâta s-au bulibășit în ultima vreme doctrinele și cu­ren­tele politice, încât până și popoarele cele mai civilizate nu mai știu ce să creadă, încotro s-o apuce, pe cine să urmeze. Nu mai știu care sunt reformatorii și care sunt moderații, respectiv... consumatorii. Nu mai știu care este dreapta și care este stânga politică, astfel că, iată, până și nemții au ajuns să-și dea cu "stângu-n dreptu".
    Dar pentru a înțelege lucrurile mai bine, să revenim puțin la începuturi. Ale­ge­rile pentru Bundestag (Parlamentul Federal) s-au desfășurat la doar trei ani de la ultimul scrutin, după ce cancelarul Gerhard Schroeder a decis să convoce ale­geri anticipate. Motivul a fost pierderea de către formațiunea sa aflată la putere (SPD) a alegerilor legislative în două landuri, între care și cele din Rhenania de Nord-Westfalia, considerat a fi fieful partidului său. El a luat această măsură într-o încercare de a-și asigura sprijinul populației pentru politicile sale reformatoare, însă decizia lui a fost de la început destul de riscantă, întrucât coaliția dintre creștin-democrați și creștin-sociali (CDU-CSU) condusă de Angela Merkel se afla "pe val", fiind prezentată de sondajele de opinie drept favorită. Dacă la început de campanie, Angela Merkel și CDU înregistrau peste 49 la sută din simpatiile electoratului, spre surprinderea multora, pe final au început să scadă vertiginos, iar SPD și aliații lor, ecologiștii, au început să urce în preferințele e­lectoratului, astfel că "pe ultima sută de metri" cele două coaliții mai erau despărțite doar de... marja de eroare. Mulți dintre analiști spun că Merkel a gafat în urmă cu circa o lună de zile, când l-a anunțat ca potențial ministru de finanțe al Germaniei pe Paul Kirchhof, zis și "Profesorul din Heidelberg". Kirchhof a promis germanilor un model de impozitare simplificat, cu limita de impozitare pe venit unică de 25 la sută (asemănător cu cota unică din România, dar 25 la sută în loc de 16 la sută!) Tot el a mai propus și crearea unui model de încasare a asigurărilor so­ciale și de pensii asemănător asigurării pentru automobile. Ei bine, aceasta pare a fi "bomba" care a zguduit electoratul german din dorința lui "de schimbare". În duelul televizat Schroeder - Merkel din 4 septembrie, cancelarul a punctat po­zitiv, spunând că "oamenii nu sunt mașini, ca să li se aplice aceleași tarife de asigurări", și că modelul flat-tax propus de Kirchhof avantajează mai ales pa­tronatele, "fiind inuman și rupt de realitate". Și uite așa, duminică s-a votat, iar imediat după închiderea urnelor și anunțarea "exit-pollurilor", la fel ca la noi (Năs­tase cu Băsescu), fiecare striga - victorie!
    În discursul ținut de Gerhard Schroeder, acesta a spus că "rezultatul votului reprezintă o înfrângere personală pentru Angela Merkel și politicile ei anti-so­ciale". El a spus totodată că NU va colabora cu Partidul Stângii. Ulterior, el a revenit cu o nouă declarație în care tot nu și-a recunoscut înfrângerea, afirmând că "vrea să rămână și pe mai departe cancelar, urmând să continue programul de reforme, fără reduceri de cheltuieli în plan social". La rândul ei, Angela Merkel a spus că "era social-democraților și a verzilor s-a încheiat" și că ei îi revine sarcina de a forma noul guvern, o sarcină care, a recunoscut ea, nu va fi deloc ușoară. "Forța economică a Germaniei trebuie să crească, iar șomajul redus", a mai spus Merkel, însă scurtul său discurs a fost departe de un ton triumfalist. Ulterior, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă, a recunoscut că va avea o misiune extrem de grea de a forma noul guvern, deși conform Constituției, are la dispoziție 30 de zile. Ea a spus că este deschisă tuturor negocierilor politice, mai puțin cu Partidul Stângii (PDS). Primii potențiali aliați ar putea fi li­beralii (FDP) care au obținut și ei peste 10 la sută din voturi, însă nu este su­ficient. Dacă "verzii" (ecologiștii) care au obținut 8 la sută din sufragii nu-și vor trăda aliatul tradițional - SPD-ul lui Schroeder, atunci s-ar putea ca singura so­luție viabilă pentru formarea noului guvern să rămână "marea coaliție", respectiv alierea CDU cu SPD. Aceasta va însemna teoretic un blocaj reciproc continuu. Totuși, Angela Merkel a lăsat să se înțeleagă că ar fi posibilă și o mare coaliție (CDU-SPD), însă cu eșalonul doi, sugerând că social-democrații ar trebui să se lepede de Schroeder pentru a participa eventual la guvernare. La rândul său, Schroeder a declarat că va accepta o coaliție cu CDU, cu condiția ca el să ră­mână can­celar. Și uite așa, timp de cel puțin 30 de zile, Germania va avea... doi cancelari! Unul în exercițiu - Gerhard Schroeder, și un altul, Angela Merkel, câș­tigător "la mustață" în alegeri, însărcinat cu formarea noului guvern. Credem însă că, în cele din urmă, politicienii germani vor reuși să dovească din nou că sunt... nemți, și că vor pune mai presus de toate bunăstarea și interesele poporului lor.
    În continuare să vedem puțin care sunt implicațiile și efectele asupra Româ­niei, prin această schimbare de "motor al Europei". Pentru că, să nu uităm, Ger­mania este unul dintre fondatorii Uniunii Europene și, totodată, cel mai mare con­tribuabil la bugetul acesteia. Deși ambii candidați la funcția de cancelar au pro­mis respectarea cursului de integrare a noilor țări în UE (România și Bulgaria), căci decizia are la bază și contracte de aderare semnate, care nu mai pot fi reziliate, există totuși importante diferențe și puncte de vedere. La nivel strict procedural, pentru ca aderarea noastră să aibă loc, Tratatul trebuie să fie ratificat în parlamentele celor 25 de state membre, iar cei care vor vota ratificarea în Germania vor fi parlamentarii aleși duminică (CDU - 225, SPD - 222, cei mai importanți). CDU a anunțat că vrea ca ratificarea în Parlamentul Federal să se facă cu minimum două treimi din voturi, în timp ce SPD-ul lui Schroeder con­sideră că nu este nevoie decât de o majoritate simplă. Însă, deocamdată, am­bele formațiuni au decis că trebuie să aștepte publicarea Raportului de țară din luna octombrie, care va evalua, pen­tru penultima dată, pregătirea României pen­tru aderare. Poate că armonizarea celor două mari formațiuni ce domină actual­mente viața politică din Germania (CDU și SPD) și formarea de către acestea a unui nou guvern, indiferent de cine va fi desemnat cancelar, ne-ar putea avantaja mai mult. În cazul în care toate negocierile de formare a guvernului german eșu­ează, este posibilă convocarea unui nou scrutin electoral anticipat. Ce va fi, vom vedea.
Tinu MATEȘ