Obligațiunile Alba Iulia pot fi cumpărate până la 26 septembrie
13 obiective de investiții edilitare și-au găsit sursa de finanțare
Așa cum am anunțat deja, de ieri au fost puse în vânzare la sucursalele și filialele BCR din toată țara obligațiunile municipale Alba Iulia. Este vorba despre prima tranșă, în valoare de 8.000.000 de lei RON (80 de miliarde de lei ROL), din cel mai mare împrumut obligatar contractat până acum de o primărie din România, în valoare totală de 24,5 milioane de lei RON (adică 245 miliarde de lei ROL). În acest fel Primăria municipiului Alba Iulia devine liderul unui clasament din care se poate deduce performanța administrației locale, dar și deschiderea spre forme moderne de obținere a fondurilor necesare dezvoltării edilitare. Este suficient să vedem lista obiectivelor care vor fi finanțate din acești bani pentru a ne da seama că afirmația este corectă: *Fântână arteziană cinetică în Parcul Unirii; *Extindere rețea canalizare Zona Lalelelor - Nicolae Grigorescu-Pinului; *Modernizare strada Lalelelor; *Extindere rețea canalizare și apă zona Craivei; *Extindere rețea de apă și canalizare zona Dealul Furcilor; *Extindere rețea de apă și canalizare strada Tudor Vladimirescu; *Extindere rețea de apă zona Bărăbanț; *Alimentare cu apă potabilă zona Oarda de Sus; *Reabilitare strada Tudor Vladimirescu; *Extindere prin mansardare la Liceul de muzică și arte plastice Alba Iulia; *Extindere rețea de canalizare Bulevardul Încoronării; *Refuncționalizare urbană locuințe colective Platoul Romanilor, zona Macului-Cloșca-1 Decembrie 1918-Gladiolelor; *Amenajare Piața Agroalimentară (Cetate). Toate aceste proiecte au primit aprobarea Consiliului local Alba Iulia. Revenind la emisiunea de obligațiuni, să spunem că ele au fost puse în vânzare ieri, iar termenul până la care pot fi achiziționate este 26 septembrie. Dacă la această dată vor exista obligațiuni nevândute, ele vor fi achiziționate de BCR. Pe lângă valoarea foarte mare, această emisiune de obligațiuni, ne-a spus primarul Mircea Hava, mai stabilește o premieră, anume este prima emisiune care are o perioadă de maturitate lungă, de 20 de ani. Interesant este și faptul că obligațiunile vor fi cotate la Bursă. Mai trebuie spus că această emisiune de obligațiuni a avut drept consultant firma VMB Partners (aceeași firmă care a consiliat primăria albaiuliană și pentru celelalte două emisiuni de obligațiuni anterioare), intermediar este BCR Securities, iar grupul de vânzare este BCR.
Anca DINICĂ
In Memoriam Adela Liliana Ghișoiu

Am primit cu adâncă durere în suflet fulgerătoarea veste a trecerii premature în neființă a celei care a fost Adela Liliana Ghișoiu. O doamnă în adevăratul sens al cuvântului, o femeie de o extraordinară noblețe sufletească, sensibilitate și cumsecădenie. O soție perfectă, o mamă desăvârșită, o colegă și o prietenă adevărată, o profesionistă veritabilă. Pierderea pe care a lăsat-o în inimile noastre nu va putea fi niciodată alinată, iar sufletele noastre vor fi în permanență triste ori de câte ori amintirile ne vor duce cu gândul spre ea.
Adela Liliana Ghișoiu s-a născut la 31 martie 1963, în orașul Orăștie, județul Hunedoara. A fost căsătorită și a lăsat în vâltoarea vieții o tânără de 17 ani. A urmat Liceul "Decebal" din Deva, pe care l-a terminat în anul 1982. A fost absolventă a Facultății de Științe Economice, Secția Finanțe Contabilitate, din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca. A avut o bogată experiență profesională, activând timp de opt ani în cadrul Uzinei Mecanice Cugir ca economistă și, ulterior, contabil-șef la secția Mașini Unelte.
Între anii 1994-1999 a fost șef al Trezoreriei Cugir, iar în perioada 1999-2001, șef al Administrației Finanțelor Publice Cugir. A mai lucrat ca expert contabil la SC Valder Soft SRL Cugir. A fost director al Direcției Generale de Finanțe începând cu luna mai a anului curent. Trecerea în neființă a doamnei Adela Liliana Ghișoiu a provocat o imensă tristețe și o durere adâncă în sufletele tuturor celor care au cunoscut-o: familie, rude, prieteni, colegi, cunoștințe, colaboratori. Profund afectați de moartea doamnei Adela Liliana Ghișoiu, transmitem familiei îndoliate sincere condoleanțe. Dumnezeu să o odihnească în pace!
Partidul Național Liberal Alba
Ministerul Finanțelor Publice
Instituția Prefectului-județul Alba
Direcția de Finanțe Publice Alba
Consiliul Județean Alba
La Abrud
Chef de chef pe "Mocăniță"
Duminică, 25 septembrie 2005, se organizează din nou o zi de agrement cu "Mocănița" pe ruta Abrud - Câmpeni, cu plecare din gara Abrud la ora 11.15. Această zi de distracție este organizată de către d-l Georg Hocevar - managerul SC Calea Ferată Îngustă SRL Brad în colaborare cu Primăria orașului Abrud. Distracția va fi "asezonată" cu formația de muzică "Ioji", vagoane clasa I, bufet bine asortat cu mici și bere. Vă dorim petrecere plăcută!
(I.R.)
"Bunele" relații Prefectură - CJ Alba afectează lucrările de refacere a drumurilor calamitate
După cum se știe, în vederea realizării unor lucrări urgente de refacere a infrastructurii drumurilor grav afectate de pe urma calamităților naturale, prin HG 821/2005 s-a alocat bugetului propriu al județului Alba suma de 1665 mii lei RON, care a fost defalcată pe lucrări în ședința din data de 3 august a.c. a Comitetului pentru Situații de Urgență. Ulterior, prin HG 904/2005, care modifică și completează prima hotărăre de guvern, suma a fost suplimentată la 3385 mii lei RON și s-a prevăzut totodată obligativitatea Consiliului județean de a încheia contracte de achiziții publice, numai după obținerea avizului președintelui Comitetului județean pentru Situații de Urgență, în speță prefectul Cosmin Covaciu. Toate bune și frumoase numai că, potrivit unor surse confidențiale, până în prezent a fost trimisă de către CJ Alba prefectului Covaciu spre avizare, doar refacerea unui singur drum comunal calamitat, DC 82 Miraslău - Cicău. De menționat că Prefectura Alba este asaltată zilnic de petiții și cereri din partea oamenilor pentru repararea acelor drumuri afectate, iar timpul efectiv rămas la dispoziție pentru efectuarea lucrărilor este foarte scurt. Atât din punct de vedere meteorologic, dar mai ales prin prisma faptului că suma alocată trebuie folosită până la sfârșitul anului în curs.
(R.J.)
În cazul primarului din Blandiana
De la dosar penal la membru
PNL n-a fost decât un pas
În iunie a.c., Inspectoratul Județean de Poliție Alba i-a întocmit dosar penal primarului comunei Blandiana, Nicolae Gherman (pe atunci PSD), sub acuzația de delapidare, în baza rezultatelor controlului efectuat în perioada 9-15 iunie de către Corpul de Control și Audit Intern al Prefectului, Cosmin Covaciu. Asta nu i-a împiedicat, se pare, pe cei de la PNL să-l primească pe primarul din Blandiana în partid. Acesta și-a anunțat în cursul săptămânii trecute șeful pe linie de partid, Ioan Rus, că a trecut cu arme și bagaje la liberali. "PNL și-a făcut un obicei din a-și atrage oameni cu probleme penale: primarii din Unirea, Scărișoara și acum din Blandiana", a spus președintele PSD Alba. Și primarul Scărișoarei, Cristian Vasile Costea, a trecut anul acesta de la PSD la PNL în urma unui control efectuat de Corpul de Control al Prefectului împreună cu IPJ Alba privind furtul de lemne din zonă. În urma controlului s-a constatat că singura "vinovăție" a primarului este că aparține PSD iar "pedeapsa" a fost una pe măsură - înscrierea în PNL. Până acum PSD a pierdut în favoarea PNL 4 primari (Scărișoara, Blandiana, Unirea, Galda de Jos) și 3 în cea a PD (Berghin, Almașu Mare și Lupșa) din totalul de 34 pe care îi avea după alegerile locale din vara lui 2004. Mai mult, există între cei 7 un primar care are adeziune atât la PSD cât și la PNL și PD, însă Ioan Rus a refuzat să-i dezvăluie numele.
Ioana PITICARIU
Pană de curent la Blaj
Luni, 19 septembrie, locuitorii de pe mai multe străzi din municipiul Blaj au rămas fără energie electrică, pentru aproximativ 12 ore, din cauza unor avarii apărute pe fondul vremii nefavorabile, au declarat surse autorizate. Alimentarea cu curent electric a fost întreruptă cu puțin înaintea orei 19.00, furnizarea energiei electrice fiind reluată abia a doua zi, în jurul orei 7.00. Echipele de intervenție au acționat, în principal, pe străzile Alexandru Borza și IM Clain, unde un fir de la rețeaua electrică s-a rupt, precum și la postul de transformare din zona IRTA. Pana de curent a afectat chiar și Spitalul municipal Blaj, care a fost nevoit să treacă pe o sursă secundară de alimentare cu energie electrică pentru a putea face față situației.
(R.G.)
Coliziune pe șosea
În apropierea intersecției DN1 cu DJ106I (către Șpring) a avut loc, în 19 septembrie, un accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme. Din cauza nepăstrării distanței corespunzătoare în trafic, Ioan M. (43 de ani), din județul Maramureș, conducătorul unui Ford Transit a împins pur și simplu peste axul drumului Dacia care circula în fața sa. În consecință, Dacia a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu o altă Dacia condusă regulamentar din sens opus de Aurel N. (42 de ani), din județul Hunedoara. Din fericire, în urma accidentului nu s-au produs decât pagube materiale. Toți cei trei șoferi au fost testați cu fiola alcooltest, rezultatul fiind negativ. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că vinovat pentru accident este conducătorul Fordului Transit, Ioan M. care, de altfel, a fost sancționat cu suma de 60 de lei RON. Pe lângă această amendă vinovatul va trebui să plătească inclusiv repararea celor două autoturisme.
(L.I.)
Trei hoți, trei furturi, trei păgubiți
Lucrători din cadrul Biroului Cercetări Penale Alba Iulia au identificat autorii a trei furturi comise pe raza localității Micești. Aceștia sunt: Francisc M. (47 de ani), recidivist, Strugurel C. (18 ani), ambii din județul Hunedoara și Tiberius B. (15 ani), din Alba Iulia. Cei trei au sustras, pe timp de noapte, în dauna a trei familii un motor auto în valoare de 3.000 de lei RON, piese de autocamion de 600 de lei RON și 4 suluri de plasă de sârmă (380 lei RON). O parte din aceste bunuri au fost vândute unor oameni de bună credință, iar restul au fost date la fier vechi. Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 80 la sută. Vârstnicul găștii a fost identificat de către polițiști ca urmare a activității de colaborare cu colegii din orașul Călan, județul Hunedoara, și a fost adus sub escortă la Alba Iulia. A fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba cu propunerea de arestare preventivă pentru furt calificat, pe numele lui fiind emis mandat de arestare pe 30 de zile. Ceilalți doi sunt cercetați în stare de libertate pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni.
(L.I.)