.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 21.9.2005 ::. 
Finanțiștii din Alba sunt în doliu
Adela Ghișoiu, directorul Direcției de Finanțe Publice Alba și-a pierdut viața într-un cumplit accident rutier
     Un tragic accident rutier produs în dimineața zilei de 20 septembrie, la ora 8.40, pe raza județului Bihor, în afara localității Pocola, a îndoliat Finanțele Pu­blice din județ și nu numai. În urma nefastului eveniment și-a pierdut viața di­rectorul executiv al Direcției de Finanțe Publice Alba, Adela Ghișoiu, în vârstă de 42 de ani, născută la Orăștie, iar Ștefan Bal (52 de ani), director la Administrația Financiară Alba Iulia și Iosif Schiau (52 de ani), șef la compartimentul de in­formatică din cadrul aceleiași instituții, au fost grav răniți. Aceștia se îndreptau spre Oradea în interes de serviciu, pentru a participa la cursurile Școlii de Finanțe Publice, care se desfășoară în perioada 19-22 septembrie. Ioan Beldean, din Al­ba Iulia, conducător auto la Direcția de Finanțe Publice Alba, posesor de permis auto din anul 1980, în timp ce conducea autoturismul Daewoo Nubira, pro­pri­eta­tea instituției, din cauza neadaptării vitezei la un carosabil umed datorită ploii, a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un pom aflat pe partea dreaptă a direcției sale de mers. Potrivit unor surse se pare că viteza de mers ar fi fost de 170km/oră. Impactul puternic a provocat moartea instantanee a Adelei Ghișoiu (aflată pe bancheta din spate) care a lăsat în urma sa o familie înecată în lacrimi de durere, ea fiind căsătorită și mamă a unui copil, precum și un colectiv de oameni ce-i deplâng moartea prematură. Accidentul s-a soldat și cu rănirea gravă a pasagerilor Ștefan Bal, diagnosticat cu fractură coastă 7-8, fractură radius și cu­bitus drept și Iosif Schiau care a suferit fractură corp vertebral și fractură cu­bitus drept. Cei doi au fost transportați la spitalul din Beiuș pentru acordarea în­grijirilor medicale necesare, unde de altfel au și rămas internați. Adela Ghișoiu a absolvit Facultatea de Științe Economice a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, fiind expert contabil. În data de 3 mai a.c. a susținut concursul pentru ocuparea postului de director executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba, fiind instalată oficial în acest post în data de 23 mai. Era membră a or­ganizației județene a Partidului Național Liberal din data de 28 ianuarie 2003, iar la alegerile din luna iunie a.c. a fost aleasă în Comisia de cenzori a PNL Alba.
    Ultima oră: Iosif Schiau a fost transportat la Cluj în cursul după-amiezei de ieri, din cauza agravării stării sale de sănătate.
Lavinia IONAȘ, Robert GHERGU

Democrație și ortodoxie la Limba
•Referendum sătesc în biserică, cu acordarea unui "vot de în­credere" pentru preotul paroh!
     *Un schimb discutabil de terenuri. Duminică, 18 septembrie 2005, în biserica ortodoxă din satul Limba (comuna Ciugud), după oficierea Sfintei Liturghii, a avut loc o lucrare departe de cele duhovnicești, după cum a afirmat părintele inspector eparhial Ilarie Moldovan, care a fost nevoit să asiste la aceasta (în loc să stea acasă, unde ar fi sărbătorit 6 ani de la căsătorie). Iată, pe scurt, care au fost cauzele ce au determinat această "lucrare": De vreo câteva săptămâni, prin sat au început să circule zvonuri cu privire la o presupusă afacere pe care ar fi făcut-o preotul paroh Gheorghe Magda cu pământul parohiei. Astfel, acesta era acuzat că a efectuat un schimb dezavantajos, încheind un contract (cu un cetățean ne­cunoscut) prin care se obliga să cedeze 4 ha de teren cu categoria de fertilitate II (suprafață situată la vreo 200 m de biserică) în schimbul unei suprafețe de 5 ha, cu categoria de fertilitate IV, situată la o distanță de vreo 3 km de vatra satului. În aceste condiții, doi cetățeni din localitate (mai activi din punct de vedere civic), Gheorghe Șerdean și Gheorghe Comșa, au declanșat o acțiune de contestare a tranzacției încheiate de preot, ajungând în demersurile lor până în fața ÎPS Andrei, arhiepiscopul Alba Iuliei. Într-o petiție scrisă și adresată Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia și ziarului "Unirea", cei doi arătau următoarele: "Total nemulțumiți de această afacere, la care ei nu au fost consultați și împotriva căreia s-au ma­nifestat cu vehemență, cetățenii au hotărât organizarea unui referendum prin care fie­care creștin ortodox să-și exprime în scris, sub semnătură, acordul sau îm­po­trivirea la această afacere."
    *Cu referendumul, din casă în casă. În acest context, cei doi cetățeni de vază din Limba au întocmit un tabel nominal și, în perioada 6-7 septembrie, au trecut pe la fiecare casă din localitate, solicitându-le oamenilor să-și exprime voința. Re­zultatul (conform tabelului ce se află și în posesia noastră) a fost următorul: din 81 de familii, 61 s-au exprimat împotriva schimbului de terenuri, 8 au fost de acord iar 12 s-au abținut, nearătându-se interesate de afacerea respectivă. Odată obținut acest rezultat, cei doi s-au prezentat cu petiția lor la Arhiepiscopie, ară­tând prin aceasta un lucru și mai grav, și anume că unii dintre cetățenii ches­tionați s-au exprimat categoric pentru... înlăturarea preotului Gheorghe Magda din parohie, interzicându-i-se totodată accesul în biserică pentru oficierea serviciului religios. Ceea ce "au omis" cei doi să arate în petiția respectivă este faptul că, atunci când au colindat pe la casele oamenilor și le-au cerut să semneze, le-au spus acestora că "popa face afaceri cu pământurile parohiei, care sunt ale tu­turor", fără a cunoaște toți termenii ecuației sau a avea dovezi scrise. În schimb, petenții precizau în ce constă afacerea: "inițierea acesteia nu s-a făcut la pro­punerea vreunui consilier sau enoriaș din parohie; afacerea a pornit de la niște indivizi care au interesul de a fi beneficiarii unor parcele pe care noul proprietar al terenului parohiei le va vinde; terenul este situat la câteva zeci de metri de prin­cipalele utilități: gaze naturale, energie electrică, apă și cablu TV; câștigul pe care noul proprietar îl va realiza prin valorificarea terenului va fi de zeci de ori mai mare decât investiția și egal cu pierderea pe care o va suferi parohia (...) Acestea sunt motivele pentru care ne vom adresa organelor de cercetare penală... "
    *La un pas de bătaie, în sfântul lăcaș. Primindu-i în audiență pe petenți, ÎPS Andrei a recomandat convocarea Adunării parohiale la biserica din Limba, pentru ca lucrurile să fie lămurite în prezența unui inspector eparhial, iar pacea să se reinstaureze în sânul acestei mici comunități. "Să se convoce adunarea, pentru liniștirea oamenilor...", a spus împăciuitor ÎPS Andrei. Așa se face că duminică, în biserica de la Limba se aflau mai mulți credincioși ca oricând. (Din câte am auzit, între timp, atât contestatarii cât și preotul au umblat prin sat ca să-i lă­murească pe oameni. Petenții au lipit manifeste, iar preotul a discutat cu fiecare credincios în parte.) Credincioși erau mulți, dar pacea era departe de a se pogorî asupra lor. După Sfânta Liturghie, preotul Ghoerghe Magda a încercat să clarifice lucrurile, dar biserica s-a transformat într-un viespar, iar limbenii (era să spun limbuții) au început să arunce vorbe dintr-o parte în alta. Unii în favoarea preotului, alții în defavoarea lui. Spiritele s-au încins până într-atât, încât nu mai era decât un pas până să se încingă la bătaie în sfântul lăcaș. În fața acestui spectacol dezagreabil al discordiei din sânul unei comunități creștine, părintele inspector Moldovan a lăcrimat, apoi s-a mâniat și i-a amenințat că-i scoate afară din bi­se­rică pe turbulenți. S-au mai liniștit oamenii nițeluș și s-a decis să se voteze în favoarea sau în defavoarea schimbului de terenuri. Dar, ca la orice exercițiu de­mocratic, aici s-a iscat din nou dihonia, contestatarul cel mai vehement al tran­zacției, Gheorghe Șerdean, susținând că nu ar avea dreptul să voteze decât o persoană din fiecare familie, respectiv bărbatul. S-au revoltat, bineînțeles, femeile, "că doar nu suntem musulmani"! În cele din urmă, după alte ciorovăieli, s-a trecut la vot. Rezultatul a fost în favoarea preotului Magda: 69 de enoriași s-au pronunțat în favoarea schimbului și 49 s-au pronunțat împotrivă.
    *Preotul Magda a înmulțit talantul stăpânului său! Cât timp în interiorul bisericii democrația era în toi, am discutat cu câțiva dintre enoriașii cei mai porniți îm­po­triva preotului. Astfel am aflat că acestuia i se imputau multe lucruri: ba că nu a prezentat Consiliului parohial raportul financiar anual, ba că și-a plătit cheltuielile la casa parohială din banii bisericii, ba că nu i-a vizitat pe bolnavi acasă, toate acestea culminând cu afacerea cu terenuri. În aceste condiții ne-am adresat tânărului preot (sosit în pa­rohie după ce predecesorul său a fost alungat tot în urma unui scandal), care ne-a lămurit cum stau lucrurile: "Sunt în această pa­rohie de cinci ani și în această perioadă am reușit să finalizez pictura, am in­stalat o centrală termică și acum am mărit averea parohiei cu cel puțin... 350 de milioane de lei! Tranzacția care mi se impută este următoarea: am încheiat un contract cu un om de afaceri albaiulian (Bara Hugo Levente- n.red.), prin care cedez o suprafață de 4 ha. de teren mai apropiat în schimbul a 5 ha. de teren mai îndepărtat... plus suma de 10.000 de euro. Bani care au intrat deja în vistieria parohiei, a bisericii, nu în buzunarul meu propriu. Mai mult decât atât, cetățeanul cu care am încheiat tranzacția se obligă ca, în cazul în care terenul pe care l-am cedat îi va aduce un câștig prin punerea sa în valoare, va dona o parte din acest câștig parohiei! Cât privește celelalte acuze, acestea sunt simple bârfe. I-am informat pe credincioși în fiecare an despre banii cheltuiți, iar în luna decembrie a anului 2004 am fost verificat financiar de către o echipă de control a Proto­po­pi­atului Alba Iulia, care a găsit totul în ordine."
    Noi nu am văzut contractul aflat în discuție și nu știm cât de preciși și cât de avantajoși pentru parohie sunt termenii în care acesta a fost încheiat. Contes­ta­tarii susțin că terenul pe care parohia urmează să-l primească în schimb nici nu există încă, și urmează să fie cumpărat de Bara Hugo Levente într-o zonă cu teren de cea mai slabă calitate. Dar, chiar dacă ar fi așa, noi am procedat la un calcul simplu: 1 ha. de teren de cea mai bună calitate în satul Limba se vinde cu maximum 50 de milioane de lei. Părintele Magda a cedat 4 ha. (pe care, dacă le-ar fi vândut, ar fi primit cel mult 200 de milioane de lei), în schimbul a 10.000 de euro (350 de milioane de lei) plus 5 ha. de teren mai slab calitativ. Așadar, nu a procedat precum sluga cea leneșă și fricoasă din Biblie, care a îngropat talantul primit în pământ, ci a înmulțit acel talant în folosul stăpânului său, adică în folosul Bisericii și, implicit, al parohiei și al enoriașilor săi din Limba!
Ioan HĂNȚULESCU

Supervigilență la Cugir
Cercetat penal pentru...o șapcă
     În timpul Festivalului "Toamna Cugireană", o patrulă de jandarmi ce asigura desfășurarea în bune condiții a manifestărilor l-a prins în flagrant pe Andrei S., în vârstă de 36 de ani. Respectivul nu s-a putut abține și a sustras de pe taraba unui comerciant din Harghita, încărcată cu tot soiul de mărfuri o...șapcă. Bunul în valoare de 15 lei RON a fost recuperat și restituit. Când a întins mâna, probabil bărbatul nu s-a gândit la consecințe, el fiind cercetat acum pentru comiterea in­fracțiunii de furt calificat. Recomandăm domnului ministru Vasile Blaga să trimită respectiva patrulă și pe urmele lui Sorin Ovidiu Vântu, Iacubov, Patriciu și ale al­tor rechini! (L.I.)
Șomajul amenință serios județul Alba
     La sfârșitul săptămânii trecute, o parte dintre parlamentarii județului Alba s-au întâlnit cu reprezentanții sindicatelor dintr-o serie de întreprinderi, aflate în pragul falimentului. Problema este una cunoscută de opinia publică, fiind vorba de acele societăți comerciale ce se bazează în mare măsură pe export, și care acum su­feră cumplit de pe urma deprecierii monedei euro. Bineînțeles că această întâlnire nu a rezolvat absolut nimic, în afara șablonardelor promisiuni că se va interveni pe la ministere, pe la BNR, etc., numai că oamenii, aflați în pericolul de a-și pierde locurile de muncă, nu mai au răbdare. Din spusele sindicaliștilor, ar fi vorba de mii de locuri de muncă, aspect care cu siguranță va da lovitura de grație unei eco­nomii mai mult decât șubrede a județului nostru. Unde mai pui la socoteală că vine și iarna, când toate sunt scumpe sau se vor scumpi, iar oamenii nu vor mai avea parte nici măcar de acel salariu minim. (R.J.)
9,8 miliarde de lei pentru plata restanțelor la medicamente
     Casa de Asigurări de Sănătate Alba va primi suma totală de 9,8 miliarde de lei din partea Ministerului Sănătății pentru plata datoriilor acumulate anul trecut la tratamentul în ambulatoriu și în spitale, potrivit unei hotărâri adoptate recent de guvern în acest sens. Directorul CAS Alba, ec. Gheorghe Ștef, a declarat că 5,8 miliarde vor fi achitate spitalelor, iar suma reprezintă 20 la sută din arieratele uni­tăților sanitare din județ, care la nivelul anului 2004 se ridică la aproximativ 30 de miliarde de lei. Alte 4 miliarde de lei vor ajunge la farmaciile care se află în relații con­tractuale cu CAS Alba, reprezentând rețetele nedecontate pe anul trecut.(R.G.)
Deputatul Tiberiu Bărbulețiu convocat la Cotroceni
     Ieri după-amiază, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu ministrul Integrării Eu­ropene, Anca Boagiu, deputatul PNL de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, a fost convocat în jurul orei 14.30 la Palatul Cotroceni la o reuniune cu președintele Traian Bă­ses­cu și ceilalți europarlamentari români. Liberalul ne-a declarat că întâlnirea a avut ca scop stabilirea unor detalii legate de viitoarea participare a celor 35 de europarlamentari români la lucrările ședinței festive a Parlamentului European de la Strasbourg din 26 septembrie, unde vor fi primiți de președintele acestui for, Joseph Borell.(R.G.)
Ziua națională a contabilului român
     Se împlinesc astăzi 84 de ani de când prin avizul dat de Ministerul Muncii și Ocrotirii Sociale, semnat de Grigore Trancu Iași, Regele Ferdinand a promulgat Legea de înființare a "Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili din Ro­mânia", ca organism profesional independent. De la constituirea sa acest orga­nism a fost investit cu atribuții speciale privind standardizarea activității contabile și de audit. De-a lungul timpului noul organism creat a contribuit substanțial la afirmarea și consolidarea celei mai importante profesii din domeniul economic. La ceas aniversar, Consiliul Superior al CECCAR adresează calde felicitări conta­bililor din județul Alba, le urează "La mulți ani!" și este încredințat că prin reor­ganizarea și mutarea într-un nou sediu al CECCAR Alba se va afirma mai mult în viața profesională a contabililor din județ. (S.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.