Tun de 3,5 miliarde de lei la Loto Ocna Mureș
Gestionara loteriei cercetată pentru delapidare
Pentru a ascunde lipsa sumei de 3.434.740.000 de lei ce nu-i ieșeau la numărare, gestionara Agenției Loto Ocna Mureș, Monica Lucia Todea, în vârstă de 40 de ani, din Ocna Mureș, s-a gândit cum ar fi mai bine să scape din belea, iar rezolvarea i-a venit imediat în minte, așa că... a înscenat un furt. Întrebarea este cum de credea femeia că va scăpa basma curată, mai ales că este vorba despre o sumă mare de bani. Conform raportului poliției, în data de 20 septembrie, în jurul orei 9.10, polițiștii din Ocna Mureș au fost sesizați de către Olga Man (34 de ani), angajata unei societăți din oraș, că în cursul nopții de 19/20 septembrie persoane necunoscute au pătruns în sediul Agenției Loto de unde au sustras bani. Deplasați la locul cu pricina, polițiștii au constatat că ușa de acces în loterie era deschisă, iar sistemele de închidere nu prezentau urme de forțare. În interiorul imobilului se afla o casă de bani, în care erau ținuți banii încasați pe bilete sau lozuri. Polițiștii au stabilit că ușa seifului a fost deschisă cu dublura cheilor originale ce era pusă bine în interiorul agenției. De la locul faptei au fost luate urme papilare care ulterior au fost prelucrate de către specialiști. Prin folosirea tuturor indiciilor, organele de anchetă au stabilit în urma investigațiilor că, în noaptea de 19/20 septembrie, în interiorul Loteriei din Ocna Mureș nu s-a pătruns prin efracție, cu alte cuvinte vinovat era cineva de-al casei. Astfel concluzia polițiștilor a fost următoarea: gestionara Monica Lucia Todea a înscenat furtul pentru a-și acoperi "gaura" făcută în urma înregistrării de bilete pariloto fără a achita contracostul acestora. În acest caz există două ipoteze: fie femeia a jucat în draci la pariuri, dar nu a achitat biletele, fie a vândut biletele și a băgat banii încasați în buzunar. Acest lucru urmează să fie stabilit de către organele în măsură. Cert este faptul că gestionara este cercetată pentru comiterea infracțiunii de delapidare, ea fiind reținută pe o perioadă de 24 de ore și "cazată" în arestul IPJ Alba, urmând să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba cu propunerea de arestare preventivă.
(L.I.)
Executivul a hotărât ieri reorganizarea PNA
Acesta se va ocupa în principal de cazurile de mare corupție și îi va lăsa în pace pe primari, viceprimari, agenți de poliție, notari și executori judecătorești
Parchetul Național Anticorupție (PNA) își va continua activitatea sub forma unui departament de specialitate în cadrul Parchetului instanței supreme, care se va concentra exclusiv asupra cazurilor de mare corupție dar și a faptelor de corupție săvârșite de parlamentari, a decis Guvernul printr-o ordonanță de urgență aprobată în ședința de ieri. PNA va fi un departament național anticorupție în cadrul Ministerului Public, respectiv al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și își va păstra autonomia funcțională și financiară. În noua structură, PNA va fi ordonator principal de credite, iar șeful său va fi echivalat ca salariu și funcție cu prim-procurorul general adjunct al României. Departamentul va cerceta dosarele de corupție în care valoarea pagubelor depășește 200.000 euro (față de nivelul maxim de 10.000 euro prevăzut în prezent), indiferent de calitatea persoanelor implicate. Executivul a majorat, de la 5.000 euro la 10.000 euro, și valoarea sumei oferită ca mită și care face obiectul unui dosar de cercetare al departamentului. Din competența de cercetare a PNA a fost eliminată o serie de categorii de persoane, precum agenții de poliție, primarii sau viceprimarii comunelor și orașelor, notarii publici sau executorii judecătorești, aceștia urmând să fie verificați de parchetele obișnuite. Noul departament se va ocupa în schimb de toate infracțiunile comise împotriva intereselor financiare ale comunității europene, precum și de faptele de înșelăciune, evaziune fiscală sau vamală al căror prejudiciu depășește un milion de euro.
(I.P.)
Accident rutier grav la Sântimbru
O persoană decedată, alta mutilată
În urma unui accident rutier petrecut în după-amiaza de 21 septembrie, la ora 15.55, pe DN1, în afara localității Sântimbru, o femeie și-a pierdut viața și o alta a fost mutilată pentru totdeauna. Laszlo Vajastin (30 de ani), din Galda de Jos, conducător auto la o societate comercială din Stremț, în timp ce se deplasa cu o autoutilitară Mercedes cu remorcă pe direcția Teiuș-Alba Iulia, din cauza neatenției a pierdut controlul volanului. Ca atare, autoutilitara a pătruns pe contrasens și a acroșat doi pietoni ce mergeau regulamentar în afara părții carosabile, după care s-a răsturnat în șanț. În urma impactului puternic Elvira Ordean, în vârstă de doar 34 de ani, din Mihalț, a decedat pe loc, iar Ana Mârza, de aceeași vârstă, tot din Mihalț, a fost grav accidentată. Aceasta a fost transportată de urgență la spital pentru îngrijiri medicale, diagnosticul pus de medici fiind amputație traumatică treime inferioară gamba dreaptă și fractură deschisă gamba stângă. În cauză, poliția continuă cercetările.
(L.I.)
Concediere colectivă la Metalurgica Aiud
La SC Metalurgica Aiud, unitate care se confruntă cu dificultăți economice, va avea loc o concediere colectivă, dacă Guvernul va adopta un proiect de hotărâre în acest sens, au anunțat surse autorizate. SC Metalurgica Aiud se numără printre cele 16 întreprinderi mari aflate în portofoliul AVAS la care vor avea loc restructurări, fiind singura unitate economică din județul Alba inclusă în proiectul actului normativ.
(R.G.)
BNR a prăbușit dobânda la depozit!
BNR a scăzut dobânda de politică monetară la 7,5%, de la 8,5%, ca urmare a faptului că în august s-a înregistrat cea mai mică inflație din ultimii 15 ani, 0,1%. Șocul s-a produs la dobânda pentru depozitele băncilor la BNR, pe care a redus-o de la 4% la 1%! Unii analiști consideră că această prăbușire a dobânzii pentru facilitatea de depozit are două țeluri: pe de o parte alungarea fondurilor speculative, care erau atrase de dobânzile de la noi, pe de altă parte forțarea băncilor să reducă dobânzile la creditele în lei. Persoane din sistemul bancar susțin însă că primul efect va fi scăderea dobânzilor la... depozite!
(S.F.D.)