La Târgul Apulum-Agraria Alba Iulia au fost prezentate
Primele produse tradiționale atestate

La târgul Apulum-Agraria, organizat sâmbătă și duminică la Alba Iulia de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, Direcția Agricolă Județeană și Centrul Județean pentru Consultanță Agricolă, s-au înregistrat mai multe premiere pentru județul nostru. Astfel, a fost prezentată o gamă largă de utilaje agricole, nu doar ca exponate ci și ca proprietate a unor fermieri sau producători agricoli privați, pe care le-au cumpărat cu sprijinul unor fonduri alocate de Guvernul României (tractoare, combine, motocositoare, aparate de muls lapte etc.). Tot în premieră, au fost prezentate primele produse alimentare care au primit certificatul de atestare "tradițional". Astfel, Asociația agricolă "Montana CAD", având ca proprietar pe domnul Victor Cordea, care este și primarul comunei Ponor, a reușit să obțină Certificatul de atestare Tradițional pentru Cașul PONOR proaspăt din lapte de vacă, Cașul PONOR proaspăt din lapte de oaie, Cașul PONOR sărat din lapte de vacă și Cașul PONOR sărat din lapte de oaie. De remarcat și "ambalajul" produsului, tipic moțesc, sub forma ciubărașelor din lemn de brad.
(A.C.)
Valea Mureșului - Valea Porumbului

Valea Mureșului a fost anul acesta leagănul unor culturi agricole ce au rodit îmbelșugat, apele făcându-și din plin datoria doar la rădăcinile plantelor. Un exemplu în această privință îl oferă SC Rogil din Sântimbru, unde porumbul a ajuns la o înălțime de 3,60 m iar producția la hectar a fost de 100 tone porumb siloz! Ce bine ar fi ca râurile și văile țării cu luncile lor roditoare, să ne aducă doar recolte bogate, spre bucuria oamenilor și nu atâtea nenorociri!.
(G.C.)
Patru firme își dispută Strategia de dezvoltare a județului Alba
Consiliul Județean Alba, pentru cunoașterea mai îndeaproape a activităților și fenomenelor economice și social-culturale ce se manifestă în prezent în județ, pentru a putea contura perspectiva pe termen mediu și lung privind dezvoltarea economică, social-culturală și spațială a județului Alba, în vederea înlesnirii integrării în Uniunea Europeană, precum și pentru eficientizarea alocării și utilizării resurselor economice și financiare pe care le are în prezent și de care va dispune în viitor, a aprobat elaborarea Strategiei de dezvoltare a județului Alba pe perioada 2007-2013, ca instrument modern de conducere și management în domeniul luării deciziilor. Pentru realizarea acestui deziderat CJ Alba a organizat luni licitație publică pentru prestarea de servicii de consultanță în acest domeniu. Până la data limită - joi, 15 septembrie a.c., ora 16.00 - și-au anunțat intenția de a participa la licitație 7 firme: I.H.S. România SRL București, Universitatea Babeș Bolyai Facultatea de Geografie, B.D.O. Conti Audit S.A., Civitas Cluj, Antim București, S.C. Hallcrow București și S.C. Price WatterHouse Coopers SRL Cluj Napoca. Doar primele patru au depus însă documentațiile cerute și au intrat deci în cursă. Întrucât documentațiile sunt vaste și trebuie studiate cu atenție rezultatul licitației va fi cunoscut, probabil, la sfârșitul săptămânii viitoare.
(I.P.)
Accident rutier pe DN1
Pe DN1, pe direcția Aiud-Teiuș a avut loc în noaptea de 24/25 septembrie, în jurul orei 01.10 un accident rutier în urma căruia o persoană a fost rănită. Ioan Iosivan (53 de ani), din Gârbova de Jos, s-a angajat în traversarea șodelei prin loc nepermis și fără a se asigura. În momentul respectiv bărbatul a fost surprins și accidentat de către autotractorul cu remorcă condus de Ioan Mărăcine (44 de ani), din Făgăraș, județul Brașov, conducător auto la o societate comercială din Iași. Victima a fost transportată la Spitalul municipal Aiud pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare. Diagnosticul dat a fost contuzii multiple ale scalpului, contuzie genunchi stâng și traumatism toracic, motiv pentru ccare acesta a și rămas internat. Atât conducătorului auto cât și pietonului le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția continuă cercetările.
(L.I.)
Atenție, se fură benzină
Fluctuațiile și creșterile prețurilor carburanților îi determină pe unii dintre noi să recurgă la gesturi nu tocmai ortodoxe. Astfel în noaptea de 22/23 septembrie, în jurul orei 0.30 o patrulă formată din polițiști și lucrători ai Poliției comunitare au prins în flagrant, pe strada Arnsberg din Alba Iulia, trei tineri ce încercau să sustragă benzină din rezervorul unui autoturism parcat în zonă. Conform raportului poliției făptașii sunt Ioan Mateș (21 de ani), Teodor Bălțat (21 de ani) și Cristian Abrudean (24 de ani), toți din Cugir. Polițiștii au stabilit că în noaptea respectivă tinerii au sutras 40 de litri de benzină din 4 autoturisme parcate pe raza municipiului Alba Iulia. Pentru a se deplasa în municipiu ei au folosit un autoturism împrumutat. Cei trei sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Deoarece potrivit unei ordonanțe emise de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva respectivii aveau interdicția de a părăsi Cugirul ei au fost preluați de către polițiștii din Simeria.
(L.I.)