Teama la români
Teama care domnește în această lume nebună pătrunde încet, încet și în frumoasa noastră țară, în casele românilor. Deși încă la noi nu se vede, o putem simți, o putem palpa, o putem mirosi. Imaginile îngrozitoare arătate la televizor: prăbușirea celor două blocuri gemene din New York datorită blocului terorist Al-Quaida, atacurile teroriste din Madrid asupra celor trei gări în care au murit 190 de oameni, atacurile teroriste din Londra, bande înarmate care fură și ucid în New Orleans, oraș devastat de uraganul Katrina, carnagiile din Irak, sărăcia și foametea mondială, gripa aviară care se poate transforma în epidemie mondială, toate acestea întrețin sentimentul de teamă și în rândul românilor. Aceste imagini pe care le privim la televizor pot deveni reale și în țara noastră.
Ierarhizând tipurile de teamă la români pe primul loc se situează teama de sărăcie și de pierdere a locurilor de muncă. Sărăcia care inundă lumea a sosit și la ușa noastră, a bătut, a intrat și s-a instalat comod în casele majorității românilor. A fi șomer în România este o meserie. Indiferent de numărul exact al șomerilor care este în creștere, efectele acestui flagel sunt aceleași și sunt devastatoare: precarizarea locurilor de muncă, creșterea inegalității sociale, destabilizarea celulei de bază a societății - familia, distrugerea coeziunii păturilor sociale, creșterea delincvenței și a violenței. Obiectivul imediat al fiecărui guvern, fie el de dreapta sau de stânga ar trebui să fie restrângerea proporțiilor dramatice pe care le-a luat acest flagel.
Teama de boală și mai ales de a nu avea medicamente pentru tratament este al doilea motiv de teamă al oamenilor și mai ales al pensionarilor care sunt peste 4 milioane. Veșnica subfinanțare din sănătate provocată de guvernele de stânga sau de dreapta este deja antologică. De unde să luăm banii necesari: de la pensionari sau agricultori care au plătit o viață întreagă asigurări de sănătate? În nici un caz, este rușinos și mult prea puțin. Sunt alte surse financiare care trebuie exploatate însă cu voință politică. Exemplele în acest sens ar fi alcoolul și tutunul, doi dușmani de temut ai sănătății care se vând în țara noastră într-o veselie, cu profituri uriașe. Dacă alcoolul și tutunul produc boli grave care spoliază sistemul sanitar de bani, ar trebui ca TVA-ul luat din vânzarea acestor două toxine să treacă în bugetul sănătății și nu în buzunarul Guvernului, astfel reducându-se problemele financiare din domeniul sanitar.
Pe locul al treilea la români, spre deosebire de țările occidentale unde ocupă primul loc, se află teama de violență. Din păcate și la noi tot mai mulți oameni au parte de o moarte violentă. Această violență devine mai evidentă cu cât prăpastia dintre săraci și bogați se adâncește. Numărul hoțiilor, tâlhăriilor și crimelor este în creștere în România. La fel și violența în familie, violurile și hărțuirile sexuale au luat amploare.
Din păcate teama ne poate modifica comportamentul și forța de muncă. Noi, cetățenii acestei țări, trebuie să facem ceva pentru a trăi fără teamă. Comunitățile locale, dar mai ales Guvernul este obligat să genereze solidaritate umană și coeziune socială, medicamente indispensabile pentru vindecarea acestei boli numite teamă. Atât dreapta cât și stânga politică trebuie să depășească era polarității și polemicii și să intre în era colaborării pentru binele țării.
Calea spre Europa trebuie să fie o cale lipsită de teamă, o cale a bunăstării fiecărui cetățean român.
dr. Mircea FRENȚIU,
medic primar chirurg
Constantin Sârbu a părăsit PSD pentru PD
Majoritate zdrobitoare a PD în Consiliul local Alba Iulia
Numărul consilierilor locali pe care Partidul Democrat îi are în Consiliul local al municipiului Alba Iulia a crescut la 12 după ce în urmă cu o săptămână a fost acceptată adeziunea lui Constantin Sârbu la acest partid. El a demisionat din PSD încă din luna aprilie. Constantin Sârbu a fost ales consilier local pe lista PSD, fiind acum la a doua legislatură. Trebuie spus că și în legislatura 2000 - 2004, când era membru PSD, el a a simpatizat și a fost simpatizat de grupul consilierilor locali ai Partidului Democrat. Dacă și până acum consilierii locali ai PD "făceau legea" în Consiliul local Alba Iulia, acum poziția lor s-a întărit substanțial. Grupul consilierilor locali ai PSD în schimb este aproape invizibil fiind compus din Dorin Sandea, Doina Harda și Marius Rotar, iar acesta din urmă este în ultimul timp mai mult absent decât prezent la ședințele consiliului. Revenind la Constantin Sârbu, mai trebuie să spunem că de la 1 septembrie el nu mai este directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, prin pensionare, dar este în schimb consilierul personal pentru Transilvania al președintelui Federației Caselor de Cultură ale Sindicatelor - Eugen Luha. Locul său la conducerea instituției albaiuliene a fost luat de dl. Ilie Toma.
Anca DINICĂ
Salvamont Alba, pentru prima dată la "Raliul Salvamont"
În perioada 26 septembrie - 2 octombrie a.c. se desfășoară, la Băile Herculane, pe Valea Cernei, "Raliul Salvamont", competiție la care participă, pentru prima dată, și Serviciul Public Salvamont Alba. Lungimea traseului este de 5-6 kilometri, cu diferență de nivel de 500-600 metri. Printre probe se numără deplasarea în teren variat, transportul unui om pe targă pe teren accidentat, iar probele se execută cu toate materialele asupra concurenților. Echipele vor parcurge, de altfel, un traseu marcat prin puncte fixe iar la un loc stabilit se va acorda primul-ajutor. Salvamont Alba este format din 8 oameni și va concura cu echipaje cu tradiție în domeniu, cu multe competiții câștigate la activ precum: Sinaia, Bușteni, Zărnești ș.a. Adevărata bătălie se va da în zilele de 28, 29 și 30 septembrie când vor avea loc cele mai grele probe printre care și proba medicală pe echipă, susținerea examenului (practic) atestare Salvator Montan, proba de alpinism. "Având în vedere că participăm pentru prima dată la această competiție este aproape imposibil să obținem unul dintre primele locuri însă vom fi mulțumiți să trecem cu bine peste toate probele. Va fi și pentru noi o testare a rezistenței și nivelului pregătirii noastre", a declarat Lucian Forda, șef Serviciu Salvamont Alba. Costurile deplasării și participării la "Raliul Salvamont" ale echipajului din Alba sunt suportate de Consiliul Județean Alba.
(I.P.)
Furt "întrerupt" de polițiști
Istvan Cristian Petaca de 20 de ani, din Câmpeni, a avut ghinionul de a fi prins în flagrant în timp ce încerca să sustragă bunuri dintr-un magazin. În noaptea de 23 septembrie, în jurul orei 23.30, tânărul a forțat sistemul de închidere al ușii de acces, a pătruns în interior și exact în momentul în care era în acțiune a fost surprins de agenții unei patrule de siguranță. Acum el este cercetat pentru comiterea infracțiunii de tentativă de furt.
(L.I.)
La Săsciori,
DC 51 - retrogradat ca să fie reparat
Primăria Săsciori a propus spre aprobare Consiliului Județean Alba în următoarea ședință modificarea încadrării DC51: Săsciori-Loman-Pleși-Cărări din drum comunal în drum forestier. Prin casarea DC51 în drum forestier Primăria Săsciori intenționează accesarea de fonduri SAPARD pentru repararea și reabilitarea acestuia, fonduri care se acordă doar pentru drumuri forestiere. Este modalitatea la care s-a gândit primarul din Săsciori mai ales că judecând după starea în care se află DC51 nu poți spune sigur dacă este un drum comunal sau unul forestier. Dacă acest proiect va trece de votul consilierilor județeni va da probabil curaj și altor primari să apeleze la această "șmecherie" legală de altfel.
(I.P.)