.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Transnistria - bomba cu ceas a Moldovei
     Nu întâmplător, duminica trecută, președintele Moldovei, Vladimir Voronin a venit la Iași pentru a se întâlni cu președintele României, Traian Băsescu. Pacea relativă a fraților noștri de peste Prut din ultimii ani este din nou amenințată. Smir­nov și acoliții săi de la Moscova sau de aiurea pregătesc un "puci politic" sta­linist în Transnistria care, în opinia lor, în cele din urmă ar trebui să o le­gi­timeze ca stat autonom și, culmea, democratic! În acest sens, sub oblăduirea Mos­covei, dar posibil și a Ucrainei, au fost anunțate deja alegeri parlamentare transnistrene pentru data de 11 decembrie a.c. Pe această temă, a început luni, 26 septembrie, la Odessa (Ucraina) o nouă rundă de negocieri la care participă reprezentanți ai Transnistriei, Rusiei, Ucrainei, Moldovei și ai OSCE. Bineînțeles că, de fațadă, s-a anunțat că totul se face în ideea continuării procesului de "de­mo­cratizare a zonei", luându-se în discuție și mai vechea problemă - cea a dis­trugerii armamentului și munițiilor rusești din Transnistria, monitorizarea frontierei și a fabricilor de armament.
    În realitate însă, se pare că Rusia vrea să-și sporească atât prezența cât și influența în zonă. Dacă până acum, pentru a se justifica pe plan internațional, rușii au anunțat tot felul de etape în retragerea trupelor și armamentului din Transnistria, acum nu se mai ascund nici măcar după degetul diplomatic. Ei declară pe șleau că, pentru moment, nu există condiții de evacuare și că "au­toproclamata republică este un stat cu acte în regulă, care trebuie recunoscut și respectat"!! Smirnov atât a așteptat. Tupeist și belicos fără margini, a ajuns să afirme că "despre un stat comun cu Moldova nici nu poate fi vorba" și că eventual se poate negocia doar "separarea politică deplină a celor două maluri" (ale Nistrului - n.a.). Ce mai, culmea tupeului a atins-o deja începând recent să pună în circulație monede de argint "cu ocazia împlinirii a 15 ani de la proclamarea propriei independențe", iar acum se pregătește țanțoș de alegeri. Că Moscova este implicată până-n gât în această "tarabă politică" se vede de la o poștă. Ru­sia a declanșat în ultima vreme un adevărat război economic împotriva Moldovei, crescând prețurile la gazele naturale și punând pur și simplu o blocadă totală asupra importurilor de vin rusești din Moldova. Acest lucru a început să producă deja mari dezechilibre în fragilele finanțe moldovenești. De aici, desigur, și vizita intempestivă a lui Voronin la Iași, unde s-a întâlnit cu președintele Traian Bă­sescu, și unde s-a arătat dispus să meargă alături de România "până la capăt". În ceea ce privește lipsa României de la tratativele de la Odessa, Voronin nu a ezitat nici o clipă să dea vina pe fostul președinte al României, Ion Iliescu, care ar fi produs retragerea țării noastre de la acestea încă din anul 1992.
    Confruntată cu această situație, potrivit analiștilor, Republica Moldova ar avea în prezent doar câteva opțiuni. Să spere într-o reunificare cu Transnistria, re­unificare ce ar putea avea loc numai cu unele condiții impuse de Moscova și care ar avea ca preț abandonarea oricăror perspective ale integrării europene. O altă op­țiune ar fi ca Moldova să acționeze conform intențiilor declarate pentru ade­rarea la comunitatea europeană; acest lucru ar însemna să cedeze Transnistria și să își focalizeze atenția asupra demilitarizării zonei și a integrării europene. În fine, o altă variantă, mai îndrăzneață, ar fi reunificarea cât mai curând posibil cu România și întreprinderea unor acțiuni pentru apărarea comunității euro-atlantice, conform statutului de membru NATO pe care îl deține România, dar și de viitor stat de frontieră al Uniunii Europene. Costurile reunificării Basarabiei cu România au fost evaluate de un departament specializat al Asociației Civic Media la 5,5 miliarde de euro. Asociația consideră că aceste costuri ar putea fi împărțite de Uniunea Europeană și Statele Unite, în beneficiul securității euro-atlantice. Iată, așadar, că se întrezărește o nouă ocazie, poate istorică, de reunificare a celor două țări surori - Moldova și România. Problema care se pune este însă unde mai găsim un Titulescu, un Ștefan cel Mare sau un Mihai Viteazul?!?
Tinu MATEȘ